SPECIAL | Alibec în alb şi negru. Doi psihologi şi doi foşti atacanţi au întocmit ghidul de lucru cu căpitanul de la FCSB

23 oct 2017 6909 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
SPECIAL | Alibec în alb şi negru. Doi psihologi şi doi foşti atacanţi au întocmit ghidul de lucru cu căpitanul de la FCSB Foto Alexandru DOBRE - Mediafax 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16769307/2/7453525-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Cazul Denis Alibec deschide noi discuţii în fiecare zi. Aseară, după meciul câştigat de FCSB, scor 7-0, cu Poli Timişoara, în etapa a 15-a a Ligii 1, antrenorul Nicolae Dică a anunţat că fotbalistul în vârstă de 26 de ani va fi reprimit la antrenamente şi i se va da o nouă şansă după ce la finele partidei cu Voluntari fusese exclus din lot. "Voi vedea ce se va întâmpla cu el, dacă va juca în primul 11 sau dacă va intra pe parcurs", a declarat tehnicianul vicecampioanei. Pentru a pune toate informaţiile într-un context mai larg, ProSport a discutat cu doi psihologi sportivi şi cu doi foşti atacanţi ai naţionalei despre posibila traiectorie a căpitanului echipei lui George Becali după pedeapsa primită şi despre modalităţile prin care Alibec poate fi transformat într-un fotbalist exploatat la maximum.

În jurul lui Alibec gravitează un număr însemnat de personaje: patronul George Becali - finanaţatorul care iubeşte numai banii, managerul Mihai Stoica, antrenorul Nicolae Dică, sfătuitorii care-i picură în urechi latifundiarului informaţii cu vocea unui crainic din gară sau colegii care ar trebui să dea greutate echipei. Relaţia Alibec - FCSB a evoluat de la ridicol la absurd. O pleiadă de oameni aflaţi pe bancă fie n-au găsit soluţia pentru a-l face pe căpitan să devină căpitan, fie sunt dominaţi de personalitatea constănţeanului şi clachează în momente cheie. Cine a greşit mai mult? Atacantul cu gesturi mai expresive ca tot Teatrul Masca sau conducerea? Pe ce coordonate se va reclădi relaţia jucător - antrenor după cascada de reproşuri şi sancţiune? Dumneavoastră puteţi să speculaţi, mai jos, psihologi sportivi şi doi foşti atacanţi îşi spun părerea.

"Ştim că are valoare, că e talentat, dar încă e un copil. Ar trebui să se schimbe odată, să devină mai matur"

Câştigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, Gavril Pele Balint a devenit, în timp, una dintre cele mai puternice voci din fotbalul românesc. Nu evită să critice când momentul o cere, şi laudă când trebuie să laude. Din postura de antrenor la echipe de club, selecţioner şi fost atacant cu gol împotriva naţionalei lui Diego Maradona şi Claudio Caniggia la Coppa del Mondo, actualul analist Digisport s-a confruntat în carieră cu nenumăraţi fotbalişti cu caractere dificile. Pe Alibec îl percepe în prezent pe o rampă de relansare a carierei. 'Cred că el simte că a provocat un şoc prin gestul lui, prin evoluţia lui. Poate fi un moment de schimbare pentru Alibec, poate transforma acest moment în ceva pozitiv. El trebuie să înţeleagă că eu, dacă îl critic, nu îi vreau răul, ba dimpotrivă. Ştim că are valoare, că e talentat, dar încă e un copil. Ar trebui să se schimbe odată, să devină mai matur", spune Balint pentru ProSport.

"Cineva trebuie să îl laude, să îl felicite, să îl aprecieze, dar în acelaşi timp să îi impună autoritate şi respect, pentru a-l determina să dea tot ce are mai bun, aşa cum au reuşit Gică Hagi şi Şumudică"

Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv, preşedintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului, pedalează pentru început pe linia aleasă de precedentul interlocutor. Hniatiuc îl poziţionează pe căpitanul vicecampioanei într-un labirint întortocheat al copilăriei. "Denis este copilul răsfăţat al fotbalului românesc aflat în căutarea adulaţiei celorlalţi. Este un tip sincer, deschis, spontan, dar care are veşnic nevoie de validare. Cineva trebuie să îl laude, să îl felicite, să îl aprecieze, dar în acelaşi timp să îi impună autoritate şi respect, pentru a-l determina să dea tot ce are mai bun, aşa cum au reuşit Gică Hagi şi Şumudică. Atunci când i se oferă totul, în manieră necondiţionată, devine superficial, iar când este ameninţat sau sancţionat, devine tensionat, vulcanic şi expansiv", analizează fostul psiholog de la FC Naţional, Viitorul şi Dinamo. Odată atinsă chestiunea relaţionării cu antrenorul, intervine şi discuţia legată de capacitatea unor tehnicieni români de transformare a unor jucători-problemă. Mircea Lucescu, Victor Piţurcă sau Marius Şumudică sunt doar trei antrenori care au ştiut să le ofere o libertate totală unor fotbalişti care păreau că promovează lenea, lipsa de responsabilitate şi reacţie. Conştienţi că în România nu cresc în copaci fotbalişti care pot face diferenţa, antrenorii au acceptat unele compromisuri în dialogul cu fotbaliştii cu personalitate puternică şi doar au lăsat impresia că ar fi scăpat caii. După o perioadă, a avut de câştiagt toată lumea.


Foto: Alexandru Dobre - Mediafax 

"Amenzile drastice şi excluderea din lot nu sunt garantul schimbării, pe termen lung, ele având un efect pe termen determinat, până când conflictul emoţional se stinge"

Mingea e în prezent la Dică şi chiar dacă dilema va fi una permanentă în privinţa lui Alibec, de flerul şi puterea antrenorului de la FCSB de a lua cea mai bună decizie într-un termen scurt depind cariere şi poate trofee. Continuă psihologul Andreas Hniatiuc. "Reacţiile lui Denis sunt consecinţa unui model educaţional în care figura maternă a avut rolul dominant. Denis are o problemă în relaţia cu autoritatea, în cazul de faţă reprezentată prin norme, reguli, antrenor sau patron. Atunci când este supus presiunii emoţionale, când îi lipsesc reuşitele şi este criticat, mai ales în public, are astfel de manifestări. Amenzile drastice şi excluderea din lot nu sunt garantul schimbării, pe termen lung, ele având un efect pe termen determinat, până când conflictul emoţional se stinge", spune Hniatiuc. Mai mult, psihologul arată clar că decizia excluderii lui Alibec din lot poate avea consecinţe grave.

"Vorbind despre reacţii emoţionale, acestea nu se supun filtrului raţional, deci, pe viitor, există riscul să recidiveze. Atunci cand presiunea va fi de nesuportat şi va încerca să o exteriorizeze prin gesturi nesportive, cu siguranţă nu va gândi ”mă vor amenda, mai bine mă abţin”, pentru că, dacă ar fi avut această opţiune, ar fi făcut-o demult. Soluţia în cazul lui Denis o reprezintă relaţia cu acesta, validarea responsabilă şi disciplinarea pozitivă a acestuia", explică Hniatiuc modul în care s-ar putea detensiona atmosfera în relaţia cu fostul jucător de la Inter Milano.

  • Cursurile de iniţiere şi instruire în psihologia sportivă organizate de Asociaţia pentru Psihologia Sportului au loc  pe 4-5 noiembrie la Cluj, pe 11-12 noiembrie la Timişoara, pe 18-19 noiembrie la Târgu Mureş şi pe 9-10 decembrie în Bucureşti, la care vor participa somităţi din lumea psihologiei, specialişti în domeniu, dar şi foşti mari sportivi. Înscrierile se pot face la adresa de mail contact@psihologiasportului.ro.

"Becali e problema la FCSB. El zice că se pricepe, că le ştie pe toate. Mai poate cumpăra încă 10 jucători de talia lui Alibec... tot nu va lua campionatul'

Cu 19 goluri înscrise în 45 de partide în prima reprezentativă a României, Ionel Ganea e unul dintre atacanţii care n-a suferit vreodată la capitolul mentalitate. Cel mai bun marcator din Bundesliga din postura de rezervă oferă o posibilă soluţie. "Răul îl elimini cu binele, e o vorbă mai creştinească. Hai să încercăm să îl iubim pe Denis pentru că avem puţini fotbalişti ca el în acest moment. Hai să-l iubim cu tot cu defectele lui! Asta i-aş spune şi patronului de la FCSB, dar şi antrenorului de la FCSB. Şi fanilor le-aş spune că ar trebui să-l perceapă pe el, fotbalistul Alibec, şi pe noi în general, fotbaliştii, drept sportivi. Noi nu am absolvit şcoli înalte, aşa că avem uneori şi un limbaj mai altfel. Hai să-l vedem pe Denis dintr-un alt unghi sau hai să ne uităm puţin pe buzele sportivilor din America sau din Anglia. Ei toată ziua nu pot ieşti din fuck off! Aşa că putem fi mai permisivi cu Denis", e de părere fostul antrenor de la U Cluj, Rapid, FC Voluntari şi ASA Târgu Mureş.

Atacantul care a început fotbalul în Făgăraş a lucrat de-a lungul carierei de jucător cu patroni precum George Ilinca, Jean Pădureanu, George Copos, Nicolae Badea sau Cristi Borcea. Rămas în istoria fotbalului românesc şi datorită modului în care s-a împotrivit ordinului dat la vestiare de George Ilinca în 1998, pe "Ion Oblemenco, la meciul cu cântec U Craiova - Rapid, Ganea, fost fotbalist timp de patru ani în Bundesliga, îşi expune punctul de vedere despre finanţatorul FCSB. "Becali e problema la FCSB pentru că el se bagă peste antrenori. Şi, aşa, ce antrenor trece pe la el îşi va pierde din personalitate. Nu ai ce să faci. El zice că se pricepe, că le ştie pe toate, degeba! Mai poate cumpăra încă 10 jucători de talia lui Alibec! Tot nu va termina campionatul pe primul loc atât timp cât se bagă la echipă", spune antrenorul în vârstă de 44 de ani.


Foto: Alexandru Dobre - Mediafax

"Ce i-aş spune lui!? I-aş zice să înţeleagă odată că nimeni nu te pupă la fotbal! Nimeni nu-i va spune: <<"Hai, Denis! Dă-ne gol!>>"

Ganea mută discuţia şi spre banca tehnică şi comunică subtil faptul că Nicolae Dică poate să-l analizeze pe Alibec şi din perspectiva experienţelor pe care piteşteanul în vârstă de 37 de ani le-a avut pe teren, din postura de jucător.

"Nu e greu de lucrat cu Denis Alibec, dar nu trebuia să fie folosit de la început în meciul de la Voluntari (n.r. - partida în care a lovit uşa şi şi-a aruncat banderola) pentru că a avut o perioadă lungă de stat pe bară. A fost forţat, iar pentru că nu i-a ieşit ce şi-a dorit, el a devenit irascibil. El a fost supărat pe el, nu pe altcineva. Dică ar trebui să înţeleagă astfel de ieşiri pentru că poate şi el a avut momente de cumpănă în carieră. Să-i dai amendă... nu mi se pare o soluţie... Ce i-aş spune lui! I-aş zice să înţeleagă odată că nimeni nu te pupă la fotbal! Nimeni nu-i va spune:<< "Hai, Denis! Dă-ne gol!>>. Am mai văzut asta la mulţi atacanţi, vor să vină la 35 de metri să-şi ia mingea. Să nu uite că el e atacant, nu trebuie să atingă mingea de 100 de ori într-un meci. O poate atinge doar de câteva ori, iar atunci să marcheze. Nu sunt adeptul ideii cum că la FCSB n-ar avea cine să-i paseze, sunt jucători foarte buni la FCSB!", mai spune Ionel Ganea.

Aseară, în etapa a 15-a a sezonului regulat, rivalul pe post al lui Alibec, francezul Harlem Gnohere a reuşit un hat-trick în victoria de pe Naţional Arena, 7-0 cu Poli Timişoara. Gnohere a fost titular, Alibec nu a fost păstrat în lot. 


"A-l pedepsi prin scoaterea sa din lot, denotă doar că aceste acţiuni nu sunt tolerate la echipă, dar nu pot avea rolul de a-l îndrepta"

Părerea lui Ganea e ambalată altfel de un om care a relaţionat deseori cu sportivi talentaţi care traversează crize de formă. Ioan Popoviciu, psiholog sportiv, vicepreşedintele Asociaţiei pentru psihologia Sportului, susţine că decizia de a-l pune pe coji de nucă pe fotbalistul din Mangalia e una perdantă. Specialistul din e de părere că măsurile drastice nu sunt indicate în acest caz, iar prezenţa unui psiholog în cadrul lotului vicecampioanei e deja necesară.

"Denis Alibec e un jucător talentat, sufletist, cu o dorinţă reală de a se face remarcat. Reacţiile sale de frustrare denotă nu rea voinţă, ci mai degrabă suferinţa faptului că nu îşi îndeplineşte obiectivele. Denis Alibec are nevoie de ajutorul unui specialist din domeniul psihologiei sportive pentru a-l ajuta să conştientizeze mai bine trăirile sale, să şi le controleze în aşa fel încât să fie util echipei sale şi mai ales să lupte în acord cu obiectivele sale", punctează Popoviciu pentru ProSport.

La un club la care omul care dă bani crede că poate juca roluri multiple pentru progresul echipei sale, situaţia nu se poate schimba de la o zi la altă, însă speranţa crapă ultima. "Comportamentul lui Denis, deşi este nesportiv, poate fi îndreptat prin consiliere din partea psihologului sportiv. A-l pedepsi prin scoaterea sa din lot, denotă doar că aceste acţiuni nu sunt tolerate la echipă, dar nu pot avea rolul de a-l îndrepta. Cei din conducerea clubului ar trebui să aducă la echipă un psiholog sportiv care să îi ajute pe jucători, în general, şi pe Denis, în special, să îşi focalizeze energia doar înspre acele acţiuni care sunt în controlul sportivului", continuă psihologul care a lucrat şi cu câţiva dintre cei mai valoroşi jucători din tenisul românesc.


"Fără o înţelegere a psihologiei jucătorului, fără a se lucra la convingerile, motivaţiile interne şi fără un bun management al resurselor interne, politicile cluburilor vor scoate un profit sportiv şi financiar redus"

Fie sport individual, fie joc de echipă, în general, în România, actorii din diferite discipline au tendinţa de a respinge ideea de a fi consiliaţi de psihologi. Sunt nenumărate cazurile în care specialiştii aduşi de şefi de federaţii sau de patroni s-au aflat în ciudata postură de a deveni doar ţinta unor glumiţe ieftine aruncate de oamenii cu care se aşezau la masă. Cum arată portretul lui Denis Alibec construit pe baza ultimelor acţiuni ale atacantului?

"Frustrarea lui Denis rezultă din incapacitatea sa de a obţine golul sau victoria pentru echipă. Însă în fişa postului unui atacant nu figurează doar golul. Presingul, prezenţa între apărătorii adverşi, recuperarea mingii, pasele, demarcarea sau şuturile pe spaţiul porţii constituie acţiuni cu un nivel mult mai ridicat de control şi care necesită o atenţie mult sporită comparativ cu golul. Cei din jurul echipei trebuie să urmărească dacă Denis se achită de aceste acţiuni, în primul rând, şi apoi, dacă aceste acţiuni sunt îndeplinite, să considere golurile ca efecte normale ale dedicării sale asupra situaţiilor controlabile", mai spune Popoviciu.

Se spune că majoritatea sportivilor români întâmpină probleme de adaptare când fac saltul la un club mare. Aşteptările oficialilor şi ale suporterilor apasă ca o piatră de moară, iar nivelul exprimării în teren e influenţat direct şi de gradul de intruziune al patronilor asupra echipei. La FCSB e o situaţie unică. Pentru că memoria colectivă reţine doar un nume de antrenor - Cristiano Bergodi - care l-a invitat pe patron să iasă din vestiar, personalitatea jucătorului e ciobită direct proporţional cu personalitatea tehnicianului supus bombardamentului de directive.

"Cred că FCSB se doreşte a fi un club cu pretenţii, acestea fiind justificate prin amploarea investiţiilor făcute şi prin selectarea celor mai talentaţi jucători ai momentului. Dar managementul presiunii asupra atingerii obiectivelor este demult depăşit la FCSB, la fel ca la celelalte echipe din ţară, ţinând cont de psihologia sportivului român. Fără o înţelegere a psihologiei jucătorului, fără a se lucra la convingerile, motivaţiile interne şi fără un bun management al resurselor interne, politicile cluburilor vor scoate un profit sportiv şi financiar redus", încheie Popoviciu.

Poate că în scurt timp, şi echipele din România - nu numai din fotbal - vor mai pune o "creangă" pe organigrama clubului şi pentru un psiholog. Întrebarea care va persista mereu e când va apărea un psiholog şi pentru patroni.


 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.