Şi noi ştim să facem REMONTADA | România a învins cu 3-2 Chile, după 0-2 în minutul 18. “Tineretul” îl salvează pe Daum, iar Stanciu îi eclipsează pe Sanchez şi Vidal

13 iun 2017 42990 afişări Comentează şi tu Nationala
Şi noi ştim să facem REMONTADA | România a învins cu 3-2 Chile, după 0-2 în minutul 18. “Tineretul” îl salvează pe Daum, iar Stanciu îi eclipsează pe Sanchez şi Vidal 14 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/16450691/2/romchi.jpg

România - Chile 3-2 (Stancu 31, Stanciu 60, Băluţă 83 / Vargas 8, Valencia 18)

Echipele de start:

  • România: Pantilimon – Benzar, Chiricheş, Toşca, Ganea – Pintilii, Marin – Hanca, Stanciu, Stancu – Andone
  • Rezerve: Lung, Niţă, Gardoş, Rotariu, Grozav, Ivan, Băluţă, Latovlevici, Ţîru, Bicfalvi, Săpunaru
  • Chile: Herrera – Diaz, Medel, Roco, Mena – Aranguiz, M. Diaz, Gutierrez – Valencia, Vargas, Sanchez
  • Rezerve: Toselli, ISLA, Silva, Fuenzalida, Vidal, Sagal, Beausejour, Rodriguez, Jara, Puch, Maripan, Pinars

România reuşeşte una dintre cele mai spectaculoase reveniri din ultimii ani. Reprezentativa lui Daum a avut două feţe cu vedetele din Chile, iar finalul cu Băluţă, Grozavu, Rotariu, Ivan sau Ţîru a salvat seara.

Stanciu, cu un gol “sudamerican” şi coautor la golul doi a fost omul meciului.

O partida amicală cu naţionala lui Alexis Sanchez, Vargas sau Vidal nu era probabil chiar ce îşi dorea Cristoph Daum, care încă nu scăpase de coşmarurile cu Lewandowski. Naţionala care l-a făcut pe Messi să plângă în urmă cu un an şi să-şi dorească să nu mai joace pentru reprezentativa Argentinei era cel puţin motiv de îngrijorare pentru Daum, în cea mai tensionată perioadă de când a fost “uns” selecţioner. Neamţul care s-a proclamat “mai român decât voi”, în faţa jurnaliştilor a încercat să schimbe ceva. A renunţat la ideea cu 3 fundaşi centrali şi a jucat într-un 4-2-3-1 mai cunoscut jucătorilor români, i-a debutat pe Hanca şi Cristi Ganea şi l-a retitularizat pe Stanciu. Chiar şi aşa, meciul a început atât de prost pentru noi, încât a părut că timpul s-a oprit în loc şi meciul cu Polonia continuă. Din primele minute ne-am dat seama că nu avem cum să ne comparăm cu sudamericanii. A patra naţională a lumii ne-a “executat” după 8 minute, Vargas, jucătorul trecut pe la Napoli şi Valencia marcând de la 18 de metri. Mai puternici, mai iuţi, cu mult mai tehnici şi mai arţăgoşi, chilienii au stabilit din start diferenţa de valoare dintre cele două naţionale, iar în primele 20 de minute ne-au dominat clar.

Daum n-a fost fluierat nici la 0-2

Alexis Sanchez a încercat lobul peste cei doi metri ai lui Pantilimon, dar mingea a mers puţin peste bară (10), pentru ca apoi să se facă 0-2, după pasa subtilă a lui Vargas şi finalizarea lui Valencia, printre picioarele lui Pantilimon (18). Mai erau mai mult de 70 de minute şi Daum se temea de un dezastru. Eram prea lenţi, cu prea multe gafe şi prea fragili în apărare, pentru ritmul sudamerican. La 0-2 am început însă şi noi să contam şi, poate ciudat, Daum n-a fost înjurat şi nu i s-a cerut demisia. Hanca l-a culcat pe portarul chilian, dar mingea sa a mers “la o palmă” de bară. Apoi scăpăm de cel mai periculos dintre chilieni. Sanchez are 6 viteze, Chiricheş pare blocat în a doua, dar Pantilimon evită golul trei (23). Bodan Stancu poate marca, dar trimite pe lângă poartă din careul mic, cam cum făcea Keşeru în jocul cu Danemarca, la o fază ce a păcălit şi tabela care s-a grăbit să arate 1-2 (25). A fost 1-2 însă, tot din gheata lui Bogdan Stancu, cel care a pus în viclu o minge de la 22 de metri, la o lovitură liberă ce l-a lăsat mască şi pe Sanchez (31).

Medel şi eliminarea ce a tăiat elanul chilienilor

Diferenţa era redusă, dar chilienii lăsau impresia că pot marca oricând. A venit însă faza din minutul 33. Sângele fierbinte l-a trădat pe Medel şi fundaşul lui Inter l-a lovit fără minge pe Andone, după ce luase un brânci de la acesta. Cartonaş roşu şi aveam un om în plus aproape o oră.

Chile a avut posesia şi în partea secundă a reprizei, chiar şi cu um în minus. Stancu a avut însă ocazia mare, pe finalul primei părţi (44).

Schimbarile lui Daum si schimbarea la fata

În repriza secundă Daum a fost “all-in”. A introdus “generaţia tânără”, riscând ori o revenire de senzaţie, ori un scor fluviu. Idea neamţului a fost câştigătoare. Şi pe fondul schimbărilor din naţionala Chile şi a omului în plus, România lui Ivan, Rotariu, Grozav sau Băluţă a fost mai rapidă, mai inspirată şi mai curajoasă decât în prima parte. Iar “sudamericanul” nostru a fost Stanciu, care a marcat un gol venit parcă de pe continentul chilienilor. Bară-gol de la 25 de metri (60).

Au urmat minute în care naţionala cu media de vârstă de 25 de ani a dominat, a atacat şi şi-a creat ocazii, mult mai multe decât în toate ultimele partide oficiale jucate anul acesta. Şutul lui Grozav a trecut puţin pe lângă poarta lui Herrera (74), Ivan a scăpat singur cu portarul, dar s-a pierdut în faţa lui după o cursă de 40 de metri (78), pentru ca apoi Băluţă să marcheze pentru “remontada românească”, în urma unei mingi şutate de acelaşi Stanciu şi respinsă în faţă de portarul chilian (83). A doua victorie a lui Daum de când a venit la naţionala noastră, o naţională care 20 de minute a jucat ca una de pe locul 46 în lume, dar a încheiat peste nivelul locului 4 în clasamentul FIFA. Rămâne de văzut dacă ultima impresie îl va salva pe Daum peste vară.

 

Cronică scrisă de Vlad MĂCICĂŞAN


22:52 FINAL! România - Chile 3-2, într-o partidă cu goluri superbe, o eliminare şi o revenire a tricolorilor de la 0-2 pentru "La Roja". Tricolorii au arătat mult mai bine după pauză, odată cu schimbările făcute de Daum, Stanciu a egalat situaţia pe tabelă, iar Băluţă a adus victoria României la debutul în naţională. Scorul putea fi mai mare, dar elevii lui Daum au ratat câteva şanse importante pe finalul meciului.


22:42 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Naţionala lui Daum întoarce scorul pe Cluj Arena, după ce sud-americanii conduceau în minutul 18 cu 2-0. Băluţă a profitat de respingerea greşită în faţă a lui Herrera, după şutul lui Stanciu, iar jucătorul oltenilor, pe fază, reia în poarta goală pentru 3-2. Mai sunt 10 minute din meci, iar România poate simţi din nou gustul victoriei.


22:38 Ivan dovedeşte încă o dată că este un atacant ineficient. Olteanul scapă singur spre poarta adversă, are un adversar la doi metri în spate, scade din turaţii în faţa lui Herrera, se opreşte, îl întoarce pe fundaşul advers şi încearcă să-l lobeze pe portarul sud-american, dar acelaşi fundaş trimis în teren de Pizzi respinge cu ultimele forţe. Din păcate, Ivan a dat cu piciorul unei ocazii importante de a marca şi a ales să dribleze în faţa porţii. 


22:32 Arătăm mult mai bine în repriza secundă, iar în ultimele minute doar România a fost pe teren. Ultima fază a naţionalei a încântat audienţa de pe Cluj Arena. Ivan şi Toşca au combinat superb în bandă, fundaşul a întors în careu, iar şutul lui Grozav cu stângul a trecut puţin pe lângă stâlpul porţii lui Herrera.


22:20 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Execuţia pe care o aşteptam din partea lui Stanciu a venit în cele din urmă. Jucătorul lui Anderlecht primeşte mingea la marginea careului şi trage plasat la colţul lung. Mingea loveşte bara şi se duce în poartă. Este al doilea gol superb al tricolorilor, după cel al lui Bogdan Stancu din lovitură liberă. 


22:10 Cel mai periculos om al României din această seară ratează de puţin ţinta în startul reprizei secunde. Hanca a centrat pe bara a doua, "Motanul" a scăpat mingea de sub control din preluare şi a şutat cu stângul în plasa laterală a porţii lui Herrera. Imediat, Pizzi reacţionează şi îl introduce pe Vidal în teren, moment în care tribuna aplaudă la scenă deschisă.


22:05 A început repriza secundă pe Cluj Arena cu schimbări efectuate de ambele părţi. Daum îi aruncă pe Rotariu, Ivan şi Grozav, în timp ce Andone, Benzar şi Marin iau loc pe bancă. Pizzi a efectuat şi el o schimbare: a ieşit Valencia, a intrat Isla. În acest moment avem încă 45 de minute pentru a evita încă o înfrângere.


21:48 Pauză! România - Chile 1-2, dar sperăm într-o revenire a tricolorilor în condiţiile în care sud-americanii sunt în inferioritate după eliminarea lui Medel. Elevii lui Daum au fost luaţi prin surprindere de începutul mai bun al adversarilor, ca mai apoi Stancu să reducă din diferenţă superb direct din lovitură liberă. 


21:43 Începem să împingem jocul înspre poarta lui Herrera. Fără ocazii notabile, tricolorii ţin mai mult de minge şi încep să construiască fiind favorizaţi şi de eliminarea lui Medel. De remarcat este atacul României fără mingea, cel despre care Daum ne vorbea la conferinţa de presă de dinaintea meciului. Pressing-ul naţionalei este unul extrem de agresiv, aşa venind şi ocazia lui Hanca din minutul 20, după recuperarea lui Pintilii. 


21:36 ROŞU Medel! Fundaşul oaspeţilor este provocat de Andone, care-l împinge pe Medel, iar acesta, din cădere, reacţionează şi îl loveşte pe atacantul lui Depor cu piciorul peste genunchi. Centralul meciului nu ezită şi îi arată cartonaşul roşu lui Medel, care pleacă la vestiare extrem de nervos. 


21:33 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Şi ce gol marchează Bogdan Stancu, expertul nostru la fazele fixe. "Motanul" cere să execute lovitura liberă, de undeva de la 25 de metri, iar atacantul pune mingea în vinclul porţii lui Herrera. Fanii români prezenţi la meci încep să spere într-o victorie a României în amicalul cu Chile. Momentan este 2-1 pentru sud-americani


21:28 Noi cu ratările, ei cu golurile! Tricolorii ratează două ocazii uriaşe prin Hanca şi Stancu. În primă fază, tricolorii recuperează o minge în jumătate adversă, balonul ajunge la Hanca, acesta întoarce un adversar în careu şi şutează cu stângul, dar Herrera, cu un efort considerabil, împinge mingea în corner. La câteva minute distanţă, Benzar vine cu o pasă perfectă în centrul careului, acolo unde apare Stancu, care şutează pe lângă cu toată poarta în faţă. 


21:20 GOOOOL CHILE! Din păcate suntem conduşi cu 2-0 chiar la noi acasă. Sud-americanii au o libertate de mişcare incredibilă pe benzile terenului, acolo de unde a venit şi primul al lui Vargas. De această dată, marcatorul primului gol a primit mingea în mijlocul careului tot din bandă, Valencia a învăluit, mingea a ajuns la acesta, iar Pantilimon a fost învins pentru a doua oară în mai puţin de 20 de minute.


21:16 Naţionala revine în atac, după ce Chile a deschis scorul, iar doar o execuţie corectă i-a lipsit lui Andone pentru a marca golul de 1-1. Stanciu a bătut o lovitură liberă la marginea grupului de jucători, acolo unde a apărut atacantul lui Depor, dar Andone nu a lovit corect mingea, iar aceasta s-a scurs pe lângă poartă. 


21:13 Chile ia în serios amicalul de pe Cluj Arena, iar sud-americanii au fost aproape de a-şi dubla avantajul. Alexis Sanchez accelerează din bandă, parcurge 25 de metri cu mingea la picior până în marginea careului nostru, iar atacantul încearcă lobul peste Pantilimon, dar mingea cade pe plasa porţii. 


21:10 GOOOOL CHILE! În ciuda unui început bun al tricolorilor, oaspeţii produc o fază-fulger şi ne vedem conduşi acasă încă din minutul 8. Vedeta lui Arsenal, Alexis Sanchez, îi strecoară mingea printre picioare lui Marin, balonul ajunge la marginea careului, acolo de unde Vargas şutează violent la colţul lung, iar Pantilimon se recunoaşte învins. 


21:00 Partida a început cu un moment pe care nu ni l-am fi dorit să-l vedem aşa de repede. Lucian Sânmărtean a fost premiat pentru cariera sa fotbalistică de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, după ce "Magicianul" şi-a anunţat retragerea din activitatea de la naţională. 


UPDATE: Momente împrumutate de FRF de peste ocean. Fanii au avut parte de câteva surprize înainte de fluierul de start de pe Cluj Arena. Celebrul Kiss Cam a fost exersat în tribunele stadionului, iar cel mai aplaudat moment a fost cel în care doi seniori au intrat în joc. 


UPDATE: Aşa cum era de aşteptat, Christoph Daum a schimbat sistemul, dar şi câţiva dintre titularii din meciul cu Polonia. Faţă de deplasarea în care naţionala a pierdut cu 1-3, Pantilimon, Ganea, Hanca şi Stanciu îşi vor face apariţia în meciul amical cu Chile.


UPDATE: Organizatorii se aşteaptă ca la jocul cu echipa de pe locul 4 în clasamentul FIFA să fie maxim 18.000 de spectatori în tribune, mult sub aşteptările iniţiale. Cele 12.000 de locuri goale arată dezamăgirea fanilor naţionalei, care a marcat un singur gol şi n-a câştigat niciun meci, pe Cluj Arena, în ultimul an. 


UPDATE: La şedinţa tehnică dinaintea jocului au fost confirmate culorile în care vor juca cele două selecţionate. Tricolorii evoluează în tricourile tradiţionale de joc, în timp ce "La Roja" va juca în roşu.


Într-o perioadă în care pe cât de intense sunt discuţiile despre posibilitatea ca Daum să fie demis, pe atât de aprige sunt reacţiile selecţionerului, naţionala de fotbal a României va juca un amical puternic contra selecţionatei Chile. Sud-americanii vin la Cluj pentru un meci care le va servi drept ultim test înainte de Cupa Confederaţiilor, astfel că selecţionerul Juan Antonio Pizzi ar putea folosi contra românilor cele mai importante opţiuni din lot. În tabăra noastră, după o înfrângere dură în faţa Poloniei, 3-1 la Varşovia, domneşte o oarecare degringoladă. Selecţionerul a terminat nervos conferinţa de presă care a precedat jocul de azi, nu intenţionează să renunţe la post, şi vrea să folosească meciul contra unui adversar puternic pentru a mai îndrepta din impresia proastă lăsată de la venirea lui.

Este de aşteptat ca selecţionerul să opereze mai multe schimbări în echipa de start cu care a abordat jocul oficial cu Polonia. Tătăruşanu este primul nume vizat pentru o înlocuire cu Pantilimon, apoi Săpunaru. Fundaşul central a avut o evoluţie modestă cu polonezii şi i-ar putea lăsa locul în echipă lui Bogdan Tîru, cel pe care Daum îl vede drept următorul candidat cu şanse mari la ocuparea unui post de titular în echipa naţională. În echipa de start ar putea apărea Nicuşor Stanciu, activ în a doua repriză cu polonezii, dar şi Sergiu Hanca. Mijlocaşul dinamovist a fost, de asemenea, unul dintre fotbaliştii care au jucat cu nerv la Varşovia în partea a doua, după ce a fost introdus pe teren.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.