România - Spania se poate juca la Cluj. Cât pierde Bucureştiul pentru că reprezentativele de tenis, handbal şi fotbal s-au mutat în Ardeal

18 feb 2016 8547 afişări Comentează şi tu Nationala
România - Spania se poate juca la Cluj. Cât pierde Bucureştiul pentru că reprezentativele de tenis, handbal şi fotbal s-au mutat în Ardeal
  • Cluj Arena este varianta aleasă de oficialii FRF pentru amicalul de lux cu Spania, în cazul în care Naţional Arena rămâne închisă.
  • Sala Polivalentă şi Cluj Arena au devenit case pentru reprezentativa de Fed Cup, naţionala de fotbal şi cea de handbal feminin, în acest an.
  • Oficialii celor două arene spun că aceste evenimente atrag turişti, care cheltuie sute de mii de euro în oraş.

Cel mai important amical al reprezentativei lui Iordănescu, înainte de Euro, are şanse mari să se joace la Cluj. Oficialii FRF au vizitat astăzi Cluj Arena şi au ales acest stadion, drept variantă de rezervă pentru disputarea amicalului cu fosta campioană mondială. În cazul în care ISU nu oferă o dispensă Arenei Naţionale, pentru disputarea acestui amical, fosta campioană mondială va veni la Cluj. ISU a cerut construcţia unui nou acoperiş la Naţional Arena, pentru a oferi acceptul de a organiza din nou evenimente, dar oficialii FRF speră să primeacă o dispensă, doar pentru amicalul cu Spania.

Vizita naţionalei lui Iniesta şi Ramos în România costă Federaţia 1 milion de euro şi oficialii FRF se tem că suma nu va fi acoperită, dacă partida nu se va disputa la Bucureşti.

"Clujul, capitala sportului românesc"

Partida de Fed Cup dintre România şi Cehia a fost primul eveniment sportiv important organizat de Cluj Napoca, în acest an. Va fi însă o primăvară în care naţionalele importante ale României se vor muta în Ardeal. Cea mai modernă Sală Polivalentă din ţară şi singurul stadion din categoria “Elite”, care are acorul ISU, au “furat” Bucureştiul evenimentele sportive importante din debutul anului. În martie se va juca România – Norvegia, la handbal feminin, meci din preliminariile pentru Campionatul European, iar în aprilie, Halep şi echipa de Fed Cup vor disputa partidele cu Germania, pentru menţinerea în Grupa Mondială.

“Clujul a devenit capitala sportului românesc. Sala îşi dovedeşte utilitatea pentru care a fost creată: să producă bani şi să ofere iubitorilor de sport evenimente de calitate. Partida de tenis a fost evenimentul cu cea mai mare emulaţie creată în jurul său. Sala începe să devină profitabilă. Avem evenimente importante săptămânal, chiar dacă nu toate sunt sportive. Cu siguranţă va fi casa închisă şi la meciul de tenis cu Germania. Deja a început să sune telefonul de la Sala Polivalentă. Lumea întreabă deja când se vând biletele. La meciul de handbal s-au vândut deja 5.000 de bilete. Va fi casa închisă şi acolo. Avem experienţa meciurilor de la Trofeul Carpaţi şi a celui cu Serbia, când a fost la fel”, spune Ionuţ Rusu, directorul Sălii Polivalente din Cluj.

Record de spectatori şi la baschet

Înaintea acestor evenimente se va disputa, pe 20 februarie, şi partida de baschet feminin dintre România şi Turcia, din preliminariile EuroBasket. “Ne aşteptăm la o asistenţă mare şi la partida de baschet feminine. La precedentul meci, cel cu Bosnia, s-a atins recordul de audienţă în preliminarii. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care am primit dreptul de organizare a unei grupe la Campionatul European de baschet masculin, în 2017”, spune Ionuţ Rusu.

Cluj Arena profită de interdicţia Arenei Naţionale

Cel mai aşteptat eveniment de către clujeni este amicalul naţionalei de fotbal. România – Lituania va fi pe 23 martie, pe Cluj Arena. Ultima dată când naţionala de fotbal a jucat în Ardeal a fost în urmă cu 7 ani şi jumătate. Reprezentativa lui Piţurcă a jucat atunci, tot cu Lituania, un meci pentru preliminariile la Mondialul din 2010. România a pierdut surprinzător, cu 0-3, în partida disputată pe stadionul CFR-ului şi s-a spus că Victor Piţurcă n-a mai dorit să mai joace în Cluj, din pricina acelei înfrângeri.

Oficialii Cluj Arena au cerut FRF organizarea unui meci al naţionalei încă de la inaugurarea stadionului. Faptul că Naţional Arena nu a primit încă acordul ISU pentru a mai organiza evenimente a facilitat organizarea partidei cu Lituania, pe Cluj Arena. “Am aşteptat de mult timp un meci al naţionalei de fotbal, ca şi toţi locuitorii Transilvaniei. Este evenimentul sportiv cel mai mare pe care îl poate organiza stadionul”, a spus Radu Raţiu, directorul Cluj Arena.

Bani din turismul sportiv

Pe lângă satisfacţia fanilor din Transilvania, toate aceste evenimente sportive aduc beneficii uriaşe economiei oraşului, în opinia managerilor celor două arene. Mai mult de jumătate din spectatorii partidelor de tenis din Fed Cup au fost din afara oraşului, iar numărul de vizitatori în Cluj Napoca a crescut cu peste 20 la sută, de la inaugurarea Cluj Arena şi a Sălii Polivalente, evenimentele din afara sportului găzduite de acestea, fiind considerat factorul principal. “Nu aş scoate în evidenţă doar câştigul financiar de la partida de tenis. A fost important pentru imaginea oraşului şi a României, în primul rând. Noi am încasat doar chiria, plus un comision din consumabilele vândute în timpul evenimentului. În total s-au strâns aproximativ 15.000 de euro. De vânzarea biletelor a fost responsabilă Federaţia. Anul trecut a crescut numărul vizitatorilor, în oraş, cu 21 la sută. Sunt convins că şi evenimentele de la Sala Polivalentă au dus la această creştere. De exemplu, la partidele din Fed Cup, au fost doar 43 la sută spectatori din municipiul Cluj”, a spus Ionuţ Rusu, directorul Sălii Polivalente.

Şi Radu Raţiu, oficialul de la Cluj Arena vorbeşte mai mult de beneficiile financiare la nivelul oraşului, decât de recompensele societăţii care manageriază stadionul. “Meciul naţionalei nu aduce neapărat un venit important financiar, pentru că probabil Federaţia va opta să închirieze stadionul şi să vândă ea biletele. Preţul este acelaşi ca pentru toată lumea: 7.500 de euro+TVA. Un meci al naţionalei înseamnă un câştig important pentru oraş. Ne aşteptăm la 30.000 de spectatori cu Lituania, iar 15.000 vor fi, probabil, din afara judeţului. Asta înseamnă că au nevoie de cazare, că vor consuma la restaurante, ceea ce este important pentru oraş”, a declarat directorul Cluj Arena.

Principalele evenimente sportive, din Cluj, în 2016:
România – Turcia, baschet feminin, 20 februarie
România – Norvegia, handbal feminin, 9 martie
România – Lituania, fotbal, 23 martie
România – Germania, tenis feminin, 16-17 aprilie

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.