Raț șochează: „Nu știu exact cine e căpitan la națională!” Dialog deschis cu fundașul lui West Ham: „Uite, știți ce m-a deranjat?”

Redactor:
Florin Marian
Raț șochează:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În Londra ceața a persistat de dimineață și deși e ora 13, nu are de gând să se lase învinsă în fața soarelui care se vede parcă printr-o perdea.  În țara unde distanța se măsoară în mile și nu în kilometri, o astfel de zi e chiar normală. Ne aflăm undeva la periferia Londrei, unde echipa West Ham își are cantonamentul. Parcarea e mică, dar în ea se regăsesc automobile de lux. Un Mercedes alb AMG, cu scaun de copil pe bancheta din spate îi aparține lui Răzvan Raț. După 10 ani petrecuți în Ucraina, internaționalul român a schimbat aerul venind în Londra, însă își păstrează gustul bun la mașini. Am putea spune că Răzvan e chiar vedeta echipei. Ne întâmpină și ne poftește în sala de conferințe, dar îi sună telefonul și e concentrat într-o discuție cu soția. Vorbește în rusește.

PE SCURT

  • „În momentul de față nu știu cine e căpitanul echipei naționale. Sunt eu, Chiricheș, Lobonț, Marica și Goian”
  • „Cu Grecia am făcut erori specifice echipei noastre care puteau fi evitate”
  • „Există viitor pentru mine la națională dacă joc în Anglia”
  • „Nu mă voi întoarce în campionatul românesc, mă retrag de afară”
  • FOTO-amintiri cu Rednic, Lucescu și Iordănescu

„ERA NORMAL SĂ‚ FIU CĂ‚PITAN, EU ERAM CEL MAI VECHI”

Interviul cu Raț e unul în care fotbalistul spune că e dispus să răspundă la orice întrebare. Surprinzător, subiectul legat de faptul că nu a mai purtat el banderola la echipa națională îl lăsasem pentru final. Însă Raț vrea parcă să înfrunte polemicile iscate în jurul acestui subiect și începe tare.


Nu am primit o explicație clară de ce nu am mai purtat eu banderola

Răzvan Raț

17 meciuri a purtat Raț banderola la națională, în cele 94 de convocări

„Uite, știi ce m-a deranjat? Că se discuta de acest lucru chiar și atunci când eu purtam banderola de doi ani. Domnul Pițurcă era întrebat despre cine e căpitan. Acum îți spun sincer, în momentul de față nu știu cine e căpitanul echipei naționale! (n.r. mă vede surprins). Da! Selecționerul a spus că suntem un grup de jucători care oricând putem avea această onoare. Sunt eu, Chiricheș, Lobonț, Marica și Goian. Nu am primit o explicație clară de ce nu am mai purtat eu banderola la ultimele meciuri. La început, criteriul principal a fost cel al experienței, al vechimii. Apoi s-a schimbat, s-a vrut a i se da celui mai bine cotat jucător dintre noi„, a povestit Raț. Continuă la fel de ferm: „Nu am ținut cu dinții de banderolă, a fost o onoare și am fost mândru să o port, cred că sunt în continuare căpitanul echipei. Era normal să fiu după ce Cristi (n.r. Chivu) a plecat, aveam cele mai multe selecții, eram cel mai vechi. Apoi lucrurile s-au schimbat, asta e… S-a discutat prea mult de banderola aceasta, ea nu îți dă nimic în plus decât o responsabilitate, dar asta nu înseamnă că te face de neînlocuit sau intangibil”, a încheiat Raț subiectul.

„ÎN BARAJ S-AU FĂ‚CUT GREȘELI CARE PUTEAU FI EVITATE”

Și dacă tot vorbim de echipa națională, mai sunt câteva lucruri de lămurit. Unul ar fi accidentarea lui din returul barajului cu Grecia, când a fost schimbat după câteva minute. S-a accidentat sau a fost pedepsit de Pițurcă? „Nu mă miră că în România apar astfel de speculații. Cred că lumea nu mă cunoaște. Pur și simplu m-am accidentat. Din cauza asta nici nu am jucat în ultimele meciuri pentru echipa mea de club”, explică Raț. Apoi, o altă chestiune. Cum naiba s-au dus grecii la Mondial și nu noi? „Puteam obține calificarea, au fost multe greșeli care s-au făcut, culmea, greșeli pe care le puteam evita. În ambele meciuri! Sunt erori specifice echipei noastre și nu stau eu acum să le dezvălui. Sunt greșeli de echipă, greșeli individuale, dar repet, puteau fi evitate”, lasă Raț o brumă de mister. Simt la el ceva molipsitor de la Mircea Lucescu. Un antrenor care pregătește un meci până în cele mai mici detalii și care nu acceptă nici măcar o greșeală din partea jucătorilor săi. Nu degeaba consideră că scorul perfect în fotbal e 1-0.

„NU MĂ‚ RETRAG DE LA NAȚIONALĂ‚”


Când mă voi retrage de la națională nu va fi mare lucru, naționala poate continua și fără mine

Răzvan Raț

Îl întreb dacă are de gând să se retragă de la națională. E categoric: „Există viitor pentru mine la echipa națională dacă eu joc aici. Nu mă gândesc la retragere, când va fi cazul, voi anunța. Dar nu va fi mare lucru, naționala poate continua și fără mine„.

Lăsăm subiectul echipa națională deoparte. Ne cunoaștem de multă vreme. Când scot laptopul să-i arăt câteva poze importante din cariera lui, grimasa feței se schimbă. Devine mai relaxat și curios să retrăiască din nou unele amintiri.

„CU REDNIC AM AVUT UNELE DIVERGENȚE”

4 echipe de club are Raț în CV: Rapid, FCM Bacău, Șahtior Donețk și West Ham

O poză cu el în echipamentul rapidist îi provoacă o nostalgie. „Rapid a rămas în sufletul meu. Acolo am crescut, Rapid m-a dat fotbalului mare. Uite ce ghete aveam. R9. Erau la modă atunci. Erau ca ale lui Ronaldo, Dințosul. Am ajuns în 98 la Rapid, Mircea Lucescu m-a promovat”, povestește Raț. Când vede o poză cu el și Mircea Rednic care parcă țipă atunci când execută un aut, zâmbește: „Da, cu Rednic am și jucat împreună. Apoi mi-a devenit antrenor. Am avut și unele divergențe cu el. De asta m-a și trimis pentru șase luni la Bacău. Pe mine și pe Zeno Bundea. Dar mi-a prins bine acolo”. 

„MULȚI ANI AM MÂNCAT DIN ACEEAȘI PÂINE CU LUCESCU”

O fotografie cu el în tribună alături de  Anghel Iordănescu îl obligă să spună ceva bun și despre unul dintre antrenorii care i-au marcat cariera: „Iordănescu m-a promovat la echipa națională. Am jucat foarte mult timp sub comanda lui. A jucat un rol important în cariera mea”. Cuvinte bune are și despre Mircea Lucescu. Chiar dacă au existat și momente tensionate între ei. O poză cu el și antrenorul de la Șahtior îl face să exclame: „Mulți ani am mâncat amândoi din aceeași pâine. A fost o relație cu urcușuri și coborâșuri, dar prolifică. Lucescu e un foarte bun antrenor. Am făcut atâtea performanțe la Șahtior, încât nici nu îmi amintesc să fi fost vreun an în care să nu luăm vreun trofeu. La Donețk am ajuns înaintea lui. Daniel Florea juca pe stânga, dar se operase la genunchi și m-au împrumutat pe un an. Cine credea că voi sta zece acolo”. Și apropo de trofee, cel mai important dintre ele e Cupa UEFA câștigată. „Greu de spus ce simți atunci când ridici o astfel de cupă. E și grea! Cred că te gândești că intri în istorie, că sunt atâția fotbaliști în lumea asta, dar puțini ajung să o câștige”, spune internaționalul român.

15 trofee a câștigat Raț până acum: un titlu și o Cupă a României, 7 titluri și 5 cupe ale Ucrainei, o Cupă UEFA

INVESTEȘTE ÎN ROMÂNIA, UCRAINA, DAR ACUM VREA ȘI ÎN ANGLIA


Nu mă mai întorc să joc în campionatul românesc. Mă voi retrage de afară, dar o să mai joc mulți ani

Răzvan Raț

Răzvan Raț e un fotbalist care nu doar că a dorit să își pună un ban deoparte, și slavă Domnului a câștigat foarte bine în atâția ani la Șahtior. Oricum e unul dintre cei mai înstăriți fotbaliști români. Dar știe să înmulțească banul. Are investiții importante în România, dar și în Ucraina, în special în imobiliare. De când a venit la Londra s-a interesat dacă merită investit și aici. A aflat că imobiliarele merg foarte bine. „Locuințele de pildă, au rezistat la criză, ba chiar și-au mărit valoarea”, ne spune el. „Am prieteni cu care aș putea oricând să încep o afacere. Am investit în România și în Ucraina în imobiliare și nu numai. O să fac investiții și aici în Anglia. Și voi începe în primul rând să îmi iau o casă”, pare hotărât Raț. Și Londra e locul ideal de business. Aici banii nu dorm niciodată.

AȘTEAPTĂ‚ UN DUEL CU CHIRICHEȘ

Costel Pantilimon, Răzvan Raț și Vlad Chiricheș sunt singurii jucători români care ne reprezintă în cel mai bogat și poate cel mai spectaculos campionat din lume, Premier League. Săptămâna viitoare echipele ultimilor doi, West Ham, respectiv Tottenham se vor întâlni în Cupă. „Am mai jucat cu echipa lui Vlad și am câștigat. El nu a evoluat atunci. Acum poate ne vedem și pe teren”, e optimist Raț. La West Ham spune că se simte bine. „La experiența mea e greu să mai mă impresioneze sau să mă surprindă ceva. De asta m-am adaptat aici fără probleme și la stilul de viață, dar și la echipă. N-am nicio problemă să conduc mașini cu volanul pe dreapta. Și dacă e ceva despre care aș putea spune că într-adevăr m-a impresionat asta ar fi publicul. Nu suntem într-o situație bună, dar jucăm cu stadionul plin”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup