Asta-i țurcă, dom’ Pițurcă! Slovenia – România 4-3, după un meci în care apărarea s-a făcut de râs

Asta-i țurcă, dom' Pițurcă!  Slovenia - România 4-3, după un meci în care apărarea s-a făcut de râs
  • Publicat:
  • Actualizat:

Papp, Chiricheș și Găman au fost cei mai slabi oameni ai României

Este cea mai drastică înfrângere a României de la acel 5-0 cu Serbia din urmă cu 3 ani

Ca să-și înceapă drumul spre Mondialul din Brazilia, naționala trebuie să-și ia ochii din tabela pe care slovenii pun mândri imagini cu golul lui Rudonja – completările sunt inutile – de la București. Satisfacții prea mari n-au, sunt de înțeles, dar nici noi nu prea suntem în măsură să îi judecăm din moment ce ultimele competiții importante le-am văzut cu semințele într-o mână și cu berea în cealaltă. Ne mințim că amicalul de la Ljubljana e un simplu test, nimic mai mult, înainte de Estonia, dar încă ne întrebăm dacă nu cumva ar fi fost altfel fără cheliosul simpatic care s-a găsit să dea primul și ultimul lui gol la națională chiar împotriva noastră. Ne mai mințim că putem face față oricărei echipe, că nu ne e frică nici de Olanda, nici de Ungaria sau Turcia. Iar slovenii, uriașii noștri adversari, râd când ne aud.

Ave Cesar, românii îți sunt la picioare
Într-o apărare ciudată a României, cu Găman titular în fața lui Tamaș sau cu Papp folosit în continuare fundaș dreapta în lipsa altor soluții, apare uriașul Cesar. Purtătorul banderolei la sloveni se înalță în același timp în care fundașul lui Chievo cade la picioarele sale și trimite în poartă (4). Rudonja și Osterc pot sta liniștiți în tribune, să-și vadă de bătrâneți, pentru că, aparent, nu doar ei pot da goluri României. Mijlocul terenului începe să fie al nostru, dar faptul că dominăm e la fel de util ca un briceag într-o luptă cu pistoale. Tănase pare să fie încă îndrăgostit de tricoul pe care-l poartă. Altă expicație pentru felul în care joacă nu pare să fie. Papp greșește din nou, dar Matavz își bate joc cu un lob. Nu va trece mult până la următoarea greșeală a fundașului de la Vaslui, dar ex-iugoslavii par neinspirați în fața porții.

Bine că n-a venit Mourinho
Becali – nu e încă foarte clar care dintre ei – l-a anunțat pe Mourinho la meciul de la Ljubljana. Grandomania unora e mereu o sursă involuntară de umor. Dacă Jose ar fi venit, l-ar fi văzut pe Chiricheș scapând mingea în fața lui Birsa și apoi trântindu-l pe sloven în careu (49) sau pe Raț și Papp cum sunt depășiți în mod repetat de adversari pentru golurile trei și patru. Înscriem și noi de trei ori, prin Papp – nu poate fi deloc o consolare – prin Torje, din penalty, și prin Grozav, dar facem din nou naționala de râs la Ljubljana. După 11 ani, România pleacă iar cu capul în pământ din Slovenia. Poate doar golul lui Grozav din final să ne mai descrețească frunțile pentru preliminariile ce stau să înceapă.

Eșecul de ieri de la Ljubljana este primul din acest al naționalei, după cinci meciuri, și al doilea din mandatul lui Pițurcă

Naționala nu a mai încasat atât de multe goluri de la înfrângerea cu Serbia, de la Belgrad, scor 0-5, din octombrie 2009, meci din preliminariile CM 2010

Am luat goluri prea ușor. Lui Lobonț nu i se pot reproșa prea multe. Chiricheș a fost superficial la faza penaltyului
Gică Hagi


Min. 90+3 – Final de meci
Min. 90 – Handanovic reține sigur o centrare de pe stânga a lui Tănase.
Min. 86 – Kirm acuză o accidentare și meciul este oprit.
Min. 81 – xx Tamaș primește cartonaș galben.
Min. 80 – Schimbare la România! Iese Raț, intră Latovlevici.

Min. 80 – GOL ROMÂNIA! Niculae îl lansează pe Grozav în careul sloven, Grozav reia cu latul, lângă bară.

Min. 78 – Bourceanu trage de la 20 de metri, mingea ia pământul în fața lui Handanovic, dar portarul reține fără probleme.
Min. 76 – Tamaș trage de la mare distanță, fără să nimerească însă cadrul porții.
Min. 74 – Schimbare la România! Iese Papp, intră Luchin.
Min. 70 – GOL SLOVENIA! Kirm trage perfect, din unghi, la colțul lung și Slovenia conduce cu 4-2.
Min. 68 – GOL ROMÂNIA! Torje trage tare, în dreapta portarului și înscrie din penalty.

Min. 67 – xx Handanovic în faultează pe Tănase în careul sloven, după o pasă în adâncime care îl căuta pe decarul naționalei. Portarul vede galben.
Min. 66 – Suler trimte cu capul pe lângă poarta lui Lobonț, după o centrare de pe dreapta.
Min. 65 – Schimbare la România. Iese Marica, intră M. Niculae.
Min. 63 – xx Papp vede cartonașul galben.
Min. 60 – GOL SLOVENIA! Dedic primește o pasă în poziție central dreapta, trece printre Raț și Chiricheș și trimite la colțul lung, pe sub Lobonț.

Min. 59 – Torje trage de la 18 metri, pe lângă poartă.
Min. 58 – Raț trimite pe lângă poartă, de la 20 de metri, cu exteriorul.
Min. 56 – GOL ROMÂNIA! Torje centrează din lovitură liberă de pe stânga, Papp pune latul și trimite în poartă din 6 metri.
Min. 55 – xx Suler vede galben pentru un fault la Marica în marginea careului.
Min. 53 – Handanovic reține o minge pentru care a insistat Marica.

Min. 51 – GOL SLOVENIA! Dedic trimite din penalty în stânga lui Lobonț și scorul este 2-0 pentru Slovenia.
Min. 50 – Chiricheș gafează la o minge usoară și îl faultează pe Birsa la marginea careului. Se dictează penalty.
Min. 48 – Lobonț respinge de pe linia porții o lovitură de cap din interiorul careului.
Min. 47 – Portarul sloven respinge în față o centrare de pe dreapta, mingea îl lovește în mână pe Marica și intră în poartă, dar golul este anulat pentru henț.
Min. 46 – A început a doua repriză.

La pauză, Bourceanu, Tamaș și Grozav i-au înlocuit pe Stancu, Găman și Lazăr

Min. 45 – Finalul primei reprize.
Min. 42 – Lobonț reține o minge aruncată peste apărarea noastră.
Min. 36 – Chiricheș trimite în corner. Kurtc reia cu capul, peste poartă, lovitura de la colț.
Min. 32 – xx Torje vede cartonașul galben.

Min. 31 – Matavz este deposdat în ultimul moment de Chiricheș, care trimite în aut.
Min. 28 – Cezar respinge cu capul în aut o centrare bună în careul sloven.
Min. 27 – Torje trimite puternic, din lovitură liberă de la 25 de metri. Mingea se duce însă peste poartă.
Min. 25 – Kirm apare iar nemarcat în careul nosru, dar nu poate trimite din 6 metri spre poarta lui Lobonț.
Min. 23 – Torje trage din interiorul careului și obține un corner de pe dreapta. Găman faultează însă în atac.

Min. 22 – Kirm încearcă să-l lobeze pe Lobonț, dar portarul Romei reține fără probleme.
Min. 21 – Cezar este iarăși găsit liber în careu cu o centrare de pe stânga, dar fundașul sloven rimite cu capul peste poartă.
Min. 15 – Torje primește o minge de la Papp, în interiorul careului, iar mijlocașul Granadei trage mult peste poarta lui Handanovic.
Min. 14 – Torje trage de la distanță, handanovic reține fără probleme.
Min. 13 – Chiricheș respinge din nou o centrare, după ce Raț nu poate bloca atacul din flancul drept al slovenilor.

Min. 9 – Marica șutează din întoarcere, peste poartă, din interiorul careului sloven.
Min. 6 – Chiricheș reușește să respingă în aut la o incursiune în careu a slovenilor.
Min. 4 – GOL SLOVENIA! Cezar Bostjan câștigă duelul aerian cu Găman, în 6 metri, Lobonț nu iese pe centrarea venită din flancul stâng, iar slovenul trimite cu capul în poartă.
Min. 3 – Lobonț respinge în corner primul șut al partidei.
Min. 1 – A început partida


IATĂ‚ ECHIPELE DE START

Slovenia: Handanovic – Brecko, Suler, Cezar, Struna – Birsa, Radoslavljevic, Kurtic, Dedic – Kirm – Matavz

Rezerve: Belec, Lazic, Kelhar, Maro, Bacinovic, Ilic, Matic, Mertelj, Sisic, Vrsic, Velikonja

România: Lobonț – Papp, Chiricheș, Găman, Raț – Cociș, Lazăr – Torje, B. Stancu, Tănase – Marica

Rezerve: Tătărușanu, Gardoș, Tamaș, Bourceanu, Roman, Grozav, Maxim, D. Grigore, Latovlevici

Drama naționalei a început în urmă cu 11 ani la Ljubljana, iar acum „noua echipă a României”, așa cum îi place lui Pițurcă să-și alinte lotul, pornește la un nou drum tot în capitala Sloveniei. Cu o echipă tânără, în care își fac loc doar câțiva jucători cu un turneu final în picioare – niciunul însă cu un Campionat Mondial în palmares – fără Mutu, dar cu o atmosferă parcă mai liniștită în sânul lotului. Așa arată echipa României, cea în care selecționerul își pune speranțele pentru Mondialul din Brazilia: „Am mare încredere în această nouă națională, pentru că este o echipă schimbată față de anii precedenți”.

Grupul, nu vedeta

Asta a ținut să sublineze Răzvan Raț, căpitanul tricolorilor, înaintea meciului cu Slovenia. România, într-adevăr, pare văduvită acum de absența unui lider autentic, așa cum au fost Chivu, Rădoi sau Mutu, dintre exemplele cele mai recente, sau Hagi și Popescu, dacă ne referim la generația anilor ’90. „Nu știu dacă România are nevoie de un lider în momentul de față. Grupul e cel mai important, iar acesta trebuie să fie înaintea oricăror lideri”, a spus Raț, recordma nul de selecții din lot (81). Chiar dacă și în actuala echipă sunt jucători cu zeci de prezențe la națională, cum ar fi Lobonț, Raț sau Tamaș, niciunul nu pare să aibă puterea de a domina singur vestiarul, așa cum o făceau cei de dinaintea lor.

Puștii au adus liniștea la lot

De la ultimul scandal de la națională a trecut ceva timp. Nouă luni, mai exact, chiar atunci când Pițurcă își începea oficial mandatul pe banca României. Mutu și Tamaș erau excluși înaintea amicalului cu San Marino după o escapadă din cantonamentul echipei. Lucrurile par să se fi schimbat între timp la lot și asta datorită jucătorilor tineri care sunt convocați constant de selecționer. „Vă dați seama că niciunul dintre puști nu are curajul să facă vreo boacănă aici”, spun oamenii din anturajul tricolorilor. Iar cei care greșesc, fie și la echipa de club, ies din lot. Așa s-a întâmplat cu Alex Chipciu, jucător pe placul lui Pițurcă, dar la care antrenorul a renunțat din cauza incidentului în care acesta a fost implicat la echipa de club, chiar înainte de startul campionatului.

Experiență pe toate posturile

Chiar dacă naționala actuală e formată, în mare, din jucători tineri, Pițurcă are avantajul de a beneficia de aportul câtorva veterani. În fiecare compartiment al naționalei există cel puțin un jucător care să fi participat în trecut la un turneu final: Lobonț (portar), Raț și Tamaș (fundași), Cociș (mijlocaș) și Marica (atacant) adună împreună 359 de meciuri sub tricolor, de două ori mai mult decât toți ceilalți jucători chemați de selecționer pentru acțiunea din Slovenia.

De la Costea la Grozav

Gicu Grozav e omul pe care toți suporterii naționalei îl așteaptă să explodeze în preliminariile Mondialului din Brazilia. Are doar două meciuri pentru România, dar a marcat deja un gol și e unul dintre pariurile selecționerului: „Are calități foarte bune, trebuie să și confirme la echipa națională”. Înaintea ultimei campanii de calificare la CM, tot cu Victor Pițurcă antrenor, rolul lui Grozav de acum era jucat de Florin Costea. Olteanul care acum dezamăgește la Steaua avea 23 de ani și se anunța drept o mare speranță pentru echipa națională. El a debutat la lot într-un amical cu Letonia (0-1), ultimul de dinaintea preliminariilor pentru CM 2006.

Unde sunt Rusescu și Sânmărtean?

În afara celor chemați acum la lot, Pițurcă ar mai avea și soluții interne. Una dintre ele este Rusescu, stelistul fiind unul dintre cei mai buni oameni din campionatul intern, dar este ocolit în mod constant și, totodată, inexplicabil de către selecționer. Alți oameni care ar putea fi chemați la lot sunt Sânmărtean sau Stanciu de la FC Vaslui.

Am mare încredere în această echipă a României, sper să câștigăm cu Slovenia și să pornim cum trebuie la drum
Victor Pițurcă, antrenor România

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și Roberta, uciși de Vlad Pascu
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și…
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a…
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai!  ”Atât s-a putut!”
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai! ”Atât s-a putut!”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri:
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri: "Tot oraşul ar putea veni la…
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut