INTERVIU | Meciul care a scos Generaţia de Aur în lume. Ioan Ovidiu Sabău despre jocul cu Danemarca ce a dus România în fotbalul mare şi revoluţia fotbalistică din noiembrie '89: "Au fost ameninţări către Steaua şi Dinamo!"

20 mar 2017 10954 afişări Comentează şi tu Nationala
INTERVIU | Meciul care a scos Generaţia de Aur în lume. Ioan Ovidiu Sabău despre jocul cu Danemarca ce a dus România în fotbalul mare şi revoluţia fotbalistică din noiembrie '89: "Au fost ameninţări către Steaua şi Dinamo!" Naţionala României în anul 1990 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/16184851/2/un-fost-component-al-generatiei-de-aur-implineste-astazi-48-de-a.jpg

Danemarca va trezi tot timpul amintiri în mintea celor care au reprezentat Generaţia de Aur şi nu numai. Un meci cu Danemarca a fost ultimul jucat de echipa naţională a României sub comunism. A fost ultima dată când jucătorii reprezentativei şi-au pus mâinile la inimi, ascultând “Trei culori cunosc pe lume”, dar a fost şi meciul unui nou început. Meciul care a venit exact la timp, înainte cu o lună de Revoluţie, pentru ca cei mai importanţi jucători ai naţionalei să prindă “aripi” spre campionatele puternice, interzise până atunci.

Pentru toţi cei care învingeau atunci Danemarca fraţilor Laudrup şi duceau România la Mondial după 20 de ani a fost un meci special. Pentru Ioan Ovidiu Sabău a fost mult mai mult, însă. A fost unul dintre cele mai bune meciuri făcute la echipa naţională şi meciul care l-a propulsat “în rândul jucătorilor importanţi”, cum singur afirmă “Moţul” într-un interviu acordat pentru ProSport. Atunci a marcat şi a fost decisiv la golul 3, România câştigând acel meci importnat cu 3-1.

Sabău povesteşte cât de importantă a fost acea partidă din noiembrie 1989. Presiunile politice care se făceau, ameninţarea de care aveau partea Steaua şi Dinamo, în eventualitatea unui eşec şi cum a celebrat o mare victorie pentru fotbalul românesc, mergând pe jos 3 kilometri şi urmărind filme la video-ul primit recompensă.

Actualmente preşedinte la Universitatea Cluj, Sabău crede că actualei generaţii îi lipseşte bărbăţia predecesorilor şi dorinţa de revanşă şi speră să nu-i mai vadă pe tricolori la fel de cuminţi. Fostul mijlocaş dreapta mai vorbeşte despre soarta lui Daum în condiţiile ratării calificării şi de ce l-au înţeles greu jucătorii români, dar şi despre ce lipseşte naţionalei şi cum ar putea fi salvat fotbalul de astăzi.

  • Meciul România - Danemarca, contând pentru Preliminarii CM Rusia 2018, e programat să se desfăşoare pe 26 martie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena din Cluj Napoca.
  • România şi Danemarca fac parte din Grupa E de calificare, alături de Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazakhstan. Cele două naţionale ocupă locurile 4, respectiv 3 după desfăşurarea a patru etape.

"Steaua şi Dinamo ar fi avut probleme dacă nu câştigam"

La ce vă gândiţi când auziţi de Danemarca?
Mă gândesc că, cu acel meci, am intrat în rândul jucătorilor importanţi. Un meci de referinţă, de care se vorbeşte şi astăzi. Contează să ai performanţe, să nu se uite de tine. Rămân aceste momente şi vezi că au meritat toate sacrificiile pe care le-ai făcut. Vezi că a rămas ceva în urma ta.

A fost cel mai important meci la echipa naţională?
Unul dintre cele mai importante, pentru că am dat şi gol... A fost şi meciul cu Ţara Galilor, când l-am avut pe Giggs adversar direct şi am făcut un meci bun. Dar sigur, ţinând cont de faptul că echipa nu se calificase de 20 de ani şi toată atmosfera care era atunci...

În ce context se juca acea partidă?
Exista o tensiune în jurul echipei naţionale. Se spunea că ne gândim doar la echipele de club, că nu ne gândim la echipa naţională. Se pare că au fost şi ameninţări către Steaua şi Dinamo, că vor fi urmări destul de grave dacă nu ne calificăm. Nu că vor dispărea, dar că cele două echipe vor avea probleme. Noi am aflat după aceea de aceste lucruri. Atunci îl vedeam pe Valentin Ceauşescu, cel care venea zilnic şi discuta de importanţa jocului. Era o încărcătură extraordinară.

E meciul care a scos Generaţia de Aur în lume? A fost poarta spre Europa, ţinând cont că a fost şi ultimul jucat în comunism?
Da. Dacă nu era acea calificare ar fi fost afectate transferurile noastre, sigur. Deja creşteam şi la nivel de echipă naţională. Erau doar jucători de la cele două echipe, Steaua şi Dinamo şi ăsta era avantajul. Ne cunoşteam foarte bine în teren. Şi la alte echipe erau jucători de valoare, doar că nu aveau toţi loc la Dinamo şi la Steaua.

Acea calificare v-a dus şi pe dumneavoastră la Feyenoord...
Da, înainte de Mondial am semnat. Ştiu că mai erau oferte de la Atletico Madrid şi Bologna, dar cei de la Feyenoord efectiv au şi venit şi mi-au pus contractul pe masă, în Italia. Sigur că te gândeşti la copii, la familie, Olanda îmi plăcea ca ţară şi acum consider că am luat cea mai bună decizie.

"Am mers singur vreo 2-3 kilometri. Ori nu realizam, ori eram prea bucuros"

Ce vă amintiţi de momentele de după joc. Aţi realizat că aţi dus România la Mondial după 20 de ani?
Nu am realizat cât de importantă era victoria, nu. Era încărcătura aia mare şi abia după două-trei zile am realizat. A fost bucuria din vestiar cu Ilie Ceauşescu, cu Valentin Ceauşescu, Nea Mircea, oamenii de la Dinamo. Îmi amintesc că am plecat de la Hotelul Armatei şi am mers spre casă pe jos. Am mers singur vreo 2-3 kilometri. Ori nu realizam, ori eram prea bucuros. Aşa se întâmplă când eşti prea tânăr şi nu realizezi importanţa lucrurilor pe care le faci.

La ei se forma echipa ce avea să câştige Euro în 92.
Aveau o echipă foarte bună. Olsen, fraţii Laudrup, Schmeichel, jucători incredibili.


  • În grupa de calificare a Preliminariilor CM din Italia / 1990, România a făcut parte dintr-o grupă cu Danemarca, Grecia şi Bulgaria. Tricolorii au obţinut atunci 4 victorii (3-1 cu Bulgaria, 3-0 cu Grecia, 1-0 cu Bulgaria, 3-1 cu Danemarca), 1 egal (0-0 cu Grecia) şi 1 înfrângere (0-3 cu Danemarca), câştigând acea grupă şi calificându-se la Campionatul Mondial după o pauză de 20 de ani. Pe locul 2 a fost Danemarca (8 puncte), pe 3 Grecia (4 puncte) şi pe 4 Bulgaria (3 puncte.)

"Balint gândea jocul. Nu îl surprindea nicio fază"

Cum a fost golul?
Am luat mingea de la mijlocul terenului, am ajuns aproape de careu şi a plecat Dan Petrescu, cum pleca el, în spatele fundaşilor. I-am pasat în gaură lui Petrescu, a ajuns singur cu Schmeichel (n.r.- Peter Schmeichel, portar în acea vreme la Manchester United), a reuşit să-l blocheze şi mingea a ajuns la mine. Am dat tare şi am marcat.

Cum era să-l vezi pe Schmeichel în poartă? Părea cât toată poarta?
Da. Un portar imens. Unul dintre cei mai buni din istorie.

I-aţi pus pe tavă şi golul lui Balint...
Am alunecat în momentul şutului, după ce mi-am făcut preluarea printre doi fundaşi centrali. N-am avut o poziţie bună a corpului şi m-am lovit de Schmeichel, mingea a ricoşat şi, sigur, unde era mingea era şi Balint (râde). Avea un simţ incredibil. Întotdeauna se spune că astfel de atacanţi au noroc, dar nu e întâmplare. Astfel de atacanţi gândesc şi nu îi surprinde niciodată faza.

Ce aţi primit pentru calificare?
Un video şi ceva bani, parcă. Nu ne-au mai dat player, ne-au dat video (râde). Eram cei mai tari. Cine avea video era cel mai tare.

Organizaţi seri de filme?
Da, normal. Aşa era perioada. Erai cel mai tare, tu făceai programul (râde).

"Eram ca un cal de curse la start, care aşteaptă să-i dea drumul să fugă"

Cum e generaţia de astăzi? Merită la Mondial?
Eu cred că sunt şi momente bune şi mai puţin bune. Le lipseşte însă bărbăţia, în sensul bun al cuvântului. Starea de spirit, mai mult curaj, mai multă iniţiativă. Asta se câştigă prin ce faci tu. Trebuie să ai nervul acela de luptător. Asta lipseşte, pentru că talent avem. Ei trebuie să se autodepăşească, să înţeleagă cine sunt şi pe cine reprezintă. Nu e indiferent cum te comporţi. Cineva crede în tine, pe cineva dezamăgeşti. De-aia lumea i-a analizat destul de dur. Dacă lupţi, normal că sunt limite, dar când lumea vede că lupţi, te apreciază.

Asta avea generaţia 90 şi nu are cea de astăzi?
Totuşi e şi capitolul valoare, dar şi motivaţie şi orgoliu. Noi nu acceptam să fim dominaţi şi altcineva să fie mai bun. Dacă ne-am făcut de râs la meciul cu Danemarca din tur, când am pierdut cu 3-0, ne-am dorit să batem în retur. Eu nu mai aveam răbdare. Abia aşteptam să înceapă jocul. Eram ca un cal de curse la start, care aşteaptă să-i dea drumul să fugă. Aşteptam să-mi domin adversarul direct şi să mă calific. Atunci noi am luptat foarte mult şi pentru domnul Ienei. Îi purtam un respect deosebit. Nu era orgolios sau răzbunător, ştia cum să aplice metode pentru fiecare în parte.


Ioan Ovidiu Sabău spune că membrii Generaţiei de Aur purtau un respect deosebit pentru selecţionerul Emeric Ienei

"Jucătorii de azi sunt prea cuminţi şi prea ascultători"

Mai sunt şanse la calificare?
Da, da, eu zic că putem. Dacă toţi jucătorii sunt apţi şi joacă la echipele de club îi putem bate pe danezi.

Se vorbeşte mult că ducem lipsă de lideri, la echipa naţională. Asta nu era o problemă atunci.
Atunci, pe postul lui, fiecare era lider. Cu mici excepţii, pe fiecare post existau doi-trei jucători cu iniţiativă, cu responsabilitate. Ce înseamnă să fi lider? Să îţi asumi, să decizi în anumite momente ale joculuui, să te implici fizic, mental, verbal, să nu aştepti să ţi se spună ce să faci. Astăzi nu sunt. Sunt prea cuminţi şi prea ascultători. Trebui să ai iniţiativă, să iei decizii tu şi câteodată să treci şi peste ce spune antrenorul. El te invaţă, te instruieşte, cu restul vii de acasă.


Primul 11 al României în meciul cu Polonia de pe Arena Naţională, pierdut cu 3-0. Foto: George Filip (Mediafax foto)


Clasament Grupa E a Preliminariilor CM Rusia 2018:

1.     Polonia     4     3     1     0     10-5     10 pct.
2.     Muntenegru     4     2     1     1     9     4     7     
3.     Denemarca     4     2     0     2     7     5     6     
4.     România     4     1     2     1     6     4     5     
5.     Armenia     4     1     0     3     4     10     3     
6.     Kazakhstan     4     0     2     2     3     11     2
*locul 1 se califică direct, iar locul 2 merge la play-off.

Programa etapa 5:

26 martie
Armenia - Kazakhstan / ora 20:00
Muntenegru - Polonia / ora 21:45
România - Danemarca / ora 21:45


"Dacă nu ne calificăm se vor lua măsuri, ne vom da seama că suntem prea jos"

Se vede vreun plus de când a venit Cristoph Daum?
Arată mai bine echipa, faţă de primele jocuri. Cred că acum reuşeşte să se facă înţeles. A avut nevoie de timp, nu a mai pregătit naţionale. În plus, noi înţelegem că antrenorul tot timpul trebuie să ne spună ce să facem. Afară nu ştiu dacă a venit cineva să-mi spună că trebuie să alerg mai mult, să fiu mai serios, să fiu bărbat... La noi, dacă nu se spune asta, noi credem ca antrenorul e prea moale. Ne place să ni se spună.

Ar trebui menţinut Daum, chiar dacă s-ar rata calificarea?
Nu cred că va mai exista încredere. Sunt prea mari tensiuni, cum suntem noi aşa “calzi” şi radicali, nu cred că ar mai avea încredere jucătorii. Dacă nu ne calificăm se vor lua măsuri, ne vom da seama că suntem prea jos. Oricum suntem jos. Şi ne vom gândi să implementăm o strategie care să ne ajute. Se vor lua măsuri care să ajute sportul să crească din nou. Să-ţi facă plăcere să antrenezi, să nu mai dai faliment, să ai condiţii, să scăpăm de amatorismele astea care nu ne fac bine.

Care e compartimentul în care suferim cel mai mult?
Partea dreaptă ca fundaşi, fundaşii centrali, destul de bine, ne-ar trebui un mijlocaş central mai inventiv, mai ofensiv. E bine cu muncă, dar un jucător care să aibă dribling şut, ultimă pasă ne trebuie. Hoban, Pintili, Bikfalvi, care a făcut un meci bun acum, Prepeliţă care joacă într-un campionat puternic şi are şi un antrenor bun. Toţi sunt jucători care joacă bine când sunt lăsaţi să joace, dar nu intră în zone dificile, unde nu sunt spaţii. Cam toţi au aceleaşi caracteristici. E bine că Stanciu şi Chipciu fac meciuri bune, nu mai sunt timizi, au viteză, continuitate, joacă la Anderlecht. Poate fi un plus. Andone, dacă va juca e şi el un jucător care joacă în Primera.


România - Danemarca 3-1, 15 noiembrie 1989
Stadion: Steaua
Spectatori: 30.000

România: Sil. Lung - D. Petrescu, Andone, Iovan, I. Rotariu - Sabău, Ghe. Popescu, D. Lupu, Hagi - Lăcătuş (Mateuţ 76'), Balint (Ungureanu 86')
Antrenor: Emeric Ienei

Danemarca: Schmeichel - Sivebaek (Elstrup 73'), L. Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen - M. Laudrup, Bartram, Jensen, Lerby - Povlsen, B. Laudrup
Antrenor: Sepp Piontek

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.