INTERVIU | Exercițiu de sinceritate cu Bogdan Vintilă, fostul selecționer al naționalei sub 17 ani: „Asta probabil a fost greșeala mea”. Ce spune despre Gică Hagi și fiul său, Ianis

INTERVIU | Exercițiu de sinceritate cu Bogdan Vintilă, fostul selecționer al naționalei sub 17 ani:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Bogdan Vintilă, fostul selecționer al naționalei sub 17 ani, a acceptat dialogul cu ProSport, în care a explicat eșecul de la Turul de Elită din Anglia, unde România a obținut 0 puncte, a vorbit despre atacurile lui Gică Hagi, implicarea lui Zoltan Kovacs în cadrul echipei și planurile sale acum, după ce Comisia Tehnică a decis să-l demită pentru neîndeplinirea singurului său obiectiv din contract: calificarea la Campionatul European.

Pe 21 noiembrie, la Federația Română de Fotbal, Bogdan Vintilă susținea o conferință de presă în care era prezentat drept selecționerul naționalei sub 17 ani. Aceasta din urmă se calificase la Turul de Elită din Anglia sub comanda lui Florin Răducioiu, al cărui contract nu fusese prelungit de federali: „Eu sunt adeptul lui >, las succesul să facă zgomot”, declara Vintilă la FRF, poziționat în dreapta lui Răzvan Burleanu. Generația lui Ianis Hagi și a lui Florin Coman urma apoi să beneficieze nu doar de un antrenor nou, ci și de patru cantonamente, unul în țară, la Brașov, și trei în afară, în Antalya, Scoția și Olanda.

Toate eforturile s-au îndreptat, din acel moment, către juniorii care puteau obține o calificare la Campionatul European. Doar că, la Turul de Elită, naționala a dezamăgit:

  • România – Slovenia 0-3
  • România – Norvegia 0-2
  • România – Anglia 1-2

Și nu doar rezultatele dezamăgeau, ci și episoadele care aveau loc în Anglia, cu Zoltan Kovacs, fostul director tehnic în centrul atenției, caracterizându-l drept „zero” și „nimic” pe Ianis Hagi. Toate aveau să capete amploare la întoarcerea în țară a lotului. Cu zero puncte obținute în grupa de calificare, Vintilă era demis, iar Kovacs retrogradat de federali. Două săptămâni mai târziu, Bogdan Vintilă a vorbit despre mandatul său scurt în calitate de selecționer. Relaxat, acesta a încercat să explice înfrângerile de la Turul de Elită, implicarea lui Kovacs la echipă și partea lui de vină în ceea ce s-a întâmplat la naționala sub 17 ani.


Ca antrenor, Bogdan Vintilă a fost secund la Galatasaray și la FC Viitorul, pentru ca mai apoi, în sezonul 2012-2013, să devină principal al echipei lui Gheorghe Hagi, după care la naționala sub 17 ani, în locul lui Răducioiu

„Aș fi vrut să demonstrez că a fost totul o pură întâmplare”

Știind cum aveau să se desfășoare lucrurile ca selecționer al naționalei sub 17 ani, dacă ar fi să dați timpul înapoi, ați mai accepta oferta Federației Române de Fotbal de a-i lua locul lui Florin Răducioiu?
Cu siguranță că da.

De ce?
Acum cunosc fondul de jucători, știu capacitatea lor de a juca fotbal, știu și ei ce vreau eu. Ar fi fost foarte frumos să continui, pentru că aș fi vrut să demonstrez că drumul pe care am pornit nu e greșit și că a fost o pură întâmplare ce s-a întâmplat la Turul de Elită din Anglia.

Se aseamănă federalii cu finanțatorii din Liga 1? Mă refer aici la lipsa de răbdare în privința selecționerilor de la loturile de juniori, unii care se schimbă constant.
Nu. În momentul în care am semnat contractul era clar că aveam ca obiectiv calificarea la Campionatul European. Și oricum, din punctul meu de vedere, FRF a făcut tot ce a putut pentru a-mi crea toate condițiile posibile.

Ați avut cantonamente în străinătate, condiții cum rar sunt la loturile de juniori și totuși au fost obținute zero puncte la Turul de Elită. Care este explicația?
Totul a fost mental. Am tot stat să analizez unde, ce, cum. A fost o chestiune psihologică. Jucătorii au vrut, dar a existat un blocaj, mai ales că în primul meci am luat două goluri în primele cinci minute. A contat enorm pentru exprimarea lor ulterioară.


6 victorii și un egal. Acesta a fost bilanțul naționalei sub 17 ani în cantonamente. Apoi, a urmat Turul de Elită, echivalent cu demiterea lui Bogdan Vintilă de pe banca tehnică a juniorilor

„Poate și cantonamentele au fost prea apropiate unele de celelalte”

Nu e dificil de lucrat cu juniorii? Mă gândesc că e greu de anticipat ce vor face și când.
Mie îmi place treaba asta la nebunie. Cine are doi sau trei copii acasă, știe despre ce vorbesc. Ei, eu am avut și câte 26 uneori. Greșeala mea a fost că, la națională, am încercat să schimb în trei luni ceea ce se face normal într-un an. Probabil că și acesta a fost un actor care a cântărit mult în ceea ce a privit prestația noastră în Anglia. Ar mai fi ceva… Poate și cantonamentele au fost prea apropiate unele de celelalte. Mă gândesc că mulți dintre jucători merg o singură dată pe an în cantonament și din această cauză s-a instalat oboseala.

Repet, am avut doar trei luni la dispoziție și a trebuit să comprim munca într-un fel, ca să am timp să îi pregătesc așa cum vreau eu. Din păcate, juniorii nu au constanță. Spun asta pentru că noi chiar avem un fond bun. Dar cea mai mare problemă a lor este la nivel mental. Nu reușesc să se concentreze 80 de minute, nu reușesc să se concentreze trei meciuri la rând. Atunci devine mai grea munca un pic. Am încercat să-i atenționez, să-i pregătesc. Ei au dat tot ce au putut, nu am ce să le reproșez.

Vi se pare că, din punct de vedere mental, lucrurile se înrăutățesc generație cu generație?
Juniorii sunt victimele unei societăți. Nu poți să-i spui unui fotbalist că este încrezut sau mai știu eu cum. Așa vine la lot, influențat de clubul de proveniență, anturajul, familia. Știți cum e. Vor să copieze adulții, dar ei încă sunt niște copii. Și atunci își iau ghete de ultimă modă, își fac freza lui Ronaldo. Fac toate astea în loc să se concentreze pe a-i copia pe respectivii pe teren, nu în afara lui. Dar asta este societatea, iar ei se schimbă din ce în ce mai mult.


Vintilă a fost prezentat în noiembrie la FRF, alături de Mihai Teja, care a stat doar un meci pe banca naționalei sub 21 de ani. A acceptat apoi să fie antrenorul lui Dinamo, de unde a fost demis după cinci meciuri din campionatul intern

„Jucătorii, la antrenamente, mai spuneau >”

Ați fost criticat la naționala sub 17 ani, printre altele, că ați schimbat aproape în totalitate echipa care s-a calificat la Turul de Elită. Vă reproșați asta în vreun fel?
Eu am gândit echipa în funcție de adversar. Am considerat că, pe teren, am introdus de fiecare dată jucătorii cei mai buni, pregătiți din punct de vedere fizic și mental. Consider că, la momentul respectiv, am luat cea mai bună decizie.

Așadar, nu regretați nimic.
(face o pauză) Acum, dacă am văzut că nu mi-a ieșit… Dacă ar fi să dau timpul înapoi, poate că aș merge tot pe aceeași formulă, poate nu. Problema mea este că, din octombrie și până în martie s-a schimbat naționala sub 17 ani. Ca lot de jucători, am avut șase noi. Norvegia a avut cinci. Schimbări mari nu am făcut, poate că am încercat eu să le implementez un fotbal mai agresiv și timpul nu a fost de partea mea pentru asta. În cantonamente, treaba asta mi-a ieșit. În Anglia, nu.

Revin la o întrebare pe care v-am adresat-o la început, referitoare la instabilitatea de pe băncile tehnice ale juniorilor. Nu e dificil pentru fotbaliști să tot schimbe antrenorul? Nu poate și asta să îi afecteze din punct de vedere mental?
Aici o să vă contrazic și o să vă spun ceea ce le-am zis și jucătorilor. Ei, la antrenamente, mai spuneau >. Stați așa! Înainte era înainte, acum e acum. Noi trebuie să îi învățăm pe ei să fie profesioniști și să ajungă cât mai repede la o echipă de seniori. Jucătorii trebuie să se adapteze la orice fel de situație. Păi să spunem că pleacă la o echipă în străinătate. Păi spune respectivul >? Nu.

E adevărat că se spune că și antrenorul trebuie să se adapteze la jucătorii pe care îi are. Asta probabil a fost greșeala mea, că nu am făcut asta. Eu am vrut să joc altceva. Nu mi-a ieșit. Consider că, dacă… (se oprește) Nu mai spun nimic. Las așa. E greu. Nașterea unei echipe este dificilă.


Ianis Hagi nu a fost titular în primele două partide de la Turul de Elită. Abia când șansele de calificare la Campionatul European fuseseră compromise, a primit banderola și a jucat toate cele 80 de minute, cu Anglia (1-2). Din cauza comportamentului lui Zoltan Kovacs, tatăl său a trimis o scrisoare lui Anghel Iordănescu, în care a cerut demiterea directorului tehnic

„Kovacs a încercat să facă o psihologie inversă, ceea ce nu se potrivește la noi”

E ușor de remarcat faptul că la toate loturile de juniori majoritari sunt cei de la Academia lui Hagi. Acest lucru a generat, de-a lungul timpului, foarte multe discuții. Sunt fotbaliștii de acolo cei mai buni?
Eu am avut la Turul de Elită nouă jucători de la Academia lui Hagi. Acolo se lucrează bine. Nu spun că nu se face același lucru și în altă parte, dar mi se pare normal ca părinții să își ducă acolo copiii. Văd exemplul echipei de seniori, acolo unde sunt promovați jucători ca Manea, ca Ianis. Dacă dau un ochi îl altă parte, își dau seama că nu are niciun viitor. Probabil de asta și sunt mulți jucători la Academia lui Hagi și de acolo la națională. Dar asta nu înseamnă că selecția se termină acolo.

Vi se pare că pe Ianis Hagi se pune o presiune suplimentară din cauza faptului că tatăl său a fost cine a fost?
Nu pot să mă bag în acest subiect. Gică este tatăl lui și îl crește cum vrea. Dar eu spun că îi dăunează atenția primită din partea presei. Nu neapărat pentru că se vorbește despre el, dar… Numai el?

Zoltan Kovacs, în Anglia, mai mult v-a încurcat decât v-a ajutat?
Nu… El a încercat să facă o psihologie inversă, ceea ce nu se potrivește la noi.


Fost portar, Bogdan Vintilă a jucat la națională de cinci ori. A apărat, printre altele, poarta Rapidului, Stelei și a lui FC Național

„Hagi este modelul meu de antrenor”

În ce relații sunteți cu Hagi în prezent? Vorbiți? Au surprins atacurile lui referitoare la neconvocarea lui Coman la diverse acțiuni și mai apoi la netitularizarea lui Ianis la Turul de Elită, mai ales că voi doi ați colaborat la Academie și la echipa mare.
Între mine și el nu a existat nicio ceartă.

Ați vorbit de curând cu Gică Hagi?
Nu. Pentru că a fost dorința lui de a nu comunica atâta timp cât sunt selecționer.

Și după ce ați fost demis din această funcție?
Nu.

A părut ciudată depărtarea…
Nu îmi permit să comentez ceea ce declară Gică Hagi despre mine. Dacă am ceva să-i transmit, îl sun și îi spun. Nu vreau să vorbim prin presă. Îi port un respect deosebit.

Dumneavoastră, în acest moment, dacă ați primi o oferă din Liga 1, ați merge la echipa respectivă, cunoscând instabilitatea din acest sezon de pe banca tehnică a echipelor din campionatul intern?
Cu siguranță că aș merge, dar nu pentru trei luni (râde). Trebuie să învăț și eu câte ceva din experiența asta. Dacă aș merge acum, aș vrea să rămân și sezonul următor.

Vă place un anumit antrenor din Liga 1 în acest moment?
Da. Hagi. Am trăit cu el, am învățat de la el, știu ce poate, știu ce vrea, iar el e modelul meu.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup