Interviu EXCLUSIV Ciprian Marica: „Vrem să vă facem fericiți! Și dacă m-aș trezi la 4:00, aș da totul cu Grecia!”

Interviu  EXCLUSIV Ciprian Marica:
  • Publicat:
  • Actualizat:

-Ciprian Marica nu se teme să se bucure că vom întâlni Grecia în barajul pentru Mondiale și le răspunde celor care i-au contestat convocarea când nu avea echipă de club


Recunosc, m-a surprins. Poate n-ar trebui să o spun, dar mă așteptam să fie mai… fițos! Și a fost taman pe dos. În cele câteva ore petrecute la Madrid, Ciprian Marica s-a comportat ca un om normal! Și a răspuns ca un om normal la o mulțime de întrebări! Știu, poate părea absurd, dar în 2013 e remarcabil să fii normal. Am stat de vorbă în Plaza Mayor, centrul agitat al Madridului, printre oameni. Departe de strictețea mediatică de la națională, l-am găsit pe Marica – sau Ciprian cum preferă să-i spună spaniolii din motive lingvistice – relaxat. E evident liniștit că și-a ales, cel puțin pentru un an cât are contract deocamdată echipa, chiar dacă uneori pare că nu-și vede neapărat pe termen lung viitorul la Getafe. Dar nu vorbește prea mult de trecut sau viitor, e omul care insistă că trăiește în prezent. Iar prezentul e, pe lângă Getafe, echipa națională.

Cum te simți în Spania?
E o experiență nouă în viața mea, sunt bucuros de alegerea făcută, mă simt bine. Sunt din nou fericit că fac ceea ce-mi place și o fac cu bucurie. Am redescoperit bucuria de a juca pentru că, sincer, după 7 ani în Germania, intervenise o monotonie, simțeam nevoia de o schimbare.

Cât de grea a fost perioada în care n-ai avut echipă?
Când ai niște variante e cât de cât lejer. Stai și le gândești. Nu e o presiune atât de mare. Trebuie să iei o decizie, trebuia doar să fiu convins că e cea mai bună pentru mine. În Ucraina am descoperit un proverb, „Tam harașo, gde nas niet”, ceva de genul „Bine e acolo unde noi nu suntem”. Întotdeauna te întrebi „dacă mergeam în partea cealaltă era mai bine”? De asta mi-a luat destul timp să aleg.

Dar ai avut permanent variante? Mulți credeau că nu sunt oferte!
Nu cred că cineva își închipuia așa ceva. N-am auzit asta. Cert e că oportunitățile pe care le aveam nu-mi garantau că voi juca. Bine, nu-mi garantează nici acum, dar voiam să fiu sigur că sunt foarte dorit și că profesional e cea mai bună alegere. Nu m-am gândit la oraș sau la viața de acolo, fotbalul îți ocupă marea majoritate a timpului oricum.

A contat oferta financiară?
Nu. Vă spun sincer că nicio clipă nu m-am gândit la partea financiară. Clar că era importantă, îți dă rodul muncii tale, îți arată unde te afli. Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, am ajuns să joc afară și să câștig bani la o vârstă destul de fragedă, iar acum vreau să joc de plăcere. Dacă sunt și bani, cu atât mai bine, dar important a fost să aleg echipa la care mă voi simți fericit.

Cum ai primit criticile că, deși nu ai echipă, ești convocat la națională?
Nu am avut nicio problemă. O dată cu vârsta vine și experiența, e normal. Am mai trecut în cariera mea prin perioade dificile, la vârste mai fragede când digeram altfel critica. Acum am ajuns la vârsta la care mi-am dat seama că nu te poate iubi toată lumea, nu poți să fii pe placul tuturor. Fericirea mea nu vine de la cei care mă critică. Mă hrănesc cu lucrurile pozitive.

Reușitele la națională au fost un răspuns pentru critici?
Nu m-am gândit nicio clipă că trebuie să dau un răspuns cuiva. Am jucat din inimă, nu mă gândesc la cei care mă critică.

Dar cât te-a ajutat totuși faptul că ai fost convocat?
Bun, din ce am înțeles oamenii nu contestau valoarea mea, ci situația în care mă aflam. Sigur că acest lucru m-a ambiționat să arăt tuturor că, indiferent în ce situație mă aflu, să vin la națională și să joc nu pot să exprim în cuvinte plăcerea pe care o am. Asta vroiam să demonstrez, dar nu lor, ci mie.

„Nu m-am gândit nicio clipă să revin în țară”

Ai luat în perioada aceasta în calcul serios chiar o revenire acasă?
Nu, nu m-am gândit nicio clipă să revin acasă!

Te-ai pregătit cu Dinamo o vreme…
Simțeam nevoia să mă pregătesc, știam că unde mă voi duce îmi va fi greu să o iau de la zero. Victor Pițurcă îmi spusese că are nevoie de mine, știam că trebuie să fiu la un nivel maxim. Nu am făcut-o pentru a reveni acasă, a fost un antrenament benefic pentru națională și pentru mine, atâta tot.

Ar fi fost un pas înapoi?
Nu știu. Steaua joacă în Champions League, face cinste fotbalului românesc. Dar nu era momentul pentru mine. Cât am fost acasă m-am simțit de multe ori agresat, obosit de tot ce se întâmplă și mi-am dat seama că n-aș putea, că nu e momentul. Nu puteam să mă întorc acasă.

„Am glumit cu Becali”

Oferta Stelei ai luat-o în serios?
Eu cu domnul Becali am glumit pe seama asta. Dânsul mă apreciază, nu pot să fiu decât mândru și bucuros. Situația în care se află acum e delicată, prin intermediul unuia sau altuia îmi transmitea niște lucruri, dar erau niște glume.

Păi cum? A trimis și oferta concretă, scrisă!
Am citit, însă sincer să vă spun mi-e greu să cred că era hârtia dânsului. Ce să spun, un om pasionat de fotbal, care a făcut multe lucruri frumoase, îmi pare rău pentru situația lui.

La Steaua ar fi fost o motivație șansa de a juca în Champions League?
Nu, nu a fost asta primordial, au mai fost echipe care mă doreau și care jucau în Champions League.

Până la urmă ce echipe te-au dorit?
N-am vrut să spun pentru că au fost prea multe speculații cu multe echipe, ar fi însemnat să le dau importanță. Nu vreau nici acum, din respect pentru echipele acelea.

Crezi că s-ar fi simțit prezența ta la Steaua în Champions League?
Nu vreau să exagerez. Sunt modest, mi-e greu să vorbesc despre mine, să cred că aș putea face mai mult decât fac colegii mei. Steaua, din păcate, nu are cel mai bun parcurs în Champions League, chiar dacă a reușit un egal în ultimele minute cu Basel. N-aș fi putut să fac mai mult, este un joc de echipă, e nevoie de fiecare jucător, nu cred că unul putea schimba ceva.

Campionatul României cum ți se pare acum?
Este într-un impas. Multe echipe cu probleme financiare. Banii sunt importanți în fotbal. Ne uităm la echipe cu bugete de zeci de milioane de euro, e greu să vii cu 10-12-15 milioane să te bați în Champions League. Le cerem să câștige, ne dorim, dar la nivelul la care suntem e foarte greu.

Steaua e din altă ligă totuși în România acum?
În ultimii ani a cumpărat cam tot ce a fost mai de valoare. Toți jucătorii care prindeau naționala primeau ofertă de la Steaua, Gigi Becali cumpăra tot ce se preconiza de valoare. Uite că n-au întârziat rezultatele, în momentul ăsta Steaua are cel mai competitiv lot.

„Nu cred că Dinamo poate face performanță așa”

Cum ai simțit atmosfera la noul Dinamo cât te-ai pregătit acolo? Și cum ți se pare proiectul?
Dinamo e echipa la care am jucat eu, sunt subiectiv. Îmi plac cei care sunt acum în conducere, vreau să cred că au ambiții mari. Dar realist fiind, cu investițiile mici care se doresc, cu bani puțini, e aproape imposibil să faci performanță. Nu văd o soluție așa, nu cred că reușește Dinamo ce n-a reușit nimeni niciodată: să faci performanță și să te bați la campionat cu bani puțini.

Îi superi acum pe fanii dinamoviști!
Și ca suporter al lui Steaua, și ca al lui Dinamo, trebuie să fii realist. Sunt realist, Dinamo în momentul ăsta se chinuie. Din punct de vedere financiar, jucători cu pretenții modeste, nu au demonstrat nici la alte echipe, vin la Dinamo și se anunță de mare viitor, dar în momentul de față nu e o echipă care să se bată la campionat.

Steaua mai poate trece de grupa de Champions League?
Sunt realist, iarăși: eu cred că nu. A reușit un egal în ultimele minute, după un joc slab. Nu a arătat că ar merita să meargă mai departe. Mi-e greu să cred că poate scoate puncte în deplasare la Basel.

„Trebuie să ne bucurăm că am picat cu Grecia”

Cum ți se pare barajul cu Grecia? E o dilemă națională, dacă e ușor sau greu.
Nu subestimăm adversarul, nici pe departe, însă eu zic că trebuie să ne bucurăm că am picat cu un adversar care cât de cât este mai accesibil. Dacă am fi picat cu Portugalia, probabil că ar fi trebuit să fim triști pentru că valoric ne-ar fi fost net superiori. Pentru tragere eu mă declar mulțumit, bucuros, așa văd eu. Cred că ambele echipe vor pleca cu 50% șanse de calificare. Sunt convins că și grecii își doresc foarte mult. În situația în care suntem noi acum trebuie să dăm totul, n-am mai fost atât de aproape de Mondiale de foarte mulți ani, orice efort în plus nu este prea mult în momentul ăsta. Ne dorim cu toții, românii își pun mari speranțe, sunt alături de noi și trebuie să-i facem fericiți.

I-ați simți alături de voi?
De-a lungul preliminariilor au fost momente când i-am simțit alături de noi, cum a fost la meciul cu Ungaria. Ei au fost atunci omul în plus din tribună, România a jucat după cum au cântat cei din tribună. Am reușit un meci fantastic, nu am dat nicio șansă adversarului. Sunt sigur că vor fi la fel de mulți și la acest meci de baraj, este exact ce avem nevoie ca să mergem la Mondial.

Meciul cu Ungaria a fost vârful?
Eu cred că da. Aș vrea ca românii să rămână cu amintirea acelui meci, nu cel cu Estonia, care n-a fost foarte reușit, dar ne-am impus. Aș vrea să ne aducem aminte de momentele frumoase, în care am subordonat adversarul și am făcut un joc frumos. Am auzit după meciul cu Estonia tot felul de comentarii, că nu am merita, dar ne aducem aminte și de meciul cu Ungaria, când am jucat excelent? Atunci meritam? Ne-am calificat, ce n-a reușit Turcia, n-a reușit Ungaria, lumea ar trebui să fie mândră de noi.


5 goluri a marcat Ciprian Marica în actualele preliminarii, el fiind cel mai bun marcator al naționalei

24 de goluri are Marica la echipa națională, fiind situate pe locul cinci în topul all-time, după Hagi (35), Mutu (35), Bodola (30) și Viorel Moldovan (25)

552 de minute a jucat Marica în grupa de calificare la Cupa Mondială 2014. Evoluțiile sale sunt cu atât mai de remarcat, cu cât o bună perioadă nu a avut echipă


Nu m-am certat cu Mutu, am glumit cu el. El e mai caterincos, n-a fost nimic să mă supere
Ciprian Marica, atacant națională

Pițurcă e im­pre­vi­zi­bil, de multe ori mă surprinde și pe mine. În plus, nu face favoruri nimănui
Ciprian Marica, atacant națională

Steliștii nu fac bisericuță la națională, dar sunt mai uniți, e normal
Ciprian Marica, atacant națională


„Maxim e mai… miserupist așa, are tărie de caracter”

Ai rămas cu resentimente față de Schalke?
Nu, îmi aduc aminte ce trăiam acolo doar. Nu m-am simțit niciodată atât de important pe cât mi-am dorit la Schalke. Nu pot să spun că a fost cea mai fericită perioadă.

Te surprinde cât de rapid s-a impus Maxim în Germania?
Sincer, mă așteptam să dureze mai mult până să se acomodeze cu Bundesliga. Însă el este un jucător cu un caracter mai ciudat, ai putea spune miserupist așa. Jucătorii ca el au câștig de cauză. Mi-aduc aminte și de Mutu, tot un caracter diferit, atipic, puțini au tăria asta de caracter. Îi ajută și Maxim reușește să se impună foarte bine. S-a dus și la Stuttgart, o echipă care este în reconstrucție, vine după probleme financiare cu noul stadion, rămasă cu datorii, nevoită să piardă jucătorii cu salarii mari și să se bazeze pe tineri. Exact ce-i trebuia lui Alex. Mă bucur pentru el, sper să aibă evoluții excelente în continuare și să ajute și naționala.

Cearta cu Mutu a fost serioasă?
Poate că la televizor n-a fost primită ca o glumă, dar eu după ce am vorbit cu el am făcut glume pe tema asta. Nu s-a pus problema să mă cert cu Adrian, e un băiat cu care eu am crescut la națională, am jucat împreună, îl apreciez ca sportiv, îmi plac ideile lui ca om și cred că mai are încă ceva de spus, poate și pentru echipa națională?

Mutu e la egalitate cu Hagi la numărul de goluri, însă vii tu puternic din urmă!
Interesantă povestea asta, dar nu m-a preocupat niciodată și mi-a mers bine, așa că nu mă va preocupa nici de acum. Eu joc pentru națională. Mă voi bucura dacă ne calificăm la Mondiale și dând eu numai un pas de gol. Nu-mi creez din asta un țel, nu vreau să credeți că doar golul e important, ci și jocul pentru echipă.

Hagi s-ar bucura să-i fie doborât recordul, a spus chiar că-i va da o masă celui ce va reuși.
Dacă Dumnezeu mă va ajuta și voi marca la fel de multe goluri, sigur că se poate lua în calcul.

Dar i-ai accepta invitația la masă!
Sigur că da. Dar mai am multe goluri de marcat.

„Uneori nu-i înțeleg pe suporteri”

Dar nu v-au deranjat huiduielile? E imposibil să nu-i auzi.
Clar că sunt momente când nu-i înțelegi. Când te gândești că totuși conducem cu 2-0, ne calificăm pentru baraj și voi ne fluierați? Nu-mi explic, dar nici nu caut explicații. Iau lucrurile ca atare, mă concentrez pe ce am eu de făcut. Știu că sunt foarte mulți români are ne iubesc și ne susțin, chiar dacă nu sunt pe stadion într-un anume moment. Mă simt iubit în România și mă simt excelent când vin la națională.

Cât de mult visezi în momentul ăsta la Mondial?
Am crescut după o zicală a lui Walt Disney: „If you can dream it, you can do it!” Dacă poți visa, poți să și reușești. Visez la calificare de când am început aceste preliminarii. Uite că am reușit, mai este doar o luptă, împărțită în două. Sunt atât de concentrat cât de importante sunt aceste jocuri că și dacă m-ai trezi la 4 dimineața să joc împotriva lor aș avea o energie deosebită și aș face tot ce pot să ne calificăm.

„Jucătorii ar trebui să aleagă căpitanul”

Are Chiricheș calitățile pentru a fi căpitanul naționalei?
Voi vedeți diferit noțiunea de căpitan la națională. Nu mai e ce a fost odată, cum spune Gică Popescu, nu mai e un jucător care să se impună atât de mult. Și Victor Pițurcă este un tip la care este greu să se impună un căpitan de echipă. Un căpitam, zic eu, n-ar trebui ales de antrenor, ci de echipă. Căpitanul reprezintă echipa, nu antrenorul. Asta e filosofia mea, așa era și la Stuttgart și la Schalke. Noi ne alegeam căpitanul. Vlad e un jucător tânăr, are valoare, probabil Victor Pițurcă încearcă să-i dea mai multă încredere și responsabilitate, probabil și pentru viitor. Un căpitan trebuie crescut, trebuie să-i arăți că e mai important decât ceilalți. Sper ca Victor Pițurcă să știe să-l crească pe Vlad ca un căpitan pe o perioadă mai lungă.

Mulți spun că nu există un lider al actualei generații, unii te identifică pe tine…
Poate pentru că am atâția ani la națională și sunt mai experimentat. Încerc să-i încurajez pe băieți. Nu mă preocupă, nu e o miză pentru mine însă banderola de căpitan, cum citeam. Nu m-a preocupat niciodată. Eu pe toți cei pe care i-am simțit mai cu emoții am încercat să-i susțin, pentru că și eu am fost susținut când eram tânăr. Funcționează lucrul ăsta, jucătorul prinde încredere, curaj. Dacă îi vorbești doar de adversar, începe să aibă îndoieli, nu se mai gândește la jocul lui. De-a lungul carierei mi-am dar seama că încrederea e punctul forte.

Lucian LIPOVAN / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup