INTERVIU | Dorinel Munteanu și o amintire ce nu-i dă pace. Povestea de după cornerul cu Danemarca, din 2003. „S-a făcut teatru. Nu mi-e rușine cu acel meci”. Ce spune despre naționala României și ce crede despre selecționerul Daum

INTERVIU | Dorinel Munteanu și o amintire ce nu-i dă pace. Povestea de după cornerul cu Danemarca, din 2003.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Unul dintre cele mai grele momente din viața suporterilor echipei naționale s-a consumat pe 10 septembrie 2003, la Copenhaga, în meciul Danemarca – România, scor 2-2. E meciul care încă trezește frustrare și dezamăgire. O lovitură pe care a simțit-o fiecare fan al reprezentativei și care va rămâne foarte sus în topul marilor deziluzii din istoria fotbalistică a României.

Aveam nevoie de victorie pentru a ne califica direct la Euro 2004, iar în prelungiri scorul ne era favorabil. Aveam 2-1 (J. Tomasson 35′ – pen. / Mutu 61′, Pancu 72′) și doar câteva secunde ne despărțeau de turneul final din Portugalia. Mutu, de două ori, Bratu și Cernat rataseră ocazii rarisime, singuri cu portarul Sorensen. Tensiunea era maximă, iar în minutul 93 și 15 secunde Bratu mai ratează o dată, singur cu portarul și este corner. Sunt ultimele secvențe ale jocului, România are scor de calificare, iar Dorinel Munteanu merge să bată cornerul. Goalkeeperul danez îi așează mingea la lovitura de colț, „Neamțu'” centrează repede la prima bară, direct în brațele portarului. E minutul 93 și 52 de secunde și danezii reîncep atacurile disperate, Urs Meier nu fluieră finalul, iar în minutul 94 și 35 de secunde Laursen rămâne singur în șase metri cu Bogdan Lobonț și marchează pentru 2-2, iar România e out!

„Cel mai greu moment din cariera mea”

A urmat durere și lacrimi pentru fotbaliștii naționalei și pentru suporteri. Nu cei care au ratat marile ocazii, ci Dorinel Munteanu a fost unul dintre cei mai blamați, pentru faptul că nu a ales să bată scurt ultimul corner și să tragă de timp. „Cel mai greu moment din cariera mea. Am pierdut, practic, o presupusă calificare”, a spus Dorinel Munteanu, imediat după joc, pentru TVR, în timp ce se abținea să nu plângă.

Probabil mulți suporteri ai naționalei au vrut să-l întrebe atunci cum a gândit acea fază. ProSport a făcut-o la aproape 14 ani distanță, iar Dorinel Munteanu a răspuns destul de iritat, semn că este faza pe care încă o are în memorie și pe care nu o va uita niciodată. Faza pe care o numea „un coșmar, care încă mă urmărește”, într-un interviu pentru Adevărul, din 2010.

Astăzi, Dorinel Munteanu se consideră nedreptățit pentru că a fost arătat cu degetul după acel meci. Spune, cu supărare, că „unii oameni care conduceau din umbră fotbalul românesc” i-au creat acea imagine de vinovat. Nu vrea să spună cine. Probabil se referă la frații Becali, cu care a mai avut conflicte și în cariera de antrenor. Cert este că „Neamțu'” încă nu poate vorbi relaxat despre meciul de la Copenhaga din 2003. Cum, probabil, nu pot vorbi nici Pancu, Mutu, Bratu, Cernat sau Chivu.

Liderul selecțiilor la echipa națională (134) mai vorbește despre credibilitatea din fotbalul românesc, actuala națională și faptul că Christoph Daum ar trebui lăsat să continuare pe banca tehnică, indiferent de rezultatele din această campanie de calificare la Campionatul Mondial din Rusia (2018).

  • Meciul România – Danemarca, contând pentru Preliminarii CM Rusia 2018, e programat să se desfășoare pe 26 martie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena din Cluj Napoca.
  • România și Danemarca fac parte din Grupa E de calificare, alături de Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazakhstan. Cele două naționale ocupă locurile 4, respectiv 3 după desfășurarea a patru etape.

Un interviu care naște încă regrete și supărări, dar și care arată generației de astăzi cât de important poate fi un astfel de joc.

„Jucăm acasă și trebuie să câștigăm”

În primul rând, cum a fost în Irak? V-a dezamăgit acea experiență?
O experiență despre care nu vreau să vorbesc. Dacă nu vreau să vorbesc, vă dați seama. A trecut…

Următoarea destinație ar putea fi Liga 1?
Totul este posibil, dar nu se știe. Discuții sunt în fiecare zi, dar, concret, nu s-a făcut nimic și asta este problema.

N-ați antrenat de mult în Liga 1, pentru că n-au fost oportunități sau pentru că nu prezintă încredere?
N-am acceptat. Sunt principii peste care nu pot să trec. E vorba despre seriozitate, despre cuvânt. Un contract îl faci pe cel puțin un an, nu pe trei luni sau șase luni. În plus, dacă jucătorii nu sunt plătiți este egal cu zero.

Vă dezamăgește fotbalul românesc, în ultimul timp?
Îl privesc, ca oricare altul, cu bune, cu rele, e al nostru. Acum așteptăm rezultatul echipei naționele să vedem cum stăm.

Cum va fi meciul cu Danemarca?
Este decisiv. Chiar dacă este diferență doar de un punct între noi și ei, trebuie câștigat pentru că jucăm acasă, în fața suporterilor. Cu teamă, cu pragmatism, trebuie câștigat oricum.


Dorinel Munteanu în meciul dezastru de pe „plaja” stadionului Național, acel 5-2 din preliminariile pentru Euro 2014. Era meciul tur, înaintea acelui 2-2 de la Copenhaga

„S-a făcut o selecție realistă. Cea mai bună selecție de când e selecționer”

S-a schimbat în bine naționala cu Cristoph Daum selecționer?
Tot ce se aude, tot ce se scrie în jurul echipei naționale este pozitiv. Să sperăm că vom prinde locul 2 să mergem la baraj, deși va fi foarte greu.

Din câte îl cunoașteți pe Daum, va rămâne și dacă ratează calificarea?
Eu cred că nu a venit pentru o lună două, cinci sau șapte. El va rămâne, depinde de ce va vrea federația. Continuitatea ar fi foarte bună. Din punctul meu de vedere, nici nu s-ar pune problema să plece. Dacă tot la doi ani vin alții, nu facem nimic.

Ce a schimbat în bine?
În primul rând la selecție. N-au fost atâtea comentarii la selecție, cam toată lumea este mulțumită. Până acum au tot fost comentarii, acum s-a făcut o selecție realistă. Este cea mai bună selecție de când este selecționer.

Avem jucători decisivi care să facă diferența?
Avem patru, cinci, șase jucători care evoluează la echipele lor de club, în străinătate. Sunt cei de la Anderlecht, cei din Rusia, Prepeliță și Bicfalvi, Tătărușanu, Marin, la Standard. Încep să joace în străinătate și asta este îmbucurător. Una te aștepți de la un jucător de la Viitorul, chiar dacă e pe primul loc și alta te aștepți de la unul din străinătate. Aceștia pot să facă diferența. Unitatea și determinarea vor fi principalele atuuri.


Primul 11 al naționalei României al meciului cu Danemarca, pierdut cu 5-2 la București, pe un gazon pe care nu-l vom uita vreodată

„A fost teatru. N-am făcut o greșeală fatală. Nu mi-e rușine”

Aveți amintiri neplăcute cu Danemarca…
N-am nicio amintire neplăcută de la meciul de la București. Atunci am marcat, am dat pasă de gol. Vă referiți la celălalt, din Danemarca, cu tot teatrul care a fost făcut de niște oameni care au condus fotbalul românesc, din umbră. Nu mi-e rușine cu acel joc.

La ce teatru vă referiți?
Cu cornerul s-a făcut teatru. N-a fost o greșeală fatală. A fost un corner. Nu mi-am băgat mingea în poartă. Am dat un corner și după aceea au dat ei gol.

Cine a făcut teatru, cei care conduceau fotbalul românesc?
Nu conducătorii. Cei care nu aveau funcții, dar tot ei conduceau. Înțelegeți dumneavoastră.

Vi s-a reproșat, practic, că nu ați tras de timp atunci…
Da… așa am gândit atunci…

Au fost momente grele după acel meci?
Am mers în Germania, am avut familia lângă mine… A trecut. Chiar dacă imaginea care mi s-a creat n-a fost una propice mie.

A fost un meci decisiv atunci. Actuala generație va ajunge să joace astfel de meciuri decisive?
A fost decisiv, au fost multe ocazii. Eu sper să aibă și cei de astăzi. Trebuie să vină cu altă atitudine, trebuie să joace. Joacă acasă, au stadionul plin.


Dorinel Munteanu (foto, înbrățișat de Ionel Ganea) a înscris golul de 2-1 pentru România în meciul pierdut cu 5-2 cu Danemarca


Clasament Grupa E a Preliminariilor CM Rusia 2018:

1.     Polonia     4     3     1     0     10-5     10 pct.
2.     Muntenegru     4     2     1     1     9     4     7     
3.     Denemarca     4     2     0     2     7     5     6     
4.     România     4     1     2     1     6     4     5     
5.     Armenia     4     1     0     3     4     10     3     
6.     Kazakhstan     4     0     2     2     3     11     2
*locul 1 se califică direct, iar locul 2 merge la play-off.

Program etapa 5:

26 martie
Armenia – Kazakhstan / ora 20:00
Muntenegru – Polonia / ora 21:45
România – Danemarca / ora 21:45


Rezumat Danemarca – România 2-2 din 10 septembrie 2003:

Rezumat România – Danemarca 2-5 din 29 martie 2003:

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen