INTERVIU | Dolha, cel mai bun portar din Polonia în 2006, vorbește despre valoarea naționalei lui Lewandowski și drama lui Kuba. „Privirea i s-a încețoșat când a discutat singura dată despre subiect”. La 5 ani, Blaszykowski asista la o crimă oribilă: tatăl i-a ucis mama

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | Dolha, cel mai bun portar din Polonia în 2006, vorbește despre valoarea naționalei lui Lewandowski și drama lui Kuba.
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

Emilian Dolha (37 de ani), fost portar la Wisla Krakowia și Lech Poznan, urmărește fotbalul polonez de la distanță. Actual antrenor cu portarii la Universitatea Cluj (ACSF Alb-Negru al Studenților Clujeni), în Liga a patra, Ema a trăit o picătură din carieră alături de câțiva componenți ai naționalei Poloniei. Câștigător al titlului de cel mai bun portar din campionatul Poloniei în sezonul 2006-2007, fotbalistul născut în Turda devine una dintre vocile autorizate pentru a discuta despre partida naționalei de vineri, ora 21:45, contra echipei lui Lewandowski.

Salut, Ema! Ce mai faci?
Sunt antrenor de portari la Universitatea Cluj acum, în Liga a patra, e un proiect foarte frumos în care Universitatea Babeș-Bolyai și Primăria Cluj investesc suflet și nu numai.

Mai joci?
Nu, dar o fac foarte bine colegii mei cu experiență, Dorin Goga, Giurgiu, Abrudan, Păcurar…

Dar ai mai putea, nu?
Poate.

Știi ce spunea fostul tău antrenor de portari de la Rapid, Florin Tene?
Nu știu.

Într-un interviu pentru ProSport, actualul antrenori de portari de la Steaua povestea că după ce ai greșit într-un meci important al echipei Rapid, nimeni n-a mai dat de tine… Unde erai?
Haha, a vorbit frumos Florin despre mine, nici nu mai știu, cred că plecasem pe la vreo sală să fac antrenamente pentru a-mi ridica nivelul de energie și de încredere.

Să faci abdomene presupun. E legendă sau nu că făceai peste 1.000 de abdomene pe zi?
Ia-o cum vrei, dar să știi că pot să fac.

Și acum mai faci?
Mă mențin în formă. Sunt tânăr, abia am împlinit 37 de ani…

„Sunt învățați de la juniori să arate atitudine, o răutate pozitivă și agresivitate. Pun foarte mult accentul pe jucătorii lor și le dau încredere. Ei sunt foarte naționaliști și încearcă să reducă aducerea fotbaliștilor în străini”

Te-am sunat pentru că aș vrea să vorbim puțin despre meciul România – Polonia.
Eu am fost demult fotbalist, știi cum e… „Pe lângă plopii fără soț / Adesea am trecut”…

Dar poți să faci o comparație între naționala României și cea a Poloniei… Ce șanse anticipezi că avem?
Eu nu-s evaluator să știu eu cam unde s-ar situa în Europa la acest moment România, dar dacă reușim să-i învingem, ar fi o victorie mare pentru că Polonia e o echipă foarte mare. Dacă mă refer strict la campionat, al lor este un fel de Bundesliga 2, au fost tot timpul peste ce avem noi. Acolo se joacă până în minutul 95! Sunt învățați de la juniori să arate atitudine, o răutate pozitivă și agresivitate. Pun foarte mult accentul pe jucătorii lor și le dau încredere. Ei sunt foarte naționaliști și încearcă să reducă aducerea fotbaliștilor în străini. Iar rezultatele se văd. Uitați-vă doar ce portari au și unde joacă…

Boruc sau Fabianski?
Sau Szczesny. Sunt impresionanți toți trei! Sunt de valori apropiat egale, e greu să faci o comparație. Fabianski era tânăr când jucam eu în Polonia, în sezonul în care am primit titlul de cel mai bun goalkeeper al anului, el a ieșit pe locul secund. Contra lui Boruc am jucat într-un amical Wisla Krakowia – Celtic Glasgow, a fost ținut mai întâi pe banca de rezerve pentru a nu fi înjurat de suporteri pentru că provenea de la Legia Varșovia. Fabianski era tot la Legia.

„La capitolul suporteri, avem de învățat de la polonezi. Într-o zi normală, sunt precum cei ai Rapidului și ai PCH-ului în zilele de derby”

Ema Dolha

Acum totul se învârte în jurul lui Lewandowski. De ce?
Lewandowski juca în Liga a doua când eram eu în Polonia, a venit la Lech Poznan chiar în sezonul în care m-am transferat eu de acolo la Dinamo. El e un campion, un bombardier și poate marca și dintr-un sfert de ocazie. E un prădător și trebuie să observați că nu e doar un jucător de gura porții, el pendulează mult., se poziționează înșelător și ia prim-planul într-un mod care-mi aduce aminte de Jurgen Klinsmann sau Marco van Basten. Din punct de vedere fizic e atacantul de careu sută la sută. Polonia are un lot puternic, iar numele jucătorilor și echipele la care evoluează spun totul despre forța unui grup.


Jakub Blaszykowski joacă acum la Wofsburg, în Bundesliga


Căpitanul Poloniei, alături de soția sa

„Îi zicea că și lui i-a murit mama, dar într-un mod tragic, și a încercat să treacă peste. A reușit prin sport și prin fotbal. Vorbea rar când i se adresa lui Pavelek și privirea i se încețoșa”

Știu că ai fost coleg cu Kuba Blaszykowsky la Wisla…
Deși avea doar 19 ani, puteai să-i identifici calitățile chiar dacă nu erai mare specialist în fotbal. În plus, se vedeau calitățile lui umane. Generozitate, respect, modestie, ambiție. Și-ți dau un exemplu din ce-mi amintesc acum: la antrenamente, eu luam sacii cu mingi și le căram spre teren și înapoi în vestiar. Era moda ca străinii să nu care sacii, dar eu o făceam. El venea de fiecare dată la mine și-mi lua un sac. Unchiul lui fusese mare fotbalist și prieten cu „tăticul” lui, protectorul lui era Kaziemiers Moskal, fostul jucător, actual antrenor. (n.r. – fost antrenor la echipa de tineret a Wislei). El îi era ca un tată. El îl proteja, pentru că se vedea că e afectat de traumele din copilărie

Kuba Blaszczykowski a povestit drama copilăriei sale în autobiografia sa. Fotbalistul a văzut cu ochii lui când tatăl său a omorât-o pe mama sa. Kuba Blaszczykowski este unul dintre jucătorii care au avut câte ceva de spus în propria carte, doar că spre deosebire de alții, fotbalistul polonez a trecut prin niște momente traumatizante. Mijlocașul a dezvăluit anul trecut, într-un interviu pentru Die Welt, cum a asistat la scena în care tatăl său a omorât-o pe mama sa. Actualul căpitan al naționalei avea doar cinci ani pe atunci. După oribila crimă, tatăl jucătorului a fost condamnat la 15 ani de închisoare și nu și-a mai văzut niciodată fiul. „Nu mi-a fost ușor să public așa ceva, dar este un lucru pe care nu l-am uitat și pe care nu îl voi uita niciodată”, spune Kuba. Cartea este una în care se pune foarte mult accentul pe cum să depășești problemele ivite în coplilărie și mai puțin despre secretul succesului. „Am trecut prin multe momente dificile și știu că, orice mi s-ar întâmpla, am trecut prin ceva și mai greu”.

Mai spune-mi cum era ca fotbalist?
Dribla incredibil de atunci, era un pasator excelent și se oprea din alergare abia în minutul 95. Făcea mult și faza defensivă. Dacă aș putea găsi un fotbalist român cu care să-l compar… poate cu Neluțu Sabău.

Aș vrea să te întreb dacă a vorbit cu voi vreodată despre drama din copilăria lui?
O singură dată. Jucasem la Salonic, cu Iraklis, și colegului meu, portarul Pavelek, îi murise mama. Îl anunțaseră chiar atunci, în aeroport. că-i murise mama. Stăteam în avion unul lângă celălalt și Kuba (n.r. – Blaszykowszki) a venit lângă noi. Vorbeau în poloneză dar am înțeles, printre cuvinte, ce spunea. Îi zicea că și lui i-a murit mama, dar într-un mod tragic, și a încercat să treacă peste. A reușit prin sport și prin fotbal. Vorbea rar când i se adresa lui Pavelek și privirea i se încețoșa. Cam atât, în rest, era un subiect tabu. Oricum, el era un tip introvertit, și cu greu îl scoteai din ale lui. Prin ce dramă a trecut… numai în pielea lui să nu fi fost.

Ce fotbalist român ar trebui să-l blocheze?
E greu de spus, numai Daum știe, dar trebuie să fie o colaborare între fundașul stânga și mijlocașul stânga. De acolo poate veni pericolul, Kuba nu stă pe gânduri. E imprevizibil, are dribling bun în regim de viteză și centrează la fel de bine și cu dreptul, dar și cu stângul.

„Adam Nawalka mi-a fost antrenor timp de șase luni la Wisla Krakowia. Pregătește excelent un meci, e un adevărat tactician”

Pe selecționerul Poloniei, Adam Nawalka, l-ai cunoscut?
Cum să nu!? Mi-a fost antrenor la Wisla! E bombă! Era foarte respectat, un om extraordinar, am avut o relație extraordinară cu el, mi-a fost antrenor șase luni, pregătește excelent un meci, e un adevărat tactician.

La ce te referi când spui că e bombă?
E foarte valoros, a jucat la Wisla Krakowia cred toată cariera, și oamenii din club mi l-au portretizat ca pe un sportiv și un om fără cusur. E super valoros și ca selecționer, nici nu mă gândesc cât de greu e să strunești atâtea vedete.

Dacă ne uităm la postul de portat în naționala României, traversăm o perioadă în care slecționerul, oricare ar fi el, are de unde alege. Prin ce execelează fiecare?
Toți sunt plini de calități, dar n-aș vrea să dezvolt subiectul pentru că eu nu vorbesc despre alți portari. Sper să apere bine oricine ar fi în poartă și să ne calificăm!

Și totuși cât la sută din valoarea unui portar e dată de valoarea defensivei?
Trebuie să existe o conlucrare bună și cred că România stă bine și la acest capitol…

Batem?
Doamne ajută! Dar va fi foarte greu… Va fi, oricum, un meci fain…


 

Lotul convocat de selecționerul Adam Nawalka pentru meciul cu România:

  • Portari: Artur Boruc (Bournemouth), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech SzczĂ™sny (AS Roma), Lukasz Skorupski (Empoli)
  • Fundași: Kamil Glik (AS Monaco), Maciej Rybus (Lyon), Artur JĂ™drzejczyk (Krasnodar), Thiago Cionek (Palermo), Igor Lewczuk (Bordeaux), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), PaweÅ‚ Dawidowicz (Bochum), Michal Pazdan (Legia Varșovia)
  • Mijlocași: Jakub BÅ‚aszczykowski (Wolfsburg), Tomasz JodÅ‚owiec (Legia Varșovia), Kamil Grosicki (Rennes), Grzegorz Krychowiak (PSG), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Krzysztof MĂ…czynski (WisÅ‚a Cracovia), Piotr Zielinski (Napoli), Karol Linetty (Sampdoria), Pawel WszoÅ‚ek (QPR), Damian DĂ…browski (Cracovia), Jacek Goralski (Jagiellonia Bialystok), Bartosz Kapustka (Leicester City)
  • Atacanți: Robert Lewandowski (Bayern Munich), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht), Kamil Wilczek (Brondby)

Cel mai selecționat jucător din lotul Poloniei este Jakub Blaszczykowski (87 de prezențe), în timp ce Robert Lewandowski (40 de goluri în 84 de meciuri) este golgeterul viitoarei noastre adversare.

 


CLASAMENT GRUPA E – preliminarii CM 2018

Loc GRUPA E M V E Î G+/- Puncte
1 Muntenegru 3 2 1 0 6 7
2 Polonia 3 2 1 0 2 7
3 România 3 1 2 0 5 5
4 Danemarca 3 1 0 2 -1 3
5 Kazahstan 3 0 2 1 -5 2
6 Armenia 3 0 0 3 -7 0

 

  Calificare CM 2018
  Posibilă calificare baraj CM 2018


Meciuri România preliminarii CM 2018. Program Grupa E și rezultate

4 septembrie 2016:

  • Danemarca – Armenia 1-0 (Eriksen 17)
  • Kazahstan – Polonia 2-2 (Khizhnichenko 52, 58 /Kapustka 9, Lewandowski pen. 35)
  • România – Muntenegru 1-1 (A. Popa 85 / Jovetic 87)

8 octombrie 2016:  

  • Armenia – România 0-5 (Stancu pen. 4, Popa 10, Marin 12, Stanciu 29, Chipciu 49)
  • Muntenegru – Kazahstan 5-0 (Tomasevic 24, Vukcevic 59, Jovetic 64, Beqiraj 73, Savic 78)
  • Polonia – Danemarca 3-2 (Lewandowski 20, pen. 36, 48 / Glik aut. 49, Poulsen 69)

11 octombrie 2016:

  • Kazahstan – România 0-0
  • Danemarca – Muntenegru 0-1 (Beqiraj 32)
  • Polonia – Armenia 2-1 (Mkoyan 48 – autogol, Lewandowski 90+5  / Haroyan 51)

11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)

26 martie 2017: Armenia – Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru – Polonia, România – Danemarca (ora 21:45)

10 iunie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – Armenia, Polonia – România (ora 21:45)

1 septembrie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Danemarca – Polonia, România – Armenia (ora 21:45)

4 septembrie 2017: Armenia – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan (ora 21:45)

5 octombrie 2017: Armenia – Polonia (ora 19:00), Muntenegru – Danemarca, România – Kazahstan (ora 21:45)

8 octombrie 2017: Danemarca – România, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru (ora 19:00)

 


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen