De ce naționala nu trebuie să schimbe selecționerul. Cinci motive pentru care Pițurcă este omul potrivit pe banca tehnică a României

De ce naționala nu trebuie să schimbe selecționerul. Cinci motive pentru care Pițurcă este omul potrivit pe banca tehnică a României
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu doar câteva zile înainte de reunirea lotului național, pe rețelele de socializare ale echipei Al Ittihad a apărut știrea conform căreia Victor Pițurcă ar fi semnat un contract valabil pe doi ani, urmând ca actualul selecționer să dispute în Grecia ultimul meci pe banca tehnică a naționalei. Vestea că Pițurcă s-ar putea duela cu Laurențiu Reghecampf într-un campionat pe care specialiștii îl consideră a fi slab, dar extrem de atractiv din punct de vedere financiar, a creat o adevărată rumoare în presa din țară. Au fost scrise rânduri întregi despre salariul pe care ar urma să-l primească selecționerul, a fost aflat, pe surse și cu titluri exclusive, înlocuitorul la națională, iar atenția a fost mutată de la primul meci al României din preliminariile pentru Campionatul European la conturile de socializare din Golf, care îi urau deja bun venit lui Victor Pițurcă.

Luni, la conferința de presa susținută la Mogoșoaia, selecționerul a intuit ceea ce jurnaliștii aveau să-l întrebe. Astfel că, după ce a sintetizat meciul de duminică pe care naționala îl va disputa contra Greciei, Victor Pițurcă a pus punct tuturor speculațiilor: „Să terminăm cu șansele ca eu să plec. La o echipă din Golf plec sub 1%. Nu e nimic adevărat. Nu am vorbit cu nimeni, ceea ce a apărut sunt simple speculații. Nu vreau să mai vorbesc despre asta”.  La insistențele reporterilor, a deschis din nou subiectul câteva minute mai târziu: „Nu m-a contactat nimeni de la clubul respectiv. Chiar glumeam cu jucătorii. De fapt, ei cu mine, îmi ziceau că merg pe blat. Sunt sub 1% șanse să plec. Sunt antrenor, nu mi se pare normal să spun că nu există nicio șansă. Poate să vină acum un club, să mă convingă, să îmi plătească clauza și să plec până în meciul cu Grecia. Dar vă spun, vorbim degeaba”.

Și degeaba a vorbit, dat fiind faptul că la finalul conferinței, în căutare continuă de titluri senzaționale, reporterii fie au aruncat câte o glumă cu subînțeles („Vă mai întoarceți din Grecia cu echipa?”), fie l-au pus la curent cu programul competițional din Golf („Dacă mergeți la Al Ittihad, pe 1 decembrie aveți meci cu echipa lui Reghecampf. Vă duelați de Ziua României!„). Și-a păstrat calmul de fiecare dată, a zâmbit și a explicat că nu pleacă. Astfel, s-au șters știrile exclusive, nu au mai fost sunate sursele, iar înlocuitorul a rămas să fie scos dintr-un sertar de amintiri la următoarea știre a vreunui fan din Țările Arabe. ProSport vă prezintă cinci motive pentru care Victor Pițurcă este, în momentul de față, cea mai bună variantă pe banca tehnică a naționalei. 


Victor Pițurcă a încercat să le explice jurnaliștilor prezenți la conferința de la Mogoșoaia că nu a fost ofertat de nicio echipă din Golf. Degeaba

1. A avut rezultate bune în fiecare mandat

Victor Pițurcă a venit pentru prima dată pe banca naționalei în 1998, după ce calificase naționala sub 21 de ani la Campionatul European. A repetat performanța și cu echipa mare, care în 2000 participa la același turneu final. A fost demis înainte de turneul final după un conflict cu mai mulți jucători de la națională, doi dintre ei fiind Hagi și Popescu, liderii echipei. În cel de-al doilea mandat al său, Pițurcă a reușit o nouă calificare, la Campionatul European din 2008, după opt ani în care naționala nu părea să mai cunoască o altă fază decât cea a grupelor preliminare ale turneelor finale. A fost demis de către Mircea Sandu, dar s-a apelat din nou la serviciile lui pe 15 iunie 2011, după ce Răzvan Lucescu avusese un început dezastruos în calitate de selecționer.

Nu a reușit să califice naționala la Campionatul Mondial recent încheiat, dar are drept scuză o eliminare venită abia la baraj, în fața Greciei, națională care la turneul din Brazilia a ajuns până în optimile competiției: „Pițurcă nu trebuie să plece. Și-a atins obiectivul, a dus la baraj o echipă de doi lei. În afară de patru fotbaliști, nu avem. Patru, doar atâția sunt fotbaliști. Nu-i spun, că-i supăr pe ceilalți. Restul sunt sportivi. Pițurcă a făcut multe, trebuie felicitat și rugat să mai stea la națională”, este de părere și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir. Altfel spus, deși și-a atras numeroase antipatii de-a lungul mandatelor sale la națională, Pițurcă are, ca selecționer, un CV impresionant, care îl recomandă pe banca României. Iar grupa F de calificare la Campionatul European din 2016 este una considerată a fi accesibilă de majoritatea specialiștilor sportivi. Cu excepția Greciei, niciun adversar nu pare, la o primă vedere, să poată pune probleme României.


Eu zic să ne facem rezervările de pe acum la bilete și la cazare în Franța, așa ieșim și noi mai ieftin. Dacă nu ne calificăm, suntem fraierii fraierilor. E clar că nu se poate întâmpla nimic. Adică cine să ne surprindă în grupa asta? Cu ungurii am jucat, pe greci îi știm. Și atunci? Poate finlandezii, cu Moș Crăciun.
Viorel Moldovan, antrenor națională sub 21 de ani


2. A chemat pentru meciul cu Grecia cei mai în formă jucători și a trecut peste conflictele din trecut

S-a tot vorbit, de-a lungul timpului, despre personalitatea lui Victor Pițurcă și felul în care aceasta are consecințe directe asupra selecției. Totuși, antrenorul a surprins de două ori în doar o săptămână. Prima dată, atunci când l-a convocat din nou pe Tamaș la națională. Fundașul celor de la Watford revine astfel după un an de absență, Pițurcă părând să lase în urmă episoadele deja cunoscute, din San Marino, când Tamaș a fost surprins bând înaintea partidei, și din București, când sub influența alcoolului, jucătorul a intrat într-o scară de bloc rupând ușa și adormind în fața unui apartament necunoscut: „Tamaș s-a legitimat la o echipă din liga a doua engleză, joacă într-un campionat puternic. Îl știu bine și am apelat la serviciile lui. E soluție pentru postul de fundaș dreapta”, a declarat selecționerul. Putea, așa cum a mai făcut-o, de altfel, să îl folosească fie pe Luchin, fie să improvizeze, cu Chiricheș.

A doua oară a surprins în legătură cu Sânmărtean. Sunt cunoscute contrele dintre Pițurcă și fostul antrenor al Stelei, Laurențiu Reghecampf: „Să-l cheme la echipa națională pe Sânmărtean și să-l folosească mai în față dacă nu îi convine unde joacă fotbalistul la Steaua. El vorbește despre Steaua, dar nu știe unde joacă Alex Chipciu”, este doar una dintre replicile acide care au fost aruncate de-a lungul timpului atunci când s-a discutat despre Sânmărtean. Luni, la conferința de presă, Pițurcă nu s-a mai plâns de postul pe care Sânmărtean evoluează la Steaua și nici nu a mai vorbit despre o problemă legată de atitudinea mijlocașului. Din contră: „Aș fi vrut să îl convoc. Dar, din păcate, s-a accidentat exact înaintea meciului. Să știți că Sânmărtean, de când a venit la Steaua, a început să fie mult mai responsabil. Îmi place de el”, a declarat selecționerul. În lotul de 23 de jucători convocați pentru meciul contra Greciei, se regăsesc cei mai în formă jucători români: Budescu, Enache, Achim, Keșeru, Chipciu, Moți, Hoban. Nu i se mai poate reproșa, spre deosebire de alte dăți, că nu are motive întemeiate să nu fi chemat pe cineva la națională. Doar de Mutu a mai fost întrebat, dar argumente pentru decizia selecționerului are fiecare dintre aceia care au urmărit prestația acestuia la Petrolul.


Nu l-am mai văzut pe Mutu pe teren. Nu are rost să mai discut despre el. Continuați voi subiectul, eu nu mai vreau. 
Victor Pițurcă, selecționer națională



Accidentarea lui Sânmărtean, care în ultimele meciuri a jucat cu infiltrații pentru Steaua, i-a dat planurile peste cap lui Pițurcă. Acesta intenționase să îl cheme la echipă pentru partida contra Greciei, de pe 7 septembrie

3. Nu pot fi aduși la națională Olăroiu sau Petrescu, opțiunile suporterilor

Dacă în urmă cu câteva luni, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, recunoștea faptul că au existat tatonări cu Boloni, dar doar pentru a exista, într-un viitor apropiat sau îndepărtat, opțiuni pentru banca tehnică a naționalei, în prezent nu se mai poate vorbi despre asta. Varianta Boloni nu mai există: „A picat. Noi nici măcar nu putem să ne gândim că am putea vreodată să aducem la națională nume precum Olăroiu sau Dan Petrescu. Cer prea mult. Mult prea mult. Au existat atâtea discuții legate de o clauză de 500.000 de euro pentru Pițurcă. Despre ce vorbim aici? Cer ambii peste un milion, bani pe care nu avem cum să îi scoatem”, au declarat pentru ProSport surse de la FRF. În cazul îndepărtării lui Pițurcă de la națională, s-ar încerca un experiment. Și avem, de-a lungul timpului, exemplele lui Hagi și Răzvan Lucescu, ambii nepregătiți pentru a fi selecționeri, motiv pentru care s-a apelat de fiecare dată la Victor Pițurcă pentru a fi îndreptat, atât cât se poate, dezastrul făcut de cei de dinaintea lui. 

Contractul lui Victor Pițurcă expiră campaniei pentru Euro 2016, iar principalul său obiectiv este calificarea la Campionatul European din Franța. 

4. Psihologic, schimbarea selecționerului în preajma preliminariilor este echivalentă cu un eșec

ProSport a contactat un psiholog care să vorbească despre importanța stabilității la o națională de fotbal, mai ales la un început de drum, așa cum specialiștii descriu uneori debutul preliminariilor pentru orice fel de turneu final, european sau mondial, iar concluzia acestuia este în favoarea lui Pițurcă: „Plecarea unui antrenor duce, normal, la o lipsă de stabilitate, atât la nivel de grup, cât și la nivel individual. E logic să ducă, așadar, la un impediment în ceea ce privește performanța. Nu e recomandată o astfel de mișcare. Atunci când te pregătești de un debut, factorul psihic poate cântări decisiv. Cum ar fi dacă toată lumea ar pleca după bunul plac, așa cum cer ei, așa cum vor alții? Mai mult de atât, atunci când un selecționer pleacă, ia cu el și oamenii din staff. E un lanț întreg, care creează derută. Chiar și la nivel de stabilitate emoțională se schimbă multe lucruri. Poți să capeți o neîncredere. Păi un antrenor pleacă pentru că e încrezător în atingerea obiectivului? Nu. Și ce senzație le lasă celor pe care îi lasă în urma?”, a declarat Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv. 

Iar într-o națională în care se află cinci debutanți (Grecu, Enache, Budescu, Prepeliță, Achim), se poate vorbi despre importanța psihicului. O cădere la națională poate fi echivalentă cu una și la echipele de club ale fiecăruia dintre jucătorii care nu dispun de experiența necesară de la lot.

5. Pițurcă este cel mai potrivit pentru gestionarea partidelor cu Ungaria și Grecia

Chiar dacă, în barajulpentru Campionatul Mondial, Grecia a învins România cu scorul general de 4-2 și la capătul unor partide în care naționala a părut să își accepte condiția de „echipă mai puțin bună”, Victor Pițurcă a mai întâlnit în trecut atât elenii, cât și ungurii. Cu cei din urmă, România a remizat, scor 2-2, la Budapesta, dar a învins categoric pe Național Arena, scor 3-0, reușind astfel să spulbere șansele vecinilor de a se califica, fie și la un baraj. Cu jucători nou veniți la lot, doar Pițurcă știe cel mai bine cum au evoluat cele două echipe naționale de la momentul ultimei întâlniri și până în prezent. Mai mult de atât, vrea revanșa, deși nu o recunoaște public: „Pe greci vrea să îi bată. Le transmite și jucătorilor starea necesară pentru a intra pe teren și de a da tot. Este imposibil să nu intre determinați pe teren”, au declarat surse apropiate selecționerului.


Pițurcă a fost un alt om după victoria categorică de pe Național Arena, scor 3-0, contra Ungariei. A glumit, a zâmbit și s-a bucurat din plin de cele trei puncte câștigate contra celei pe care o va întâlni și în acest an, în grupele pentru Euro 2016

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele