Analiza om cu om | Defensiva vulnerabilă, siguranța lui Tătărușanu, construcția defectuoasă și echilibrului „Motanului”

Redactor:
Andru Nenciu
Analiza om cu om | Defensiva vulnerabilă, siguranța lui Tătărușanu, construcția defectuoasă și echilibrului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala României păstrează intacte șansele de calificare în optimile de finală ale Campionatului European din Franța, după 1-1 (1-0), cu Elveția, miercuri seara, la Paris, în meciul secund al grupei și întâlnește în partida decisivă, în ultima rundă, reprezentativa Albaniei. Cu patru modificări în formula de start față de întâlnirea cu echipa lui Deschamps, trupa lui Anghel Iordănescu a abordat o partitură riscantă în debut. Nu a mai reușit să facă pressingul agresiv din confruntarea cu Franța, s-a lăsat dominată net, iar pregătirea fizică și organizarea din debutul la Euro au lipsit pe tot parcursul meciului. Fără jucători precum Sânmărtean sau Stanciu, capabili să-i adoarmă pe elevii lui Petrovici, România s-a sufocat la mijloc, dar a dat lovitura datorită ingeniozității lui Chipciu și siguranței lui Bogdan Stancu. ProSport vă prezintă mai jos o abordare a evoluției triolorilor în disputa cu Elveția.

Ciprian Tătărușanu Cu o defensivă vulnerabilă în fața sa, în nenumărate momente ale partidei goalkeeperul Fiorentinei a transmis din poartă semnalul că se poate. A avut intervenții sigure și nu a comis vreo eroare pe parcursul celor 92 de minute. Cu o intervenție providențială în minutul 15 – a scos ca la handbal, cu piciorul – șutul lui Seferovici, rămas singur în fața sa, Tătă a continuat prestația fără cusur. S-a poziționat corect și a prins mingea trimisă din lovitură liberă de Rodriguez în minutul 33 și a intervenit când Lichsteiner a trimis înșelător, cu capul, pe finalul primei reprize. Nu i se poate reproșa nimic la golul marcat printr-un șut violent de Mehmedi.


Cristian Săpunaru A comis o eroare mare în debutul partidei, dar acțiunile sale în banda dreaptă nu au avut doar cantitate, ci și substanță. Și-a adus din nou aportul în ofensivă, iar mingea sa a șters bara după o fază fixă în care a luat prim planul în careul elvețienilor, a preluat fin cu exteriorul și a șutat. Nu a avut însă viteza de reacție de a sesiza că Dragoș Grigore era mult mai bine poziționat. Problemele în defensivă au venit mai ales de la Mehmedi. Și el este vinovat pentru lipsa reacție de la golul elvețienilor.

Vlad Chiricheș Împreună cu Dragoș Grigore e responsabil de libertatea mare de acțiune pe care a avut-o Seferovici în prima repriză. A fost periculos în ofensivă, dar nu pare că a devenit omul care poate oferi oricând siguranță defensivei. Deși părea că formează cu Grigore un cuplu bine sudat, naționala a părut că suferă la fiecare atac al elvețienilor. Amator de rezolvări prin artificii tehnice, fundașul lui Napoli a marșat din nou, de două ori, pe procedeele sale preferate și în meciul cu Elveția.

Dragoș Grigore S-a luptat mult cu atacanții elvețieni, dar și el, precum Chiricheș, e vinovat pentru situațiile critice în care s-a aflat România în mai multe perioade ale jocului. Cu mici scăpări în preajma propriului careu, reprezentativa lui Anghel Iordănescu se poate considerea norocoasă după o primă repriză în care Elveția ar fi putut conduce cu 2-0.

Răzvan Raț  Cu o evoluție ștearsă, fostul jucător de la Șahtior nu a mai impresionat prin raidurile pe flancul stâng. La fel ca în meciul cu Franța, a fost depășit de câteva ori de adversari, centrările periculoase venind de câteva ori de pe partea sa. Susținut rar de Chipciu, Răzvan a ieșit accidentat în partea secundă și a fost schimbat cu Filip. În partea a doua, l-a servit excelent pe Torje, care a provocat faza din care elevețienii au fost aproape să-și bage mingea în propria poartă.


Mihai Pintilii Precis și creativ, Xhaka a fost omul care i-a creat probleme. A fost înlocuit la pauză din cauza unei lovituri pe care a recepționat-o sub ochiul stâng. „Am hotărât să ies pentru că am simțit dureri la mușchii aductori și nu am vrut să se agraveze problema”, a spus la final mijlocașul de la Steaua. În prima repriză, Pintilii a încercat să se exprime la același înalt nivel la care a făcut-o și în meciul cu Franța, însă forcingul din debut al Elveției l-a prins și pe el mai de fiecare dată între doi adversari. Treptat, i-a citit pe pe elvețieni și a intervenit decisiv pe parcursul primului act de trei ori. Agresiv și hotărât în intervenții, Pintilii a devenit unul dintre fotbaliștii care oferă un plus de siguranță naționalei.

Andrei Prepeliță I-a luat locul lui Ovidiu Hoban, însă mijlocașul de la Ludogoreț a avut o evoluție modestă pe parcursul partidei. Raționamentul lui Iordănescu s-ar fi putut baza pe faptul că jucătorul piteștean e mai ofensiv față de Hoban, însă nu s-a remarcat niciun fel. Pe final de meci, o eroare impardonabilă la mijlocul terenului i-a pus pe contraatac pe elvețieni, însă Dragoș Grigore a interevenit la marginea careului de 16 metri printr-un fault decisiv. Miza meciului a părut că-l apasă pe Prepe încă din debut, când și-a pierdut luciditatea intrând dur, din spate, la Schar. În urma intervenției a primit cartonaș galben. Și Prepeliță a arătat mari dificultăți în a-l bloca pe Xhaka.


Gabriel Torje A fost una dintre mutările eficiente din confruntarea cu Elveția. Iordănescu l-a preferat în dauna lui Adi Popa, iar timișoreanul a dinamizat atacul României, în contextul în care a avut în fața sa un adversar direct, Rodriguez, cu un plus la capitolul forță și tehnică. A surprins pe toată lumea în momentul în care a șutat din lovitură liberă, de la 40 metri, iar Sommer a respins mingea după o arcuire de portar mare și a fost foarte aproape de provoca un autogol, după o centrare înșelătoare în careul mic. E deficitar însă în multe momente când e nevoit să facă faza defensivă.

Bogdan Stancu Impresionează prin calmul și prin stăpânirea de sine care-l caracterizează în momentul executării loviiturilor de la 11 m, însă nu se poate transforma în liderul de care are nevoie o echipă în perioadele de joc în care naționala e dominată net la toate capitolele.

Alexandru Chipciu A fost unul dintre cei mai buni oameni din echipa lui Iordănescu. Repartizat de selecționer în banda stângă, Chipciu a avut o misiune ingrată. Pe de o parte avea ca temă blocarea duo-ului Lichsteiner-Shaqiri, pe de altă parte misiunea sa clară era să destabilizeze defensiva greoaie a Elveției. Chiar dacă Seferovici și colegii lui au început tare, Chipciu și-a valorificat viteza și bagajul tehnic în relația unu la unu cu Lichsteiner, iar incisivitatea sa ne-a adus penalty-ul transformat de Bogdan Stancu. La golul marcat de Mehmedi, elvețianul s-a desprins lejer din marcajul său.


Claudiu Keșeru N-a reușit să se desprindă din menghina fundașilor centrali elvețieni, dar nici nu i s-au oferit mingi. A colaborat rar cu Bogdan Stancu, iar unicul șut spre poarta lui Sommer a fost trimis cu piciorul drept. În gura porții sau în afara careului, fostul fotbalist din Hexagon a creat culoare pentru Chipciu și Stancu, dar cel mai mult i-a lipsit Sânmărtean, prietenul și fostul său coleg de la Steaua. Lucian sau Nicușor Stanciu ar fi fost unicii tricolori cu capacitatea de a scoate oameni din joc și de a-și sublinia repertoriul tehnic.


Ovidiu Hoban A fost lăsat inexplicabil pe bancă, dar a intrat în actul secund în locul lui Pintilii, accidentat. A apărut la finalizare, a făcut o mare risipă de efort, însă nu a putut să schimbe fața României în partea a doua a partidei.

Florin Andone A fost introdus mult prea târziu, deși Keșeru nu avusese realizări pe parcursul meciului. Iordănescu l-a introdus în ultimele 8 minute, deși ar fi putut face schimbarea mult mai devreme. Mai în glumă, mai în serios, e fotbalistul care l-a înștiințat pe Iordănescu despre accidentarea lui Stancu.

Steliano Filip Emotiv la început, dinamovistul l-a blocat pe Shaqiri într-un moment greu pentru defensivă.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup