Asalt croat la Euro

Asalt croat la Euro
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vine în întâmpinarea turneului final al CE 2008 și vă aruncă direct în mijlocul "conflictului". Cum mai sunt doar 15 zile până la startul competiției , www.prosport.ro vă face o scurtă prezentare a participantelor la cea mai importantă competiție continentală. Zilnic veți avea ocazia de a cunoaște informații despre fiecare dintre echipele prezente în Elveția și Austria. Primul "episod" o are protagonistă pe selecționata Croației.

Războiul a început. Este timpul pentru ca gladiatorii să intre în arenă!!!

Croația se prezintă la turneul final al CE din postura echipei care promite. După ce a îndoliat Anglia chiar pe Wembley, lăsând acasă superstaruri precum Rooney sau Gerrard, trupa de șoc condusă de „rebelul” Slaven Bilic vine animată de ambiții mari. Dar vor reuși oare să se ridice la nivelul așteptărilor ?

Fotbalul croat a fost în prim plan încă de când s-a desprins de Iugoslavia. Generația lui Suker, Boban, Prosinecki sau Boksic a încântat la Europenele din Anglia 1996, dar mai ales la CM din Franța 1998, unde Croația a terminat pe poziția a treia. A urmat un regres, cauzat de schimbul de generații, regres punctat de mai multe eșecuri. Fotbalul croat căuta să își regăsească identitatea.

Numirea în postul de selecționer a lui Slaven Bilic, fost component al generației de excepție din anii 90, a adus un suflu nou naționalei fostului stat iugoslav. Deși de meserie fundaș, Bilic a oferit mai multa libertate unei echipe extrem de organizate, riguroase, dar lipsită de fantezie.

Meciul de pe Wembley, acel 3-2 care a lăsat Anglia în lacrimi, a scos în evidență cel mai bine stilul croat. Cinic, rapid, eficient. Există și un mare dezavantaj ce e drept, absența golgheterului Eduardo, atacantul lui Arsenal suferind o accidentare oribilă, care îl va ține departe de gazon pentru mult timp. Însă cu un lot valoros, în care experiența unor veterani precum frații Kovaci ori Dario Simic se îmbină cu entuziasmul „lupilor tineri” ca Luka Modric, Niko Krancjar sau Ivan Rakitic, se poate presupune că selecționerul croat va găsi varianta optimă.

Într-o grupă cu Polonia, Germania și Austria, croații nu ar trebui să întâmpine probleme să meargă în sferturi. Dacă Bilic va găsi un înlocuitor pentru Eduardo, atunci Croația chiar va fi una din surprizele plăcute ale turneului

Lot:

Portari
Mario GalinoviÇ – Panathinaikos
Stipe Pletikosa – Spartak Moscova
Vedran Runje – RC Lens

Fundași
Vedran Æorluka – Man City
Dario KneževiÇ – Livorno
Robert KovaÍ – Borussia Dortmund
Dario ŠimiÇ – AC Milan
Josip ŠimuniÇ – Hertha Berlin
Hrvoje VejiÇ – Tom Tomsk

Mijlocași
Manuel PamiÇ – Red Bull Salzburg
Nikola PokrivaÍ – AS Monaco
Niko KovaÍ – Red Bull Salzburg
Niko KranjÍar – Portsmouth
Jerko Leko – AS Monaco
Luka ModriÇ – Tottenham
Danijel PranjiÇ – Heerenveen
Ivan RakitiÇ – Schalke 04
Darijo Srna – Sahtior
Ognjen VukojeviÇ – Dinamo Zagreb

Atacanți
Anas Sharbini – Rijeka
Igor Budan – Parma
Nikola KaliniÇ – Hajduk Split
Ivan KlasniÇ – Werder Bremen
Ivica OliÇ – Hamburger SV
Mladen PetriÇ – Borussia Dortmund

Selecționer
Slaven Bilic


Luka Modric, marea speranță a fotbalului croat

Proaspăt transferat la Tottenham Hotspur pentru suma de 21 de milioane de euro, fostul mijlocaș al celor de la Dinamo Zagreb este principala armă a selecționatei lui Bilic. Un jucător inteligent, cu o viteză de reacție deosebită, dotat cu o tehnică încântătoare, Modric va fi cel care va dirija jocul croaților. Abilitatea sa de a citi jocul și de a juca balonul la fel de bine cu ambele picioare îl recomandă ca un fotbalist ce merită urmărit la acest turneu. Lăudat de către selecționerul Bilic, care îl vede marea vedetă a turneului, cumpărat cu bani grei de cei de la Spurs, care l-au suflat de sub nasul Barcelonei, tânărul mijlocaș are șansa de a demonstra pe marea scenă a CE că este unul din talentele promițătoare ale fotbalului european.

Sistem de joc: 4-4-2

Accidentarea lui Eduardo ridică mari probleme pentru Bilic, jucătorul lui Arsenal având un rol important în angrenajul croat. Pe lângă golurile marcate, atacantul de origine braziliană creea culoare pentru cei din linia a doua, dar poseda și o tehnică bună, ce îi permitea să țină balonul atunci când era nevoie. Absența acestuia lasă un gol mare în atacul alb-roșiilor. Cum Bilic va merge pe sistemul 4-4-2, cei doi atacanți vor fi probabil Ivica Olic și Ivan Klasnic. Dar și Igor Budan sau Petric pot emite pretenții la titularizare.

La mijloc vedeta Modric va face pereche cu veteranul Niko Kovac, căpitanul Croației. Totodată și Niko Krancjar, o altă speranță a croaților, care a impresionat în acest sezon la Portsmouth, va fi titular pe una din benzi. În apărare Bilic va merge pe mâna experimentaților Robert Kovac, Simunic sau Dario Simic. O surpriză plăcută poate fi Vedan Corluka, fundașul care a făcut senzație la Manchester City.

Marele absent: Eduardo da Silva

Accidentarea oribilă a lui Eduardo din partida Arsenal – Birmingham City, a pus în pericol chiar cariera atacantului de origine braziliană. Regretul e cu atât mai mare cu cât fotbalistul începuse să se integreze în jocul trupei lui Wenger, iar reușitele sale îl făceau pe Bilic să privească încrezător apropierea Europenelor.

Acum alb-roșii vor trebui să se descurce fără principalul lor marcator, însă Bilic a declarat că mai importantă e refacerea completă a jucătorului, atacantul având tot timpul în față de a ajunge la un turneu final. Dacă Eduardo va mai juca la același nivel înalt cu care și-a obișnuit suporterii, rămâne de văzut

Performanțe anterioare:

Croația a participat la primul turneu important la ediția de CE din Anglia 1996. Echipa încântătoare a lui Suker sau Boban a ajuns atunci în sferturi, unde a fost eliminată cu greu de Germania, viitoarea câștigătoare a turneului.

La turneul din 2000 nu a participat, ratând calificarea. În 2004 nu a rupt gura târgului, ieșind încă din faza grupelor

Drumul spre Euro

Croația a avut un parcurs de metronom în preliminariile pentru Austria și Elveția. Aflată într-o grupă dificilă, alături de marea favorită Anglia, de Rusia lui Hiddink, dar și cu echipe dificile precum Israel sau Macedonia, Croația a dat dovadă de pragmatism, dominând această grupă ți terminând pe prima poziție după ce a obținut 9 victorii, 2 egaluri și doar o singură înfrângere.

Elevii lui Bilic au administrat două înfrângeri Angliei, ultima, de pe Wembley, dovedindu-se fatală pentru Beckham și compania. Croația a terminat în stil de mare echipă, anunțând că are intenții mari la turneul final al CE.

Croația v Rusia (D) 0 – 0
Croația v Andorra (A) 7 – 0
Croația v Anglia (A) 2 – 0
Croația v Israel (D) 4 – 3
Croația v Macedonia (A) 2 – 1
Croația v Estonia (D) 1 – 0
Croația v Rusia (A) 0 – 0
Croația v Estonia (A) 2 – 0
Croația v Andorra (D) 6 – 0
Croația v Israel (A) 1 – 0
Croația v Macedonia (D) 0 – 2
Croația v Anglia (D) 3 – 2

Grupa E
Croatia 12 9 2 1 28 8 29
Rusia 12 7 3 2 18 7 24

Anglia 12 7 2 3 24 7 23
Israel 12 7 2 3 20 12 23
Macedonia 12 4 2 6 12 12 14
Estonia 12 2 1 9 5 21 7
Andorra 12 0 0 12 2 42 0

Programul partidelor

Duminică, 8 iunie, 19:00
Austria – Croația Viena – Ernst Happel

Joi, 12 iunie, 19:00
Croația – Germania Klagenfurt – Wörthersee

Luni, 16 iunie, 19:00
Polonia – Croația Klagenfurt – Wörthersee

Șanse la căștigarea Euro:

Croația este așteptată de mulți cu interes. Evoluțiile din partidele cu Anglia au încântat, dar au și îngrijorat pe viitorii adversari. Este greu de presupus că elevii lui Bilic vor avea totuși forța de a câștiga acest turneu. Croația are potențial, iar grupa în care a căzut, cu Germania, Austria și Polonia îi permite să spere la accederea în sferturi. Dacă va beneficia de un culoar bun și jucătorii se vor concentra, Croația chiar poate spera la semifinale. Dar amicalul cu Olanda, pierdut fără drept de apel, a arătat că există încă multe lacune în jocul echipei fostului stat iugoslav. Iar absența lui Eduardo ar putea cântări decisiv

Pronostic: Cel mai probabil Croația va atinge sferturile de finală, dar se va opri acolo

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele