Interviu EXCLUSIV cu cel mai „haios” portar din istoria Bundesliga! **Ce spune bosniacul despre trucarea partidelor și despre relația cu Reghe: „Băgați-mă la pușcărie că am vorbit!”

Interviu EXCLUSIV cu cel mai
  • Publicat:
  • Actualizat:

*Fostul coleg de la Energie Cottbus al lui Reghecampf, bosniacul Tomislav Piplica a răspuns iritat acuzelor aduse de Cornel Dinu și de ziariștii de investigație maghiari

Singurii prieteni erau Miriuță și Piplica, iar eu eram la mijloc, că ei doi nu se prea înțelegeau, erau tartori în vestiar. Eu eram și cu ăla, și cu ăla

Da, am fost cu Piplica la Café King din Berlin și am stat la terasă, nici n-am intrat. O singură odată. Crede-mă că nu știam cine e patronul barului. Piplica mi-a zis să bem o cafea cu Simunic. Hai! La barul respectiv am fost oricum și cu soția, cu fosta soție, eram cu soțiile

Dacă spui în Cottbus că Piplica e trântitor, îți sare lumea în cap. E idol acolo, un portar fantastic. Nici eu nu cred, era foarte bun. Știu faza cu Gladbach, la 3-3, ăla, da, a fost ridicol. Dar în rest a fost incredibil. A făcut două-trei greșeli copilărești, dar era un portar fantastic. Bag mâna în foc pentru Piplica

Pletosul Tomislav Piplica este un personaj pitoresc în lumea celor care urmăresc Bundesliga. De fapt, este un personaj de cult. Bosniac cu cetățenie croată, a jucat 11 ani la Energie Cottbus, timp în care a comis greșeli inexplicabile, dar a făcut și meciuri fenomenale. Coleg cu Reghecampf între 2000 și 2004, „Pipi”, așa cum era poreclit, afectuos, de fanii lui Cottbus, apare în cele două povești cu mafia pariurilor publicate în România în ultimele două săptămâni. Cornel Dinu l-a nominalizat, alături de Reghecampf, Miriuță și Sebok, în gașca de fotbaliști care voiau să trântească un meci cu Bayern (1-3) din 2002, dar Piplica apare și în relatările din presa maghiară, legate de o partidă Hertha – Energie (2-3).

De fapt, Piplica a intrat în scandalul meciurilor trucate din Germania încă din 2005, atunci când a fost anchetat alături de Reghecampf. Investigatorii i-au văzut pe înregistrările video din Café King, localul berlinez deținut de compatrioții lui Piplica, frații Ante, Milan și Phillip Sapina, dar n-au reușit să aducă probe împotriva lor. Cei trei frați au fost condamnați în Germania pentru influențarea rezultatelor unor meciuri, sediul rețelei fiind Café King.
După câteva zile de încercări nereușite, ProSport a reușit să dea de cel care, deși rezervă, a câștigat în 1987 Campionatul Mondial de tineret cu naționala Iugoslaviei. Piplica are acum 43 de ani și este antrenor cu portarii la Cottbus și la naționala Bosniei.

Domnule Piplica, nu știm în ce măsură sunteți la curent cu ceea ce s-a scris în presa românească în ultima săptămână…
(pe un ton calm) Nu am nici cea mai mică idee despre ce vorbiți, nu citesc decât ziarele de sport din Germania. Ce s-a întâmplat?

Un fost selecționer al României, Cornel Dinu, a spus că dumneavoastră, Sebok, Miriuță și Reghecampf ați aranjat un meci Bayern München – Energie Cottbus. Mafia pariurilor din Serbia a vrut să se încheie 3 – 0, dar s-a terminat 3 – 1. Banii oferiți au fost ceruți înapoi, moment în care Reghecampf a refuzat să facă asta, iar cu ajutorul lui Dinu a obținut o păsuire, suficientă cât pentru a obține banii…

(râde forțat) A, să înțeleg că eu, atunci când mi-au spus că își vor banii înapoi, i-am ascultat… Interesant. Aflu lucruri noi despre mine în fiecare zi. (foarte iritat) Toate astea sunt niște minciuni! Toate! Cine a spus așa ceva, e un mincinos. Cine scrie despre așa ceva, tot un mincinos. Nu ar trebui să existe așa ceva! Minciuni nerușinate, mincinoși nerușinați! (nervos, aproape țipând) Incredibil!

De ce credeți că a apărut o poveste de genul ăsta? Cine ar avea interes și ar putea profita?

Nu știu, chiar nu știu. Eu nu cunosc nici povestea, dar motivul din spatele ei…

Există o a doua acuzație, de data asta venită din presa din Ungaria, referitoare la un meci Hertha Berlin – Energie Cottbus, unde dumneavoastră, Reghecampf, Miriuță, Sebok, dar și Latounji ați fi primit bani pentru ca partida să se termine egal. A fost 3 – 2, iar Sebok ar fi fost bătut de mafia pariurilor de acolo. Despre povestea asta ce părere aveți?

(face o pauză și invocă o depășire, conducea în timpul interviului) Da… Nu am nicio părere. Nimic. Absolut niciun comentariu nu am de făcut.

Cum ați descrie relația de prietenie cu Reghecampf?
Am jucat la aceeași echipă, era normal să vorbim. Sau acum mi se aduc acuze pentru că mă salutam cu un coechipier?

Coleg de comunicare cu Reghe

Fosta soție a lui Reghecampf a spus că erați destul de apropiați, că ați făcut un concediu împreună…
(iritat) Nu comentez, nu mi se pare că am ce să adaug aici. Vorbeam, schimbam cuvinte, comunicam. Cred că ar trebui să fiu băgat la închisoare pentru asta: „Piplica – omul care socializa cu Reghecampf”. Cred că este un motiv suficient de bun pentru a păți asta. Hai să ne apucăm acum să inventăm povești de genul ăsta. Hai! (ultimele două propoziții au fost țipate)

Concediu cu Sebok ați făcut?
Nu văd de ce viața mea personală e treaba dumneavoastră. Următoarea întrebare, nu voi răspunde la asta.

Cât de des mergeați la Café King din Berlin?
Café King? Da, mergeam și pe acolo printre altele. Au cafea bună. Nu știu cât de des făceam asta, nu îmi notez pe nicăieri cifre de genul ăsta.

De câte ori ați fost acolo cu Reghecampf?
Nu mi se pare o întrebare bună, așa că nu o să răspund la ea.

De ce mergeați la Café King? Știați că mafia pariurlor își avea centrul în cafeneaua respectivă?
Nu, nu știam asta. Dacă știam, m-aș mai fi dus? Sau nu aș fi făcut în așa fel încât să nu fiu văzut pe acolo și asociat cu trucarea meciurilor? Sunt un tip inteligent eu, nu mă subestimați. Dacă ar fi fost să truchez ceva, nu ar fi știut nimeni. Doar nu aș fi stat la o cafea, în văzul tuturor, cu oameni dubioși. Și în niciun caz nu aș fi recunoscut că am intrat în Café King. De ce presa nu gândește? De ce? (oftează)

Cum vă explicați autogolul celebru din meciul cu Borussia Mönchengladbach? Un portar experiementat, cum erați dumneavoastră atunci, punea mâinile, nu lăsa mingea să îi cadă în moalele capului. E aproape un reflex ăsta. Un copil de doi ani ar fi parat golul…
(din nou iritat) A fost o greșeală. Sau ce? Oamenii nu greșesc, nu? Fundașii nu faultează în careu, atacanții nu mai dau pe lângă minge și totul este perfect în Univers. S-a întâmplat să-mi cadă mingea acolo și să intre în poartă. Se vede reacția mea surprinsă imediat după. Nu mă pricep la actorie, atlfel aș fi fost văzut pe micile ecrane, nu pe terenul de fotbal, încercând să-mi fac treaba.

De ce ați fost anchetat în cazul blaturilor din Germania dacă sunteți nevinovat?
Nu are nicio treabă ancheta cu nevinovăția mea. Și atunci s-au spus tot felul de minciuni și am avut grijă să fie lămurite toate lucrurile. Nu am nicio treabă. Cu nimic. (amenințător) Și vă spun si dumneavoastră să aveți grijă, să nu mințiți și să nu mă mințiți acum, inventând povești pentru a-mi vedea reacția!

Știe de Kaiser, dar n-are probe

Dacă mafia pariurilor din est ar fi vrut să se infiltreze în Bundesliga, nu ar fi fost Energie Cottbus ținta perfectă pentru așa ceva, având în vedere faptul că 16 dintre cei 30 de jucători ai ei erau, în perioada respectivă, din est?
(face pauză câteva secunde) Nu comentez asta. E dreptul meu să refuz să răspund la întrebări care nu mi se par a fi bune. Încă una care intră în aceeași categorie. Următoarea!

De câte ori vi s-a propus să trântiți un meci și de câte ori ați refuzat?
Nimeni, niciodată nu mi-a propus așa ceva! Nimeni! Niciodată! (ridică tonul pe măsură ce vorbește). Asta să fie clar! Nu am făcut și nici nu o să fac așa ceva vreodată!

Îmi permiteți o părere?

Da.

Nu vă cred.
Nu credeți adevărul, înseamnă. Și trăiți în minciună. Îmi pare rău, dar justiția și-a spus cândva cuvântul în legătură cu subiectul ăsta. Mi-a dat mie dreptate. E părerea la care țin și care cântărește.

Știți oameni din Croația sau din Bosnia care să fie implicați în aranjarea meciurilor la pariuri?

O secundă… Parcam. Așa. Nu, de unde să cunosc așa ceva? Doar nu mă învârt în cercurile lor, ca să am cunoștințe de acest fel. Am auzit că Beckenbauer ar fi făcut mânării de felul ăsta, dar pe asta o știu de la niște prieteni care au jucat cu el, nu am vreo dovadă, motiv pentru care nu mă apuc să arunc cu noroi într-un om. Că poate respectivii vorbeau prostii. Așa cum se întâmplă acum, cu poveștile astea absurde.

Sunteți dispus să mergeți la detectorul de minciuni? Reghecampf a spus că da…

Să vă fie foarte clar: eu sunt un om sincer, care nu minte. Nu îmi stă în fire să fac așa ceva. Și nu am nevoie de un detector de minciuni pentru a demonstra adevărul. Cuvântul meu e suficient. Nu am primit bani de la nimeni. I-am câștigat cinstit, apărând mai bine sau mai rău. Că sunt zile și zile. Mă simt un om curat și nu văd de ce ar trebui să demonstrez cuiva asta.

Cafeaua e bună, dar soția n-o știe
În același timp cafenea și agenție de pariuri, Café King este un local din cartierul berlinez Charlottenburg unde, spune Piplica, se bea o „cafea bună”. Întâlnirea cu Piplica și Josip Simunic, recunoscută de Reghecampf în fața anchetatorilor, ridică semne de întrebare. Antrenorul Stelei a spus că jucătorii erau cu soțiile, însă fosta sa soție, Mariana Pfeiffer, nu-și aduce aminte: „Café King? Sincer, nu rețin. Cafea beau rar, de asta spun că nu cred să fi fost într-un loc de genul ăla. Aș prefera dacă, de acum înainte, Laurențiu și actuala sa soție nu m-ar mai face personaj în poveștile lor. Am un proces cu Laurențiu, nu ar vrea să-l încep și pe al doilea”. Simunic, fotbalistul croat de la Hertha, a fost reținut în 2005 împreună cu coechipierii săi, Alexander Madlung și Nando Rafael, pentru trucarea unui meci cu Eintracht Braunschweig, însă nici împotriva lor nu au fost găsite probe.

Pe 2 februarie 2005, apartamentul lui Reghecampf din Cottbus a fost percheziționat de poliția germană. Concomitent, casa lui Tomislav Piplica din Zagreb a fost cercetată de autoritățile croate

248
de meciuri a jucat Tomislav Piplica pentru Energie Cottbus între 1998 și 2009. Portarul are și 9 meciuri la naționala Bosniei, inclusiv Bosnia – România 0-3, în septembrie 2002

Costin Ștucan / Redactor
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani