BREAKING NEWS | Anchetă DNA după dezvăluirile ProSport. "Dosarul Dinamo - Lazio", deschis oficial de procurori. Turcu, despre bani negri: "La transferul lui Ştefan Radu, mi s-au oferit bani şi aşa, şi aşa"

17 feb 2015 43710 afişări Comentează şi tu Mafia umbrelor
BREAKING NEWS | Anchetă DNA după dezvăluirile ProSport. "Dosarul Dinamo - Lazio", deschis oficial de procurori. Turcu, despre bani negri: "La transferul lui Ştefan Radu, mi s-au oferit bani şi aşa, şi aşa" 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/23726/13833629/1/adresa.png

“Ca  urmare  a  articolului semnalat  de dvs., la  data  de 27.01. 2015,  pe  rolul  D.N.A.  a fost înregistrat  un dosar penal  având  ca obiect  procesul  verbal  de sesizare  din oficiu  privind  partida  de  fotbal  dintre  Dinamo  Bucureşti şi  Societa Sportiva Lazio  din Italia  care  a  avut loc la data  de  28.08.2007”.  Acest răspuns a venit zilele trecute pe adresa de email a ProSport şi are antetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Într-o perioadă în care procurorii DNA sunt implicaţi într-o cursă de anduranţă, soldată cu zeci de reţineri şi arestări spectaculoase din mediul politic şi de afaceri, un articol despre acuzele de blat şi despre culisele financiare ale unui meci de fotbal disputat acum mai bine de 7 ani a generat o reacţie rapidă. Între publicarea materialului în ProSport şi deschiderea unui dosar penal au trecut doar două săptămâni.


Dinamo - Lazio 1-3, un meci prins într-o reţea de conexiuni care se află acum în atenţia DNA

Pe 13 ianuarie 2015, ProSport deschidea Dosarul Dinamo – Lazio, legat de partida decisivă pentru calificarea în grupele Champions League din sezonul 2007-2008. În tur, scorul fusese 1-1. La Bucureşti, după ce a condus la pauză cu 1-0, echipa română a încasat trei goluri stupide. Vladimir Cohn, acţionar la Dinamo în seara în care a avut loc meciul de pe fostul stadion Naţional, a dezvăluit pentru ProSport: “Blaturile să făceau la Bucureşti, la hotelul unde stăteau oaspeţii. Cu puţină tocmeală, ieşea un preţ bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: <Băieţi, daţi-vă la o parte!> E posibil să fi fost şi o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză şi să câştige Lazio. Dinu şi Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Preţul a fost vânzarea lui Radu Ştefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine şi a ieşit din el un jucător bun”.

Articolul care a declanşat ancheta DNA poate fi citit aici.

Cristi Borcea este în acest moment în închisoare unde ispăşeşte o condamnare de 6 ani şi 4 luni pentru evaziune fiscal şi spălare de bani în Dosarul Transferurilor. El a fost acuzat că, împreună cu impresarii Ioan şi Victor Becali, a prejudiciat clubul Dinamo la transferurile în străinătate ale şapte jucători, declarând în ţară sume de vânzare mai mici. Noul dosar deschis de DNA pe 27 ianuarie poate fi numit Dosarul Transferurilor 2.0. De data aceasta, pe lângă un transfer cu o sumă bănuită a fi fost modificată, e vorba şi despre acuze de trucarea a unui meci. Cazul nu este interesant doar pentru autorităţile române. Imediat după apariţia articolului, UEFA a anunţat că deschide o anchetă.


Indicat de Cohn, Cornel Dinu, administratorul delegat la Dinamo pe 28 august 2007, a avut o poziţie surprinzătoare pe 12 ianuarie: “Nu puteam eu să fac blat, eu am fost martor la meci. Cine avea autoritate asupra jucătorilor putea face asta. Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidenţa face că a fost trântit de aceeaşi persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica din 1999. Vali Năstase. În minutul 44 cu Benfica a dat pumnul şi a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului şi al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes care era antrenorul lui Benfica”.

Suma de transfer, trei variante

Fără să o spună clar, Dinu face referire la Ioan Becali, condamnat şi el la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional. Potrivit surselor ProSport, deşi nu era oficial al clubului Dinamo, Becali a participat la dineul oficial de dinainte de meci, unde a monopolizat discuţia cu Claudio Lotito, preşedintele şi finanţatorul lui Lazio, un personaj implicat în scandalul meciurilor truncate din Italia. Impresarul i-a făcut la un moment dat lui Lotito cadou un tablou aflat pe pereţii restaurantului bucureştean. “Ioan Becali a fost invitat de clubul Dinamo la acel dineu. Toţi cei care erau apropiaţi de club erau invitaţi la aceste mese”, a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie de la Dinamo din 2007, Nicolae Badea, contactat de ProSport.

Potrivit surselor judiciare, declaraţia care a stârnit cel mai mare interes procurorilor DNA este cea a lui Mircea Rednic. Întrebat dacă suma de transfer a lui Radu Ştefan a fost cea apărută în media, împrumut pe un milion de euro plus 3,5 milioane la transferul definitiv, antrenorul care a stat pe banca lui Dinamo la meciul cu Lazio a spus: “Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur. ”.

 

“Să vinzi un jucător pe aproape 8 milioane de euro mi s-a părut incredibil. Păi, tu dai 7 milioane pe un jucător de 20 de ani din România!? Ok, el a confirmat, foarte bine, că au avut ăia ochi. …Au fost 7 milioane de euro plus TVA. Exact cât luam de la UEFA dacă intram în Champions League. Atât lua Dinamo atunci. Lazio a luat mai mult”
Mircea Rednic

Rednic a alimentat şi discuţia legată de corectitudinea meciului cu Lazio: “Şi mie mi s-a părut meciul retur dubios. Principala cauză a fost vânzarea lui Radu imediat după şi tocmai la Lazio. Apoi, m-a surprins foarte tare că Vali  Năstase a fost adus peste mine de Cristi Borcea cu câteva săptămâni înainte de meciurile cu Lazio. Eu l-am vrut pe Giani Kiriţă. Mai surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: <Nu se poate să-i dai 60.000 de euro, ăsta ne-a îngropat. Cere-i măcar jumătate din bani înapoi!> Şi el zice: <Lasă, Mircea, că e şi el băiat amărât. Uite, îl dăm afară, îl trimitem la Bistriţa> Mi-a zis asta cu lejeritate şi la fel de lejer l-au lăsat să plece”.

La 7 ani de la transferul lui Radu Ştefan, procurorii DNA pleacă pe urmele banilor cu o certitudine: suma tranzacţiei este un veritabil mister. Presa a vehiculat 4,5 milioane de euro, sumă încurajată şi de informaţiile din clubul Dinamo, Rednic a vorbit acum o lună despre 7,2 milioane de euro, iar Nicolae Badea are o altă variantă: “Suma reală a fost de 5,4 milioane de euro. A fost un transfer temporar pentru un an pentru 700 de mii de euro, iar după ce jucătorul a confirmat Lazio a mai plătit 4,6-4,7 milioane de euro”.

O ştire din jurnalul TVR de la sfârşitul lunii ianuarie 2008 vorbeşte despre 5 milioane de euro. Vezi aici ce spuneau oamenii din club imediat după tranzacţia lui Radu Ştefan.

Banii "şi aşa, şi aşa" propuşi lui Vasile Turcu


Ioan Becali şi Vasile Turcu, alături de Florian Walter, pe vremea când controlau acţiunile de la clubul Dinamo

Surse judiciare susţin că schimbul de acuze dintre oficialii clubului de la acel moment i-a contrariat pe procurori. Singurul care a negat varianta unui aranjament a fost Nicolae Badea: “Exclud cu desăvârşire o implicare a jucătorilor şi oficialilor lui Dinamo  în lucruri intenţionate la acel meci cu Lazio”. Cu câteva zile înainte de anunţul deschiderii unui dosar penal în cazul Dinamo – Lazio, ProSport a discutat şi cu Vasile Turcu, acţionar la club în august 2007. Noi elemente ies la iveală din dialogul de mai jos.

Turcu: Mi se pare o aberaţie totală ce aud despre meci. Am avut o bănuială şi eu. Cu Rednic, cu nu ştiu ce. Ca să ştii, eu am fost cu Radu Ştefan la ora 4 dimineaţa la Lazio. Radu Ştefan, dacă era un jucător de paie, mai stătea atâtea campioane la ei? Dacă era un jucător de paie stătea 6 luni, un campionat. N-a luat nimeni bani. Sincer, n-am nimic cu Pepenaş (n. red. – Vali Năstase)  pe care l-a adus Rednic, dar eu la Rednic am avut o bănuială. Nu pot să-l acuz, dar să aduci un fundaş care n-avea nicio treabă cu Dinamo la ora aia... Acolo pot să am o bănuială, dar nu pot să dovedesc.

Reporter: Rednic spune că l-a adus Borcea…
Turcu: Hai, lăsaţi-o dracu’! El l-a cerut, nu mai vorbiţi prostii. Şi să vă mai spun ceva. Dacă era ceva, să dea Lazio bani, nu-i trimiteau într-un cont afară!? Îi dădeau pe un jucător!? Eu am fost cu Borcea şi cu Becali la Lazio, am semnat contractul cu ăla (n.red – Lotito). Mi s-a propus şi mie să-mi dea bani şi aşa şi aşa. Am refuzat. Am zis că eu vreau totul pe hârtie.

Reporter: Vi s-au propus bani negri?
Turcu: (Ezitant) Nu ştiu, dar nu că mi s-a propus... S-a încercat. Adică, am dedus eu că nu vor să mai plătească TVA-ul. Am semnat contractul la 5 dimineaţa. La Roma, am şi martori. Am fost plecat cu jucătorul în Italia. Ştii cine a condus tratativele şi a tradus toate hârtiile? Pietro Chiodi , finul lui Victor. Am auzit şi eu de meci că a fost nu ştiu cum, dar nu e nicio treabă între transferul lui Radu Ştefan şi calificarea lui Lazio. Eu am o bănuială la Rednic, dar nu la Radu Ştefan.


Mulţescu, Dinu şi Chiodi în 2001, la inaugurarea unui teren sintetic la Săftica. Contactat luni de ProSport, Chiodi a declarat că în 2007 nu avea nicio treabă cu România

Contactat luni, 16 februarie 2015, de ProSport, Pietro Chiodi, omul care a preluat afacerile fraţilor impresari Becali după condamnarea lor, a avut o reacţie confuză.

Chiodi: Eu nu am fost când s-a făcut transferul.
 

Reporter: Domnul Turcu susţine că aţi fost acolo şi v-aţi ocupat de traducerea actelor.
Chiodi: Am fost, dar au trecut şase ani. Sau cât?
 

Reporter: Aţi fost sau nu?
Chiodi: La Dinamo, la club, au toate actele în original. Nu am fost la negocieri, am tradus doar, nu eram când s-a semnat.
 

Reporter: Cât a fost suma de transfer?
Chiodi: Nu îmi vine în minte suma de transfer. Mi-au dat o carte de traduceri.

Badea: "Ar fi perfect ca DNA să ne ajute să schimbăm rezultatul meciului"

Trimişi în judecată în 2008, personajele din Dosarul Transferurilor au fost condamnate definitiv în martie 2014. Acum, fraţii Becali şi Borcea vor trebui să dea noi explicaţii în faţa procurorilor pentru afacerea Dinamo – Lazio. Pe lângă ei, alţi oameni aflaţi atunci în  club vor fi chemaţi la audieri în calitate de martori. Acuzat de Dinu şi, voalat, de Rednic, Vali Năstase pare încântat de perspectiva deschiderii noului dosar penal din fotbalul românesc: “Chiar mă bucur că s-a deschis ancheta asta, pentru că vreau să se termine odată cu toată nebunia asta. Toţi au zis că a fost blat, că nu ştiu ce. Sper să iasă adevărul la iveală. De 7-8 ani tot sunt acuzat că aş fi fost implicat în lucruri necurate la Dinamo-Lazio, toţi mă arată cu degetul. Vreau să se spună clar ce şi cum, să scap. Din partea mea, pot să fiu chemat de DNA, nu are ce să găsească. Sunt liniştit”.

Nici nu cred că am ce comenta. Nu reprezintă niciun fel de problemă ancheta DNA. Dacă ne-ar ajuta să întoarcem rezultatul din meciul cu Lazio, ar fi perfect. Rămânem în continuare cu regretul. Mă rog, cei care îl au, că restul rămân cu satisfacţia sau cu sentimentul de indiferenţă.
Nicolae Badea

Fostul acţionar Vladimir Cohn spune: "Multă lume s-a întrebat ce s-a întâmplat la meciul respectiv. Şi eu, şi Rednic, şi vreo 30.000 de suporteri ai lui Dinamo. E foarte bine că s-a deschis o anchetă, poate ne lămurim şi cu alte mistere în urma ei. Important este să aibă şi o finalitate. Nu ştiu, poate vor găsi cei de la DNA ceva". Omul acuzat de el, Cornel Dinu e prudent: "Nu comentez. Dacă s-a deschis o anchetă, nu înseamnă că au şi alte probe în afară de impresia pe care a lăsat-o meciul asupra unora sau altora. De la a avea o impresie şi până a dovedi ceva, e drum lung".

Vasile Turcu, omul căruia i s-au propus bani "şi aşa, şi aşa", împărtăşeşte aparent sentimentele lui Vali Năstase: "Foarte bine că a fost deschisă această anchetă, mă bucur. Şi eu vreau să aflu adevărul. Am fost foarte trist când am pierdut calificarea în grupele Champions League. Şi, să fiu sincer, aş vrea să se afle ceva, să aibă o pistă cei de la DNA. Eu am băgat bani şi suflet în Dinamo. Dacă a fost ceva necurat, cine a greşit trebuie să plătească. Şi mama dacă a blătuit meciul ar trebui să plătească. DNA mi-ar lua de pe inimă o suferinţă imensă dacă ar descoperi ce s-a întâmplat".

E treaba procurorilor. Să meargă la club, să vadă ce şi cum. Eu am pregătit echipa ca să câştigăm, jucătorii cred că şi-au făcut treaba cum au putut ei mai bine. Numai la asta nu îmi stă mie capul acum. Am problemele mele
Mircea Rednic

 

Ce face DNA în cazul implicării Mafiei pariurilor?

Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Franţa, Elveţia, Austria, Germania, Slovenia, Croaţia, Belarus, Moldova, Danemarca, Belgia, Olanda, Estonia, Lituania, Cipru, Finlanda, Norvegia: această listă lungă conţine ţările în care autorităţile au deschis investigaţii despre meciuri trucate şi despre mafia pariurilor. În România, deşi ProSport şi Gazeta Sporturilor au publicat numeroase articole în ultimii 3 ani, pline de indicii şi mărturii despre acest flagel internaţional, procurorii au ignorat subiectul. Plecaţi pe pista Dinamo - Lazio, anchetatorii DNA au acum ocazia de a intra pe un teritoriu virgin pentru ei, plin de corupţie.  În cazul în care sunt interesaţi de tema meciurilor trucate la pariuri, procurorii au la dispoziţie o bibliografie diversă:

 

Primăvara suspectă a Concordiei

Aflată pe penultimul loc, cu doar două victorii în 18 etape, echipa din Chiajna a fost preluată de Laurenţiu Reghecampf şi a început o revenire miraculoasă, presărată însă cu meciuri care au stârnit numeroase discuţii. FC Vaslui - Concordia 4-0, Petrolul - Concordia 3-4, Concordia - Ceahlăul 2-0, FC Braşov - Concordia 2-3, Concordia - Dinamo 1-3, CFR - Concordia 2-4, Dacia Mioveni - Concordia 1-3 sunt partidele care au alimentat suspiciunile. Ulterior, media a scris despre trecutul lui Reghecampf. Cornel Dinu a povestit un episod petrecut în Germania, atunci când mai mulţi jucători de-ai clubului Energie Cottbus, printre care Reghecampf şi Miriuţă, ar fi fost obligaţi să înapoieze mafiei croate banii luaţi în avans pentru un blat eşuat. ProSport a publicat imagini surprinse cu camera ascunsă în care un apropiat al mafiei ex-iugoslave, despre care a scris şi tabloidul britanic The Sun, îl numea pe Reghecampf printre jucătorii lui Energie plătiţi pentru a truca meciuri din Bundesliga.

Meciurile ciudate ale Viitorului 

ProSport a scris despre ultimul meci jucat de echipa lui Gică Hagi în Liga 2, Viitorul - Săgeata 2-0. Mai mulţi fotbalişti care au jucat în acea partidă au povestit, sub protecţia anonimatului, despre modul în care oficialii Viitorului i-au curtat pe oaspeţi pentru a obţine o victorie facilă. La primul sezon în Liga 1, Viitorul s-a salvat de la retrogradare după două meciuri cu cântec: victorii în deplasare cu Steaua lui Reghecampf (5-2) şi Dinamo (3-2)

Cluj - CFR Cluj 2-3, jocul bizar care a decis un campionat

Rejucat după ce prima partidă a fost întreruptă de Alexandru Tudor, meciul care a decis titlul de campioană în 2012 a avut o evoluţie despre care media a scris. U Cluj a condus cu 2-0 până în minutul 55, apoi s-a dezintegrat brusc, la scurt timp după ce mai multe case de pariuri şi-au modificat, ciudat, cotele legate de victoria oaspeţilor. Cristea a fost eliminat, iar CFR Cluj a câştigat cu 3-2.

Blaturi cu Voinţa

Cazul Blaturi cu Voinţa a produs prima mărturie despre un meci trucat asumată de un fotbalist în activitate. Marius Postolache, pe atunci jucător în Liga 1 la Voinţa Sibiu, a declarat că a ieşit de pe teren la o partidă amicală din Antalya pentru că meciul era aranjat să se termine 3-0. Ulterior, Postolache a rămas fără echipă şi nu a mai fost angajat de niciun club, începând cu Liga 1 şi terminând cu a patra divizie. Postolache a povestit ziariştilor şi despre un meci Voinţa - Dinamo şi un altul, Sportul - Steaua, în care a fost implicat. Meciurile echipelor româneşti aflate în cantonament în Antalya au constituit un alt subiect din serialul Mafia Umbrelor. Jurnaliştii ProSport au aflat că multe echipe nu-şi plătesc cheltuielile pe perioada cantonamentului, însă la schimb acceptă să trucheze meciuri la pariuri.

Dezvăluirile lui Porumboiu

Adrian Porumboiu susţine că toate campionatele de după 2000 au fost trucate, campioanele fiind desemnate în culise înainte de terminarea sezonului. Tot fostul finanţator de la Vaslui a vorbit despre fostul impresar şi conducător de la CFR, Răzvan Zamfir, pe care l-a acuzat că umblă la jucătorii adversarelor. Zamfir a fost acuzat în trecut şi de George Becali care a dezvăluit că impresarul i-a propus "prietenia" unor jucători de la Braşov la meciul cu Steaua, în schimbul unei sume de bani.

Culisele întunecate ale fotbalului

Mai mulţi fotbalişti din primele două ligi au dezvăluit pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, practicile folosite de mafia pariurilor în fotbalului românesc: cluburile îşi ţin jucătorii neplătiţi, achitându-le salariile în funcţie de meciurile aranjate, foşti fotbalişti întorşi din Asia acţionează ca "săgeţi" ale mafiei în România, mai multe reţele acţionează pe teritoriul ţării, cei implicaţi folosesc cartele de telefonie din ţările vecine, există impresari care asigură legătura între fotbalişti şi lumea interlopă.

 


URMEAZĂ ÎN PROSPORT

  • Dezvăluiri incredibile despre refuzul presei italiene de a scrie despre meciul Dinamo - Lazio

  • Cum este controlat fotbalul italian de Claudio Lotito, partenerul de afaceri al lui Borcea şi Becali
  

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.