BREAKING NEWS | Anchetă DNA după dezvăluirile ProSport. „Dosarul Dinamo – Lazio”, deschis oficial de procurori. Turcu, despre bani negri: „La transferul lui Ștefan Radu, mi s-au oferit bani și așa, și așa”

BREAKING NEWS | Anchetă DNA după dezvăluirile ProSport.
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Ca  urmare  a  articolului semnalat  de dvs., la  data  de 27.01. 2015,  pe  rolul  D.N.A.  a fost înregistrat  un dosar penal  având  ca obiect  procesul  verbal  de sesizare  din oficiu  privind  partida  de  fotbal  dintre  Dinamo  București și  Societa Sportiva Lazio  din Italia  care  a  avut loc la data  de  28.08.2007″.  Acest răspuns a venit zilele trecute pe adresa de email a ProSport și are antetul Direcției Naționale Anticorupție.

Într-o perioadă în care procurorii DNA sunt implicați într-o cursă de anduranță, soldată cu zeci de rețineri și arestări spectaculoase din mediul politic și de afaceri, un articol despre acuzele de blat și despre culisele financiare ale unui meci de fotbal disputat acum mai bine de 7 ani a generat o reacție rapidă. Între publicarea materialului în ProSport și deschiderea unui dosar penal au trecut doar două săptămâni.


Dinamo – Lazio 1-3, un meci prins într-o rețea de conexiuni care se află acum în atenția DNA

Pe 13 ianuarie 2015, ProSport deschidea Dosarul Dinamo – Lazio, legat de partida decisivă pentru calificarea în grupele Champions League din sezonul 2007-2008. În tur, scorul fusese 1-1. La București, după ce a condus la pauză cu 1-0, echipa română a încasat trei goluri stupide. Vladimir Cohn, acționar la Dinamo în seara în care a avut loc meciul de pe fostul stadion Național, a dezvăluit pentru ProSport: „Blaturile să făceau la București, la hotelul unde stăteau oaspeții. Cu puțină tocmeală, ieșea un preț bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: E posibil să fi fost și o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză și să câștige Lazio. Dinu și Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Prețul a fost vânzarea lui Radu Ștefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine și a ieșit din el un jucător bun”.

Articolul care a declanșat ancheta DNA poate fi citit aici.

Cristi Borcea este în acest moment în închisoare unde ispășește o condamnare de 6 ani și 4 luni pentru evaziune fiscal și spălare de bani în Dosarul Transferurilor. El a fost acuzat că, împreună cu impresarii Ioan și Victor Becali, a prejudiciat clubul Dinamo la transferurile în străinătate ale șapte jucători, declarând în țară sume de vânzare mai mici. Noul dosar deschis de DNA pe 27 ianuarie poate fi numit Dosarul Transferurilor 2.0. De data aceasta, pe lângă un transfer cu o sumă bănuită a fi fost modificată, e vorba și despre acuze de trucarea a unui meci. Cazul nu este interesant doar pentru autoritățile române. Imediat după apariția articolului, UEFA a anunțat că deschide o anchetă.


Indicat de Cohn, Cornel Dinu, administratorul delegat la Dinamo pe 28 august 2007, a avut o poziție surprinzătoare pe 12 ianuarie: „Nu puteam eu să fac blat, eu am fost martor la meci. Cine avea autoritate asupra jucătorilor putea face asta. Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidența face că a fost trântit de aceeași persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica din 1999. Vali Năstase. În minutul 44 cu Benfica a dat pumnul și a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului și al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes care era antrenorul lui Benfica”.

Suma de transfer, trei variante

Fără să o spună clar, Dinu face referire la Ioan Becali, condamnat și el la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Potrivit surselor ProSport, deși nu era oficial al clubului Dinamo, Becali a participat la dineul oficial de dinainte de meci, unde a monopolizat discuția cu Claudio Lotito, președintele și finanțatorul lui Lazio, un personaj implicat în scandalul meciurilor truncate din Italia. Impresarul i-a făcut la un moment dat lui Lotito cadou un tablou aflat pe pereții restaurantului bucureștean. „Ioan Becali a fost invitat de clubul Dinamo la acel dineu. Toți cei care erau apropiați de club erau invitați la aceste mese”, a explicat președintele Consiliului de Administrație de la Dinamo din 2007, Nicolae Badea, contactat de ProSport.

Potrivit surselor judiciare, declarația care a stârnit cel mai mare interes procurorilor DNA este cea a lui Mircea Rednic. Întrebat dacă suma de transfer a lui Radu Ștefan a fost cea apărută în media, împrumut pe un milion de euro plus 3,5 milioane la transferul definitiv, antrenorul care a stat pe banca lui Dinamo la meciul cu Lazio a spus: „Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur. „.

 

„Să vinzi un jucător pe aproape 8 milioane de euro mi s-a părut incredibil. Păi, tu dai 7 milioane pe un jucător de 20 de ani din România!? Ok, el a confirmat, foarte bine, că au avut ăia ochi. …Au fost 7 milioane de euro plus TVA. Exact cât luam de la UEFA dacă intram în Champions League. Atât lua Dinamo atunci. Lazio a luat mai mult”
Mircea Rednic

Rednic a alimentat și discuția legată de corectitudinea meciului cu Lazio: „Și mie mi s-a părut meciul retur dubios. Principala cauză a fost vânzarea lui Radu imediat după și tocmai la Lazio. Apoi, m-a surprins foarte tare că Vali  Năstase a fost adus peste mine de Cristi Borcea cu câteva săptămâni înainte de meciurile cu Lazio. Eu l-am vrut pe Giani Kiriță. Mai surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: Și el zice: Mi-a zis asta cu lejeritate și la fel de lejer l-au lăsat să plece”.

La 7 ani de la transferul lui Radu Ștefan, procurorii DNA pleacă pe urmele banilor cu o certitudine: suma tranzacției este un veritabil mister. Presa a vehiculat 4,5 milioane de euro, sumă încurajată și de informațiile din clubul Dinamo, Rednic a vorbit acum o lună despre 7,2 milioane de euro, iar Nicolae Badea are o altă variantă: „Suma reală a fost de 5,4 milioane de euro. A fost un transfer temporar pentru un an pentru 700 de mii de euro, iar după ce jucătorul a confirmat Lazio a mai plătit 4,6-4,7 milioane de euro”.

O știre din jurnalul TVR de la sfârșitul lunii ianuarie 2008 vorbește despre 5 milioane de euro. Vezi aici ce spuneau oamenii din club imediat după tranzacția lui Radu Ștefan.

Banii „și așa, și așa” propuși lui Vasile Turcu


Ioan Becali și Vasile Turcu, alături de Florian Walter, pe vremea când controlau acțiunile de la clubul Dinamo

Surse judiciare susțin că schimbul de acuze dintre oficialii clubului de la acel moment i-a contrariat pe procurori. Singurul care a negat varianta unui aranjament a fost Nicolae Badea: „Exclud cu desăvârșire o implicare a jucătorilor și oficialilor lui Dinamo  în lucruri intenționate la acel meci cu Lazio”. Cu câteva zile înainte de anunțul deschiderii unui dosar penal în cazul Dinamo – Lazio, ProSport a discutat și cu Vasile Turcu, acționar la club în august 2007. Noi elemente ies la iveală din dialogul de mai jos.

Turcu: Mi se pare o aberație totală ce aud despre meci. Am avut o bănuială și eu. Cu Rednic, cu nu știu ce. Ca să știi, eu am fost cu Radu Ștefan la ora 4 dimineața la Lazio. Radu Ștefan, dacă era un jucător de paie, mai stătea atâtea campioane la ei? Dacă era un jucător de paie stătea 6 luni, un campionat. N-a luat nimeni bani. Sincer, n-am nimic cu Pepenaș (n. red. – Vali Năstase)  pe care l-a adus Rednic, dar eu la Rednic am avut o bănuială. Nu pot să-l acuz, dar să aduci un fundaș care n-avea nicio treabă cu Dinamo la ora aia… Acolo pot să am o bănuială, dar nu pot să dovedesc.

Reporter: Rednic spune că l-a adus Borcea…
Turcu: Hai, lăsați-o dracu”! El l-a cerut, nu mai vorbiți prostii. Și să vă mai spun ceva. Dacă era ceva, să dea Lazio bani, nu-i trimiteau într-un cont afară!? Îi dădeau pe un jucător!? Eu am fost cu Borcea și cu Becali la Lazio, am semnat contractul cu ăla (n.red – Lotito). Mi s-a propus și mie să-mi dea bani și așa și așa. Am refuzat. Am zis că eu vreau totul pe hârtie.

Reporter: Vi s-au propus bani negri?
Turcu: (Ezitant) Nu știu, dar nu că mi s-a propus… S-a încercat. Adică, am dedus eu că nu vor să mai plătească TVA-ul. Am semnat contractul la 5 dimineața. La Roma, am și martori. Am fost plecat cu jucătorul în Italia. Știi cine a condus tratativele și a tradus toate hârtiile? Pietro Chiodi , finul lui Victor. Am auzit și eu de meci că a fost nu știu cum, dar nu e nicio treabă între transferul lui Radu Ștefan și calificarea lui Lazio. Eu am o bănuială la Rednic, dar nu la Radu Ștefan.


Mulțescu, Dinu și Chiodi în 2001, la inaugurarea unui teren sintetic la Săftica. Contactat luni de ProSport, Chiodi a declarat că în 2007 nu avea nicio treabă cu România

Contactat luni, 16 februarie 2015, de ProSport, Pietro Chiodi, omul care a preluat afacerile fraților impresari Becali după condamnarea lor, a avut o reacție confuză.

Chiodi: Eu nu am fost când s-a făcut transferul.
 

Reporter: Domnul Turcu susține că ați fost acolo și v-ați ocupat de traducerea actelor.
Chiodi: Am fost, dar au trecut șase ani. Sau cât?
 

Reporter: Ați fost sau nu?
Chiodi: La Dinamo, la club, au toate actele în original. Nu am fost la negocieri, am tradus doar, nu eram când s-a semnat.
 

Reporter: Cât a fost suma de transfer?
Chiodi: Nu îmi vine în minte suma de transfer. Mi-au dat o carte de traduceri.

Badea: „Ar fi perfect ca DNA să ne ajute să schimbăm rezultatul meciului”

Trimiși în judecată în 2008, personajele din Dosarul Transferurilor au fost condamnate definitiv în martie 2014. Acum, frații Becali și Borcea vor trebui să dea noi explicații în fața procurorilor pentru afacerea Dinamo – Lazio. Pe lângă ei, alți oameni aflați atunci în  club vor fi chemați la audieri în calitate de martori. Acuzat de Dinu și, voalat, de Rednic, Vali Năstase pare încântat de perspectiva deschiderii noului dosar penal din fotbalul românesc: „Chiar mă bucur că s-a deschis ancheta asta, pentru că vreau să se termine odată cu toată nebunia asta. Toți au zis că a fost blat, că nu știu ce. Sper să iasă adevărul la iveală. De 7-8 ani tot sunt acuzat că aș fi fost implicat în lucruri necurate la Dinamo-Lazio, toți mă arată cu degetul. Vreau să se spună clar ce și cum, să scap. Din partea mea, pot să fiu chemat de DNA, nu are ce să găsească. Sunt liniștit”.

Nici nu cred că am ce comenta. Nu reprezintă niciun fel de problemă ancheta DNA. Dacă ne-ar ajuta să întoarcem rezultatul din meciul cu Lazio, ar fi perfect. Rămânem în continuare cu regretul. Mă rog, cei care îl au, că restul rămân cu satisfacția sau cu sentimentul de indiferență.
Nicolae Badea

Fostul acționar Vladimir Cohn spune: „Multă lume s-a întrebat ce s-a întâmplat la meciul respectiv. Și eu, și Rednic, și vreo 30.000 de suporteri ai lui Dinamo. E foarte bine că s-a deschis o anchetă, poate ne lămurim și cu alte mistere în urma ei. Important este să aibă și o finalitate. Nu știu, poate vor găsi cei de la DNA ceva”. Omul acuzat de el, Cornel Dinu e prudent: „Nu comentez. Dacă s-a deschis o anchetă, nu înseamnă că au și alte probe în afară de impresia pe care a lăsat-o meciul asupra unora sau altora. De la a avea o impresie și până a dovedi ceva, e drum lung”.

Vasile Turcu, omul căruia i s-au propus bani „și așa, și așa”, împărtășește aparent sentimentele lui Vali Năstase: „Foarte bine că a fost deschisă această anchetă, mă bucur. Și eu vreau să aflu adevărul. Am fost foarte trist când am pierdut calificarea în grupele Champions League. Și, să fiu sincer, aș vrea să se afle ceva, să aibă o pistă cei de la DNA. Eu am băgat bani și suflet în Dinamo. Dacă a fost ceva necurat, cine a greșit trebuie să plătească. Și mama dacă a blătuit meciul ar trebui să plătească. DNA mi-ar lua de pe inimă o suferință imensă dacă ar descoperi ce s-a întâmplat”.

E treaba procurorilor. Să meargă la club, să vadă ce și cum. Eu am pregătit echipa ca să câștigăm, jucătorii cred că și-au făcut treaba cum au putut ei mai bine. Numai la asta nu îmi stă mie capul acum. Am problemele mele
Mircea Rednic

 

Ce face DNA în cazul implicării Mafiei pariurilor?

Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Franța, Elveția, Austria, Germania, Slovenia, Croația, Belarus, Moldova, Danemarca, Belgia, Olanda, Estonia, Lituania, Cipru, Finlanda, Norvegia: această listă lungă conține țările în care autoritățile au deschis investigații despre meciuri trucate și despre mafia pariurilor. În România, deși ProSport și Gazeta Sporturilor au publicat numeroase articole în ultimii 3 ani, pline de indicii și mărturii despre acest flagel internațional, procurorii au ignorat subiectul. Plecați pe pista Dinamo – Lazio, anchetatorii DNA au acum ocazia de a intra pe un teritoriu virgin pentru ei, plin de corupție.  În cazul în care sunt interesați de tema meciurilor trucate la pariuri, procurorii au la dispoziție o bibliografie diversă:

 

Primăvara suspectă a Concordiei

Aflată pe penultimul loc, cu doar două victorii în 18 etape, echipa din Chiajna a fost preluată de Laurențiu Reghecampf și a început o revenire miraculoasă, presărată însă cu meciuri care au stârnit numeroase discuții. FC Vaslui – Concordia 4-0, Petrolul – Concordia 3-4, Concordia – Ceahlăul 2-0, FC Brașov – Concordia 2-3, Concordia – Dinamo 1-3, CFR – Concordia 2-4, Dacia Mioveni – Concordia 1-3 sunt partidele care au alimentat suspiciunile. Ulterior, media a scris despre trecutul lui Reghecampf. Cornel Dinu a povestit un episod petrecut în Germania, atunci când mai mulți jucători de-ai clubului Energie Cottbus, printre care Reghecampf și Miriuță, ar fi fost obligați să înapoieze mafiei croate banii luați în avans pentru un blat eșuat. ProSport a publicat imagini surprinse cu camera ascunsă în care un apropiat al mafiei ex-iugoslave, despre care a scris și tabloidul britanic The Sun, îl numea pe Reghecampf printre jucătorii lui Energie plătiți pentru a truca meciuri din Bundesliga.

Meciurile ciudate ale Viitorului 

ProSport a scris despre ultimul meci jucat de echipa lui Gică Hagi în Liga 2, Viitorul – Săgeata 2-0. Mai mulți fotbaliști care au jucat în acea partidă au povestit, sub protecția anonimatului, despre modul în care oficialii Viitorului i-au curtat pe oaspeți pentru a obține o victorie facilă. La primul sezon în Liga 1, Viitorul s-a salvat de la retrogradare după două meciuri cu cântec: victorii în deplasare cu Steaua lui Reghecampf (5-2) și Dinamo (3-2)

Cluj – CFR Cluj 2-3, jocul bizar care a decis un campionat

Rejucat după ce prima partidă a fost întreruptă de Alexandru Tudor, meciul care a decis titlul de campioană în 2012 a avut o evoluție despre care media a scris. U Cluj a condus cu 2-0 până în minutul 55, apoi s-a dezintegrat brusc, la scurt timp după ce mai multe case de pariuri și-au modificat, ciudat, cotele legate de victoria oaspeților. Cristea a fost eliminat, iar CFR Cluj a câștigat cu 3-2.

Blaturi cu Voința

Cazul Blaturi cu Voința a produs prima mărturie despre un meci trucat asumată de un fotbalist în activitate. Marius Postolache, pe atunci jucător în Liga 1 la Voința Sibiu, a declarat că a ieșit de pe teren la o partidă amicală din Antalya pentru că meciul era aranjat să se termine 3-0. Ulterior, Postolache a rămas fără echipă și nu a mai fost angajat de niciun club, începând cu Liga 1 și terminând cu a patra divizie. Postolache a povestit ziariștilor și despre un meci Voința – Dinamo și un altul, Sportul – Steaua, în care a fost implicat. Meciurile echipelor românești aflate în cantonament în Antalya au constituit un alt subiect din serialul Mafia Umbrelor. Jurnaliștii ProSport au aflat că multe echipe nu-și plătesc cheltuielile pe perioada cantonamentului, însă la schimb acceptă să trucheze meciuri la pariuri.

Dezvăluirile lui Porumboiu

Adrian Porumboiu susține că toate campionatele de după 2000 au fost trucate, campioanele fiind desemnate în culise înainte de terminarea sezonului. Tot fostul finanțator de la Vaslui a vorbit despre fostul impresar și conducător de la CFR, Răzvan Zamfir, pe care l-a acuzat că umblă la jucătorii adversarelor. Zamfir a fost acuzat în trecut și de George Becali care a dezvăluit că impresarul i-a propus „prietenia” unor jucători de la Brașov la meciul cu Steaua, în schimbul unei sume de bani.

Culisele întunecate ale fotbalului

Mai mulți fotbaliști din primele două ligi au dezvăluit pentru ProSport, sub protecția anonimatului, practicile folosite de mafia pariurilor în fotbalului românesc: cluburile își țin jucătorii neplătiți, achitându-le salariile în funcție de meciurile aranjate, foști fotbaliști întorși din Asia acționează ca „săgeți” ale mafiei în România, mai multe rețele acționează pe teritoriul țării, cei implicați folosesc cartele de telefonie din țările vecine, există impresari care asigură legătura între fotbaliști și lumea interlopă.

 


URMEAZĂ‚ ÎN PROSPORT

  • Dezvăluiri incredibile despre refuzul presei italiene de a scrie despre meciul Dinamo – Lazio

  • Cum este controlat fotbalul italian de Claudio Lotito, partenerul de afaceri al lui Borcea și Becali

 

 

Costin Ștucan / Redactor
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a văzut părinții
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…