Voluntari e supercampioana fotbalului românesc! Ilfovenii înving Viitorul la Botoșani, 1-0, și câștigă al doilea trofeu în mai puțin de două luni. Costin Lazăr, erou la 36 de ani

Redactor:
Dan Mirea
Voluntari e supercampioana fotbalului românesc! Ilfovenii înving Viitorul la Botoșani, 1-0, și câștigă al doilea trofeu în mai puțin de două luni. Costin Lazăr, erou la 36 de ani
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Viitorul – FC Voluntari 0-1 (Lazăr 12), la Botoșani

FC Voluntari a câștigat în premieră Supercupa României, după un meci câștigat cu 1-0 împotriva celor de la Viitorul Constanța. Este al doilea trofeu din istoria clubului înființat în 2010.

Hagi a început cu câteva surprize în primul „11”, cu Mățan și cu Cicâldău, dar și cu nou-venitul Dumitraș. Meciul a fost tranșat încă din prima repriză de ilfoveni la o fază excelent construită de Marinescu și finalizată de Lazăr, în minutul 12. 

Viitorul a terminat meciul cu un jucător mai puțin, după ce Vînă a fost eliminat în minutul 34 pentru al doilea cartonaș galben. 

Atacurile campionilor au fost apatice, iar Voluntariul a știut să conserve excelent rezultatul obținut încă din minutul 12 al partidei. 

Echipele de start:

  • FC Viitorul: Rîmniceanu – Dumitraș (Benzar 46), Țîru, Boli, Ganea – Lopez, Nedelcu (Herea 71), Vînă – Mățan, Chițu (Casap 46), Cicâldău
  • Rezerve: Buzbuchi – M. Constantin, Mladen, Benzar, Casap, Herea, Țucudean
  • FC Voluntari: Balauru – Maftei, Balaur, M. Popescu, Acsinte – Lazăr, Răuță – Deac (Ivanovici 71), Marinescu, Olteanu (Pârcălabu 83) – Bălan (Căpățână 90)
  • Rezerve: Petrariu – Leasă, Tăbăcariu, Ivanovici, Căpățână, Pârcălabu, Popadiuc

22:50 FINAL! Viitorul – FC Voluntari 0-1, iar ilfovenii sunt supercampionii României!


22:37 Elevii lui Hagi nu se sincronizează la o fază în propria jumătate, mingea e recuperată de ilfoveni, iar Boli este nevoit să faulteze pentru a stopa faza de atac a adversarilor. Colțescu îl avertizează pe fundașul central cu cartonașul galben. 


22:27 Herea debutează la Viitorul. Hagi îl scoate pe Nedelcu și introduce pe teren decarul echipei.


22:26 Atacurile Viitorului sunt apatice, iar campionii reușesc să pună în periculo poarta lui Balauru dintr-o fază fixă. Intrat la pauză, Casap își asumă execuția, dar mingea se duce în plasa laterală, iar scorul rămâne 1-0 pentru Voluntari. 


22:14 Benzar avansează până în marginea careului advers și șutează la poartă, dar execuția acestuia este destul de moale, iar portarul Voluntariului reține fără probleme. 


22:06 Hagi își pune mâinile în cap, după ce echipa sa a ratat ocazia de a egala. Cicâldău driblează în careu, trece de doi oameni, pasează în fața porții, acolo unde Lopez pune latul, dr mingea ajunge fără emoții în brațele lui Balauru. 


22:02 A început repriza secundă. Hagi schimbă la pauză! Ies Chițu și Dumitraș, intră Casap și Benzar.


21:48 Pauză! Viitorul – Voluntari 0-1


21:37 Ilfovenii ratează șansa desprinderii pe tabelă. Marinescu, pasatorul decisiv de la primul gol, este găsit în mijlocul careului, dar execuția acestuia cu capul se duce mult pe lângă poartă. 


21:33 Misiunea Viitorului la Botoșani se complică, după ce Vină este eliminat pentru al doilea cartonaș galben. Deac îi ia fața mijlocașului lui Hagi, iar acesta din urmă uită că este deja avertizat și oprește contraatacul. Colțescu nu stă pe gânduri și îl trimite la cabine pe Vînă. 


21:21 Fotbaliștii Voluntariului stau bine pe teren până în acest moment și închid perfect spațiile către propria poartă. Viitorul a avut doar o ocazie, după ce Lazăr a deschis scorul, dar șutul lui Nedelecu a trecut mult peste poartă. 


21:14 GOOOOOOL VOLUNTARI! După un început echilibrat de meci, ilfovenii se desprind pe tabela de marcaj. Marinescu primește o minge pe culoar, pătrunde pe partea dreaptă, ezită să centreze în primă fază, dar îl vede pe Lazăr și îi trimite la bara a doua, iar fostul rapidist deschide scorul cu o lovitură de cap din careul mic.


21:11 Viitorul se apropie din nou de poarta Voluntariului. La un corner executat de pe dreapta, mingea e respinsă până la marginea careului de defensiva ilfovenilor, Mățan apare și trage plasat la bara a doua, dar mingea trece puțin pe lângă poartă.


21:06 Ilfovenii au început să riposteze la atacurile Viitorului. Deac centrează de pe partea dreaptă, nu imprimă mingii destul efect, iar aceasta se duce spre poarta adversă, dar Rîmniceanu scoate în corner de sub bara transversală.


21:03 Viitorul, cu tinerii Mățan și Cicâldău, dar și cu noua achiziție Dumitraș, începe tare meciul și ține în apărare Voluntariul, în aceste prime minute ale meciului de la Botoșani, fără a șuta spre poarta lui Balauru.


21:00 A început Supercupa României disputată între câștigătoarea Ligii 1, Viitorul, și câștigătoarea Cupei României, FC Voluntari. 


UPDATE | Viitorul va juca în albastru, în timp ce FC Voluntari va evolua în echipamentul vișiniu.


Nici nu s-au uscat bine inscripțiile celor două echipe pe trofeele câștigate, că a și venit momentul disputării celei de-a 19-a ediții a Supercupei. Este o finală inedită, așa cum au fost și cele două câștigătoare ale trofeelor ediției trecute. Două echipe ale căror nume încep cu litera V și care pentru o perioadă au fost concitadine și chiar în strânse relații, până să se ridice casa dobrogenilor. Evident că pentru ambele este o premieră, așa că una din cele două vitrine abia așteaptă să mai primească imediat un nou trofeu. Finala Supercupei are o un caracter ciudat, ea fiind rezultanta faptelor din fosta ediție, dar se joacă precum ar fi prima competiție din cea nouă. Premieră este și orașul Botoșani în calitate de gazdă (a 5-a din istoria competiției), o alegere a șefului FRF care vrea să-i recompenseze pe cei ascultători… Trăiască yesmanii!


Indiferent de rezultat, va deveni a 4-a ediție consecutivă în care trofeul va merge în provincie. Prima șansă o are, ca de obicei, campioana, Viitorul, mai ales că în cazul de față, în Liga I din 4 întâlniri cu cei de la FC Voluntari și le-a adjudecat pe toate! Așadar, un procent de 100%. De asemenea și lotul echipei lui Hagi este mai valoros. Însă cam așa s-a zis despre FC Voluntari și în finala Cupei cu Astra și a ieșit ce a ieșit, astfel încât popularul trofeu în cele din urmă a respirat fum de mici.

  • S-au disputat 18 ediții de supercupă.
  • Au fost 5 situații în care în același sezon campioana a câștigat și cupa, astfel încât n-a mai fost necesară disputarea supercupei. Din 2010 însă, chiar și în cazul unui event, Supercupa se dispută, câștigătoarea celor două trofee întâlnind ocupanta locului 2 în clasament.

Steaua a câștigat de cele mai multe ori trofeul, în 6 rânduri, urmată de Rapid în 4, Astra, CFR Cluj și Dinamo în câte 2, Oțelul și Ardeal câte o dată. # Unirea Urziceni – CFR Cluj în două rânduri și Astra – CFR Cluj au fost singurele finale totalmente provinciale. Viitorul – FC Voluntari va fi următaorea. # CFR Cluj a devenit prima câștigătoare din Provincie. # 14 finale s-au disputat la București (8 pe fostul stadion Național, 3 pe Național Arena și câte una în Regie, pe Cotroceni și în Giulești), 2 la Cluj (câte una pe CFR-„Dr. Constantin Rădulescu” și Cluj Arena) și câte una la Piatra Neamț și Constanța. Se va adăuga acum și Botoșani. # 11 dintre finale s-au decis după 90 de minute, 5 după lovituri de departajare și 2 în urma golului de aur. # Scoruri: de 6 ori – 1-0; de 3 ori – 1-1; de 2 ori – 2-1, 2-2; o dată – 5-0, 4-0, 3-0, 2-0, 3-2. # Media golurilor înscrise în cele 18 meciuri a fost de 2,5 (total 45).

Marius Lăcătuș este fotbalistul care a câștigat de cele mai multe ori trofeul, în 3 rânduri. Sergiu Radu a marcat cele mai multe goluri, 3. # Florin Bratu și Claudiu Niculescu sunt singurii care au marcat în două finale, iar primul dintre ei e unicul care a înscris pentru două echipe (Rapid și Dinamo). # Dominique Kivuvu (CFR Cluj) a fost singurul care și-a dat autogol. # Belgianul Manuel Godfroid a fost primul jucător străin care și-a adjudecat trofeul. L-au mai urmat alți 53: Makinwa, Ziyati, Gaev, Mariko, BožoviÇ, Cesinha, Nuno Claro, Tony, Cadú, Hugo Alcântara, Peralta, Dani, Culio, Ruiz, Dubarbier, Y. Koné, Piccolo, Edimar, Kivuvu, Culio, Traoré, BjelanoviÇ, Grahovac, Perendija, Ibeh, Viglianti, Issa Ba, Mansaly, Georgievski, SzukaÅ‚a, NikoliÇ, Piovaccari, Yahaya, Ben Youssef, Júnior Maranhão, Laban, Seto, Bukari, Abdul Fatai, William Amorim, GolaÅ„ski, Brandán, Gorobsov, Ndoye, Kortzorg, Pedro, Manolov, Vangjeli, Geraldo Alves, Fabricio, Rick Boldrin, Boudjemaa, Filipe Teixeira. # Portughezul Cadú a fost primul jucător străin care a marcat. L-au urmat alți 6: Kivuvu, Diogo Valente, Kapetanos, NikoliÇ, SzukaÅ‚a și William Amorim. # Dumitru Dumitriu și Mircea Rednic sunt antrenorii care și-au adjudecat de cele mai multe ori trofeul, de câte 2 ori.

Bergodi a deschis drumul străinilor

Cristiano Bergodi a fost primul antrenor străin care l-a câștigat, urmat de „Toni” António da Conceição Silva Oliveira, Andrea Mandorlini și Dario Bonetti. Alexandru Tudor a condus cele mai multe finale, 3. Cel care o va arbitra pe actuala, Sebastian Colțescu, nu a mai condus până acum vreuna, fiind însă prezent ca arbitru adițional la a 14-a, cea din 2012, dintre Dinamo și CFR Cluj.

Iar Cristian Nica s-a aflat de cele mai multe ori la linie, în 6 rânduri. Pentru prima oară va fi asistent femeie, de fapt nu una, ci chiar două, Mihaela Țepușă și Petruța Iugulescu. La patru finale au fost și arbitri adiționali. Finala din ediția a 5-a, Steaua – Dinamo 2-1, a avut cea mai mare asistență, 45.000, în timp ce aceea din ediția a 11-a, CFR Cluj – Unirea Urziceni, a înregistrat-o pe cea mai scăzută, 2.000. 

Trofeul a fost cucerit de 11 ori de campioană, de 6 ori de câștigătoarea cupei și o dată de ocupanta locului 2. De cele mai multe ori, în câte trei rânduri, finala s-a disputat între Steaua – Rapid și Rapid – Dinamo. Urmează de câte două ori Steaua – Dinamo, CFR Cluj – Unirea Urziceni și Steaua – Petrolul, iar câte o dată Steaua – Gloria Bistrița, Oțelul – Steaua, Dinamo – CFR Cluj, Astra – Steaua, Ardeal – Steaua, Astra – CFR Cluj. 

Spray-ul pe gazon, din 2015

Finala din 2015 a fost primul meci din România în care s-a folosit spray-ul de marcat pentru loviturile libere. # Dintre componenții celor două echipe, Maftei (FC Voluntari) este cel mai experimentat în ceea ce privește Supercupa, cucerind 2 trofee și pierzând 3 finale. De asemenea și nou venit la Viitorul, M. Constantin, a cucerit tot de 2 ori trofeul. Apoi, Țucudean de la Viitorul, alături de C. Lazăr și Gavrilaș de la FC Voluntari l-au câștigat o dată. De asemenea, La. Marinescu și Tudorie de la FC Voluntari au pierdut câte o finală. # Dacă Gheorghe Hagi nu a apucat să apară în vreo finală de Supercupă a României în nicun fel de calitate, celălalt antrenor, Claudiu Niculescu, a câștigat ca jucător una și a pierdut 3 și așa cum s-a putut citi mai înainte, a și marcat în două din aceste partide.

Toate finalele
Ediția 1994 (1)
17.08.1994, București (Național, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI – GLORIA BISTRIȚA 1 0 (0 0, 0 0)
Marcator: M. Popa (108 g.a.).
Ediția 1995 (2)
05.08.1995, București (Sportul Studențesc, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI – PETROLUL PLOIEȘTI 2 0 (1 0)
Marcatori: Militaru (25), Vlădoiu (56)

Edițiile 1996 și 1997 nu s-au disputat deoarece în ambele situații, Steaua cucerise atât titlul, cât și cupa

Ediția 1998 (3)
09.09.1998, București (Național, ora 19.30): STEAUA BUCUREȘTI – RAPID BUCUREȘTI 4 0 (2 0)
Marcatori: D. Șerban (19), L. Roșu (27, 69), I. Dumitrescu (87).
Ediția 1999 (4)
06.10.1999, București (Național, ora 20.45): RAPID BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 5 0 (2 0)
Marcatori: Sg. Radu (3, 66, 69), Măldărășanu (25, 88).

Ediția 2000 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2001 (5)
02.03.2002, București (Național, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 2-1 (1-0)
Marcatori: Trică (30, 85) – Cl. Niculescu (70).
Ediția 2002 (6)
10.08.2002, București (Național, ora 21.00): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 2-1 (1-1)
Marcatori: Fl. Bratu (18), Perjă (65) – Vl. Munteanu (40).
Ediția 2003 (7)
02.08.2003, București (Național, ora 21.00): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-0 (0-0, 0-0)
Marcator: R. Niță (92 g.a.).

Ediția 2004 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2005 (8)
31.07.2005, București (Cotroceni, ora 21.00): DINAMO BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 3-2 (1-2)
Marcatori: Fl. Bratu (38), Bălțoi (69), Cl. Niculescu (84) – N. Dică (15), V. Iacob (44).
Ediția 2006 (9)
22.07.2006, București (Național, ora 21.00): STEAUA BUCUREȘTI – RAPID BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
Marcator: Oprița (89).
Ediția 2007 (10)
25.07.2007, București (Național, ora 20.45): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-1 (0-0, 1-1) / 6-5 d.l.dep.
Marcatori: Burdujan (109) – Dănciulescu (116).

Ediția 2008 nu s-a disputat, deoarece CFR Cluj a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2009 (11)
26.07.2009, București (Giulești „Valentin Stănescu”, ora 21.00): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 1-1 (1-0, 1-1), 3-2 d.l.dep.
Marcatori: Cadú (40) – Frunză (49).
Ediția 2010 (12)
18.07.2010, Cluj (CFR-„dr. Constantin Rădulescu”, ora 20.30): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 2-2 (1-1, 2-2), 2-0 d.l.dep.
Marcatori: Kivuvu (12), Deac (105) – Kivuvu (53a), La. Marinescu (98).
Ediția 2011 (13)
17.07.2011, Piatra Neamț (Ceahlăul, ora 20.45): OȚELUL GALAȚI – STEAUA BUCUREȘTI 1-0 (1-0)
Marcator: L. Buș (14).
Ediția 2012 (14)
14.07.2012, București (Arena Națională, ora 21.00): DINAMO BUCUREȘTI – CFR CLUJ 2-2 (1-0, 1-1), 4-2 d.l.dep.
Marcatori: Țucudean (61, 100) – Diogo Valente (35), Kapetanos (102).
Ediția 2013 (15)
10.07.2013, București (Arena Națională, ora 20.45): STEAUA BUCUREȘTI – PETROLUL PLOIEȘTI 3-0 (3-0)
Marcatori: NikoliÇ (21), SzukaÅ‚a (32), Pintilii (41).
Ediția 2014 (16)
11.07.2014, București (Arena Națională, ora 21.00): ASTRA GIURGIU – STEAUA BUCUREȘTI 1-1 (0-1, 1-1), 5-3 d.l.dep.
Marcatori: G. Enache (75) – Chipciu (45).
Ediția 2015 (17)
08.07.2015, Constanța (Farul, ora 21.00): ARDEAL TÂRGU MUREȘ – STEAUA BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
Marcator: Axente (63)
Ediția 2016 (18)
16.07.2016, Cluj (Cluj Arena, ora 21.45): ASTRA GIURGIU – CFR CLUJ 1-0 (0-0)
Marcator: William Amorim (86)

  • Câștigătoare (18 ediții, 7 echipe): 6 – Steaua; 4 – Rapid; 2 – Astra, CFR Cluj, Dinamo; 1 – Ardeal, Oțelul
  • Finale pierdute: 5 – Steaua; 4 – Dinamo; 2 – CFR Cluj, Petrolul, Rapid, Unirea Urziceni; 1 – Gloria Bistrița
  • 5 ediții nu s-au disputat

 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup