Scandal între FRF și LPF pe cazul suspendărilor. Arătat cu degetul de „federali”, secretarul general al LPF spune că FRF trebuia să-și clarifice regulamentele. Federația sugerează că Petrolul și Astra ar putea pierde la masa verde prima etapă

Scandal între  FRF și LPF pe cazul suspendărilor. Arătat cu degetul de
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE marți ora 18:54 Până la urmă, Iustin Ștefan a dat un răspuns Federației Române de Fotbal. El spune că nu a participat la elaborarea Regulamentelor Federației Române de Fotbal, ci doar la analiza propunerilor de modificare formulate de reprezentanții FRF. Comunicatul integral dat publicității de către secretarul general al LPF îl puteți citi aici.  

UPDATE marți, ora 17:28 Comunicatul FRF a încins și mai mult scandalul suspendărilor. Federația lasă să se înțeleagă faptul că totuși echipele riscă să piardă la masa verde și cazul e de competența Comisiei de Disciplină. După ce au văzut scrisoarea deschisă adresată secretarului general al LPF, Iustin Ștefan, cei de la Ligă dau la rândul lor vina pe forul condus de Burleanu. „Nu vrem să intrăm oficial într-o ceartă cu cei de la FRF pentru că stricăm imaginea fotbalului românesc. Dar competența pentru completările sau modificările regulamentelor le aparține chiar lor. Au o armată de juriști. Și, credeți-ne, dinspre noi s-au semnalat o grămadă de nereguli care sunt prezente în ROAF și nici acum nu le-au soluționat!”, susțin angajații de la LPF. 

UPDATE marți, ora 16:30 După ce Liga Profesionistă a trimis la FRF o solicitare pentru a afla părerea forului condus de Burleanu vizavi de scandalul suspendărilor fotbaliștilor Alibec, Pecanha și Sânmărtean, în această după amiază, federația a replicat. Într-o scrisoare publică adresată secretarului Ligii, Iustin Ștefan, Gheorghe Chivorchian îi amintește acestuia că a participat activ la ședințele privind modificările de regulament și atunci s-a decis păstrarea actualei forme. Practic, cei de la FRF aruncă vina asupra Ligii și nu își asumă responsabilitatea scandalului iscat. Ba chiar, federația dă de înțeles că există efecte la prevederile regulamentare pe care cei de la LPF le cunosc foarte bine. Scandalul este departe de a se încheia. Liga s-a exprimat încă de luni în favoarea necontestării rezultatelor meciurilor Concordia – Astra și FC Brașov-Petrolul, pentru că jucătorii Alibec, respectiv, Pecanha și-ar fi ispășit suspendările în competiția oficială Cupa Ligii Adeplast. Steaua nu l-a folosit sâmbătă pe Sânmărtean în meciul cu Rapid, pentru a nu risca să piardă la masa verde.

MIercuri va avea loc ședința Comisiei de Disciplină și aceasta ar putea da o hotărâre clară în acest sens. Comunicatul FRF poate fi văzut aici.


UPDATE luni, ora 17:00 Liga Profesionistă de Fotbal a publicat pe site-ul oficial poziția forului condus de Gino Iorgulescu în legătură cu scandalul iscat în prima etapă din Liga 1. Practic, LPF susține menținerea rezultatelor obținute pe teren și declară că Pecanha și Alibec aveau dreptul de a evolua pentru echipele lor în aceste partide. „Cupa Ligii-Adeplast este o competiție oficială prevăzută de regulament și aprobată de Federația Română de Fotbal, iar jocurile din această competiție intră în calculul suspendării unui jucător sancționat cu eliminare, la fel ca și cele din Cupa României, Supercupa României și Campionatul Național Liga 1. Prevederea disciplinară instituie această regulă generală, însă pentru a evita orice alte discuții pe viitor, am solicitat și o decizie de clarificare din partea Federației Române de Fotbal”, se arată în comunicatul postat de Departamentul de comunicare din cadrul LPF.

Fotbalul românesc cunoaște un nou scandal încă din prima etapă a campionatului din Liga 1. Două rezultate sunt deja contestate, din cauza articolului 41 din Regulamentul disciplinar. Scorurile înregistrate în partidele Concordia Chiajna-Astra (0-2) și FC Brașov – Petrolul (0-1) sunt sub semnul întrebării, echipele câștigătoare fiind în pericol să piardă la masa verde. Daniel Isăilă și Răzvan Lucescu, antrenorii de la Astra și Petrolul, i-au folosit în timpul meciurilor pe Alibec și, respectiv, Pecanha, fotbaliști care fuseseră suspendați câte două etape. Alibec primise cartonaș roșu în finala Cupei României, iar Pecanha – în meciul din penultima etapă a campionatului trecut, Petrolul-Steaua. Articolul 41 din Regulamentul disciplinar menționează clar că: „Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonașe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfășurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât și cele din cadrul Cupei României”.  După cum se poate oberva, nu se menționează competițiile Supercupa României și Cupa Ligii. Conform celor de la Astra, Alibec și-a ispășit cele două etape de suspendare în Supercupa cu Steaua și în „optimile” Cupei Ligii, cu FC Brașov. Pecanha n-a jucat în ultima etapă a campionatul trecut și în partida din Cupa Ligii. Dar cele două competiții nu sunt menționate în regulament!

Scandalul a luat amploare după ce Sânmărtean n-a fost utilizat de Steaua în Giulești

Scandalul a căpătat amploare sâmbătă, după ce s-a aflat că Lucian Sânmărtean nu a fost inclus în lot pentru jocul cu Rapid pentru că nu și-a ispășit cele două etape de suspendare. Mijlocașul fusese eliminat în finala Cupei României, ca și Alibec. Nu jucase nici în Supercupă, nici în Cupa Ligii. Steliștii s-au interesat la LPF dacă îl pot ultiliza în prima etapă de campionat și răspunsul forului condus de Gino Iorgulescu a fost unul pozitiv. Numai că secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, l-a anunțat pe Valeriu Argăseală că Steaua riscă să piardă la masa verde dacă îl va introduce pe teren pe Sânmărtean! Fostul președinte al cluburilor FC Bacău și Poli Timișoara cunoaște foarte bine regulamentul. Speriați de consecințe, campionii nu-l vor utiliza pe mijlocaș nici în etapa viitoare, cu CSU Craiova. Adrian Ionescu, observatorul din partea Ligii la jocul din Giulești, a spus pentru www.prosport.ro: „Cei de la Steaua m-au întrebat dacă îl pot folosi pe Sânmărtean, le-am zis că din punctul nostru de vedere au voie pentru că Supercupa României și Cupa Ligii Adeplast sunt competiții oficiale”.


Acesta e paragraful cu articolul 41 din Regulamentul disciplinar, unde se menționează competițiile în care un suspendat își poate ispăși pedeapsa

LPF nu se va autosesiza și aruncă pisica în curtea FRF

După ce s-a aflat motivul pentru care n-a jucat Sânmărtean, sâmbătă, în Giulești, rivalele Astrei și Petrolului din prima etapă, Concordia și FC Brașov, speră să câștige la comisii meciurile din prima etapă. Brașov a făcut contestație la pauza partidei cu Petrolul. Neoficial, e clar că Liga Profesionistă de Fotbal va încerca să mențină rezultatele din teren. Numai că nu LPF va decide, ci Comisia de Disciplină care aparține de FRF. Departamentul de comunicare al LPF a trimis umătorul răspuns redacției privind acest scandal: „Liga Profesionistă nu se va autosesiza și nu va face niciun demers cu privire la cele întâmplate pentru că cele două competiții Supercupa și Cupa Ligii sunt competiții oficiale și ca atare sunt luate în considerare. LPF a solicitat și un punct de vedere în scris de la Federația Română de Fotbal, dar care încă, la această oră (n.r. 14:15) nu a sosit„.

Chivorchian, secretar general al FRF: „Până miecuri se va clarifica această situație”

Situația penibilă putea fi salvată dacă, înainte de începerea campionatului, cei de la FRF ar fi adăugat la Articolul 41 din Regulamentul disciplinar și numele celor două competiții oficiale, Supercupa României și Cupa Ligii. Acum, conform literei de lege, cele două nu sunt contabilizate la ispășirea etapelor de suspendare. ProSport a solicitat un punct de vedere oficial și Federației Române de Fotbal. Redacția a primit un răspuns din partea secretarului general, Gheorghe Chivorchian: „Situația va fi clarificată până cel târziu miercuri, iar informațiile le veți putea găsi și pe site-ul www.frf.ro”. După toate aparențele, nici la FRF nu se știe exact ce e de făcut, iar slujbașii de la Casa Fotbalului caută o portiță de scăpare. 

Venirea unor noi echipe la FRF și LPF, după zeci de ani în care cele două foruri au fost conduse după ureche de Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, pare să nu fi schimbat nimic în fotbalul românesc. Lacunele din regulament au aruncat în aer situația și așa tensionată din Liga 1, pentru că au dat deja prilejul, înainte chiar ca să se consume prima etapă, unor scenarii și teorii ale conspirației. Avertizați de Chivorchian, al doilea om din FRF, steliștii nu l-au introdus pe teren pe suspendatul Sânmărtean. Asigurate de reprezentanții LPF că totul e în regulă, rivalele la titlu ale steliștilor, Astra și Petrolul, i-au folosit însă pe Alibec și Pecanha, intrând astfel sub incidența regulamentelor. Prilej pentru Mario Niculae, manager la gruparea ploieșteană, să acuze că „e mâna celor de la Steaua”. E o nouă situație fără ieșire, iar fotbalul românesc pare să aibă deja asigurat un nou proces la TAS, indiferent de sentința forurilor din țară. Brașovenii au amenințat că, dacă nu li se dă meci câștigat cu 3-0 la masa verde contra Petrolului, vor merge la tribunalul sportiv de la Lausanne. La rândul lor, Petrolul și Astra sunt vehemente și spun că sunt acoperite legal de răspunsurile LPF pe această temă și e greu de crezut că vor accepta să li se ia trei puncte câștigate pe teren.

Am contestat dreptul de joc al lui Pecanha, însă nu era necesară contestația pentru că Regulamentul spune că ar trebui să se facă o sesizare din oficiu. Articolul 41 nu zice nimic despre Cupa Ligii”
Constantin Zotta, președinte FC Brașov

„Și ce dacă nu se specifică în Regulament numele competiției Cupa Ligii? Ce, nu este competiție oficială? La fel și Supercupa? Ne-am consultat cu cei de la LPF și am primit acceptul, însă nu avem o hârtie scrisă în acest sens”
Mario Nicolae, team manager Petrolul

„Cum să nu ia în calcul Cupa Ligii la suspendările jucătorilor? Nu contează ce scrie în Regulamentul Disciplinar, e o eroare materială care va fi corectată”
Dinu Gheorghe, președinte Astra

 

 

 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen