EXCLUSIV | Reacția lui Burleanu în privința gestului rasist de la Chiajna – Rapid. Președintele CNCD, categoric: „Marian Rada e de condamnat public”. Rapid a emis un comunicat o zi după ce antrenorul său l-a făcut „muiere” pe Wellington

EXCLUSIV | Reacția lui Burleanu în privința gestului rasist de la Chiajna - Rapid. Președintele CNCD, categoric:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Episodul petrecut vineri, la meciul dintre Chiajna și Rapid, scor 0-0, când Wellington a fost victima unui atac rasist din partea galeriei rapidiste, a pus România din nou pe harta internațională a fotbalului: „Atacant brazilian în lacrimi după un incredibil caz de abuz rasist în România, au titrat cei de la The Guardian. La două zile distanță și după două declarații șocante ale lui Marian Rada cu privire la coaja de banană aruncată înspre Wellington, clubul Rapid a emis un comunicat prin care își arată regretul pentru gestul de rasisim petrecut la Chiajna. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării îl invinovățește pe Marian Rada pentru felul în care a minimalizat gestul extrem de grav al unui suporter rapidist încă neidentificat de Jandarmeria Română.

UPDATE 16:20 Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a reacționat și el la episodul petrecut vineri pe stadionul din Chiajna: „Firește că acest incident va fi analizat de către Federația Română de Fotbal și, în urma concluziilor, se va acționa în consecință. Până la clarificarea detaliilor, Federația Română de Fotbal își menține poziția dintotdeauna, aceea de a condamna fără ezitare orice acțiune de natură rasistă sau xenofobă. Acest tip de manifestări nu își găsesc locul în fotbalul românesc și vor fi sancționate.

Personal, nu voi accepta pe niciun stadion din România astfel de manifestări. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca ceea ce s-a întâmplat la partida Concordia Chiajna – Rapid București să nu devină un precedent„, a declarat acesta în exclusivitate pentru ProSport.


Era minutul 59 al partidei dintre Concordia Chiajna și Rapid. Centralul Marian Balaci îi arăta cartonașul galben lui Wellington după ce atacantul ilfovenilor îi atrăgea atenția asupra sunetelor asemănătoare maimuțelor pe care fanii rapidiști le scot atunci când brazilianul se află aproape de peluza lor: „L-am întrebat dacă aude cum fac fanii, iar el mi-a zis să îl las în pace”, a povestit Wellington pentru ProSport. Atacantul a continuat partida, pentru ca la final, din zona în care era galeria rapidistă, să fie aruncată o coajă de banană în el. S-a dus din nou la central, pentru a fi amenințat cu eliminarea de către Balaci: „Mi-a zis că îmi dă roșu. Nu e normal așa ceva. Acum a fost prea mult”, a continuat brazilianul. La vestiare, a plâns. Avea ochii roșii atunci când reporterii televiziunilor l-au intervievat. A vorbit despre incident, scoțând în evidență faptul că la meci a fost prezent și copilul său, martor al episodului rasist desfășurat pe stadionul din Chiajna, spunând că va depune un memoriu la federație pentru ca suporterul care a aruncat coaja de banană să fie penalizat.


Marian Rada a făcut declarații șocante și vineri, dar și sâmbătă, pe contul său de Facebook, în care l-a criticat pe Wellington pentru faptul că a plâns la vestiar după ce a fost victima unui atac rasist al fanilor rapidiști

Apoi, a intrat în scenă Marian Rada, antrenorul Rapidului. Întâi, la microfonul televiziunilor: „Eu cred că Wellington joacă teatru. Câte i s-or fi spus pe stradă? De ce nu a plâns după ce s-a luat cineva de el acolo? Poate i-a căzut cuiva coaja din mână. Poate a mâncat cineva o banană și i-a căzut. Poate a aruncat cineva de pe bancă. Și noi avem banane în vestiar. Facem atâta caz că plânge Wellington… Trebuia să plângă că nu a dat gol, se vedea că e fotbalist și are ambiție că vrea să dea gol”, a șocat tehnicianul întors cu grătare în Giulești.

Același Marian Rada, la o zi distanță de episodul rasist în care a fost implicată galeria rapidistă, a întărit cele spuse pe pagina personală de Facebook, uimind din nou: „Dani Alves mănâncă banana căzută în teren. Wellington, celebrul fotbalist, plânge ca o muiere. Eu aș fi plâns că nu am marcat un gol! Ca de obicei, exagerăm totul și ocolim realitatea”, a postat acesta.


Lucrurile nu vor rămâne așa. Este rușinos pentru cei care au făcut așa ceva!
Marius Mitran, director de imagine LPF


Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării îl învinovățește pe Rada

ProSport l-a contactat pe Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care consideră de condamnat declarațiile lui Marian Rada referitoare la incidentul petrecut la Chiajna și care a explicat sancțiunile pe care le riscă suporterul care a aruncat coaja de banană în Wellington: „Este un episod foarte grav acesta și mă miră faptul că unii oameni, mă refer aici la cei de la Rapid, îl minimalizează. Marian Rada e de condamnat public aici. LPF și FRF trebuie neapărat să aplice regulamentul și să îi pedepsească pe cei care au contribuit la apriția acestui caz de rasism. Cel care a aruncat cu acea coajă de banană riscă, din păcate, doar o amendă. Dar e una destul de mare”, a declarat Csaba Asztalos. Dacă va fi identificat de Jandarmeria Română, fanul rapidist va fi obligat să plătească între 500 și 5.000 de lei.


La două zile după incident, Rapid a sărit în apărarea lui Wellington. Oficialii au emis un comunicat în care fac analogie la episoadele în care au fost și ei, la rândul lor, victime ale rasismului

Gest de normalitate al clubului Rapid la două declarații șocante ale lui Rada după incident

Rapid a emis sâmbătă, două declarații mai târziu, un comunicat prin care își exprimă regretul legat de incidentul petrecut la meciul contra Chiajnei, contând pentru etapa a 10-a a Ligii 1, manifestându-și punctual sprijinul pentru atacantul brazilian al lui Șumudică. Comunicatul, pe care îl redăm integral în rândurile de mai jos, este în contradicție cu declarațiile lui Marian Rada, și de vineri, și de sâmbătă și repetă aproape obsesiv conceptul de „rasism”. De remarcat mai este faptul că oficialii rapidiști precizează faptul că incidentul nu s-ar fi produs în sectorul rezervat galeriei echipei lui Marian Rada, deși declarațiile de după partidă spun cu totul altceva:

„Suntem alături de Wellington Carlos da Silva, victimă a rasismului, așa cum am fost și noi în repetate rânduri!

1. Suntem profund dezgustați de faptul că la un meci al echipei noastre, un jucător de fotbal a fost victima unor atacuri rasiste. A fost un gest izolat, al unui singur spectator, un atac murdar și laș, petrecut pentru prima oară la un meci al Rapidului.

2. Înțelegem foarte bine prin ce trece Wellington Carlos da Silva și suntem întru totul alături de el, pentru că de foarte multe ori în ultimii ani, suporterii și jucătorii noștri au fost victimele scandalurilor cu caracter rasist, pe diferite stadioane din România. Dacă atunci ar fi fost luate măsurile care se impuneau, probabil că gestul regretabil de vineri seară nu s-ar fi produs.

3. Facem precizarea că gestul condamnabil nu s-a produs în sectorul rezervat echipei oaspete pe stadionul clubului Concordia, astfel încât societatea FC Rapid nu poate fi făcută responsabilă de acest gest și nici marea masă a suporterilor rapidiști. A fost un gest individual, iar autorul trebuie să suporte rigorile legii.

4. Rugăm instituțiile statului și pe responsabilii clubului Concordia să contribuie la identificarea cât mai rapidă a autorului acestui gest reprobabil. Indiferent cine ar fi, odata identificat, va primi interdicție PE VIAȚĂ‚ la toate meciurile organizate de FC Rapid”


Vin la stadion numai oameni săraci cu duhul, care nu au citit în viața lor o lege. Trebuie să îi disciplineze cineva pe ăștia. Huliganul de vineri trebuie găsit și pedepsit conform legii
Dumitru Dragomir, fost președinte LPF


Din nou populari în presa internațională

Așa cum era de așteptat, fotbalul românesc a fost în centrul atenției presei internaționale din cauza incidentelor cu tentă rasistă de la partida de vineri, încheiată 0-0. Agenția Reuters a fost prima care a scris despre Wellington. Apoi, a fost preluată de The Guardian: „Atacant brazilian în lacrimi după un incredibil caz de abuz rasist în România”, au titrat cei din urmă, scoțând în evidență episodul de vineri, declarațiile lui Wellington, dar mai ales pe cele ale lui Marian Rada. Concluzia acestora a fost una sumbră: „fotbalul eșuează în războiul contra rasismului”. Iar exemplul edificator a fost Wellington da Silva, atacantul Chiajnei.

Cei de la Ligă sau Federație trebuie să facă ceva! Soția mea a fost la meci cu copilul meu. Acum, când am ieșit de la vestiare, cel mic a întrebat de ce a dat lumea cu banane în mine
declarația preluată de cei de la Reuters aparținând lui Wellington Carlos da Silva, atacantul Chiajnei

 

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup