Oțelul Galați, pe cale să se desființeze. Jucătorii au primit liber, angajaților li s-a transmis să facă economie la hârtie igienică. Ar fi prima oară în istoria României când o echipă se retrage în plin campionat

Oțelul Galați, pe cale să se desființeze. Jucătorii au primit liber, angajaților li s-a transmis să facă economie la hârtie igienică. Ar fi prima oară în istoria României când o echipă se retrage în plin campionat
  • Publicat:
  • Actualizat:

Oțelul e în colaps, iar informațiile dinspre Galați sugerează iminenta desființare a clubului care în 2011 a câștigat titlul. Jucătorii de la echipa mare au avut interzis să se antreneze până miercuri, iar juniorilor li s-a transmis deja că sunt liberi să-și caute alte echipe. Salariile nu s-au plătit la timp, iar în club circulă insistent zvonul că e o chestiune de timp până când fotbaliștilor de la echipa mare li se va spune că trebuie să plece și ei. Ar fi, în istoria fotbalului românesc, pentru prima oară când o echipă din Liga 1 s-ar desființa în plin campionat, consecințele fiind, în acest moment, greu de calculat.

Jucătorii de la Oțelul Galați sunt nemulțumiți că, deși au acceptat lefuri foarte mici pentru Liga 1, tot nu-și primesc banii la timp. În plus, formația gălățeană și-a chemat fotbaliștii la antrenamente abia miercuri, la trei zile după meciul cu FC Botoșani, o situație nemaintâlnită la un club profesionist în plin campionat. Surse din anturajul echipei susțin că ordinul ar fi venit chiar de la administratorul judiciar Lucian Ciofoaia. Și, ca totul să exprime și mai bine starea financiară prin care trece fosta campioană a României, deplasarea pentru meciul de luni, cu CSMS Iași, din etapa a V-a din Liga 1, s-ar putea face în ziua disputării acestuia.

De parcă n-ar fi de ajuns problemele sportive de la Oțelul, transpuse în clasament prin ocuparea ultimului loc după patru etape, atmosfera în cadrul lotului este de-a dreptul explozivă, lucrurile fiind tensionate nu doar de reapariția întârzierilor salariale, ci și din cauza informațiilor alarmante care ajung la fotbaliști. Jucătorii sunt nemulțumiți că, deși li s-au acordat contracte foarte mici pentru nivelul Ligii 1, media fiind de 1.500 de euro pe lună, nici măcar acești bani nu le sunt plătiți. Pe de altă parte, se vorbește tot mai insistent despre colapsul clubului și desființarea echipei!


Cea mai drastică înfrângere a Oțelului în noul sezon a fost înregistrată pe terenul lui Dinamo, scor 0-4

Lefurile ar fi trebuit achitate pe 11 august, iar fotbaliștii au început să-și facă griji din cauza acestei întârzieri, în condițiile în care este vorba de bani puțini și au apărut chiar de la primul salariu pe care îl aveau de primit mulți dintre ei. La Oțelul au fost mari probleme cu plata salariilor și în campionatul trecut, când se ajunsese chiar și la o întârziere de jumătate de an, diferența față de momentul actual fiind remunerațiile jucătorilor de atunci, mult mai mari față de ale celor care sunt acum în lot.

Trei zile libere în plin campionat

După meciul de duminică seară, 0-1 cu FC Botoșani, pe teren propriu, situația la echipă a fost de-a dreptul bizară. Mulți dintre jucători au fost anunțați că au trei zile libere, situație nemaîntâlnită în plin campionat nici măcar la nivelul ligii secunde. Luni dimineață, doar o parte dintre fotbaliștii Oțelului au participat la un antrenament ușor, de refacere, ceilalți, în special cei care nu sunt din Galați, fiind deja plecați din oraș, în condițiile în care fuseseră anunțați inițial că au liber două zile, până miercuri.

Apoi s-a ajuns la o a treia zi liberă, mai mulți dintre jucători mărturisind pentru ProSport că marți au fost informați că următorul antrenament va avea loc joi, deși oficial reunirea ar urma să aibă loc miercuri, conform unui comunicat al clubului: „Jucătorii noștri se vor reuni la club miercuri, 20 august, pentru a relua antrenamentele și a începe pregătirea meciului cu CSMS Iași, de luni, 25 august, din etapa a V-a a Ligii I. Clubul nostru nu ascunde faptul că se confruntă cu dificultăți financiare, dar depune eforturi susținute pentru a le achita salariile jucătorilor și a le asigura toate condițiile necesare performanței”.

Descins miercuri la club, Lucian Ciofoaia (foto mic, gesticulând) a avut în fața angajaților de la Oțelul un discurs halucinant: „Dacă până acum vă ștergeați la fund cu toată hârtia, de acum vă ștergeți doar cu jumătate. Dacă până acum vă spălați cu un litru de apă, de acum folosiți jumătate de litru. Situația e nu gravă, ci foarte gravă!”. Jucătorii sunt neplătiți de aproape două luni. În cantonament nu există apă caldă de aproape o lună, pe motiv că ar fi spartă o țeavă și, nefiind bani să se cheme un instalator, s-a apelat la niște prieteni de la Combinatul Siderurgic, care nu reușesc să o repare. Fotbaliștii fac duș doar la vestiar, acolo unde încă mai există apă caldă deoarece este instalat un boiler.

Magazinul oficial al clubului este închis, iar pe geam este lipit un anunț prin care doritorii de informații sunt trimiși la poarta stadionului.

Mărirea și decăderea unui club

Oțelul Galați s-a înființat în 1964, ca un club aparținând de uriașul combinat siderurgic care se construia pe malul Dunării. Echipa a urmat o traiectorie sinuoasă, uneori retrogradând chiar în Divizia C, dar la începutul anilor 1980 și-a început ascensiunea, devenind una dintre cele mai bogate din România comunistă. Apogeul perioadei de dinainte de revoluție e atins în toamna lui 1988, când Oțelul, care terminase campionatul precedent pe locul 4, se califică în Cupa UEFA și întâlnește, în turul I, celebra echipă italiană Juventus Torino. Cu Cornel Dinu pe bancă, Oțelul obține o victorie istorică la Galați, 1-0, gol Profir, din penalty, în minutul 59. Echipa care a obținut acel rezultat istoric pentru Galați: Călugăru – G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali (72” Ad. Oprea) – Burcea, M. Stan, Profir, Oct. Popescu – Ralea (56” Drăgoi), Antohi. Oțelul a pierdut însă returul (unde echipa a fost condusă de Ioan Sdrobiș) cu 0-5. În 1989, echipa a retrogradat din nou în „B”.

Din Galați, fie de la Oțelul, fie de la deja desființata Dunărea, au plecat spre București și spre echipa națională, în această perioadă, fotbaliști de mare valoare: Tudorel Stoica, Claudiu Vaișcovici, Dănuț Lupu.

După Revoluție, Oțelul a promovat iar în „A” în 1991, pentru a avea apoi un destin destul de neobișnuit. Clubul, condus de Marius Stan și Mihai Stoica, a „jucat” la marginea atotputernicei Cooperative, permițându-și adesea să evolueze campionate întregi „pe bune”, fără să facă blaturi. Echipa, foarte puternică, sfida ordinea clasamentului stabilită de „cooperatori” și, deși se încerca permanent retrogradarea ei, reușea să supraviețuiască, obținând adesea victorii chiar pe terenul „granzilor” din București: Rapid, Dinamo, Steaua. În 1997 termină iar pe locul 4 și dispută în Cupa UEFA un meci care a intrat în istoria fotbalului românesc. Oțelul, pregătită de Vasile Simionaș, pierde în Slovenia, la Hit Gorica, cu 0-2. În retur, gălățenii fac instrucție cu adversarii lor și duc scorul la 4-0 încă din minutul 66. Apoi urmează bomba: în minutele de prelungire, Gorica marchează de două ori, meciul se termină 4-2 și Oțelul este eliminată! Iată formația care a făcut acea boacănă antologică, rămasă de pomină în fotbalul românesc: Bordeianu – Marin Balint, Brătianu II, Ion Gigi, Pelin, Tofan – Maleș, Vali Ștefan, V. Tănase – V. Ion, State. Spirea și Bosânceanu au intrat pe parcurs.

Marele triumf al Oțelului și al întregului oraș Galați avea să vină în 2011, atunci când echipa, pregătită de Dorinel Munteanu și condusă de președintele Marius Stan, a câștigat titlul de campioană și, apoi, Supercupa României. Lotul Oțelului care a reușit acea performanță pe care nimeni nu și-a imaginat-o a fost următorul: Grahovac, Brăneț, Abraham – portari; Râpă, Cojoc, Sîrghi, Perendija, S. Costin, Sipovic, Mișelăricu, Sălăgeanu, S. Ilie, I. Neagu, Giurgiu, I. Filip, Milea, Antal, Iorga, Petean, Ibeh, Viglianti, Ochiroșii, L. Buș, G. Paraschiv, Pena, Borbely, Punosevac și Elek. Oțelul a avut acces direct în grupele Ligii Campionilor, acesta fiind, de fapt, și blestemul acestei echipe. Suma uriașă venită de la UEFA, peste 17 milioane de euro, a atras ca muștele profitorii.


În 2011, Oțelul câștiga titlul de campioană a României, cea mai mare performanță obținută în fotbal de echipa din Galați. Foto: Răzvan Lupică

În 2012, Marius Stan a ajuns primar al orașuluI Galați, iar clubul Oțelul a fost preluat de afaceristul Dan Adamescu. Într-o perioadă-record, milioanele de euro din conturi au dispărut, echipa cumulând fulgerător datorii de milioane. Cei doi s-au acuzat reciproc, ulterior, de devalizarea Oțelului Galați. Cert este că, în perioada 2012-2013, clubul a plătit, pentru polițele de asigurare încheiate cu firma noului patron, Astra Asigurări, nu mai puțin de 5 milioane de euro, sumă echivalentă cu cât plătește TAROM pentru întreaga sa flotă de avioane, evaluată la 700 de milioane de dolari! În iulie 2013, Oțelul a intrat în insolvență. Stenograme apărute ulterior în dosarul judecătorului Stan Mustață arătau că magistratul știa că gruparea gălățeană n-ar trebui declarată insolventă, deoarece bilanțul contabil pe anul anterior era pozitiv.

În acest moment, Oțelul este pe ultimul loc în Liga 1 după patru etape, cu un singur punct, situația de la club e una critică, iar desființarea echipei pare iminentă.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…