O săptămână furtunoasă în Ștefan cel Mare. „Lunetistul” n-a apăsat pe trăgaci, Miriuță a rămas la timonă. A venit momentul adevărului: victorie sau playout?

O săptămână furtunoasă în Ștefan cel Mare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Claudiu Niculescu a fost în pole-position pentru a prelua banca lui Dinamo. Un Dinamo al nimănui. Un Dinamo de care toată lumea fuge, de la jucători și antrenori până la finanțatori. Mulți fani și-au dat foc la abonamente, iar cei care rămân până se scufundă barca, nu mai au putere să înțeleagă situația în care s-a ajuns.

Vasile Miriuță a ales cu inima când a venit la Dinamo, dar nu poți merge la război călare, împotriva tancurilor. Istoria ne-a demonstrat-o. A sperat că poate duce mai departe un proiect ambițios. Dinamo venea, într-un final, după un sezon în care a jucat cu titlul pe masă. Poate că dacă proiectul era unul stabil, Mutu și Contra nu se refugiau la Mogoșoaia. După ce „Guriță” și „Briliantul” au închis prăvălia, s-au dus lupte seculare pentru aducerea lui Miriuță, de la Chiajna. Obiectivul era clar: accederea în playoff, după care un loc pe podium. Nici nu putea fi impus un alt obiectiv, după ce Dinamo a terminat pe locul trei anul trecut. „Vedetele” au primit salarii mai mari, case mai spațioase, mașini mai puternice. Totul pentru performanță. Cum se aude din PCH: „Hai Dinamo, tu tre’ să fii sus acolo…” Din păcate pentru suflarea dinamovistă, bronzul obținut anul trecut a reprezentat un foc de paie.

Prea mult zgomot pentru nimic

Miriuță n-a reușit să ducă echipa mai sus, după un început de campionat sub așteptări. În primele zece etape, Contra a bifat cinci victorii, patru înfrângeri și un egal. Prea puțin pentru o echipă care și-a depus candidatura pentru titlu. „Suntem principala favorită pentru câștigarea campionatului”, spunea Sergiu Hanca înaintea de startul Ligii 1. Miriuță a debutat la meciul cu FCSB. Nimeni nu s-a supărat după eșecul de pe Arena Națională, s-a spus că tehnicianul dat afară de la CFR Cluj are nevoie de timp. A venit înfrângerea surprinzătoare cu Chiajna, echipă pregătită de Miriuță până în momentul sosirii de la Dinamo. A urmat un egal cu Astra, venit după un gol marcat de Romario Moise în ultimele zece minute. Juventus a mai detensionat spiritele în „Ștefan cel Mare”, după ce le-a oferit roș-albilor șansa primului succes cu Miriuță pe margine.

Dinamo a bifat al treilea meci consecutiv fără înfrângere la Botoșani, în fața revelației din acest sezon. Poate că acel meci a reprezentat un moment psihologic pentru „Câini”. Bokila și Nemec au ratat incredibil, spre disperarea tuturor, iar meciul s-a încheiat indecis, scor 0-0. Dinamo avea nevoie de o victorie în fața unui adversar mai potent decât nou-promovata Juventus. Jucătorii nu mai știau cum e să câștigi un meci cu miză, iar acest lucru s-a văzut la partida cu Viitorul. Între timp a avut loc și „Cheful de la Piatra Neamț”, iar Dinamo stătea pe un butoi cu pulbere. Campioana a profitat de starea de mahmureală de la echipa adversă și s-a impus categoric, scor 4-0. Pe stadion au urmat scene parcă scoase din seria „The Purge”. Suporterii au vrut să-și descarce nevii pe conducători, dar au ajuns să fie bătuți și gazați după ce o poartă de acces i-a ținut în loc. Miriuță și Negoiță au încercat să facă o diversiune după umilința din „Groapă”. Au rememorat episodul de la Piatra Neamț și i-au „executat” în direct pe Filip, Hanca, Costache, Dudea și Nedelcearu. Asta după un succes chinuit cu o echipă din Liga a III-a și o demonstrație de forță a Viitorului. „Momeala” a prins, iar toată vina a căzut pe jucători.

Reveniți în comă după câteva semne vitale

A urmat succesul cu Gaz Metan, o echipă aflată la un pas de faliment. S-a dansat, s-a cântat, toată lumea jubila după un alt succes în fața unei formații aflate în derivă. CFR-ul a venit la București după pauza competițională. Timpul a fost generos cu Miriuță, astfel că acum era nevoie de un răspuns ferm pe teren, mai ales că Astra câștigase la Chiajna și playoff-ul se îndepărta. S-au ratat câteva ocazii în tabăra dinamovistă, dar CFR a rezolvat meciul în numai cinci minute, după două greșeli comise de Katsikas și Oliva. Degeaba și-a umflat Dinamo mușchii în fața echipelor mici, pentru că biletele de playoff s-au cam epuizat. A continuat războiul declarațiilor. S-a spus că Mutu și Contra nu trebuiau să plece, s-a spus că lotul e slab, că nu li se acordă încredere jucătorilor și așa mai departe. Cert este că Ionuț Negoiță vrea să cedeze clubul, Miriuță e pe făraș, iar fanii s-au săturat.

Există contre și între conducere și antrenorul care a impresionat anul trecut în „Gruia”. Miriuță declară că lotul este slab, iar alți jucători nu poate aduce în acest moment, în timp ce președintele Alexandru David spune că tehnicianul a acceptat condițiile și a promis accederea în playoff.

Un risc ce merita asumat?

Numele lui Claudiu Niculescu a revenit pe buzele conducătorilor lui Dinamo. Clubul FC Voluntari ar fi fost dispus să-l lase să plece de această dată, după ce în primă fază, Niculescu a fost de neclintit ca „Excalibur”. Negoiță a recunoscut la acel moment că va veni și ziua în care Claudiu Niculescu o va pregăti pe Dinamo. Ziua respectivă trebuia să fie azi, dar „Lunetistul” a spus „pas”. Totuși, era o muncă la care Niculescu se putea înhăma? Vorbim despre un antrenor care a confirmat în fotbalul românesc. Nu se poate mândri că a bătut echipe de „top” precum Plzen sau Lugano, dar se poate mândri cu trofee. Niculescu a făcut din FC Voluntari deținătoarea Cupei și a Supercupei.

E un antrenor pe val, dar condițiile sunt cu totul altele la Dinamo. Presiunea nu dispare niciodată, se cer rezultate în timp record, iar până la playoff mai e drum lung. Nu există un nucleu de jucători ca la Voluntari. Dinamoviștii se șicanează prin intermediul conferințelor de presă, iar formula de start s-a schimbat de la meci la meci. Străinii vor cu orice preț să se transfere în altă parte. Meciurile directe cu Astra, Botoșani și Viitorul s-au disputat deja (primele trei echipe aflate peste Dinamo în clasament), astfel că e nevoie de un joc al rezultatelor pentru ca alb-roșii să prindă playoff-ul. Așadar, Niculescu putea deveni un erou, cum a fost Contra anul trecut, sau putea rămâne în istorie drept primul antrenor care o duce pe Dinamo în playout. „Clau-gol” a preferat să nu-și asume acest risc, iar Miriuță a rămas în funcție. Rămâne de văzut până când.

Acum ori niciodată

Dinamo primește vizita moldovenilor de la CSM Poli Iași, de la 20:45.  E un moment decisiv pentru acest sezon. Playoff-ul se îndepărtează pe zi ce trece. Dinamo stagnează. După o săptămână agitată la Rin, se vor trezi dinamoviștii, în al 12-lea ceas?

 

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen