Salvați de „papanași”!** Steaua – CFR 1-1! M. Costea, gol senzațional din „foarfecă”! „Feroviarii” au jucat în „9” în ultimele min.

Salvați de
  • Publicat:
  • Actualizat:

A fost nevoie de execuția senzațională a hulitului Mihai Costea pentru ca Steaua să scape aseară de înfrângere pe Arena Națională cu CFR Cluj. Autorul golului a protestat, prin felul în care a celebrat reușita, la adresa spectatorilor și a coechipierilor

Ultimul derby al turului, Steaua-CFR Cluj, s-a încheiat aseară la egalitate, 1-1 (0-1), după o partidă dominată de erori, dar și de realizări individuale de excepție. Meciul a însemnat o diminuare a șanselor pe care roș-albaștrii le mai păstrau la titlu, dar în primul rând o mare revanșă luată de Mihai Costea față de suporterii, coechipierii și antrenorii care l-au „tocat” în ultimele săptămâni.

Steaua a început în forță, clujenii s-au retras în propria jumătate de teren, cei aproape 40.000 de spectatori au sperat că oaspeții vor ceda la presiune și bara din minutul 10 a lui Prepeliță – șut de la 20 de metri – părea să le confirme așteptările.

„Căpitanos, necăpitanos”, dar le-a dat gol
Hei-rup-ul gazdelor, atins de ghinion, n-a dat rezultatele scontate, deși a devenit evident încă din primele clipe că ardelenii au mari desincronizări în defensivă. Tot atât de clar s-au conturat intențiile lui Jorge Costa, retragerea CFR-ului dovedindu-se, de fapt, o vicleană capcană menită să dilate spațiile pentru trei jucători mereu la pândă: Kapetanos în preajma cercului de la centrul terenului și „cuplul” Sougou-Renan câțiva pași mai în spate. La capătul primului sfert de oră au ieșit în evidență și slăbiciunile gazdelor, ascunse până atunci de efortul ofensiv colectiv care pusese presiune pe poarta lui Beto. Latovlevici – cel mai slab om de pe teren alături de argentinianul Sixto Peralta, de la clujeni – a fost depășit lejer de Sougou în partea dreaptă, senegalezul a centrat și fostul stelist Kapetanos a reluat perfect cu capul, în stilul caracteristic, dintre fundașii centrali Geraldo și Iliev: 0-1.

Bară
Jocul a continuat oarecum haotic, cu eforturile dezlânate ale ambelor tabere și ocazii monumentale irosite din cauza ghinionului, a nesincronizărilor sau a stângăciilor tehnice. Steliștii au mai trimis de încă două ori mingea în bară, prin Rusescu și (din nou) Prepeliță, la capătul unor acțiuni rapide. Clujenii au avut cel puțin cinci momente cum nu se poate mai propice pentru a specula viteza lui Sougou sau oportunismul lui Kapetanos. Toate, irosite însă de neînțelegerile dintre compartimente sau de greșelile penibile ale lui Peralta, cel care a reușit inclusiv să cadă în fund atunci când, fără marcaj, ar fi trebuit să-l angajeze cu o pasă simplă pe atacantul african.

„Lato” este lat
Repriza a doua se urnește greu. În minutul 50, Sougou ratează iar, singur cu portarul, după ce Latovlevici l-a bruiat pe Iliev. Presat de evidență, Ilie Stan îl scoate pe încurcă-lume Latovlevici și-l aruncă în luptă, în oprobiul publicului, pe Costea cel Mare. Brandan trece fundaș stânga, acțiunile pe flanc se întețesc, dar în centru se cască o gaură și Steaua începe să piardă controlul la mijloc. Apoi, după o altă ratare ceferistă, în minutul 66 (bombă Mureșan, de la peste 30 de metri, respinsă în lateral de Tătărușanu și recuperată de Sougou, portarul stelist reacționând iar salvator), deodată începe uraganul!

Corul celor 40.000 și fuga de „ciumați”
În minutul 70, aproape 40.000 de oameni inundă stadionul cu huiduieli asurzitoare. Așa este acompaniată intrarea lui Mihai Costea, băgat de antrenorul stelist ajuns la disperare în locul ghinionistului Prepeliță. Peste numai patru minute, aceiași 40.000 de protestatari sunt însă aruncați în extaz de „Omul-papanași”. Costea cel Mic reia senzațional, din foarfecă de la 15 metri, și plonjonul lui Beto este tardiv: 1-1! Este momentul mult-așteptat de frații în spatele cărora s-au îngrămădit toate greșelile Pământului. Mihai își leapădă, o dată cu tricoul, și uriașa povară de pe umeri, sprintează către tribuna întâi și face semn că ascultă uralele, se ferește de îmbrățișările coechipierilor ca de atingerea unor ciumați și se întoarce în careul advers, unde-și aruncă tricoul făcut ghem în sus. Doar brațele fratelui Florin le acceptă înlănțuite în jurul gâtului.
Stadionul devine un vulcan, spectatorii, multă vreme demoralizați, se trezesc și ei la viață, Ilie Stan continuă piruetele pe margine, tensiunea crește, dar timpul trece fără ca Steaua să înscrie.

Beto, omul-păianjen
În minutul 84 survine un nou moment-cheie. Arbitrul Cristi Balaj îl elimină ușor pe Gabi Mureșan, Weldon – abia intrat pe teren – sare la bătaie, primește și el „roșu” și evenimentele prind o viteză amețitoare. Steliștii șarjează cu disperare, e 1-1 și vor victoria, dar Beto, portughezul din poarta oaspeților, este în zi mare. Respinge tot, centrări și șuturi îl atrag parcă asemenea unor magneți, de la margine se arată cinci minute de prelungire, clujenii se tăvălesc pe jos la fiecare atingere, steliștii se pierd cu firea și uită că au doi oameni în plus, încep să arunce mingi „la bătaie”. Finalul e aproape, oaspeții recuperează, Balaj se uită o dată la ceas, se uită din nou și fluieră sfârșitul. În vacarmul general, clujenii ridică deodată mâinile spre cer, în timp ce steliștii constată că au pierdut deja două dintre cele trei puncte atât de importante câștigate etape trecută, cu liderul Dinamo.

STEAUA: Tătărușanu – Emeghara, Iliev, Geraldo, Latovlevici – Prepeliță, Bourceanu, Brandan, Tănase – Rusescu, Nikolic

Rezerva: Stanca, Forin Costea, Mihai Costea, Lupu, Galamaz, Bicfalvi, Roșu

CFR CLUJ: Beto – Panin, Cadu, Piccolo, Camora – Mureșan, Renan Garcia, Peralta – Sougou, Kapetanos, Bastos,

Rezerve: Mincă, Lion, Maftei, Weldon, Hora, Celestino, Ronny


UPDATE 19:00 Un sfert de stadion s-a umplut, cu o oră înainte de primul fluier. Aproape 10.000 de suporteri au ajuns deja la stadion și crează o atmosferă încântătoare

UPDATE 18:10 S-a dat drumul la porți, suporterii au început să vină la stadion. S-au vândut aproximativ 45.000 de bilete, însă casele de bilete încă mai vând tichete

UPDATE 16:50 Viorel Păunescu este foarte încrezător în șansele Stelei în fața „feroviarilor” din Cluj, deoarece, spune el, echipa este pe val: „Emoții am, dar nu foarte mari, pentru că echipa este în creștere. Lupta pentru titlu nu este deja tranșată, a fost doar impresie acum vreo 3 etape”

UPDATE 16:30 Aproximativ 40.000 de bilete se vânduseră până la ora 11, astfel că sunt șanse mari ca meciul să se joace cu casa închisă

UPDATE 16:20 Casele de pariuri o văd pe Steaua favorită în confruntarea din această seară și oferă o cotă de aproximativ 2.20 pentru o victorie a roș-albaștrilor. Victoria CFR-ului e cotată la 3.40, în timp ce o remiză are cotă 3.15.

Cu toate aceastea, cel mai probabil scor în opinia caselor de pariuri e 1-1, cu o cotă de 6. În timp ce victoria Stelei la limită (1-0) are cota 7.

Care crezi că va fi scorul diseară?


13:35 Ilie Stan pare decis să-i țină din nou pe bancă pe frații Costea și să folosească „11”-le câștigător din derby-ul cu Dinamo. Rusescu și Nikolic au șanse mari să facă din nou cuplu în linia de atac a roș albaștrilor. Iată echipele probabile pentru Steaua – CFR.

12:00 Steaua așteaptă o asistență record pe Național Arena la meciul din această seară. Fanii roș-albaștrilor cumpăraseră 35.000 de bilete până aseară, iar în această dimineață s-au format din nou cozi la casele de bilete. De clealaltă parte jucătorii CFR-ului au promisă o primă consistentă pentru ultimele două meciuri ale turului. 6 puncte obținute în meciurile cu Steaua și Astra vor aduce în conturile ardelenilor câte 5000 de euro pentru fiecare titular.


Derby-ul Steaua – CFR e LIVE BLOG pe www.prosport.ro. Pe tot parcursul zilei, redactorii, reporterii și fotoreporterii ProSport te vor ține la curent cu toate detaliile derby-ului etapei.

Informații în timp real, poze și reacții, într-un LIVE BLOG pe care nu ai voie să-l ratezi! Rămâi pe www.prosport.ro, pentru că ȘTIM CE ÎNSEAMNĂ‚ SĂ‚ FII SUPORTER!


Dacă înaintea derby-ului cu Dinamo statistica era o problemă pentru Steaua, roș-albaștrii fiind în al șaptelea an fără victorie în „Groapă”, istoria întâlnirilor recente cu CFR e de natură să le ofere speranțe.

Din 2004 și până în prezent, Steaua și CFR Cluj s-au întâlnit de 14 ori, bucureștenii reușind nu mai puțin de șapte victorii. Mai mult, în alte șase întâlniri dintre cele două echipe scorul a fost egal, clujenii reușind să câștige o singură partidă.

6 noiembrie 2005, la un meci disputat în Gruia, reprezintă o dată istorică pentru ardeleni. Atunci pe banca gazdelor se afla Dorinel Munteanu. Singurul gol al meciului a fost înscris în minutul 9 de Coroian.

În rest, Steaua s-a dovedit un adevărat complex pentru „ceferiști”, majoritatea celor șapte victorii înregistrându-se în primii ani de după promovarea în Liga I a clujenilor.

Cinci egaluri în ultimele șase meciuri

Pe măsură ce raportul de forțe între cele două echipe s-a echilibrat, în întâlnirile directe s-au înregistrat din ce în ce mai multe rezultate de egalitate. Astfel, în ultimele șase partide dintre bucureșteni și clujeni s-au consemnat cinci rezultate de egalitate. Șirul a fost spart de ultima confruntare, la finalul sezonului trecut, atunci când Steaua a învins la Cluj cu 3-1, prin golurile lui Surdu, Nicoliță și Bilașco.

Balaj, talismanul norocos al CFR-ului

Istoria confruntărilor dintre cele două echipe a avut dese momente în care arbitrii au influențat rezultatul final. Steaua a fost, de fiecare dată, beneficiara greșelilor, singura victorie a CFR-ului realizându-se cu Cristi Balaj la centru, același arbitru care va oficia și partida de diseară. Cele mai negre momente ale „centralilor” în partidele Steaua – CFR au avut loc în 2006 și 2008, atunci când mai întâi Augustus Constantin i-a iertat de eliminare pe doi steliști și le-a refuzat clujenilor un penalty, apoi Alexandru Tudor a privat echipa lui Paszkany de două lovituri de pedeapsă.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și Roberta, uciși de Vlad Pascu
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și…
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a…
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai!  ”Atât s-a putut!”
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai! ”Atât s-a putut!”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri:
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri: "Tot oraşul ar putea veni la…
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut