Comitetul Executiv a aprobat: Liga 1 cu 14 echipe din sezonul 2015-2016. Liga a doua va avea două serii a câte 14 echipe

Comitetul Executiv a aprobat: Liga 1 cu 14 echipe din sezonul 2015-2016. Liga a doua va avea două serii a câte 14 echipe
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 16:30 Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Federația precizează că, în cadrul ședinței CEx de azi, a fost respinsă propunerea LPF ca Supercupa României să se dispute între câștigătoarea Cupei și învingătoarea din Cupa Ligii, competiție ce urmează să debuteze din sezonul viitor. Supercupa va rămâne în continuare sub tutela Federației. 


Comitetul Executiv al FRF a aprobat astăzi propunerea lui Gino Iorgulescu din urmă cu ceva mai mult de o săptămână. Astfel, din stagiunea 2015-2016, pe prima scenă a fotbalului din România vor fi prezente doar 14 echipe, urmând ca retrogradatele și câștigătoarea titlului să se decidă în urma unui play-out, respectiv play-off.

În același timp s-a decis ca cele două serii din Liga a 2-a să se restructureze și ele, urmând a avea câte 14 echipe, în timp ce Liga a 3-a va funcționa având la bază 6 serii, tot a câte 14 formații. În plus, barajul de promovare în eșalonul trei va reveni la formatul de 21 de meciuri eliminatorii, în loc de 14 mini-turnee cu câte trei campioane județene. Meciurile de baraj vor avea loc pe teren neutru, în data de 21 iunie, ora 18.00.

De notat faptul că președintele FRF, Răzvan Burleanu, a fost singurul care a votat împotriva ideii propuse de omologul de la Ligă, Federația văzând mult mai oportun ca în Liga 1 să evolueze 16 echipe.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru amănunte


ProSport vă prezintă primele concluzii despre noul sistem competițional: echipele primesc bani mai mulți, jucătorii au șanse să fie plătiți la timp, dar spectatorul s-ar putea plictisi, în timp, de Liga 1. Joi, Comitetul Executiv al FRF ia în discuție propunerea făcută acum zece zile de LPF

Cluburile din Liga 1 au propus pe 19 mai un nou sistem competițional: din sezonul 2015-2016, primul eșalon ar urma să se dispute în sistem play-off (șase echipe) și play-out (opt echipe) și să aibă în componență 14 formații. Motivul invocat aproape unanim a fost lipsa fondurilor pentru a susține în continuare o competiție cu 18 cluburi, iar reducerea numărului de formații participante ar asigura, în viziunea celor care au votat la sediul LPF această propunere, o însănătoșire a fotbalului românesc. O radiografie a ultimului sezon din Liga 1 scoate ușor la suprafață gravele probleme financiare ale cluburilor. Oțelul, „U” Cluj și, mai nou, Dinamo sunt în stare de insolvență, FC Vaslui a retrogradat la masa verde și se află în pragul falimentului, în timp ce Corona Brașov a hotărât să desființeze secția de fotbal după ce echipa a retrogradat. La CFR Cluj, FC Brașov sau Gaz Metan Mediaș, întârzierile salariale au depășit patru luni pe parcursul acestui campionat.

Pentru a fi implementat, sistemul competițional cu 14 echipe are nevoie de aprobarea Comitetului Executiv programat joi, 29 mai și, ulterior, să treacă de votul Adunării Generale a FRF. Până la acel moment, ProSport prezintă schimbările evidente pe care le-ar aduce acest sistem și care ar fi principalii actori din fotbal care ar putea profita de reducerea numărului de echipe din Liga 1.


A fost un sezon foarte dificil pentru noi. Gândiți-vă cât de greu este să lucrezi opt luni și jumătate fără să vezi un leu
Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan


Plus pentru televiziuni: „Crește numărul meciurilor de calitate”

Aproape toți specialiștii din piața media susțin că un campionat cu 14 echipe disputat în sistem play-off și play-out ar favoriza televiziunile care peste doi ani vor transmite partidele din Liga 1. Fostul channel manager de la Antena 1 și GSP TV, Cristi Crețu, este unul dintre cei care susțin această variantă: „Cred că posturile TV deținătoare de drepturi vor fi cele mai avantajate, pentru că acest sistem aduce un număr mai mare de meciuri de calitate. Vom avea partide precum Steaua – Dinamo de patru ori într-un sezon, ceea ce nu poate să însemne decât un plus. Mi-e greu să estimez cu cât ar crește audiența, pentru că rămâne încă de văzut ce posturi vor transmite Liga 1″. O opinie similară vine și din partea lui Cristi Iancu, managerul SEG Team, compania care se ocupă de marketingul Federației și care gestionează publicitatea de pe aproape toate stadioanele din Liga 1. Acesta susține însă că efectele schimbării nu se vor simți imediat: „E o veste bună implementarea acestui sistem cu 14 echipe, dar Liga 1 trebuie să urmeze modelul Cupei României, care, în timp, a reușit să redevină o competiție interesantă”. Pentru formațiile din primul eșalon, aproximativ 4 milioane de euro vin anual de la sponsorii prezenți pe panourile publicitare de pe marginea terenului.

Mai multe meciuri bune. Mai multe meciuri slabe

Mihai Neguț, managerul „Making Off”, companie specializată în marketingul sportiv, analizează dintr-un unghi diferit sistemul competițional cu 14 echipe, despre care spune că ar fi fost mai potrivit în urmă cu cinci ani: „Dacă era aplicat atunci, când aveai Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova sau Timișoara în prim-plan, puteai vorbi despre o competiție atractivă. Acum este foarte important de văzut cum va fi acceptat acest sistem de fotbalul românesc. Se discută despre mai multe meciuri bune, dar, din păcate, nu prea mai avem echipe. Dinamo este aproape de insolvență, FC Vaslui aproape de faliment. Sigur, Steaua – Dinamo va rămâne mereu un derby, dar îi scade din farmec dacă se va disputa fără miză. Apoi, pe lângă numărul mai mare de meciuri socotite a fi atractive, noi vom avea la fel de multe meciuri de slabă calitate, pe care oamenii nu ar fi interesați să le urmărească”.


Dacă vorbim de sponsori, atunci cred că de profitat vor avea tot cluburile mari, așa cum este, de exemplu, Steaua
Mihai Neguț, manager „Making Off”


Se vor „elibera” 4 milioane de euro

Diferența financiară dintre sistemul cu 18 echipe și cel cu 14 ce urmează a fi implementat este, conform estimărilor ProSport, de aproximativ 4 milioane de euro. Această sumă va rămâne vacantă odată cu restrângerea campionatului și, cel puțin teoretic, fiecare club va avea un bonus de circa 300.000 de euro.

Peste două sezoane, banii din drepturile TV vor fi împărțiți în modul următor: 30% din cele 27,5 milioane de euro, cât susține LPF că va primi net de la Intel Sky Broadcast în fiecare an, vor fi împărțiți în mod egal, în timp ce restul de 70% va fi distribuit în funcție de locul în clasament.

Mai puțini fotbaliști, dar speranță pentru salarii plătite la timp

„Vă dați seama câți jucători vor rămâne fără loc de muncă”, a declarat Florin Prunea imediat după ce LPF a aprobat propunerea campionatului cu 14 echipe. Odată cu implementarea acestei idei, piața fotbaliștilor va scădea cu aproximativ 22%, dacă luăm în considerare faptul că în recent încheiata ediție a Ligii I au evoluat aproximativ 600 de fotbaliști. Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori, prezintă o altă realitate: „Au fost oameni care au spus că vor rămâne mulți fotbaliști fără echipe, dar trebuie să ne gândim că aceia care vor rămâne vor fi plătiți la timp. Spun asta pentru că în Liga 1 vor rămâne doar echipele stabile din punct de vedere financiar. Actualul sistem de 18 formații este o păcăleală. La FC Brașov nu s-au dat banii, la Mediaș și Vaslui la fel. Sunt întârzieri foarte mari! Ca să vă faceți o idee: fără zilele nelucrătoare, noi avem o medie de două memorii pe zi”.
 
Spectatorii fug de Liga 1: cea mai mică medie din ultimii 14 ani

Degradarea competiției interne este arătată și de stadioanele aproape pustii pe care se dispută tot mai multe partide. În sezonul recent încheiat, meciurile din Liga 1 au fost urmărite, în medie, de 3.544 de spectatori, cea mai scăzută audiență din ultimii 14 ani.

Steaua rămâne cea mai urmărită echipă într-o medie a asistențelor făcută între meciurile de acasă și cele din deplasare (9.162), în timp ce supremația terenului propriu aparține celor de la Petrolul (10.117). Prin dublarea numărului de derby-uri din campionatul intern în sistemul de 14 echipe cu play-off și play-out, conducătorii fotbalului românesc își doresc să atragă și spectatorii înapoi la stadion. Cătălin Anghel, tehnician trecut pe la Viitorul și Săgeata, expune însă un dezavantaj pe termen lung pe care îl poate avea acest sistem competițional: „Derby-urile au farmec și datorită faptului că se joacă mai rar. Eu nu m-aș bucura să văd de 4 sau de 6 ori într-un sezon un meci Steaua – Dinamo”.

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen