INTERVIU | Ţucudean povesteşte golul etapei. Denivelarea, norocul şi sfatul fostului antrenor de la Charlton, Bob Peeters. "Dacă nu aş fi şutat..."

29 feb 2016 9919 afişări Comentează şi tu Liga 1
INTERVIU | Ţucudean povesteşte golul etapei. Denivelarea, norocul şi sfatul fostului antrenor de la Charlton, Bob Peeters. "Dacă nu aş fi şutat..." 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/15090662/2/459b2580be66a2fc67d15557bd80dfd5.jpg

de Andru Nenciu

Golurile de CNN marcate de atacanţii români din Liga 1 apar de la rar spre foarte rar. Iar când un vârf izbuteşte să înscrie printr-o execuţie de generic performanţa capătă deja o altă dimensiune. Sâmbătă seara, George Ţucudean (24 de ani) şi-a dus echipa, ASA Târgu Mureş, în play-off, după 1-0 cu FC Botoşani, pe teren propriu, în etapa a 26-a a Ligii 1. Iar reuşita sa a impresionat. După o nesincronizare în bandă a fundaşilor formaţiei adverse, atacantul născut în Arad a preluat mingea la circa 25 de metri, cu spatele la poarta adversă, a pătruns şi a pus şiretul pentru o torpilă din marginea careului. Mingea a muşcat vinclul şi s-a oprit în plasa lui Pleşca. Imediat după finalul antrenamentului de luni dimineaţă, fotbalistul sfătuit şi de Cristi Bobar să vină la ASA a discutat cu ProSport.

Salut, George, te-am sunat să...
Mă întrebi cine a condus antrenamentul...

Da, să spunem că te-am sunat şi din acest motiv...
Antrenorul cu portarii, Fekete Carol...

Credeam că Adrian Mutu...
Ne înţelegem foarte bine cu Adi, i-am auzit şi respectat indicaţiile. Au fost nişte zile grele cu o presiune care a atârnat pe umerii noştri. Ideea de bază a fost să nu greşim. A fost o muncă la comun înaintea partidei cu FC Botoşani, un fel de brainstorming al jucătorilor cu experienţă. Ştii cum e... schimbarea de antrenor te afectează ca jucător, apare o altă idee de joc. Noi, fotbaliştii cu experienţă ne-am spus unul altuia ce părere avem despre adversar, cum poate fi abordată partida cu Botoşani şi totul iată că a decurs bine. Acum putem spune că ne batem de la egal la egal cu adversarele din play-off.

Dar ştii că practic sunt şanse infime să mai luaţi titlul, deşi calificarea în Cupele Europene aţi obţinut-o deja.
Mai rău nu poate fi, acum toată presiunea s-a risipit, depinde doar de noi. Ne vom canaliza energia foarte mult şi pe Cupa României, un trofeu pe care nu-l putem rata.

Într-un interviu ProSport de la începutul anului, Ţucudean mărturisea că fostul său antrenor de la Charlton Athletic, belgianul Bob Peeters, i-a trasat o direcţie clară atunci când vine vorba de finalizarea unei acţiuni. George i-a ascultat sfatul şi în meciul de sâmbătă. Mi-a spus că trebuie să dau sută la sută şi dacă intru 10 minute într-un meci. Şi a pedalat foarte mult pe acţiunile individuale. Mi-a zis că prima atingere contează enorm şi că trebuie să preiau mingea astfel încât să pot trage imediat la poartă, dar să şi urmăresc mingea". Bob Peeters are 42 de ani şi e în prezent antrenor la KVC Weterlo, în prima ligă din Belgia/

Dacă te uiţi acum pe înregistrarea golului tău, cum l-ai descrie?
Nu se vede un amănunt pe înregistrare.

Care?
Că mingea mi-a sărit puţin în momentul şutului, a fost o denivelare în zona din care am tras sau era iarba scoasă, nu mi-am dat seama. Dar dacă nu aş fi luat decizia de a trage la poartă, aş fi fost cu siguranţă blocat de fundaş şi nu aş mai fi reuşit să şutez la colţul scurt. Am beneficiat şi de faptul că mi-au lăsat liber interiorul terenului şi am reuşit să pătrund. Cum l-aş caracteriza...? E vorba de inspiraţia de moment a atacantului, dar şi de un dram de noroc. Şi trebuie să recunosc că am avut şi noroc.

Pentru că a muşcat şi bara? A crescut nota la impresie artistică?
Pentru noi, atacanţii, nu are niciun fel de relevanţă faptul că mingea ajunge în poartă după ce ar fi atins şi bara.

Ce notă ai acorda golului tău?
Nu ştiu, asta să o spună fanii cărora le plac golurile frumoase.

Te întreb altfel atunci. Un mesaj special găsit în căsuţa telefonului cum a sunat?
Mesagele familiei sunt cele mai frumoase de obicei, nu le pot diferenţia. Sunt N persoane care-mi scriu. Să ştii că şi după meciurile slabe găsesc şi pe reţeleele de socializare tot felul de mesaje prin care oamenii mă critică. Dar nu le bag în seamă. Eu sunt mulţumit că joc pentru echipa fanion a unui oraş, aşa cum am făcut-o şi la Arad.

Ştiu că nu mai poţi vorbi, dar aş mai avea trei întrebări. Ţi se pare că Astra şi Dinamo sunt favorite la titlu după ce ai văzut în meciul de aseară, 1-1?
A fost un meci cu presiune, mi-a plăcut pentru că n-au fost foarte multe momente de întrerupere în joc, a fost ceva alert, dar nu pot afirma că sunt unicele candidate la titlu.

Ai avut şi perioade mai nefaste de la întoarcerea ta în România. Ce-ţi oferă un astfel de gol din punct de vedere mental?
Curaj şi încredere.

Ştii întrebarea "te gândeşti la naţională"?
Eu o ştiu... Dar tu ştii răspunsul: "Orice fotbalist se gândeşte la naţională".

Parcă l-am auzit... Mult succes!
Mulţumesc.

ŢUCUDEAN, ÎNTR-UN INTERVIU PROSPORT DE LA ÎNCEPUTUL LUI 2016

DESPRE ETICHETA DE FOTBALIST DE BANI GATA "E rău. Devine frustrant să ţi se lipească de frunte eticheta asta de copil de bani gata. Să ştii că eu de când am semnat cu Dinamo nu am mai luat niciun ban de acasă, aveam 18 ani pe atunci. Sunt un tip care chiar duce o viaţă normală. Şi anticipez că o să mă întrebi ce presupune asta? Uite un exemplu: mă duc şi-mi fac cumpărăturile la Metro. Şi taică-meu a jucat fotbal şi mereu eram comparat cu el şi unii ziceau că nu voi ajunge niciodată ca el. Eram perceput drept... George, băiatul lui Ţucudean"

DESPRE IDOLI "La început mi-a plăcut Şevcenko, iar apoi Zlatan Ibrahimovici prin stil şi execuţie. Mi-am dat seama că trebuie să furi de la toţi câte ceva. Şi aşa am mai furat de la Dănciulescu, de la Marius Niculae, trebuie să ai atenţie distributivă în fotbal şi să asimilezi lucruri importante de la oameni care excelează la anumite capitole"

 


 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.