INTERVIU | Ogăraru după prima experiență în Liga 1: „Fotbalul românesc, de la plan la aeroplan”. Cum a aflat prin SMS că se renunță la el și de ce a plecat și Neșu de la U

INTERVIU | Ogăraru după prima experiență în Liga 1:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • George Ogăraru a preluat-o pe „U” la numai 34 de ani. El a fost demis de patronul Florian Walter la 5 luni și jumătate de la instalare.
  • Ogăraru pornise un proiect unic în România, după model olandez
  • Fostul stelist l-a reactivat pe Mihăiță Neșu, căruia îi oferise un post de video analist la clubul clujean

S-a schimbat antrenorul la „U”, rezultatele nu au fost mai bune. Ce se întâmplă cu echipa?
E dificil când pierzi cu contracandidatele, mai ales că urmeză meciuri grele, cu Rapid – o echipă în creștere, și apoi cu Steaua. Din păcate, evoluțiile echipei nu dau prea multe speranțe de salvare.

V-ați primit restanțele financiare de la „U”? Știați că alți doi antrenori care au fost aici, Ionel Ganea și Mihai Teja, au rămas cu restanțe?
Am reziliat contractul cu „U” Cluj după aproape șase luni de la preluarea echipei. Știu de situația celor doi antrenori care au condus Universitatea în trecut,  însă, față de mine, conducerea a trebuit să-și achite restanțele salariale înainte de reziliere.

O experiență plină de dramatism

Cum caracterizați prima experiență ca antrenor în Liga 1?
Am trăit o experiență intensă, plină de dramatism, încă de la începutul acesteia… Am avut multe lucruri de pus la punct din mers și am reușit spre sfârșitul turului să stabilizăm situația, să implementăm noul sistem de joc și să culegem roadele muncii depuse până atunci. Dețineam scorul campionatului pe teren advers (Ceahlaul – „U” 0-6),  eram calificați în semifinalele Cupei României după zeci de ani și ne luptam cu Dinamo pentru accederea în semifinalele Cupei Ligii… Pentru noi, pauza competițională venea prea devreme…

E greu să începi meseria de antrenor atât de devreme, la 34 de ani?
Mă așteptam să îmi fie mai greu, nu am simțit în niciun moment că vreun adversar m-a surprins din punct de vedere tactic. Am întâlnit, evident, și echipe mai valoroase ca a noastră, unde victoria a fost imposibilă. Am adus lângă mine oameni de fotbal cu multă experiență în Occident, persoane alături de care am impus echipei un nivelul de profesionalism ridicat. Împreună am încercat să scoatem maximum din potențialul jucătorilor găsiți la echipă… Mi-am dorit mult mai mult de la aceast prim angajament ca antrenor principal, însă o iau ca pe o experiență necesară pentru ce va urma în cariera mea.

Ați fi vrut să continuați la „U” până la finalul campionatului?
Bineînțeles. Le-am spus mereu jucătorilor mei că pot mai mult, că în momentele grele ultimul lucru la care pot să se gândească este să renunțe… Cum aș putea renunța eu după primul meci pierdut?

V-a deranjat modul în care ați fost înlăturat?
Regret că nu am putut duce acest proiect mai departe, era un loc în care se putea crea ceva diferit în România. M-am implicat total în realizarea acestui proiect. Mă bucură faptul că mulți juicători mă sună încă și regret despărțirea de mine și de Alfons (n.r. – Alfons Groenendijk, directorul tehnic olandez al lui „U” când Ogăraru a fost principal)

„Puteam câștiga Cupa României cu U”!

Ce șanse de salvare erau?
Mai aveam 15 etape de jucat și o semifinală de Cupa Romaniei contra rivalei CFR. Cred cu tărie că puteam salva echipa de la retrogradare și, mai mult de atât, cred că aș fi putut câștiga Cupa României cu Universitatea. Acest obiectiv a fost fixat de mine încă de la început, când am aflat că anul acesta se implinesc 50 ani de la câștigarea singurului trofeu aflat în vistieria clubului… Nu poți rata o asemenea ocazie! Am făcut tot posibilul să ajungem cât mai sus în această competiție și nu vă ascund faptul că visam la o finală pe Național Arena cu Steaua București. 

Patronul era încântat în pregătiri

Ce v-a reproșat patronul?
Patronul a fost cu noi două săptămâni în cantonamentul din Antalya. Așadar, a văzut cum lucram, fiind zi de zi cu noi pe teren. Părea încântat de felul în care antrenam și s-a arătat foarte mulțumit de staff-ul meu de antrenori. Împreună am văzut și hibele echipei, cu precădere în meciurile amicale (probleme la finalizare sau de interpretare a situațiilor de joc, probleme ce nu pot fi mult schimbate prin antrenament). Astfel, a apelat la relațiile mele din Olanda pentru întăriri și am făcut transferurile așa cum și-a dorit…  Jucători cu școala olandeză de fotbal, liberi de contract, eventual cu un background Ajax.

Păi și de ce și-a schimbat poziția?
Totul părea perfect, conform planului, până la primul meci din retur, când planul s-a transformat în aeroplan. Am primit un mesaj SMS după meciul cu Târgu Mureș (meci pe care l-am jucat în 10 oameni din minutul 20, penalty si gol), prin care eram anunțat că nu se mai bazează pe serviciile mele. Poate că o victorie la Dinamo ar fi amânat decizia patronului, deși, nu cred… Falub văzuse meciul nostru cu Târgu Mureș din tribuna oficială a stadionului Cluj Arena.

„Am pierdut câteva puncte la ultima fază a meciului”

Dumneavoastră ce vă reproșați? Ce nu a mers?
Îmi reproșez câteva lucruri, pentru că, de fiecare dată cand ceva nu merge, mă uit în primul rând la mine. Evident că nu am avut rezultatele dorite, mi-am propus mult mai mult. Limita între succes și insucces a fost foarte subțire în cazul nostru. O singură victorie ne-ar fi propulsat ușor în primele 8 clasate. Nu am avut niciodată impresia că am furat un punct, însă cred că am pierdut cel puțin 8 puncte din goluri primite la ultima fază de joc sau în urma cartonașelor roșii luate prea ușor.  

Ce v-a plăcut în Liga I?
Mi-a plăcut să revăd foști colegi de echipă, unii antrenori, alții încă jucători. Am revenit pe stadioane care mi-au trezit amintiri . De asemenea, îmi face mereu plăcere să descopăr noile talente ale fotbalului românesc.

„Stadioanele goale îți dau o senzație de sfârșit

Ce nu v-a plăcut?
Stadioanele sunt goale. Îți dau o senzație de sfârșit… Problemele financiare au devenit generale și se simt la nivelul calității fotbalului. 

Ce v-a plăcut la „U” și ce nu v-a plăcut?
Nu am ales întâmplător „U'”. Știam că e un club cu istorie, cu suporteri atașați, cu o infrastuctură bună, într-un oraș civilizat. Stadionul este ceva deosebit… Sper ca și gazonul să ajungă cândva la acest nivel. Academia clubului are un bun potențial și am descoperit câțiva jucători valoroși, care pot debuta oricând la echipa mare.

Trebuie să remarc faptul că, în condiții foarte grele pentru fotbalul românesc, patronul face tot posibilul să țină această echipă în primul eșalon fotbalistic. Sper să reușească. Am întâlnit oameni la „U” alături de care am lucrat cu multă plăcere, prieteni care vor ramâne.

Fanii lui „U” v-au contestat. A contat trecutul stelist?
Adversitatea suporterilor încă de la primul meci jucat „acasă” a fost o dezamăgire pe care am digerat-o cu greu. Pentru unii dintre aceștia a contat foarte mult trecutul meu stelist, bine știută fiind înfrățirea „șepcilor roșii” cu „câinii roșii”. A fost foarte ciudat să fiu aclamat pe alte stadioane și huiduit pe Cluj Arena.

„Conducătorii de club sunt într-o evidentă stare de panică”

Trei antrenori demiși după etapa a doua a returului, 29 demiși de la începutul actualului campionat, cum vi se par aceste cifre?
Noul sistem competițional, și nu numai, a adus conducătorii de club într-o stare evidentă de panică, instabilitatea pe banca tehnică fiind doar una dintre consecințele acestei stări. 29 de antrenori în 19 etape desființează orice mit despre plan sau strategie pe termen lung în campionatul românesc. 

Care este diferența între a fi antrenor în România și a fi antrenor în Olanda?
Olandezii înțeleg că orice strategie sau stil de joc impuse de noul antrenor își găsește rezultatul muncii după o periodă rezonabilă de timp. Astfel, antrenorului i se dă posibilitatea de a lupta până la capăt pentru îndeplinirea obiectivelor agreate de comun acord. În toată această perioadă, toți cei implicați în noul proiect sunt conștienți de situația clubului, de posibilitățile financiare și de valoarea echipei,  neschimbând obiectivul sau planul pe parcurs.

Vă mai doriți alte experiențe în Liga 1?
Acum, cunosc mai bine competiția și cluburile din România. În viitor, voi fi mai atent la detalii. 

„Neșu nu a vrut să mai rămână la U

Care este situația lui Mihăiță Neșu? Sunt șanse să își revină, să poată merge din nou?
Am să vă pun sincer cum e situația lui Mihai. Pe el nu îl mai interesa fotbalul după tot ceea ce i s-a întâmplat, iar eu știam asta, dar m-am gândit să îi distrag puțin atenția de la problemele zilnice, implicându-l în acest proiect la Cluj. Mi-a spus că, odată cu plecarea mea, nu va mai rămâne nici el alături de club. Cum vor fi semne evidente de îmbunătățire, le voi comunica prin intermediul vostru celor care se roagă pentru sănătatea și liniștea lui suflet Acum a venit la București, am luat legătura cu niste doctori, kinetoterapeuți, pentru a munci foarte mult la recuperare.

Credeți că jucătorii aduși de dumneavoastră vor fi trecuți ușor-ușor pe linie moartă?
Jucătorii olandezi aduși de mine nu pot fi trecuți pe linie moartă, pentru că sunt jucători valoroși. Administratorul special al clubului spunea public într-un interviu, când încă eram antrenor la „U”, că există calitate evidentă la acești jucători. De exemplu, Gravenberch este un jucător de 21 ani, polivalent, foarte puternic și cu educație Ajax, care a trezit interes deja în iarnă. Apoi, Castillion, 23 ani, vârf de atac 1,91 m, are 13 goluri marcate in prima divizie olandeză și e internațional de tineret care a debutat în prima echipă a Ajax-ului. Acești jucători sunt și o bună investiție pentru club.

13 meciuri a condus-o Ogăraru de pe bancă pe „U” Cluj în Liga I, adunând două victorii, patru egaluri și 7 înfrângeri

  • Info: Ogăraru a calificat-o pe „U” în semifinalele Cupei României, eliminând Pandurii Tg. Jiu, FC Brașov și FC Bihor
Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele