INTERVIU | Edi Iordănescu, despre meciul cu Dinamo: „Se diluează interesul dacă ne întâlnim prea des”. Antrenorul răspunde criticilor de după meciul cu Craiova: „Noi, românii, suntem experți în toate și glorioși în nimic”

INTERVIU | Edi Iordănescu, despre meciul cu Dinamo:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • În „optimile” Cupei României se vor întâlni, pentru a șasea oară în 2015, Pandurii și Dinamo. Antrenorul gorjenilor explică în ProSport motivele pentru care repetarea întâlnirilor cu „câinii” nu este tocmai fericită
  • Pandurii Tg. Jiu este una dintre echipele cu o evoluție peste așteptări în acest sezon. După ce a evitat retrogradarea sezonul trecut, echipa gorjeană ocupă acum locul 5, loc de playoff
  • Iordănescu spune că a pregătit la egal meciul cu CSU Craiova, meci la finalul căruia Pandurii a fost acuzată că practică un joc inestetic

Pandurii Tg. Jiu va juca în „optimile” Cupei României cu Dinamo, o tragere la sorți care a amuzat lumea fotbalul românesc. Motivul este dat de faptul că cele două echipe s-au întâlnit de foarte multe ori în ultima perioadă, doar în 2015 consumându-se până acum cinci episoade directe între ele. Antrenorul gorjenilor, Edi Iordănescu, a acceptat o discuție cu ProSport despre noua întâlnire cu echipa lui Mircea Rednic, dar și despre forma de moment a Pandurilor, echipă care ocupă în acest moment locul cinci în Liga 1, loc de playoff.

Edi, jucați foarte des contra lui Dinamo. E greu sau ușor cânt trebuie să pregătești întâlnirea cu aceeași echipă atât de des?
Jucând atâtea meciuri într-un interval atât de scurt ajungi să te cunoști foarte bine cu adversarul. Partea de motivație e un pic mai dificilă, pentru că în mod normal când întâlnești Dinamo ai toate mijloacele să motivezi jucătorii. Dar când îi întâlnești atât de des se mai diluează un pic din interesul lor. Dar eu voi face tot ce depinde de mine ca să reușesc să îi fac bine pregătiți și mental la ora jocului.


Ultima vizită a Pandurilor în „Ștefan cel Mare” a avut loc în luna martie a acestui an, iar meciul a fost câștigat de gorjeni cu 3-1. Foto: ProSport


Echipa pe care o antrenezi este acum pe locul cinci, la patru puncte de lider și la două puncte de FCSB. Clasarea e la nivelul așteptărilor sau e peste așteptări?
Noi ne-am planificat să intrăm în playoff. Și am făcut o simulare, am anticipat că putem intra în playoff cu 38 de puncte, așa că obiectivul intermediar era să facem 18 puncte în tur și 20 pentru retur. Asta pentru că am zis că suntem echipă nou formată și ne va fi mai greu în prima parte. Ne-am depășit obiectivul, deci suntem mulțumiți. Acum nu pot să spun că suntem peste așteptări, noi pentru asta muncim și ne pregătim zilnic, pentru mine e mai important că echipa a învățat să nu piardă decât că am câștigat multe meciuri în comparație cu anii trecuți. Mentalitatea corectă e, pentru mine, primul pas în drumul spre a deveni o echipă mare. 

Poate că lucrurile ar fi stat mai bine dacă nu ar fi plecat Mihai Roman, golgheterul Pandurilor. Ați fost nevoiți să reconstruiți din mers.
Dacă aș concentra puțin episoadele negative, foarte scurt, trebuie să zic că am terminat campionatul trecut îndeplinindu-ne obiectivele și conturând o echipă, dar în vară am luat-o de la zero. Ne-au plecat 15 jucători, am pus 15 la loc, deci a fost practic o echipă nouă. Am mers în cantonament cu 13-14 jucători cu tot cu cei de la echipa a doua. A început campionatul și tot au venit și plecat jucători. În etapa a șasea, a șaptea am pierdut căpitanul și golgheterul echipei. De aceea mai sunt și fluctuații de exprimare. Noi facem și naveta la Severin, sigur că pentru o cauză bună, dar ne îngreunează situația. Și atunci cu atât mai mult este de apreciat meritul jucătorilor.


Mihai Roman (tricou albastru) a plecat la NEC Nijmegen din postura de golgheter în sezonul trecut pentru Pandurii. Atacantul era și cel mai bun marcator al echipei lui Iordănescu în acest start de sezon. Foto: ProSport

S-a vorbit și s-a scris despre faptul că Pandurii este o echipă inestetică. În special după egalul de la Craiova.
Pentru mine, ca antrenor profesionist, cel mai important este să îmi îndeplinesc obiectivele. Indiferent de mijloacele pe care le folosesc, e foarte important să le îndeplinesc! Legat de jocul echipei, vreau să spun că acum latura estetică cade în plan secund și trebuie să fim eficienți și pragmatici. Mă mai interesează ca Pandurii să acumuleze puncte și sunt foarte conștient că în momentul de față nu suntem la nivelul la care să facem spectacol și să adunăm puncte. E ușor să comentezi despre jocul unei echipe, noi românii suntem experți în toate și glorioși în nimic. Eu ăsta sunt, așa voi fi întotdeauna, voi considera că latura estetică merge în plan secund. 

Deci tu ai pregătit meciul cu CSU Craiova la egal?
Meciul cu Craiova a fost pregătit de mine strict cu ideea să nu pierdem! Eu îmi asum asta, am pregătit la egal meciul! Era foarte important ca noi să păstrăm distanța de patru puncte față de ei, o contracandidată pentru un loc de playoff. Era important pentru imaginea clubului și pentru latura mentală.

Bine, v-ați propus playoff, însă playoff și apoi ce? Apoi tot ce vine e în regulă?
Atingerea playoff-ului este pentru noi doar îndeplinirea obiectivului propus, obiectiv autoimpus pentru că mie nu mi-a propus conducerea asta. Îmi era mie foarte greu să mai stau un an la Pandurii și să am obiectiv evitarea retrogradării. În momentul în care am atins obiectivul am căzut de acord că vom discuta și, în funcție de posibilitățile financiare, să stabilim strategia pentru playoff. În iarnă am avea timpul necesar să asigurăm un buget pentru completarea lotului și atunci ne propunem să scoatem mai mult. Dar nu voi putea niciodată să propun echipei un obiectiv precum câștigarea campionatului, suntem totuși un club fără tradiție în sensul ăsta. Bine, asta nu înseamnă că dacă rezultatele vor fi de așa manieră ne vom da la o parte.


CSU Craiova a dominat meciul direct, de pe Extensiv, contra Pandurilor. Echipa lui Emil Săndoi a avut mai multe faze de poartă, însă meciul s-a terminat la egalitate, rezultat în favoarea gorjenilor. Foto: facebook CSU Craiova


În condițiile în care echipa națională are probleme în ofensivă, nu vezi oportună convocarea lui Mihai Roman, fostul jucător al Pandurilor?
Nu pot să comentez eu selecția, nu e normal, nu sunt problemele mele. Eu am lucrat cu Mihai Roman, e un jucător cu foarte mult potențial care nu este încă atins la nivel maxim, mai are foarte multe de pus la punct. El a făcut un salt enorm, din liga a doua a ajuns unul dintre golgheterii campionatului, însă fiind cu el zi de zi am identificat o serie de probleme pe care trebuie să le pună la punct. Sunt sigur că acum, fiind într-un mediu bun în Olanda, va crește. Am foarte mare încredere că într-o zi să devină un jucător care să fie constant selecționat. 

O altă temă care apare des în fotbalul românesc este cea legată de fotbalul arab. Și te întreb, tu ai pleca să antrenezi acolo?
În ultima perioadă, în ultimele luni în special, am avut cel puțin două-trei discuții pentru niște colaborări, toate în străinătate. A mai fost și din România ceva, două discuții cu două cluburi din Liga 1 care m-au contactat. M-au onorat, e un lucru care te bucură. Două dintre cluburile din străinătate au fost din zona Golfului și am refuzat din start. Dar am refuzat din dorința de a avea continuitate și stabilitate pentru că la vârsta mea trebuie să demonstrez că pot să fiu implicat în niște proiecte pe termen mediu și lung. Asta în ciuda faptului că în fotbalul românesc media de viață a unui antrenor la o echipă e de câteva luni. Sigur că la finalul contractului voi lua în calcul orice propunere, nu înseamnă că o voi și onora, dar e bine să iți analizezi poziția. Dar e la fel de adevărat că mi-aș dori să reușesc să performez în Europa. Asta nu înseamnă că exclud în totalitate o colaborare în zona arabă.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen