INTERVIU cu antrenorul care a bătut Dinamo și Steaua în 5 zile. Edi Iordănescu: „Iubesc și voi iubi mereu jucătorii cu personalitate”. De ce nu s-a bucurat la goluri în fața campioanei

INTERVIU cu antrenorul care a bătut Dinamo și Steaua în 5 zile. Edi Iordănescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Edi Iordănescu (36 de ani) e performerul ultimei săptămâni în România. Cel mai tânăr antrenor din Liga 1 a reușit să bată cu Pandurii atât Dinamo cât și Steaua cu același scor, 3-1, în numai cinci zile. În cele șase meciuri oficiale din acest sezon pe care le-a condus de pe bancă, de când este tehnicianul formației din Târgu Jiu, Iordănescu junior are patru victorii (dintre care două cu Dinamo și una cu Steaua), un egal și o înfrângere.

ProSport: 5-2 cu Dinamo la general, 3-1 cu Steaua. E mai mult decât sperai?
Edi Iordănescu: Când bați de două ori Dinamo și o dată Steaua în decurs de câteva săptămâni, nu poți să fii decât bucuros și să te mândrești cu aceste rezultate. În primul rând, este meritul jucătorilor. Eu de când am venit am spus că avem un nucleu bun de jucători, cu multă calitate și al căror loc în clasament nu este în partea de jos. Echipa putea fi mai sus, dar tragem ponoasele turului de campionat.

Cum se explică faptul că una dintre cele mai bune echipe din campionat se teme încă de retrogradare?
Da, pentru că atunci când obții doar patru victorii în tur și acumulezi atât de puține puncte, e normal să îți fie teamă, mai ales că retrogradează șase echipe. Echipa avea foarte multă calitate și în tur. Dacă ne uităm pe primul unsprezece de ieri, sunt mulți jucători care au evoluat atunci, cu mici excepții. Antrenorul dinaintea mea, Petre Grigoraș, și-a demonstrat în mai multe rânduri valoarea, dar a avut o primă parte de campionat nefericită. Asta face parte din viața unui antrenor.


Pandurii cu Edi Iordănescu antrenor a învins de două ori Dinamo în dubla manșă a semifinalei Cupei Ligii. Foto: Marius Dumbrăveanu


9 este locul ocupat de Pandurii Târgu Jiu în clasamentul Ligii 1, fiind singura echipă care a adunat 25 de puncte în 21 de etape. Ultimul club care ar retrograda în acest moment în Liga 2, Gaz Metan Mediaș, are 20 de puncte.

„Întotdeauna am apreciat jucătorii cu personalitate, îi iubesc și îi voi iubi mereu. Personalitatea trebuie folosită în favoarea echipei, în interesul echipei, și nu în interes propriu.”
Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu


„Echipa este vedeta”

Ce ai adus nou la Pandurii?
Am găsit și multe lucruri foarte bune, am încercat să reconsolidez și, în urma unei evaluări a grupului, dar și individual, să identific problemele majore. Am pus mare accent pe organizarea jocului, pe faptul că jucătorii trebuiau să conștientizeze că nu e suficient talentul și că trebuie să fie la mijloc și organizare, muncă, disciplină. Nu e suficient să joci o singură fază, și mă refer la faza ofensivă, trebuie să fii și combativ, și conștient că în primul rând contează grupul, trebuie să joci pentru echipă, în spiritual echipei, pentru că aceasta este vedeta, și nu un anumit jucător.

Multe echipe își doresc vedete și nu prea le au…
Întotdeauna am apreciat jucătorii cu personalitate, îi iubesc și îi voi iubi mereu. Personalitatea trebuie folosită în favoarea echipei, în interesul echipei, și nu în interes propriu. Am încercat să îi fac să înțeleagă și să conștientizeze, am încercat să umblu mult la mentalitate, pentru că acolo suferă fotbalistul român. Iată că sunt semne bune, important este să o ținem pe această linie și să progresăm de la zi la zi, dar asta se poate doar prin muncă.


Varela și Tamaș nu l-au putut anihila pe Mihai Roman în meciul de la Târgu Jiu. Atacantul gorjenilor a deschis scorul în meciul cu Steaua. Foto: panduriics.ro


4 victorii, un egal și o înfrângere sunt rezultatele obținute de Pandurii Târgu Jiu cu Edi Iordănescu pe banca tehnică. Două dintre aceste jocuri au fost cui Dinamo, în semifinala Cupei Ligii.

„Există un respect deosebit pentru Steaua, nu voi renega niciodată această echipă, îmi va fi mereu în suflet.”
Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu


Vă gândiți la Europa League sau e prea departe?
Nu, nu, nu, sub nicio formă. Obiectivul este clar, acela de a ne salva de la retrogradare. Încercăm să acumulăm puncte, să ne depărtăm un pic de linia aceea care ne poate duce în Liga a 2-a. Trebuie să rămânem echilibrați și conștienți că deocamdată am făcut niște pași. Mai avem mult de muncit și multe lupte de dat.

„Steaua îmi va fi mereu în suflet”

Dacă mai intră vreo două echipe în insolvență, vă duceți vrând-nevrând în Europa League…
Dacă noi avem constanță în rezultate și în exprimare, conjunctura te poate duce și acolo. Dar dacă ne gândim prea departe, riscăm să nu realizăm viitorul apropiat așa cum ne dorim.

De ce nu te-ai bucurat la goluri? Te consideri în continuare stelist?
Am văzut că s-a interpretat foarte mult. Și la celelalte jocuri m-am bucurat moderat, nu mă exteriorizez foarte tare, cu o singură excepție, golul trei din Ștefan cel Mare, când eram deja calificați. Sigur, există un respect deosebit pentru Steaua, nu voi renega niciodată această echipă, îmi va fi mereu în suflet. Revenind, chiar dacă mă bucur când echipa marchează, încerc să rămân lucid, să analizez imediat perioada care urmează în joc, ce decizii trebuie să iau. O manifestare exagerată din partea mea s-ar transmite și echipei și ar exista riscul să ne pierdem concentrarea.


5 este locul ocupat de Pandurii într-un clasament al rezultatelor obținute în acest retur de campionat. Cu patru victorii, un egal și un eșec (8-3 golaveraj), echipa gorjeană a adunat șapte puncte în 2015. În acest clasament doar CSMS Iași (12 puncte), ASA Târgu Mureș (10), Dinamo (9) și Rapid (8) stau mai bine.

„Sunt genul de antrenor care nu acceptă compromisuri, pentru că mă simt stăpân pe munca pe care pot să o fac, mă simt pregătit pentru ceea ce fac și, în ciuda scepticismului unora care văd în tinerețe un dezavantaj, compensez ca orice tânăr antrenor prin entuziasm, forță de muncă, puterea de a se regenera întotdeauna”
Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu


„Jucătorii Stelei sunt afectați de problema suporterilor și a emblemei. Steaua are nevoie de suporteri”

I-ai simțit pe steliști demoralizați, blazați din cauza scandalului cu marca, denumirea?
Nu neapărat blazați, ci supărați, pentru că știu ce înseamnă Steaua, știu ce înseamnă să pierzi un joc, știu ce înseamnă o astfel de perioadă prin care trec ei în acest moment. Acolo este o presiune foarte mare, tot timpul se dorește maxim. Nu le este ușor, dar nu au de ce să fie blazați. Sunt pe primul loc și au un titlu de câștigat. Sunt sigur și sunt conștient că îi afectează foarte mult problema suporterilor, a emblemei. Le doresc să se rezolve, e și interesul fotbalului românesc, care are nevoie de echipele cu tradiție și cu greutate, echipele care au suporteri în spate. Sper să reintre într-o perioadă de normalitate și să aibă liniște și echilibru financiar.


Eric de Oliveira a marcat în ambele meciuri ale echipei sale cu Dinamo și Steaua. Foto: panduriics.ro

Cum vezi problema cu suporterii?
Steaua are nevoie ca suporterii să vină înapoi, jucătorii Stelei au nevoie de suporteri. Știu ce importanță au fanii și am simțit pe pielea mea când eram acolo, la meciurile decisive, cât de importanți erau fanii. Eu sper și cred că această problemă se va rezolva cât mai repede, pentru că fotbalul fără spectatori este foarte trist.

Ne poți spune care sunt principiile tale de antrenor și în ce condiții te-ai dezice de ele?
Sunt niște principii generale și sunt și altele despre modul în care gestionezi un grup de jucători, despre mijloacele de lucru, despre metodică. Sunt genul de antrenor care nu acceptă compromisuri, pentru că mă simt stăpân pe munca pe care pot să o fac, mă simt pregătit pentru ceea ce fac și, în ciuda scepticismului unora care văd în tinerețe un dezavantaj, compensez ca orice tânăr antrenor prin entuziasm, forță de muncă, puterea de a se regenera întotdeauna. E un lucru important să ții de principii și să ai personalitate, să încerci să îți crezi un mediu propice în care să lucrezi așa cum trebuie și să ai și rezultate. Pun foarte mare preț pe mediul în care lucrez și pe oamenii cu care intru în contact, și mă refer la conducere, la cei din jurul echipei. Apoi, e foarte important să fie un grup disciplinat, organizat și să ai niște reguli după care să te ghidezi. Dacă poți să impui aceste lucruri, poți să lucrezi și poți să-ți implementezi ideile.

  • Edi Iordănescu le-a mai antrenat pe FCM Târgu Mureș și Fortuna Brazi și a fost „secund” la Steaua, unde are și două meciuri ca interimar, și FC Vaslui (un meci ca interimar).
Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele