Încă un titlu decis în culise? Dinu Vamă: „Am rămas mut când am aflat că delegările se fac la Cluj. Anul ăsta se bat la titlu Steaua și CFR”

Redactor:
Matei Udrea
Încă un titlu decis în culise? Dinu Vamă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

După numai șapte etape din Liga 1, Dinu Gheorghe, președintele clubului Astra Giurgiu, anunță că jocurile sunt deja făcute, iar anul acesta vor lupta pentru titlu Steaua și CFR Cluj. Conducătorul grupării giurgiuvene spune că echipa sa și Petrolul, socotite inițial de toată lumea drept favorite, alături de Steaua, la câștigarea campionatului, nu vor avea decât un rol decorativ.

  • În ultimele trei etape, adversarele CFR-ului au avut cel puțin un jucător eliminat. Gaz Metan și Astra au fost penalizate cu penalty-uri contestate
  • Conducătorii cluburilor din Liga 1 pun arbitrajele slabe pe lipsa de transparență de la CCA, dar și pe faptul că președintele Comisiei, Kyros Vassaras, locuiește în Grecia

În primele trei etape, CFR Cluj a avut un debut slab de campionat, cu o singură victorie, un 4-0 clar în fața Ceahlăului. În următoarele patru runde, echipa lui Vasile Miriuță a cunoscut un reviriment fantastic, cu patru victorii, ultimele două chiar în fața unor echipe cu pretenții la titlu, precum Petrolul (2-1) și Astra (4-1). Coincidență sau nu, în ambele partide, adversarii echipei clujene au avut câte doi eliminați (Geraldo și Teixeira la Petrolul, respectiv Ben Youssef și Pliatsikas la Astra), astfel că până la apariția acuzațiilor venite din partea celor dezavantajați nu a fost decât un singur pas. Conducătorii a două dintre echipele contracandidate la titlu ale CFR-ului, Petrolul și Astra, au cerut transparență și au criticat arbitrajele din ultimele etape, în care clujenii au avut decizii favorabile din partea lui Sebastian Colțescu și Istvan Kovacs.

„Știați că delegările se fac la Banca Transilvania?”

Declarațiile, făcute de Dinu „Vamă” duminică, în emisiunea Roxanei Ciuhulescu, la Look TV, vin să alimenteze suspiciunile care înconjurau deja evenimentele din ultimele etape ale Ligii 1. „Anul acesta, lupta pentru titlu se va da între Steaua și CFR, pentru că aceste echipe sunt arbitrate corect în primul rând. Împotriva noastră și a Petrolului se mai greșește, împotriva lor – niciodată, iar asta e foarte important. Am rămas mut aseară (n.r. – sâmbătă), când am aflat că delegările arbitrilor se fac la Cluj. Știați asta? La Banca Transilvania, unde lucrează domnul Patrițiu Abrudan! Aici am ajuns”, a acuzat conducătorul Astrei, după ce echipa giurgiuveană a pierdut cu 4-1 meciul contra CFR-ului, de sâmbătă.


Dinu Gheorghe, președintele Astrei, spune că a realizat sâmbătă că anul acesta echipa sa „nu e prevăzută” în lupta pentru titlu. FOTO: Dan Tăuțan

„Uitați-vă ce a fost acum doi ani, acum patru ani, acum șase ani…”

Președintele de la Astra spune că nici n-ar avea unde să ridice problema arbitrajelor, atât timp cât conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor are sediul în trei orașe. „Unde să vorbim? Nu ni s-a spus (n.r. – de către grecul Vassaras, noul șefi al CCA) că telefonul e închis pentru conducătorii de cluburi? Arbitrajul e condus din trei orașe, Salonic, București și Cluj. Ce să facem, dacă vrem să facem un memoriu? Să ne ducem la Salonic?”, s-a inflamat șeful giurgiuvenilor.

Pentru că n-a putut spune direct că arbitrii ajută CFR, Dinu Gheorghe a răspuns cu o subtilitate atunci când a fost întrebat cum comentează faptul că, în ultimele trei etape, adversarii clujenilor au suferit cinci eliminări, iar echipa lui Paszkany a beneficiat de două penalty-uri: „Uitați-vă ce a fost acum doi ani, acum patru ani, acum șase ani… Și o să vă fie clar ce se întâmplă!”. În 2012, 2010 și 2008, CFR Cluj a câștigat campionatul, de fiecare dată fiind acuzată că a beneficiat de sprijinul consistent al brigăzilor de arbitri.


Giurgiuvenii afirmă că la eliminarea lui Ben Youssef, survenită la scorul de 2-1 pentru CFR, acesta nu era în postură de ultim apărător și, deci, nu trebuia arătat cartonașul roșu. FOTO: Dan Tăuțan

Răzvan Lucescu e foc și pară: „90% dintre decizii sunt împotriva Petrolului”

Poziția oficialilor Astrei a fost întărită și de cea a conducătorilor Petrolului, echipă care a fost dezavantajată în ultimele partide din Liga 1. Într-o conferință de presă desfășurată vineri, tehnicianul Petrolului, Răzvan Lucescu, a lovit dur în arbitrii care au condus meciurile echipei ploieștene: „Când 90% dintre decizii sunt împotriva Petrolului, chiar dacă pot fi greșeli simple, apar totuși frustrări. În ultimele două meciuri, am avut două goluri nevalidate, deși erau corect marcate, două lovituri de la 11 metri neacordate, două cartonașe roșii primite foarte ușor, un gol primit din ofsaid și validat, plus trei jucători accidentați, fără ca adversarii să fie avertizați”.

O poziție similară a avut-o și managerul sportiv al echipei ploieștene, Marius Nicolae, care a cerut o transparență mai mare în arbitrajul românesc. „Am observat că, în ultimele etape, Petrolul și Astra au fost dezavantajate. Încă așteptăm să se ia măsuri împotriva arbitrilor care greșesc flagrant. Ne-am dori să existe analize și explicații oficiale pentru greșelile comise de arbitri din partea FRF și a CCA. Ne-am dori ca lupta pentru titlu să nu fie decisă sau influențată de arbitri”, a spus Nicolae pentru ProSport.
Totodată, managerul sportiv al Petrolului a comentat și delegarea lui Lucian Rusandu la meciul cu Pandurii de luni (ora 21:00), arbitru care a dezavantajat Petrolul în meciul din Cupa Ligii pierdut de ploieșteni cu „U” Cluj, scor 0-1: „Nu ne așteptam să îl vedem pe Rusandu la un meci de-al nostru atât de repede. Nu ne-am gândit vreun moment că el va fi delegat din nou. Sper să fie foarte atent, pentru că știm că a mai greșit împotriva noastră, iar o altă greșeală nu ar fi deloc normală”. 


Iuliu Mureșan: „Nu ne propunem să câștigăm campionatul”

Sâmbătă seară, CFR a învins Astra cu 4-1. Ardelenii au primit de la arbitrul Kovacs un penalty, iar oaspeții au avut doi jucători eliminați. Dinu „Vamă” reclamă că un gol al gazdelor a fost marcat din ofsaid, iar una dintre cele două eliminări s-a dictat eronat. Poziția de ofsaid la golul de 2-0 acuzată de Astra nu e însă reală, atacanții clujenilor fiind în poziție regulamentară la acea fază.

Intervenind prin telefon în aceeași emisiune de la Look TV, Iuliu Mureșan, președintele de la CFR Cluj, a menționat că, până acum, arbitrajele au fost corecte: „Toate eliminările dictate împotriva adversarilor noștri au fost meritate. La fel și penalty-urile primite de noi. Petrolul și Astra au avut câte două eliminări pentru că astfel de echipe foarte bune, atunci când cred că vor câștiga ușor meciurile și văd că nu le merge jocul, devin nervoase și comit erori. Noi nu ne propunem să câștigăm titlul”.

Crăciunescu: „Ce s-a schimbat în arbitraj față de anul trecut?”

Contactat de Sport.ro prin telefon, Ion Crăciunescu, fostul președinte al CCA, a declarat că Istvan Kovacs a greșit flagrant la partida dintre CFR Cluj și Astra, de sâmbătă: „Lucrurile se petrec după scenariul de anul trecut. Îi reproșez multe lucruri lui Kovacs. Mă uit la ultima eliminare, mie nu mi s-a părut de eliminare. A fost un atac la minge prin alunecare, cu piciorul jos. După părerea mea, nu trebuia eliminat niciunul dintre cei doi jucători”.  Tot Crăciunescu a lansat un atac virulent la adresa actualei conduceri a CCA, implicit la președintele Kyros Vassaras: „Pot să vă spun cu toată siguranța, și îmi asum toată responsabilitatea, că vicepreședintele CCA (n.r. – Alexandru Deaconu) conduce Comisia, deoarece știm că președintele stă în Grecia. Când președintele FRF a venit la conducere a spus că va schimba tot ce a fost rău în fotbalul românesc. Ce s-a schimbat în arbitraj față de anul trecut?”. 

Care sunt greșelile imputate arbitrilor în meciurile cu CFR Cluj

  • Etapa 5 (a arbitrat Robert Dumitru), CFR Cluj – Gaz Metan 4-1: Sergiu Muth, de la oaspeți, a fost eliminat în minutul 84, iar gazdele au primit un penalty în minutul 64, la scorul de 2-1.
     
  • Etapa 6 (a arbitrat Sebastian Colțescu), Petrolul – CFR 1-2: gazdele au avut doi jucători eliminați la scorul de 1-1, Filipe Teixeira în minutul 81 și Geraldo Alves în minutul 84.
     
  • Etapa 7 (a arbitrat Istvan Kovacs), CFR – Astra 4-1: oaspeții au suferit două eliminări, Ben Youssef în minutul 65, la scorul de 2-1, și Pliatsikas în minutul 90. CFR a primit și un penalty transformat de Tade în minutul 90.

După aceste rezultate, CFR Cluj a ajuns pe locul doi în clasament, cu 16 puncte, la numai două în spatele liderului Steaua. Astra e pe locul 3, cu 15 puncte, în timp ce Petrolul e pe locul 4, cu 13 puncte, dar cu un meci mai puțin jucat, cel cu Pandurii, de luni (ora 21:00, Look TV).

Adrian Costeiu / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…