Grande Napoli. Antrenorul italian a transformat „ciuca bătăilor” din turul Ligii 1 în campioana returului: „El este cheia”. Ce spun jucătorii și conducătorii Iașiului despre performanța CSMS-ului

Grande Napoli. Antrenorul italian a transformat
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSMS Iași a uimit întreaga Ligă 1 în primă parte a returului cu evoluțiile sale. În cele șase meciuri disputate în partea a doua a campionatului, moldovenii au bifat cinci victorii și o remiză. Dacă în tur CSMS căpătase rușinosul renume de „ciucă a bătăilor”, în special în prima parte, în retur situația s-a schimbat radical, Iașiul fiind „campioană” după primele șase etape, la egalitate de puncte cu o altă nou-promovată, ASA Târgu Mureș.

În urma acestor rezultate, echipa din Copou a urcat până pe locul 9, un loc liniștitor la prima vedere, dar extrem de periculos. Ieșenii sunt la două puncte de locul 7 ocupat de FC Botoșani, poziție ce poate duce în Europa League, dar și la patru puncte de retrogradare. Cert este că orice se poate întâmpla în subsolul clasamentului.

Dacă vor continua seria bună, ieșenii au șanse mari să meargă pentru prima dată în istoria clubului în cupele europene. Varianta sumbră, puțin probabilă după acest start perfect, ar fi reintrarea în hora retrogradării în urma a două rezultate negative.

Nicolo Napoli, omul care a schimbat vestiarul

Dacă întrebi în Copou cine se face „răspunzător” pentru acest reviriment, răspunsul este același: Nicolo Napoli. Atât jucătorii, cei care au reușit acest parcurs de excepție de pănâ acum, cât și conducătorii, sunt de părere că venirea italianului pe banca tehnică a constituit cartea câștigătoare.

La venirea sa la Iași, Napoli a preluat un vestiar rupt în două, în care domnea haosul. Chiar și președintele Florin Prunea a recunoscut în iarnă acest lucru, iar rezultatele din primele zece etape ale sezonului i-au dat dreptate.

Primele runde de la preluare echipei au fost destul de grele pentru italian, dar, după perioada de cunoaștere a lotului, tehnicianul a început să-și pună amprenta pe joc și pe vestiar. De fapt, revirimentul Iașiului nu a început în retur, ci în finalul turului. În penultima etapă, a 16-a, CSMS a surclasat Pandurii cu 3-0, iar în ultima rundă a cedat greu în Ghencea cu 0-1, după o evoluție încurajatoare, golul campioanei fiind marcat în ultima secundă a prelungirilor (minutul 94). Astfel, ieșenii au un singur gol primit în ultimele opt meciuri din Liga 1, o performață greu de egalat chiar și de către o echipă cu pretenții la titlu.

Bilanțul lui Napoli: de șase ori mai multe puncte decât Lăcătuș și Chirilă la un loc

Multă lume l-a considerat un pic „nebun” pe Napoli când a venit să preia banca tehnică din Copou. CSMS nu bătuse pe nimeni după zece etape, iar situația era mai mult decât îngrijorătoare în clasament. Mai mult decât atât, echipa juca slab, iar în vestiar era haos.

Dacă Marius Lăcătuș (3 puncte în 5 etape), antrenorul care reușea promovarea, și Ionuț Chirilă (1 punct în 5 etape) au strâns împreună doar patru puncte, Nicolo Napoli a adunat în 13 etape nu mai puțin de 24 de puncte, adică o medie de peste 1,8 puncte pe meci.


12 puncte după 17 etape avea CSMS Iași la finalul turului. Echipa din Copou era pe locul 16 în Liga 1, cu un punct mai mult față de ultima clasată, Rapid, și spera într-o minune să se salveze de la retrogradare. Minune care în acest moment se pare că se produce. După 23 de etape, CSMS Iași e pe locul 9 și are 28 de puncte, cu patru mai multe față de ultima echipă care retrogradează, Gaz Metan, și 16 mai mult decât ultima clasată, CFR Cluj.

7 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri în Liga 1 are CSMS Iași de când a fost preluată de Nicolo Napoli. În plus, echipa ieșeană mai are două înfrângeri, câte una în Cupa României și Cupa Ligii


Pe placul jucătorilor

Napoli nu este doar pe placul colegilor din staff-ul tehnic și al conducătorilor, ci și al jucătorilor. Cu toții au numai cuvinte de laudă la adresa tehnicianului. „A schimbat caracterul echipei, este un antrenor foarte bun, un psiholog bun. Are știința fotbalului, știe să vorbească cu jucătorii, este civilizat”, spune portarul Branko Grahovac. Acesta este susținut și de Alexandru Ciucur, golgeterul echipei în retur: „Am făcut o pregătire foarte bună în cele trei săptămâni petrecute în Antalya. În plus, antrenorul Nicolo Napoli cred că este cheia. Știe să mențină atmosfera bună la echipă, știe să ne motiveze și să ne țină uniți. Suntem ca o familie”.


Jucătorii echipei CSMS Iași sunt neînvinși în 2015 și nu au primit niciun gol în șase meciuri de campionat. Foto: Octav Ganea

Primarul Gheorghe Nichita are și el doar cuvinte de laudă la adresa italianului:  „Nicolo Napoli are un rol extrem de important în acest reviriment al echipei. Știe să creeze o atmosferă foarte bună în vestiar și știe să gestioneze bine finalurile de meci. În plus, a creat o echipă foarte bună cu președintele Florin Prunea. A fost o decizie extrem de inspirată aducerea lui Nicolo Napoli. Cu toții merită felicitați pentru acest parcurs și sper să-i țină cât mai mult această serie de excepție. S-a demonstrat că dacă muncești cu seriozitate, lucrurile se pot schimba în bine și la Iași”.

Prunea: „Este altă atmosferă în vestiar”

Președintele executiv Florin Prunea susține că echipa din Copou nu este pregătită de cupele europene și crede că lupta pentru evitarea retrogradării se va da până în final. „Deocamdată nu am reușit nimic, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Am încercat să reparăm greșelile din turul campionatului și deocamdată am reușit acest lucru. Secretele? Foarte multă muncă. O pregătire foarte bună în iarnă, un antrenor foarte bun și serios și jucătorii. Doar cu multă muncă am reușit acest parcurs foarte bun, dar încă nu am realizat nimic. Presiunea este în continuare foarte mare, vedeți că toate echipele din sub noi câștigă puncte. Pentru cupele europene nu suntem pregătiți. Noi trebuie să ne vedem de obiectivul nostru, salvarea de la retrogradare”, spune Prunea.


Primarul Gheorghe Nichita și președintele executiv Florin Prunea laudă performanțele reușite la Iași de antrenorul Nicolo Napoli. Foto: Liviu Chirică

Șeful executivului din Copou admite că Nicolo Napoli a schimbat radical atmosfera din vestiar. „Avem un alt vestiar față de turul campionatului, iar acest lucru se observă. Avem un grup unit, este disciplină, nu mai este ca în tur. Cum a reușit acest lucru? Stând foarte mult de vorbă cu jucătorii, este corect cu ei, iar el primește la rândul său respect. Știam că este un antrenor cu personalitate, pasionat în ceea ce face, foarte serios. La Craiova a lucrat în condiții foarte grele și a reușit să țină grupul unit și acolo, în ciuda problemelor pe care le-a avut”, a continuat Prunea, care este de părere că italianul poate antrena orice echipă de top din România: „Ce am remarcat la el, seriozitatea cu care își face meseria, profesionalismul de care dă dovadă. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Eu sper să continue munca la Iași și să facă o echipă puternică. Cred că poate antrena cu succes orice echipă din România. A dovedit asta la Iași”.

Grahovac: „Este pentru prima dată în cariera mea când nu iau gol șase meciuri”

Portarul Branko Grahovac, fost campion cu Oțelul în Liga 1și participant în grupele Champions League, este și el unul dintre artizanii acestei reveniri a Iașiului în retur. Sârbul, ajutat de coechipieri, a închis poarta în primele șase runde și a recunoscut că este cea mai bună serie din cariera sa.

„Este prima dată în cariera mea când am șase meciuri fără gol primit. Este un moment excelent pentru mine. În tur nu am fost mulțumit de mine. Am avut câteva greșeli. Se știe cine este Branko Grahovac în România, a obținut un titlu la Galați și mă bucur că am revenit la forma mea. Mă bucur că antrenorul are încredere în mine și eu reușesc să dau siguranță echipei”, spune Grahovac.


Portarul Branko Grahovac se află la CSMS Iași la cea mai lungă serie a carierei sale în care nu a primit gol. Foto: Octav Ganea

„Dacă batem cu 5-4 la Târgu Mureș nu mă supăr că primesc gol”

Despre „derby”-ul returului cu ASA Târgu Mureș, Grahovac a declarat: „Noi respectăm Mureșul, dar și noi cred că impunem respect după aceste rezultate. Va fi un meci frumos. Este important să nu pierdem acest meci. Dacă va fi egal, aș prefera un 0-0. Dar vreau să câștigăm. Să batem și cu 5-4, numai să batem, chiar dacă luăm gol. Eu nu mă gândesc la Europa, obiectivul nostru este să ne salvăm de la retrogradare. Dar dacă vom continua să luăm puncte, vom avea șanse”.


Rezultatele oficiale ale echipei CSMS Iași în 2015:

Etapa 18 / FC Viitorul – CSMS Iași 0-3 (Ciucur ’26, ’85, Fl. Plămadă ’45+1)
Etapa 19 / CSMS Iași – Gaz Metan Mediaș 1-0 (Golubovic ’35)
Etapa 20 / Petrolul Ploiești – CSMS Iași 0-2 (Ciucur ‘6, F. Braga ’73)
Etapa 21 / CSMS Iași – Astra Giurgiu 1-0 (Bădic ’76)
Etapa 22 / Oțelul Galați – CSMS Iași 0-0
Etapa 23 / CSMS Iași – Universitatea Cluj 2-0 (Mihalache ’38, Golubovic ’56)   


Clasamentul returului în Liga 1:

loc / echipă / meci / victorie / egal / înfrângere / golaveraj / puncte / adevăr

1.    ASA Tg. Mureș    6    5    1    0    11-2 (9)    16    (+7)
2.    CSMS Iași           6    5    1    0    9-0 (9)    16    (+7)
3.    Rapid                   6    3    2    1    5-3 (2)    11    (+2)
4.    Steaua                 6    3    1    2    7-5 (2)    10    (+1)
5.    CS U Craiova     6    2    4    0    5-3 (2)    10    (+1)
6.    Petrolul                6    3    1    2    5-5 (0)    10    (+1)
7.    Concordia           6    2    3    1    8-3 (5)    9    (0)
8.    Astra                    6    2    3    1    7-4 (3)    9    (0)
9.    Dinamo               6    3    0    3    8-7 (1)    9    (0)
10.    FC Brașov        6    2    2    2    4-4 (0)    8    (-1)
11.    Viitorul               6    2    2    2    8-9 (-1)    8    (-1)
12.    Pandurii           6    2    1    3    8-8 (0)    7    (-2)
13.    Gaz Metan       6    1    3    2    3-4 (-1)    6    (-3)
14.    Ceahlaul         6    1    2    3    3-8 (-5)    5    (-4)
15.    FC Botoșani   6    0    3    3    3-7 (-4)    3    (-6)
16.    Oțelul               6    0    3    3    2-8 (-6)    3    (-6)
17.    „U” Cluj           6    0    2    4    0-9 (-9)    2    (-7)
18.    CFR Cluj        6    0    2    4    1-8 (-7)    -22
*CFR Cluj este penalizată cu 24 de puncte.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE FOTO
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup