EXCLUSIV | Ce mai decide Vassaras din Grecia: arbitri cu probleme în Liga 1 sunt trimiși în Qatar, pe bani mulți. De ce refuză CCA să comenteze motivul delegărilor lui Kovacs și Colțescu la arabi

Redactor:
Florin Marian
EXCLUSIV | Ce mai decide Vassaras din Grecia: arbitri cu probleme în Liga 1 sunt trimiși în Qatar, pe bani mulți. De ce refuză CCA să comenteze motivul delegărilor lui Kovacs și Colțescu la arabi
  • Publicat:
  • Actualizat:

Acum câțiva ani, Liga 1 importa brigăzi din străinătate să conducă partide derby. Mai nou, de când CCA este condusă de grecul Kiros Vasaras, românii ajung în țări unde se plătește foarte bine, precum Ucraina și Qatar, să arbitreze anumite partide de campionat. Aparent, nu e nimic rău în asta. Qatar va organiza Campionatul Mondial din 2022, drept obținut fraudulos în opinia unora, și își permite costuri financiare uriașe pentru a găzdui o astfel de competiție și evident pentru a plăti arbitri străini (români, scoțieni, slovaci, unguri, sârbi, turci, cehi, suedezi) în „Stars League”. 66% din partidele disputate în prima ligă din Qatar, în acest sezon, au fost conduse de străini. Problema este că în Orientul Mijlociu merg arbitri români care au avut meciuri cu probleme în Liga 1.

Kovacs, înjurat de dinamoviști și recompensat cu o deplasare în Qatar

Istvan Kovacs (30 de ani) este  considerat unul dintre cei mai buni arbitri români și purtător al ecusonului FIFA. În meciul din etapa 5-a, Concordia Chiajna – Dinamo 0-0, din 22 august, prestația lui i-a enervat mai ales pe dinamoviști. Kovacs l-a eliminat pe antrenorul Flavius Stoican pentru proteste și a fluierat finalul cu două minute mai devreme, tot din pricina scandărilor xenofobe ale galeriei oaspete. Deși este unul dintre cel mai bine cotați arbitri români, Kovacs nu a fost delegat la etapa următoare.


Da, am arbitrat în Qatar, dar aveți informații greșite. Eu nu eram suspendat în Liga 1. Mă scuzați, dar nu am voie să vorbesc cu presa

Istvan Kovacs, arbitru FIFA


La 6 zile de la acest joc,  CCA a onorat invitația Federației din Qatar și și-a dat acordul ca Istvan Kovacs să conducă partida de campionat Qatar SC – Al Ahli, scor 1-3. Cum poate fi interpretat acest lucru? Dacă ai un meci cu probleme în Liga 1, atunci ești recompensat cu o deplasare în străinătate de unde îți iei bani frumoși. „Cei din Qatar plătesc foarte bine. Baremul pentru arbitrul de centru e de 4.000 de euro, dar mai puneți aici diurne, transport și cazări. Arbitrul merge cu compania Qatar Airways, la clasa Business, e luat de la aeroport cu limuzină, tot o limuzină are la dispoziție pentru transport, diurna e generoasă, iar bonusul de participare e și el consistent. Cui nu i-ar conveni să meargă să arbitreze la arabi!? „, a dezvăluit o sursă din CCA, sub protecția anonimatului. Diferența față de baremul la o partidă de Liga 1 este uriaș și transformă meciurile din Qatar într-o deplasare de lux în interes de serviciu.

Contactat de ProSport, directorul sportiv al lui Dinamo, Cristi Bobar, a comentat situația: „Dinamo a plătit după meciul cu Chaijna. E normal ca toți cei care greșesc să plătească, nu să fie stimulați”.


Ultimele baremuri anunțate pe site-ul CCA datează din martie 2012

 Liga I

  • Arbitru (central) = 5.368 lei
  • Asistent (2) = 3.757 lei
  • Rezerva arbitru = 3.757 lei
  • Observator = 2.437 lei
  • Total joc = 19.076lei


Liga II

  • Arbitru (central) = 2.021 lei
  • Asistent (2) = 1.649 lei
  • Rezerva arbitru = 458 lei
  • Observator = 1.587 lei
  • Total joc = 7.365 lei


Liga III

  • Arbitru (central) = 1.047 lei
  • Asistent (2) = 824 lei
  • Observator = 750 lei
  • Total joc = 3.447 lei

După episodul Qatar,  Kovacs a revenit în Liga 1 în etapa a șaptea la meciul din 13 septembrie dintre CFR Cluj și Astra, scor 4-1. Și din nou s-a lăsat cu scandal, oaspeții acuzând că arbitrul i-a eliminat prea ușor pe cei doi fobaliști ai săi și a acordat gratuit o lovitură de la 11 metri.

Colțescu, trimis în Qatar după meciul Petrolul – CFR

Un alt caz care naște polemici este cel al „centralului” Sebastian Colțescu (37 de ani). Acesta a condus meciul din etapa a 6-a (31 august) dintre Petrolul și CFR Cluj, scor 1-2, iar deciziile sale au iritat la maximum tabăra ploieștenilor. L-a eliminat pe Teixeira după un al doilea avertisment primit pentru că a executat o lovitură liberă fără să primească acceptul lui. Colțescu l-a eliminat și pe Geraldo tot pentru două cartonașe galbene, unul pentru proteste, iar altul pentru un henț. Toate aceste decizii, la scorul de 1-1. După acest joc, arbitrul din Craiova n-a mai fost delegat la vreun joc din Liga 1 în etapa a 7-a. În schimb, pe 4 septembrie a fost arbitru adițional la meciul din preliminariile CE 2016, Danemarca – Armenia.


Colțescu i-a enervat la maxim pe jucătorii Petrolului, în meciul cu CFR. Însă conform unor informații publicate de „Ziarul de Prahova”, el a fost notat cu 8 de observatorul partidei și n-a fost suspendat, dar CCA nu l-a mai delegat la următoarea etapă

Surse ProSport indică faptul că Sebastian Colțescu se află în Qatar pentru a arbitra un joc de campionat. Joi și vineri sunt programate cele 7 meciuri din etapa a 4-a din Stars League, iar centralul din Craiova va oficia într-una dintre partide. În prima ligă din Qatar antrenează doi români: Dan Petrescu la Al Arabi, echipă aflată pe locul 5, și Ladislau Boloni la Al Khor, locul 13 – penultimul – după 3 etape.

Luni, ProSport a solicitat forului condus de Kiros Vasaras câteva răspunsuri legate de suspendările transformate în bonusuri în străinătate, dar și întrebarea pe care și-o pun multe cluburi din Liga 1. De ce nu se mai anunță pedepsele arbitrilor care greșesc și cât timp aceștia sunt suspendați? Răspunsurile nu au venit nici până astăzi. Patrițiu Abrudan, cel care face delegările arbitrilor pentru Liga 1, nu a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la sms-urile trimise din redacția ProSport. Fostul președinte CCA și actualul administrator al comisiei, Alexandru Deaconu, a fost și el contactat de ProSport:

Bună ziua domnule, Deaconu! De la ProSport sunt. Ne puteți spune dacă Sebastian Colțescu pleacă sau a fost în Qatar să arbitreze un meci din campionat?
Dar de ce vreți să știți?

Vrem să aflăm dacă după meciul Petrolul-CFR el a fost trimis să arbitreze la arabi, unde se plătește bine… Știm că au mai fost și alți arbitri români acolo, Istvan Kovacs, de exemplu.
Da, Kovacs a fost…

Dar Colțescu a fost sau va merge acolo?
În Qatar? Nu… Dar vă rog, toate întrebările să le puneți într-un mail și o să vi se răspundă. De mine să nu pomeniți nimic, nici că ați vorbit cu mine, nici numele să nu îmi apară!

Prezent în studioul Look TV, Răzvan Burleanu a eschivat răspunsul la întrebarea repetată: „De ce merg arbitri români în Qatar după ce au probleme în Liga 1?”. „Acum, de când este Vassaras, arbitrii români evoluează la cel mai înalt nivel. Prezența lor îmbunătățește și relațiile bilaterale dintre țări”, a spus președintele FRF care, aparent, cotează prima ligă din Qatar la „cel mai înalt nivel”. În ciuda insistențelor celor prezenți în studio, Burleanu a continuat să eschiveze, rezumându-se să spună: „Trebuie să aveți puțină răbdare”.


Marius Avram a arbitrat și el în Qatar, la amicalul din 9 septembrie dintre țara gazdă și Peru, scor 0-2


Meciurile din prima ligă din Qatar care au fost conduse de străini:

  • Etapa 1: Al Ahli – Al Sailiya 4-1 (21 august, Richard Trutz – Slovacia)
  • Etapa 1: Lekhwiya – Qatar SC 5-0 (22 august, Milorad Mazic – Serbia)
  • Etapa 1: Al Gharafa – Umm Salal 1-0 (22 august, Viktor Kassai – Ungaria)
  • Etapa 1: El Jaish – Al Wakrah 3-2 (22 august, Cuneyt Cakir – Turcia)
  • Etapa 2: Umm Salal – El Jaish 2-1 (27 august, Istvan Vad – Ungaria)
  • Etapa 2: Al Khor – Lekhwiya 0-3 (27 august, Richard Trutz – Slovacia)
  • Etapa 2: Al Gharafa – Al Arabi 2-2 (28 august, Craig Thomson – Scoția)
  • Etapa 2: Qatar SC – Al Ahli 1-3 (28 august, Istvan Kovacs – România)
  • Etapa 2: Al Kharaitiyath – Al Sadd 1-4 (29 august, Richard Trutz – Slovacia)
  • Etapa 3: Al Shamal – Umm Salal 2-2 (12 septembrie – Carlos Vellasco – Spania)
  • Etapa 3: Al Ahli – Al Khor 1-1 (12 septembrie – Jonas Eriksson – Suedia)
  • Etapa 3: Al Wakrah – Al Sadd 0-2 (12 septembrie – Bakary Gassama – Gambia)
  • Etapa 3: El Jaish – Al Arabi 3-1 (13 septembrie, Pavel Kralovec – Cehia)
  • Etapa 3: Lekhwiya – Al Gharafa 1-0 (13 septembrie, Damir Skomina – Slovenia)

Vassaras nu a venit în țară nici săptămâna asta

Acum două săptămâni, ProSport a scris despre modul în care Kyros Vassaras conduce Comisia Centrală a Arbitrilor. În cele 70 de zile scurse de la numirea sa în funcție, grecul a petrecut mai mult timp acasă, la Salonic, decât în biroul său de la București, în ciuda asigurărilor lui Răzvan Burleanu că Vassaras va conduce comisia din România.

Miercuri seară, Răzvan Burleanu a dezvăluit că Vassaras nu a venit în România nici în această săptămână, însă a asigurat că grecul va veni în țară săptămâna viitoare.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen