Dribling prin Constituţie, istorie şi geografie. Probele "de foc" prin care trebuie să treacă Fatai pentru a deveni cetăţean român

3 aug 2014 4258 afişări Comentează şi tu Liga 1
Dribling prin Constituţie, istorie şi geografie. Probele "de foc" prin care trebuie să treacă Fatai pentru a deveni cetăţean român

Kehinde Fatai, nigerianul pe care Victor Piţurcă şi destui români l-ar vrea la naţională, trebuie să cunoască la perfecţie Constituţia, istoria şi geografia României pentru a trece examenul de cetăţenie

  • Documentele pentru Fatai au fost deja depuse, nigerianul de 24 de ani de la Astra Giurgiu urmând să treacă testul oral şi cel grilă pentru a deveni cetăţean român

Procesul de naturalizare al lui Kehinde Fatai a revenit în prim-plan după ce primele zvonuri privind acordarea cetăţeniei româneşti pentru atacantul nigerian de 24 de ani apăruseră în urmă cu aproape un an. De data aceasta, însă, documentele necesare pentru acordarea cetăţeniei româneşti au fost deja depuse, iar partea birocratică, cea care, teoretic, este cea mai dificilă, s-a încheiat. Până la primirea cetăţeniei româneşti, Fatai mai are însă un singur hop. Unul destul de greu: mai exact un test oral, prin care se verifică dicţia şi pronunţia cuvintelor, dar şi un alt test grilă de cultură generală, cu întrebări din Constituţia, istoria şi geografia României, dar şi probleme de gramatică şi matematică, pe care trebuie să-l treacă orice candidat.

Cazul lui Fatai este destul de complicat. Fotbalistul nu îndeplineşte în acest moment mai multe prevederi legale, cea care nu poate fi surmontată în niciun fel fiind de la Articolul 8, punctul 1, litera a). Fatai nu are 8 ani de domiciliu stabil în România. Legea prevede şi o portiţă. Se poate face o derogare în cazuri excepţionale, dar dosarul trebuie să ajungă în Parlament şi să fie votat în plen.

11.365 de străini şi-au primit cetăţenia de la ANC

În ultimii trei ani, circa 183.000 de străini au obţinut cetăţenia română, dintre care doar 11.365 de străini au primit certificatul de cetăţenie română de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC). Numărul total poate să nu pară foarte mare, însă reprezintă un barometru bun pentru a caracteriza dificultatea examenului grilă. Pentru că testul grilă conţine întrebări specifice, care testează cunoştinţele celor care doresc cetăţenia română, întrebări care ar putea pune probleme chiar şi cetăţenilor români.
 


Ce trebuie, însă, să cunoască Fatai pentru a obţine cetăţenia română? În primul rând, istoria şi geografia României, întrebările din testul-grilă referindu-se la domnitorii Ţării Româneşti şi ai Moldovei, dar şi la formele de relief şi la geografia politică şi economică a României. Există, însă, şi întrebări privind economia României, dar şi chestiuni de religie, precum Crezul creştinului sau întrebări din Noul Testament. Totodată, persoanele care îşi doresc cetăţenia română trebuie să cunoască viaţa şi activitatea unor personalistăţi din cultura României, precum Eminescu, Alecsandri, Blaga sau Arghezi. Potrivit cotidianului ”Adevărul”, din comisia care evaluează candidaţii la cele două teste fac parte cinci profesori extrem de exigenţi, care ”nu pot fi mituiţi, având în vedere că au salarii extrem de bune”.


Fatai are un start excelent de sezon, cu 6 goluri marcate în primele 4 meciuri

CE SPUNE LEGEA 21/1990, PRIN CARE SE REGLEMENTEAZĂ ACORDAREA CETĂŢENIEI

Art. 8

(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază in condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul in care este căsătorit şi convieţuieste cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul national.

(2) Termenele prevăzute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse până la jumatate in urmatoarele situaţii:

a) solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional;

b) solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;

c) solicitantul a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare;

d) solicitantul a investit in România sume care depăşesc 1.000.000 de euro.

(3) Dacă cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie care a solicitat să i se acorde cetăţenia română se află în afara teritoriului statului român o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, anul respectiv nu se ia în calcul la stabilirea perioadei prevăzute la alin. (1) lit. a).  

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.