Dictatura Stelei. Liga 1, competiția în care echipa lui Reghe a lipsit de pe primul loc doar 47 de zile. „Am revoluționat fotbalul nostru”

Dictatura Stelei. Liga 1, competiția în care echipa lui Reghe a lipsit de pe primul loc doar 47 de zile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Influența campioanei asupra desfășurării evenimentelor din fotbalul românesc în sezonul ce se încheie în această lună sunt analizate de ProSport în seria de materiale „Dictatura Stelei”
  • Liga I a fost o competiție dominată autoritar de Steaua în acest sezon, echipă care și-a anunțat intențiile încă de la Supercupa cu Petrolul, meci câștigat cu 3-0
  • Pe tot parcursul competiției interne, principalii adversari ai Stelei au recunoscut superioritatea echipei lui Reghecampf și faptul că e favorită la titlu

Am condus campionatul de la început și până la sfârșit. Sezonul următor vom câștiga titlul cu o diferență și mai mare de puncte față de locul doi„, era promisiunea făcută fanilor de Laurențiu Reghecampf la finalul sezonului trecut. Atunci, Steaua câștiga din nou titlul după șapte ani de o manieră categorică, cu doar trei înfrângeri în 34 de etape și părea să nu aibă adversar care să poată ține pasul într-o nouă astfel de întrecere. Implicarea Stelei în parcursul lung din Liga Campionilor, acolo unde a intrat în turul doi al preliminariilor, era unul dintre argumentele urmăritoarelor. Oboseala urma să afecteze parcursul intern al roș-albaștrilor, iar istoria recentă a fotbalului românesc mai aducea un argument: campioanele nu puteau să facă față cu brio pe trei fronturi: Liga I, Liga Campionilor și Cupa României.

Începutul a spulberat dubiile: Steaua rămâne favorită după 3-0 cu Petrolul, în Supercupă

Perioada de pregătire de vară a fost curmată de revenirea în țară pentru partida din Supercupa României cu Petrolul Ploiești. Echipa lui Cosmin Contra, cu Hamza, Grozav, Boudjemaa, Hoban și Pecanha se anunța unul dintre cei mai puternici adversari în lupta pentru titlu și, înainte de asta, în duelul pentru trofeul pus în joc la mijlocul lui iulie. Partida de pe Național Arena a spulberat rapid dubiile și a îndepărtat într-o mare măsură incertitudinile privitoare la numele echipei care va domina Liga I. Steaua a învins cu 3-0, goluri Nikolic, Szukala și Pintilii și se pregătea în liniște de debutul în preliminariile Ligii Campionilor.


La performanța din Supercupa României au participat doi fotbaliști care nu au terminat campionatul cu Steaua: Vlad Chiricheș și Alexandru Bourceanu


Emoțiile la titlu au fost risipite după dubla întâlnire cu Astra, din decembrie

Parcursul echipei din prima jumătate a întrecerii interne a fost aproape perfect. După 19 partide, Steaua a acumulat 45 de puncte cu 13 victorii, 6 rezultate de egalitate și nicio înfrângere. Deși avea parte de o competiție serioasă din partea Astrei Giurgiu, trupa lui Reghecampf reușise să își demonstreze superioritatea față de giurgiuveni în meciurile directe. Disputate în luna decembrie, unul după celălalt, meciurile au adus o victorie a Stelei cu 3-1 și un rezultat de egalitate, în ciuda declarațiilor optimiste ale oficialilor giurgiuveni. Deci un plus pentru Steaua în eventualitatea unui sezon terminat la egalitate de puncte. „E ușor să bați atunci când ești numărul unu! Noi am câștigat un campionat și știm foarte bine cum să gestionăm astfel de situații„, spunea Laurențiu Reghecampf după 3-1 cu Astra, partidă înainte de care însuși Dinu Gheorghe recunoștea superioritatea roș-albaștrilor. „E o echipă experimentată, are un lot care a luat campionatul în sezonul trecut și a jucat în Champions League. Sunt favoriți la titlu. Sper totuși să îi surprindem„.


Am luat declarațiile războinice ale celor de la Astra și le-am lipit în vestiar! Ați văzut cu toți care a fost reacția băieților. Am cei mai buni fotbaliști din România și pentru mine, ca antrenor, e foarte ușor să obțin victorii

Laurențiu Reghecampf, după meciul câștigat cu 3-1 în fața Astrei


Chiar și fără să cunoască gustul înfrângerii, echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf a trecut, la final de lună noiembrie și început de decembrie, printr-o situație dificilă. Trei meciuri consecutive în Liga I au fost terminate cu rezultate de egalitate, toate cu 1-1, împotriva celor de la Pandurii, Petrolul și cu Oțelul, la Galați. „Nu e nicio criză la Steaua, atmosfera în vestiar e bună și suntem neînvinși„, spunea Laurențiu Reghecampf. Returul avea să îi dea dreptate.

Victoria Stelei cu 3-1 în fața Astrei, primul meci al dublei din luna decembrie 2013, a evidențiat diferența de valoare între cele două echipe și a oferit indicii clare cu privire la numele viitoarei campioane


Linia de clasament a Stelei în pauza de iarnă

Loc Echipă Meciuri Victorii Egaluri Înfrângeri Golaveraj Puncte
1 Steaua București 19 13 6 9 42-12 45

Primăvara a adus umilirea rivalilor eterni și adjudecarea matematică a titlului

Finalul lunii februarie, adică reluarea campionatului, venea la Steaua după un cantonament nereușit din punct de vedere al rezultatelor, cu o singură victorie în zece partide amicale. Chiar și așa, startul în Liga I a fost perfect: două victorii (4-0 și 4-1) cu Concordia Chiajna. A urmat o lună martie care a adus o mică dezamăgire fanilor, egalul 1-1 cu Dinamo pe teren propriu, reparată rapid de calificarea în finala Cupei României după o dublă câștigată cu 6-3 împotriva rivalei de-o viață. Totuși, meciul din campionat a fost prilejul ca Reghecampf să își certe elevii, unii care au recunoscut ulterior faptul că au tratat-o de sus pe Dinamo. „Ne-am surprins singuri pentru că am făcut prea multe greșeli. Nu ne-am ridicat la nivelul așteptat, dar acest joc este binevenit pentru anumiți jucători, acum au la ce să se gândească„, spunea antrenorul Stelei.


Steaua este o echipă foarte bună, principala favorită la titlu. Pentru noi rămân cele două întâlniri din Cupa României, acolo unde se poate întâmpla orice, însă trebuie să admitem faptul că ei pleacă favoriți

Flavius Stoican, antrenorul lui Dinamo, după 1-1 în Ghencea pe 1 martie 2014


Parcursul fără înfrângere a continuat pentru o Steaua București tot mai sigură de titlu până în etapa a 11-a. Atunci, într-un meci disputat în condiții ciudate, cu un FC Vaslui în criză, Steaua a cedat în Ghencea cu 1-0. Partida la care chiar fanii din Ghencea și-au acuzat favoriții de blat a reprezentat prima revenire cu picioarele pe pământ pentru fotbaliștii Stelei obișnuiți cu victoriile. Imaginea proastă lăsată a fost reparată rapid de trei partide consecutive terminate cu victorii cu 3-0: cu Viitorul, cu FC Brașov și cu Corona Brașov. Adjudecarea titlului s-a petrecut în etapa 31, atunci când Prepeliță aducea o victorie cu 1-0 în fața lui „U” Cluj și trimitea matematic titlul cu numărul 25 în Ghencea. Sezonul 2013/2014 a dat o campioană care a lipsit numai 47 de zile de pe prima poziție a clasamentului, 36 dintre acestea fiind în startul sezonului, atunci când diferența era făcută, printre altele și de meciurile amânate sau de golaveraj.


Claudiu Keșeru, venit în această iarnă, a adus egalul cu Dinamo în Ghencea (1-1) și a marcat ultimul gol al victoriei clare din semifinalele Cupei (5-2)


Lipsa unui golgheter, rezolvată cu o inovație tactică

Fără să aibă parte de ajutorul unui golgheter, așa cum a fost cazul lui Raul Rusescu în sezonul trecut, Steaua a reușit să fie și în această stagiune echipa cu cele mai multe goluri marcate. Cu două etape înainte de finalul sezonului, campioana are 69 de goluri marcate, grație lui Piovaccari (10 goluri), lui Adi Popa (7 goluri), lui Keșeru și lui Chipciu (câte 6 goluri). Lipsa unui marcator l-a obligat pe Laurențiu Reghecampf să se adapteze, iar tehnicianul a venit din retur cu o partitură tactică care a uimit fotbalul românesc. Un sistem cu număr nouă fals, rol îndeplinit de Alexandru Chipciu, a fost folosit de Reghecampf încă din startul returului, iar imposibilitatea celorlalți antrenori de a se adapta din punct de vedere tactic i-a permis Stelei să defileze. 


7 etape a petrecut Steaua pe o altă potiție în clasament în afara primului loc. Cu excepția startului Ligii I, echipa lui Reghecampf a mai pierdut șefia în etapele 17 și 18


1. Superlativele Stelei în sezonul 2013/2014: Cei mai folosiți jucători în Liga I

Efortul financiar dat de implicarea pe trei planuri: Liga I, Cupa României și Liga Campionilor a reprezentat o provocare serioasă pentru majoritatea fotbaliștilor lui Laurențiu Reghecampf. Chiar și așa, patru jucători din lot se pot lăuda cu 28 de apariții în cele 32 de etape de până acum, Ciprian Tătărușanu fiind singurul stelist care a fost integralist în toate partidele în care a jucat.

  Fotbalist Meciuri jucate Medie minute/meci
1 Ciprian Tătărușanu 28 90
2 Florin Gardoș 28 88
3 Lukasz Szukala 28 87
4 Nicușor Stanciu 28 52
5 Adi Popa 27 78

2. Superlativele Stelei în sezonul 2013/2014: Cei mai buni marcatori în Liga I

Lipsa unui marcator constant l-a obligat pe Laurențiu Reghecampf să apeleze la o formulă tactică cu un vârf fals, lucru care a oferit posibilitatea de a ajunge la finalizare fotbaliștilor din întregul compartiment ofensiv. Cu Federico Piovaccari detașat în fruntea clasamentului intern al golgheterilor cu 10 reușite, Steaua s-a bazat masiv pe golurile venite din linia de mijloc.

  Fotbalist Meciuri jucate Goluri marcate
1 Federico Piovaccari 24 10
2 Adi Popa 27 7
3 Alexandru Chipciu 21 6
4 Claudiu Keșeru 15 6
5 Nicușor Stanciu  28 5

3. Superlativele Stelei în sezonul 2013/2014: Cei mai buni jucători de pasă decisivă

Oamenii de gol sunt, pentru majoritatea antrenorilor, la fel de importanți precum cei care introduc mingea în poartă. Adi Popa a fost în acest sezon cel mai bun stelist la acest capitol și a reușit să ofere 10 pase decisive colegilor. De notat prezența lui Alexandru Bourceanu în acest top, deși fostul căpitan din Ghencea a părăsit echipa după pauza de iarnă.

  Fotbalist Meciuri jucate Pase de gol
1 Adi Popa 27 10
2 Nicușor Stanciu 28 6
3 Alexandru Bourceanu 17 5
4 Lucian Sânmărtean 11 5
5 Alexandru Chipciu 21 5

CITEȘTE MÂINE, ÎN EPISODUL URMĂ‚TOR DIN SERIA „DICTATURA STELEI”, O ANALIZĂ‚ A EVOLUȚIEI STELEI ÎN LIGA CAMPIONILOR, ACOLO UNDE A STABILIT UN RECORD NEGATIV PE PLAN EUROPEAN

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen