Derby-ul insolvenței | Ce însemna Rapid – Dinamo în urmă cu 15 ani și cum se trăiește acum meciul. „Dacă terminam sub locul 2 era un eșec”. Dănuț Lupu: „Doar numele a rămas din echipe”

Derby-ul insolvenței | Ce însemna Rapid - Dinamo în urmă cu 15 ani și cum se trăiește acum meciul.
  • Publicat:
  • Actualizat:

În urmă cu 15 ani, Dinamo și Rapid terminau pe primele două locuri în Liga 1 – în acea vreme numită Divizia A. Derby-urile între cele două echipe se jucau cu tribunele pline, iar primele de joc erau consistente. În 2014, săptămâna de dinaintea partidei trece liniștită, fără emoții, nerv, evenimente, polemici. Pare că nimănui nu-i mai pasă

Sâmbătă se dispută în Giulești meciul Rapid – Dinamo, joc la care vor asista maximum 4.000 de spectatori din cauză că stadionul se prezintă în condiții deplorabile, iar măsurile de siguranță sunt ridicate. Febra marelui derby lipsește cu desăvârșire, semn că se dispută un joc oarecare din campionat. „Tratăm acest meci cum le tratăm și pe celelalte„, a spus Stoican în ziua premergătoare partidei. Să fi dispărut unul dintre cele mai importante derby-uri ale campionatului intern? Problemele financiare au reușit să stingă orgoliile dintre două rivale tradiționale? ProSport a ales un meci între cele două disputat în urmă cu 15 ani, pe stadionul din Șoseaua Ștefan cel Mare, pe 17 octombrie 1999. Rapid venea din postura de campioană a României, cu Mircea Lucescu pe bancă, în timp ce Dinamo era ocupanta locului 2 cu un sezon înainte. Pentru a avea un tablou complet, antrenorul „câinilor” era Cornel Dinu, rivalul lui Lucescu. Dinamo a învins cu 2-1, goluri reușite de Mihali și Mutu, dar nu rezultatul este important, ci modul în care s-a trăit un astfel de meci. De fapt, important e modul în care se trăiau meciurile Rapid – Dinamo din acea perioadă. 


În imaginea din stânga este pagina din ProSport din ziua meciului, în imaginea din centru este prima pagină ProSport a doua zi după meci, iar în dreapta este caseta tehnică

Pentru a dezvolta această dezbatere, ProSport a ales trei nume care au fost prezente pe teren la acel meci: Narcis Răducan, de la Rapid, Florentin Petre, de la Dinamo, iar pentru concluzie l-am păstrat pe Dănuț Lupu, cel care se autocaracterizează: „M-am născut și sunt dinamovist, dar cel mai bine m-am simțit la Rapid. E ca atunci când te naște o mamă, te părăsește și te crește alta„. 

„Lucescu insista să avem salariile la zi”

Meciul de sâmbătă este numit „Derby-ul insolvenței”, disputat între Dinamo, o formație care în ultimele cinci sezoane nu a prins podiumul niciodată, și Rapid, o nou-promovată cu mari probleme financiare. O situație complet diferită față de meciul din urmă cu 15 ani, când se juca între două echipe care terminaseră pe primele două poziții în sezonul precedent, dar și foarte potente din punct de vedere financiar. Nu, asta nu înseamnă că George Copos era prea darnic, dar jucătorii nu rămâneau neplătiți cu lunile. „Lucescu îl stresa mereu pe Copos să ne plătească salariile și tocmai de-aia avea și cele mai mari așteptări de la noi. Dacă terminam sub locul 2 era considerat un insucces„, descrie Narcis Răducan modul în care antrenorul de atunci al Rapidului încerca să le ia fotbaliștilor grijile de pe umeri. Dar pentru unii fotbaliști tineri, partea financiară nu era singura problemă. „Nea Mircea mergea la școală după ăștia mai mici, Maftei sau Mărgăritescu. Avea grijă să nu fie ăștia stresați de note, de absențe, vorbea cu profesorii„, mai spune Răducan.

3.000 de dolari era prima de victorie într-un meci Rapid – Dinamo în urmă cu 15 ani

„Cornel Dinu mergea cu noi la doctor”

Nici în tabăra de la Dinamo nu era prea mare deranj, dimpotrivă. În acea perioadă se forma echipa care avea să domine fotbalul românesc la începutul anilor 2000. Florentin Petre făcea parte din grupul format de Cornel Dinu la Dinamo, devenind cu timpul unul dintre cei mai importanți jucători din istoria recentă a clubului: „Nu se poate compara ce meciuri erau atunci cu ce e acum. Era altă organizare, se trăia altfel. Înainte de un astfel meci toate lucrurile erau la rândul lor. Totul era stabilit, nimic nu rămânea la întâmplare. Țin minte că Mister (n.r – Cornel Dinu) mergea cu noi la doctor să vadă că nu suntem accidentați sau să fie la curent cu recuperarea„, își amintește „Piticul” pentru ProSport. 

„Nu se poate compara ce era atunci cu ce e acum”

Pentru a găsi o părere oarecum imparțială, ProSport a apelat la Dănuț Lupu. Fostul mijlocaș al celor două echipe este extrem de dezamăgit de modul în care se prezintă Dinamo și Rapid: „Cine era antrenor la Rapid atunci? Lucescu, nu? Cine e acum? Ganea! Păi, asta e comparația. Atunci antrenorii erau plini de pasiuni, acum aleargă după bani. Mai departe, cum să îl compar pe Copos, om cu o avere de câteva sute de milioane de euro, cu Moraru, om cu datorii de câteva zeci de milioane în Moldova? Eu cred că nu se poate compara ce era atunci cu ce e acum. Doar numele echipelor a rămas față de ce era atunci”.


Adrian Mutu (în centru) a înscris al doilea gol al lui Dinamo la meciul contra Rapidului, în 1999, scor 2-1

Cum trata presa un Rapid – Dinamo în urmă cu 15 ani

Totuși, un derby între Rapid și Dinamo începea în redacțiile de sport. Ferba unui astfel de meci se simțea cu cel puțin patru zile înainte. Cătălin Tolontan, redactorul-șef al ProSport în urmă cu 15 ani, în prezent redactor-șef al Gazetei Sporturilor, a acceptat să vorbească despre modul în care unul dintre cele mai importante meciuri din fotbalul românesc s-a schimbat. 

„Acum un deceniu și jumătate, la un meci Rapid – Dinamo asistau 50 de jurnaliști de presă scrisă și 10 de televiziune. Astăzi, sunt 10 de la ziare și 50 de la TV. Această diferență se simte și altfel. Sportul nu are nevoie doar de imagini, ci și de poveștile care să țeasă aceste imagini, să le lege. Televiziunea face un mare bine, dar și un rău fotbalului. Îl expune la un nivel fără precedent, însă îl și lasă ca pe un poster bidimensional. Se termină meciul, încep comentariile la TV, se șterg imaginile și rămâne foarte puțin oamenilor în absența cuvântului scris, nu neapărat pe hârtie, ci și pe internet. Dar poate că ceea ce tu (n.r – se referă la reporterul care l-a întrebat ce s-a întâmplat de a apărut o lipsă de interes privind acest meci) numești un sentiment că meciurile nu mai sînt atât de gustate ca înainte, sentiment pe care îl am și eu, vine și din alte motive: sunt mai multe evenimente sportive, viața are mai multe oferte decât acum 15 ani, generațiile tinere nu mai au același atașament față de fotbal. Și, nu în ultimul rînd, poate că noi suntem revoluți și nostalgici”


Camerele de luat vederi au luat fața reportofoanelor și a ziariștilor de presă scrisă. Informația circulă mai repede, dar la fel de repede dispare FOTO: Mediafax
 

Ce se întâmpla în sportul românesc în acea perioadă

Mereu conflictualul Pițurcă

În perioada aleasă de ProSport lucrurile în sportul românesc nu erau cu mult schimbate. În primul rând, Victor Pițurcă era selecționerul României, iar lucrurile nu erau deloc liniștite. Asta chiar dacă naționala venea după trei participări consecutive la Campionatele Mondiale. Liderii echipei, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Dan Petrescu, puneau presiune ca Victor Pițurcă să fie schimbat. Hagi și Popescu se simțeau jigniți de faptul că selecționerul spusese că în eventualitatea unui conflict cu jucătorii, aceștia din urmă nu ar mai veni la națională. Mai mult, Pițurcă afirmase că Dan Petrescu a apelat la Ioan Becali pentru a primi banderola de căpitan. Cei trei s-au aliat împotriva fostului și actualului selecționer, care a fost demis în cele din urmă. 


Pițurcă găsise sprijinul lui Mircea Sandu deși cei mai importanți jucători ai naționalei erau împotriva selecționerului

Steaua era în cădere, Gâlcă în urcare

Dacă Dinamo și Rapid erau cele mai puternice echipe din fotbalul românesc, nu același lucru se poate spune despre Steaua. „Roș-albaștrii” nu treceau prin cea mai bună perioadă, fiind eliminați din Cupa României de „U” Craiova. În campionat reușeau să învingă Ceahlăul cu 3-0, dar prestația jucătorilor atrăgea critici din partea suporterilor. 

În paralel, Costel Gâlcă, ajuns la Espanyol, reușea să devină unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei naționale, fiind selecționat aproape în fiecare meci. 

Steaua nu se afla în cea mai bună perioadă a istoriei sale. „Roș-albaștrii” erau eliminați din Cupa României de Craiova, iar fanii protestau vehement la adresa jucătorilor

Alte evenimente din săptămâna meciului

Separat de Dinamo – Rapid și conflictul dintre Pițurcă și vedetele naționalei, ProSport aborda pe larg și celelalte evenimente ale săptămânii. Pe scurt, gimnastele reușeau să câștige șapte medalii de Campionatele Mondiale de la Tianjin, Gloria Bistrița se ocupa cu ce știa mai bine, iar Ilie Dumitrescu încerca să se lanseze în impresariat, sperând că le va lua fața fraților Becali. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup