Cine face jocurile? „Da, am fost în același club cu oficialii clujeni. Pe unul dintre ei l-am văzut la baie”. Kovacs, acuzat din toate părțile că a făcut, în ultimii ani, jocurile echipei lui Paszkany

Cine face jocurile?
  • Publicat:
  • Actualizat:

Istvan Kovacs a devenit, în ultimele zile, unul dintre cei mai huliți arbitri din istoria României, după prestația de la ASA Târgu Mureș – Steaua 1-0. Centralul a comis 7 greșeli majore împotriva campioanei, care simte, ca și Astra, că titlul s-ar putea juca în acest sezon în spatele scenei. Cele două formații care s-au implicat și anul trecut în lupta pentru titlu au trimis săgeți spre CFR, acuzându-i voalat pe clujeni că luptă și cu alte arme decât cele din teren.

„Întâmplare”, așa ar caracteriza prestația lui Kovacs mulți dintre cei care au privit partida de la Târgu Mureș. Se prea poate ca arbitrul să fi prins o zi foarte slabă și să greșească împotriva unei singure echipe. Dar trecutul centralului din Carei indică și altceva, iar oficialii cluburilor din Liga 1 știu foarte bine dedesubturile afacerii numite „titlu” încât să reacționeze când simt că se întâmplă ceva ciudat.


Astra, prima echipă care a dat semnalul de alarmă în acest sezon

Am rămas mut când am aflat că delegările se fac la Cluj„, explica președintele Astrei, după meciul direct cu CFR, trăgând un semnal de alarmă asupra posibilelor dedesubturi cu impact la vârf din fotbalul românesc. De-a lungul timpului, Istvan Kovacs a fost etichetat drept un „arbitru de casă” al ardelenilor, mulți susținând că a fluierat pe teren așa cum i s-a dictat.

17 meciuri în care a fost implicată Steaua a condus, de-a lungul timpului, Kovacs. Actuala campioană a reușit, cu el la centru, victorii în doar 7 partide, adică un procentaj de reușită de 41%. Centralul din Carei a eliminat câte un jucător al Stelei în 5 jocuri consecutive în care a arbitrat clubul din Ghencea, în perioada 2008-2010

Dinamo, prima victimă

Prima oară când s-a discutat despre eventualele legături ale lui Kovacs cu CFR a fost după o partidă jucată în 2008 de fosta campioană în compania lui Dinamo. Clujenii s-au impus la capătul unei partide extrem de controversate, la finele căreia Dinamo a acuzat arbitrajul.

La două zile distanță, în ProSport a apărut informația că, după meci, centralul ar fi petrecut într-un club din Cluj. Nimic anormal, mai ales pentru un tânăr de vârsta lui, dar, ca întotdeauna, compania a ridicat semne de întrebare. Se pare că partenerii de distracție ai arbitrului din Carei au fost chiar oficiali ai CFR-ului,  alături de care a băut câteva pahare de șampanie. Printre perdelele separeului, sursele ProSport suțineau la vremea respectivă că l-ar fi văzut chiar pe președintele Iuliu Mureșan.

Da, am fost în club, împreună cu restul brigăzii, invitați de un prieten din Cluj. Probabil că au fost și oficiali ai CFR-ului, pentru că sediul clubului lor se află în apropierea clubului, dar n-am stat la masă cu ei și nici nu ne-am întreținut. Pe unul dintre ei l-am văzut doar întâmplător, în timp ce mergeam la baie. Oricum, nu văd nimic anormal în a merge să mă distrez„, declara Kovacs la vremea respectivă, imediat după ce fusese desființat în direct la TV de Ion Crăciunescu, care afirmase despre acesta că a arbitrat la derby cum i-a dictat sistemul.

Probabil că omul era bucuros, doar tocmai ce-și îndeplinise misiunea. Să-i fie de bine! De acum, după fiecare meci câștigat, invit și eu arbitrii la discotecă” – Cristi Borcea, președinte executiv Dinamo, în 2008


Steaua, una dintre echipele care a „tras” cel mai mult în urma prestațiilor lui Kovacs

Acuzat că a primit 500.000 de euro mită

Gigi Becali, în general un tip ale cărui vorbe nu pot fi considerate decât în rare cazuri ca având legătură cu realitatea, a fost următorul care l-a luat în colimator pe Istvan Kovacs, spunând despre el că fluieră în interesul CFR-ului. Finanțatorul stelist aflat acum după gratii l-a acuzat pe centralul din Carei că ar fi luat jumătate de milion de euro de la conducătorii celor de la CFR Cluj pentru a-i ajuta pe aceștia să câștige campionatul, în sezonul 2011-2012. „Istvan Kovacs a primit sarcina în acest an să le execute pe Steaua, Dinamo, Rapid și Vaslui. Cum se dau banii? Eu vă spun cum ia bani Istvan Kovacs. Dacă el stă prin discotecă pe acolo pe la Cluj… aia e discoteca patronului de la Cluj. Sau îi zic, Kovacs, îți dau acum 500.000 de euro și, dacă iau titlul, îți mai dau 500.000 de euro. Dacă nu-l iau, mi-i dai înapoi. Care-i problema, poate să mă prindă cineva în flagrant? Și dacă mă prinde, ce? Le zic că-i dădeam împrumut și facem și contract„, explica Becali circuitul banilor spre arbitri, în campionatul din România.

Dacă aceste episoade ar fi fost unele izolate, probabil că Istvan Kovacs nu ar fi fost atât de criticat după meciul Stelei de la Târgu Mureș. Dar, de-a lungul timpului, foarte mulți conducători l-au acuzat pe acesta de lucruri necurate. Majoritatea făcute, spun aceștia, cu scopul de a o ajuta pe CFR, după cum reiese din declarațiile de mai jos. Am căutat în arhivă și, în ultimii 5 ani, toate numele mari din fotbalul românesc au făcut cel puțin o referire la posibila legătură dintre Kovacs și clujeni.

„M-am obișnuit ca arbitrajul să ne dezavantajeze. Ar fi o surpriză să ne arbitreze corect cu CFR Cluj. Uitați-vă la meciurile din trecut cu CFR, în toate am fost dezavantajați! Amintiți-vă de ceea ce ne-a făcut Kovacs!”
Mititelu, în martie 2009, înainte de un meci cu CFR

„Kovacs trebuie exclus! Arbitrajul a fost scandalos. Am avut două penalty-uri neacordate (n.r. – la Torje și Andrei Cristea), iar adversarii au înscris din ofsaid. Nu se poate! Nu e prima oară când suntem dezavantajați”
Cristi Borcea, în septembrie 2009, simțind că lui Dinamo i se pun bețe în roată în lupta pentru titlu

„Dacă ar exista un Campionat Mondial la șmecherie, Kovacs ar fi în primele trei poziții sau chiar pe prima”
Ioan Niculae, în septembrie 2014, după CFR – Astra 4-1. Declarațiile i-au adus finanțatorului giurgiuvenilor o suspendare de 6 luni

Am văzut mai multe faulturi grosolane nesancționate la CFR – Dinamo de îmi venea să-mi pun măna la ochi. Si tehnic, si disciplinar, Kovacs a făcut niște greșeli nepermis de mari. În România se poartă arbitrii orientați. Dacă Istvan Kovacs va arbitra și în continuare la fel, în doi-trei ani se curăță. E păcat de el, că are potențial, dar el arbitrează cum îi dictează sistemul. Nu o să mă mire ca după o prestație catastrofală ca a lui de la acest meci să fie trimis la turnee de pregătire pe la UEFA. O să se prindă până la urmă și cei de acolo de ce se întampla la noi cu arbitrii reținuți de la delegări
Ion Crăciunescu, în octombrie 2008, după ce CFR bătuse, la capătul unui meci cu „cântec” pe Dinamo

„Am rămas mut aseară (n.r. – sâmbătă), când am aflat că delegările arbitrilor se fac la Cluj. Știați asta? La Banca Transilvania, unde lucrează domnul Patrițiu Abrudan! Aici am ajuns. Anul acesta, lupta pentru titlu se va da între Steaua și CFR”
Dinu Gheorghe, septembrie 2014, după CFR – Astra 4-1, meci arbitrat de Istvan Kovacs

„Și noi am fost loviți de acest sindrom „Kovacs”, anul trecut la Astra unde am pierdut campionatul în minutul 95. Tot ceea ce am spus despre el rămâne valabil și o spun și acum: nu are ce să caute în arbitraj! Un șmecher făcut arbitru la apelul de seară. Nu știu cum naiba mai este delegat în continuare. Are o singură șansă, să se lase de această meserie!”
Adrian Porumboiu, mai 2012

„Mă așteptam să ne arbitreze Paszkany. Era mai corect așa. Kovacs a venit cu lecția învățată, iar Șovre nici nu trebuia să fie delegat. A arbitrat hoțește”
Cornel Dinu, în martie 2012

„Este  revoltător cum domnul Kovacs l-a eliminat pe Geraldo pentru două faulturi de joc. Mai mult, nu i-a arătat direct cartonașul roșu lui Djokovic după ce acesta l-a strâns de gât pe De Lucas. Cum, de altfel, nu a sancționat nici faultul asupra lui Zicu la o ținere evidentă. Cine a urmărit meciul a putut vedea că acest ecuson FIFA aleargă, la propriu, fotbaliștii noștri pentru a-i forța să iasă mai repede de pe gazon în momentul schimbărilor. În ultimele două meciuri în care ne-a arbitrat, la Piatra Neamț și acum, la Cluj, domnul Kovacs ne-a eliminat de fiecare dată câte un jucător. Data viitoare când ne arbitrează, sperăm, însă, că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, o să intrăm direct cu 10 fotbaliști pe teren pentru a-l scuti de penibilul situației de a ne elimina gratuit un om”
Marius Nicolae, manager la Petrolul, în aprilie 2014, după un CFR – Petrolul 1-1

„Dintr-un obscur profesor de sport la Carei, lipsit de experiență, a ajuns un personaj extrem de important. Schimbă mașină după mașină, face tot felul de vacanțe exotice și a ajuns playboy în Carei. Nu are niciun fel de afacere, iar salariile profesorilor nu sunt chiar atât de mari”
Daniel Stanciu, manager sportiv la Vaslui, în aprilie 2012

„Este incredibil ce se întâmplă, suntem bătaia lor de joc! La meciul cu CFR l-au pus pe Kovacs, pe care l-am recuzat de anul trecut. Au spus că nu au mai găsit hârtiile, dar dacă nici actele nu sunt luate în calcul, ce ne rămâne de făcut? Poate să ne retragem din campionat să mergem în țările vecine, Bulgaria, Serbia, că aici, la noi, oricum este o competiție pentru trei sau patru echipe. Sigur vom fi primiți ostil de gazde, iar acum mergem și cu un handicap – arbitrajul. Luăm în calcul retragerea de pe teren, dar cel mai bine ar fi ca domnul Avram să îl schimbe pe Kovacs”
Silvian Cristescu, team-managerul Craiovei, în noiembrie 2009, înainte de un duel cu CFR. Oltenii aveau vie în minte imaginea meciului din sezonul trecut, când arbitrul a fost acuzat că a făcut „cărțile” pentru clujeni, în meciul direct. „Atunci, Kovacs a contribuit decisiv la victoria lor. Nu a eliminat doi jucători clujeni, Toni și Dorsin, nu a dat cel puțin un penalty pentru noi, iar la unul dintre golurile lor s-a bucurat la fel ca jucătorii”, mai spunea Cristescu

„CFR are de ani buni arbitri afiliați. Kovacs este împins de ani buni de la spate de CFR, spun că nu îl cunosc dar au băut împreună șampanii scumpe la petreceri serioase organizate de cei de la Cluj. Lucrurile astea erau întărite inclusiv de Crăciunescu înainte de a ajunge la CCA, din nou”
Adrian Poprumboiu, în mai 2012

„CFR n-are demnitatea să vorbească de arbitraje 2.000 de ani de acum înainte! Arbitrajul e bolnav. Unele echipe acceptă să se infecteze, ba chiar îl cultivă, altele se feresc”
Marian Iancu, noiembrie 2010

Cât câștigă un arbitru în România

4.900 de lei ia la un singur meci un central, cât e baremul pentru Liga I. Un arbitru FIFA, așa cum este Kovacs, își mai asigură însă aproximativ 15.000-20.000 de euro pe an. Arbitrii de top din România își mai rotunjesc bugetul din partidele oficiate în cupele europene. Ei sunt delegați, în medie, la cinci jocuri pe an. În Europa League, un central primește 3.100 de euro pentru un meci, toate cheltuielile de cazare, masă și transport fiind asigurate de UEFA. În Liga Campionilor, în schimb, suma este și mai mare: 4.600 de euro pe meci.

„Am două defecte: sunt incoruptibil și fluier doar ce văd pe teren”
Istvan Kovacs, într-un interviu ProSport acordat în ianuarie 2012

„Categoric, nu se poate trăi doar din arbitraj. Cariera de arbitru este destul de scurtă și, chiar dacă ești la un nivel ridicat, trebuie să mai faci ceva pe lângă pentru a putea trăi. Eu, când nu arbitrez, sunt profesor de educație fizică și sport la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, unde am cinci clase”
Istvan Kovacs, într-un interviu ProSport acordat în ianuarie 2012

Conducerea CFR nu a putut fi contactată pentru a comenta eventualele legături cu Istvan Kovacs. A doua zi după meciul ASA – Steaua, arbitrul a declarat: „M-aș apăra, dar nu pot. Regulamentul nu-mi permite”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…