Cei mai curajoși antrenori. Rednic a trimis contra Stelei echipa cu cei mai mulți jucători sub 21 de ani din Liga 1. Hagi și Rădoi îl urmează. Dinamo a depășit Viitorul: a avut cea mai mică medie de vârstă | INTERVIU

Redactor:
Matei Udrea
Cei mai curajoși antrenori. Rednic a trimis contra Stelei echipa cu cei mai mulți jucători sub 21 de ani din Liga 1. Hagi și Rădoi îl urmează. Dinamo a depășit Viitorul: a avut cea mai mică medie de vârstă | INTERVIU
  • Publicat:
  • Actualizat:

Argumentul clasic al antrenorilor români, care spun că nu folosesc tineri în echipe din cauza presiunii rezultatului, este desființat de fapte. Mircea Rednic și Mirel Rădoi au trimis duminică, în chiar cel mai important meci din România, cinci și, respectiv, trei jucători sub 21 de ani. Dinamo a depășit chiar Viitorul lui Hagi, intrând în „eternul derby” cu cea mai tânără echipă din etapa a 5-a din Liga 1. Nici Steaua nu este departe. Deși mizează din plin pe jucătorii tineri, care alcătuiesc jumătate din loturi, Steaua și Dinamo ocupă acum locurile 2 și 3 în clasament.

Rednic meșterește la o nouă generație de „câini roșii”


Mircea Rednic a trimis pe teren împotriva Stelei cea mai tânără echipă din etapa a V-a a Ligii 1. FOTO: ProSport

Mircea Rednic, antrenorul de la Dinamo, nu se dezminte și, urmând linia mentorului său Mircea Lucescu, e în plin proces de asamblare a unei echipe de puști care are toate șansele să devină valoroasă în scurt timp. Rednic a folosit duminică, în deplasarea la campioana Steaua, cinci fotbaliști „de tineret”: Steliano Filip (21 de ani), Dorin Rotariu (20 de ani), Nedelcearu (19 ani), Ionuț Șerban (20 de ani) și Patrick Petre (18 ani). Cu alți cinci jucători până în 25 de ani și niciunul trecut de 30, Rednic a reușit performanța ca, în cel mai greu meci al sezonului, să alinieze cea mai tânără echipă a etapei, depășind până și Viitorul lui Hagi. Media de vârstă a „roș-albilor” a fost duminică de 23,2 ani.

În lotul dinamovist, în acest moment se găsesc 10 jucători sub 21 de ani. Cinci dintre ei sunt produsul integral al centrului de copii și juniori al echipei din Ștefan cel Mare. Dorin Rotariu, Nedelcearu și Patrick Petre au fost duminică prezenți pe teren.

Ceea ce pare să deosebească actuala formație Dinamo de nesfârșitele încercări din ultimii ani este tocmai perspectiva. Dacă ridicolele proiecte „New Dinamo” trâmbițate pentru a masca falimentul clubului nu produceau nici jucători, nici rezultate, de data aceasta lucrurile se îndreaptă în altă direcție. Dinamo e acum neînvinsă în campionat, pe podium și la un singur punct de lider, a trecut cu bine și de derby-ul cu Steaua, primește greu gol și puștii asmuțiți de Rednic se descurcă din ce în ce mai eficient pe teren.

Rădoi, omul care a redeschis porțile tinerilor la Steaua


De la venirea la Steaua, Mirel Rădoi a făcut o infuzie masivă de juniori în lot. Este, poate, singurul lucru bun concret
reușit de fostul internațional deocamdată. FOTO: ProSport

Nici oponentul lui Rednic, începătorul Mirel Rădoi, nu e departe, deși este și el presat de rezultate. Dacă există vreun merit în acest start de sezon și carieră care nu i se poate nega diletantului de pe banca „roș-albaștrilor”, acela e că a redeschis porțile Stelei pentru tineri. 13 dintre fotbaliștii din lotul campioanei sunt buni de juniori sau de tineret. Duminică, în derby, Rădoi a folosit trei jucători sub 21 de ani. Unul dintre ei, Mihalcea, intrat în minutul 82, este chiar mezinul etapei a V-a. Cei 16 ani pe care-i atestă buletinul nu i-ar permite stelistului nici măcar să voteze. Cu o medie de vârstă de 24,3 ani, Steaua ocupă „bronzul” etapei a V-a, după Dinamo și Viitorul.

Din cei 13 jucători sub 21 de ani, șapte provin de la propriul centru de copii și juniori. Cu Dinamo, pe teren au fost prezenți doi jucători crescuți de Steaua: portarul Cojocaru și mezinul Mihalcea.
Totuși, această lăudabilă preocupare a luI Rădoi pentru jucătorii tineri este periclitată de prezentul imediat. În mod evident, o parte însemnată dintre copiii aduși în lotul lărgit nu va reprezenta o soluție viabilă în meciurile decisive care urmează cu Rosenborg, în play-off-ul Europa League. Mihalcea este excepția fericită și lăudabilă, dar e exclus ca foarte mulți dintre copiii de 17-18 ani prezen’i acum în cantonament să ajungă pe teren în lunile următoare. Din acest punct de vedere, Rădoi are nevoie disperată de timp pentru a putea să dezvolte proiectul pe care pare să-l aibă. Deja patronul și nașul său dă oarece semne de nerăbdare.
 

Hagi rămâne Regele copiilor. Planul său pare că începe să funcționeze tot mai bine


Hagi are cei mai mulți copii din Liga 1 în lot, dar asupra sa nu apasă presiunea rezultatelor imediate

Echipa cu cei mai mulți jucători tineri în lot rămâne deocamdată, de departe, Viitorul lui Hagi. În total, 22 de fotbaliști sub 21 de ani se află sub comanda „Regelui”. Este însă evident că acolo e vorba de un sistem impracticabil la Dinamo și Steaua. În primul rând, țintele pe care le au cei doi giganți din București sunt diferite de cele ale lui Hagi. Viitorul are ca obiectiv declarat creșterea și promovarea copiilor, obținerea de performanțe fiind planul țintă secundară. Prin contrast, Dinamo și Steaua subordonează orice altă țintă obiectivului principal, victorii la fiecare meci și câștigarea de trofee.

Chiar și așa, Hagi pare să fi găsit drumul spre succes. La Viitorul a adus jucători cu mare experiență, printre care și cel mai bun coordonator din Liga 1, experimentatul Cernat (35 de ani), aceștia împreună cu hoarda de copii de la Academie având anul acesta planul de a se califica în play-off.

Falanga celor ostili promovării de tineri rămâne încă numeroasă. În ultima etapă, șase echipe au avut pe teren, împreună, doar doi jucători sub 21 de ani

În continuare, în Liga 1 există însă un număr mare de antrenori și conducători de cluburi care fac urticarie doar când se gândesc la posibilitatea de a aduce la echipă jucători la vârsta facultății. În ultima etapă, șase echipe au avut zero sau un singur fotbalist sub 21 de ani pe teren. Francisc Dican, de la CFR, Marius Șumudică, de la Astra, Vasile Miriuță, de la ASA, Tibor Selymes, de la Petrolul, Edi Iordănescu, de la Pandurii, și Nicolo Napoli, de la Iași, au apetit zero (sau aproape zero) pentru tineret. Ei par nucleul dur al falangei care crede că tinerețea și valoarea nu pot conviețui în același corp.

Campionii ostilității față de fotbaliștii la început de carieră sunt ieșenii lui Nicolo Napoli. În etapa a V-a, CSMS a avut de departe cea mai bătrână echipă din Liga 1, cu o medie de vârstă de 29,4 ani.

Deși e greu de crezut, moldovenii i-au surclasat chiar și pe cei de la ASA, care se părea că nu pot fi detronați din clasamentul veteranilor. Iași a avut pe teren opt jucători de cel puțin 30 de ani, cu doi mai mulți decât cei folosiți de Miriuță la ASA.

INTERVIU | Rednic a descoperit un zăcământ la Dinamo: „Am material foarte bun aici. Mai sunt încă vreo 4-5 de mare-mare talent la echipa a doua. Dar e nevoie de răbdare și timp”

Mircea Rednic păstrează o luciditate optimistă după egalul muncit de duminică și spune că, în condiții ideale, jucătorii tineri nu trebuie aruncați pe teren în număr mare și direct la meciurile decisive. Dar antrenorul dinamovist nu se lamentează. Afirmă deschis că presupusa incompatibilitate între performanță și tinerețe e doar o prejudecată: „Eu am demonstrat deja că se poate”.

Antrenorul „roș-albilor” dezvăluie că a descoperit la Dinamo o adevărată comoară de jucători tineri extraordinar de talentați, din care garantează că va scoate fotbaliști de top. E, practic, prima veste bună după foarte mult timp pentru suporterii dinamoviști, despre care însă Rednic știe că nu mai au răbdare.

ProSport: Domnule Rednic, Dinamo a avut cu Steaua cea mai tânără echipă și cel mai mare număr de jucători sub 21 de ani din etapa a V-a…
Mircea Rednic:
Păi, ai văzut ce aveam pe bancă! Sunt copii foarte buni, s-au descurcat, însă cu acest gen de jucători trebuie să ai răbdare, trebuie timp și muncă multă.

Totuși, ați scos-o la capăt.
Se pot obține rezultate, însă repet că e nevoie de răbdare. Pe copiii ăștia trebuie să-i bagi treptat, în momente favorabile, nu la 0-0 cu Steaua, în deplasare, când e presiunea asta. Știu eu ce spun. Patrick Petre mi-a jucat excelent cu Viitorul, a fost decisiv, puțin a lipsit să nu ne aducă și victoria. Aseară, cu Steaua, o jumătate de oră, cât a jucat, nici nu s-a văzut pe teren. E foarte riscant să ai atâția copii pe teren la un astfel de meci. Îți trebuie și experiență, nu doar talent și entuziasm.


Antrenorul a simțit că miza partidei cu Steaua l-a depășit pe neexperimentatul Patrick Petre. FOTO: ProSport

Aveți la Dinamo jucători tineri de calitate pe care să-i puteți promova?
Daa, am! Am, am! Cu siguranță! Niște copii foarte-foarte buni am aici. Iar la echipa a doua mai sunt încă vreo 4-5 de mare-mare talent, cât de curând ne bazăm și pe ei. Avem aici un fundaș central senzațional. Are 16 ani, e din grupa lui Moldoveanu, pe care l-am luat deja la lotul mare. O să vedeți!

Până la urmă, se poate face performanță cu tineri sau nu?
Se poate, fără discuție! Păi, eu știu ce am făcut la Standard Liege! Le-am făcut echipă și jucători pe care pe urmă au luat 40 de milioane de euro. Însă aici e presiunea rezultatelor, nici suporterii, nici conducerea nu au timp să aștepte. Eu am contract pe un an, obiectivul este să ajungem pe loc de cupe europene.

Deocamdată, sunteți în grafic.
Da, deocamdată, da. Eu sunt optimist. Cred că vom reuși.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…