Ce găsește Protasov la Astra: haos, intervenții dure ale patronului, fotbaliști cu chiriile neplătite și o echipă care se pregătește la Ruse, în Bulgaria. Culisele demiterii lui Daniel Isăilă

Ce găsește Protasov la Astra: haos, intervenții dure ale patronului, fotbaliști cu chiriile neplătite și o echipă care se pregătește la Ruse, în Bulgaria. Culisele demiterii lui Daniel Isăilă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Oleg Protasov, ucraineanul de 50 de ani venit în locul lui Daniel Isăilă, găsește la Astra Giurgiu, vicecampioana României, o stare explozivă de lucruri care e greu de crezut că se vor rezolva prin această schimbare pe banca tehnică. În spatele demiterii lui Isăilă stau o serie de motive care n-au depins de antrenorul de 42 de ani. Problemele financiare ale echipei, dar și lipsa unei strategii pe termen lung a finanțatorului Ioan Niculae, care a mutat echipa la Giurgiu în 2012 fără să se gândească la condițiile pe care le oferă echipei, au fost principalele motive pentru care Astra a avut rezultate din ce în ce mai slabe în toamnă. Niciuna dintre aceste cauze nu se rezolvă prin aducerea fostei vedete a naționalei URSS de acum trei decenii.

  • Pentru că în Giurgiu nu există un hotel modern, iar arena „Marin Anastasovici” nu are condiții de top, giurgiuvenii fac cantonamentele la Ruse, în Bulgaria
  • Înaintea meciului cu CFR Cluj, jucătorii au intrat în grevă din cauza salariilor neplătite, fiind la un pas să nu se urce în avion pentru a face deplasarea
  • Debarcarea lui Isăilă fusese pregătită încă de la începutul săptămânii, dovadă rapiditatea cu care Oleg Protasov a fost investit pe banca tehnică a Astrei

Pentru Astra Giurgiu, sezonul începuse excelent. Victoria din Cupa României a primit un „bis” tot pe Arena Națională și tot în fața Stelei, în Supercupă, giurgiuvenii reușind astfel să le „sufle” bucureștenilor ultimele două trofee interne. Eliminările echipelor Slovan Liberec și Olympique Lyon, care au dus la calificarea echipei lui Ioan Niculae în premieră în grupele unei cupe europene, au fost privite drept rezultate excepționale ale unei mari favorite la titlu în România.

Dar, în mai puțin de două luni, practic în numai 25 de zile, situația s-a deteriorat teribil în vestiarul echipei giurgiuvene. Din ultimele șapte partide, Astra nu a câștigat decât una, 2-1 cu Pandurii, și a obținut o singură remiză, 0-0 cu Steaua. În rest, eșecuri pe linie. Un sezon care începuse excelent pentru echipa finanțată de Ioan Niculae s-a transformat încet, dar sigur, într-un mare eșec. De aici până la demiterea lui Daniel Isăilă pentru a doua oară în mai puțin de șase luni nu a fost decât un pas. Victoriile din iulie și august s-au transformat în amintiri îndepărtate, iar bomba cu ceas a explodat vineri, când Isăilă a fost înlocuit cu Oleg Protasov (50 de ani), pregătit încă de la începutul săptămânii ca variantă de înlocuire pentru tehnicianul de 42 de ani. Dovadă că Protasov, care nu mai antrenase în România din 2005, a fost prezentat deja la Giurgiu vineri după-masă.


Cuplul Dinu Gheorghe-Daniel Isăilă, care a adus calificarea Astrei în grupele EUropa League, s-a destrămat vineri

Ședința de luni i-a semnat soarta lui Isăilă

Ce s-a întâmplat, însă, la Astra după eșecul suferit acasă cu Viitorul, scor 0-1, duminică? Pe moment, finanțatorul Ioan Niculae a anunțat că Daniel Isăilă va continua în postura de antrenor, dar că „stafful tehnic și-a ales singur noul obiectiv”. Faptul că lui Niculae a declarat că „îi e rușine să meargă la stadion” a trecut necomentat, însă a fost o avanpremieră pentru startul căderii pieselor de domino care au dus la demiterea lui Isăilă. „Am avut niște dispute cu patronul… Au fost niște discuții în contradictoriu, nu pot să spun mai multe. Acum aștept decizia conducerii”, explica tehnicianul pentru ProSport cu puțin timp înainte ca Astra să anunțe oficial demiterea sa.

În ședința de luni, a doua zi după eșecul cu Viitorul, tehnicianul și-a expus nemulțumirile în fața lui Niculae, care a decis că e momentul unei schimbări la echipă. Însă problemele Astrei nu se opresc la banca tehnică, rezultatele slabe din ultima vreme fiind consecința normală a unui cocteil de neajunsuri tot mai frustrante pentru jucători. Cum Niculae a reacționat dur, Isăilă a căzut la mijloc și a fost dat afară, urmând să fie remunerat cu salariul până la finalul contractului, conform unei clauze pe care tehnicianul și-a trecut-o în contract.


Eșecul cu CFR Cluj nu a fost decât începutul sfârșitului pentru Isăilă la Astra Giurgiu

Startul declinului: eșecul cu CFR Cluj

Tot Isăilă a declarat că începutul sfârșitului a fost eșecul cu CFR Cluj, scor 1-4, din etapa a XII-a a Ligii 1, într-un meci desfășurat pe 13 septembrie. Cu două zile înainte de joc, s-a aflat că jucătorii Astrei au făcut o grevă spontană din cauza faptului că nu și-au primit salariile și primele pentru câștigarea Cupei și a Supercupei României. Timp de două zile, giurgiuvenii nu s-au antrenat și au fost cu greu convinși să se urce în avion pentru a se deplasa spre Cluj. Până la urmă, lucrurile s-au rezolvat, dar rezultatul a fost catastrofal, un eșec cu 1-4 și doi eliminați din tabăra Astrei. Cât timp echipa a mers bine, din victorie în victorie, Astra a fost o adevărată familie. Dar tensiunile inerente condițiilor improprii de la echipa giurgiuveană s-au declanșat imediat după primul eșec.

56,3% e procentajul de victorii al lui Isăilă pe banca Astrei (31 de victorii în 55 de meciuri)

De aici, declinul a continuat. Cu gândul mai mult la salariile restante, dar și la utilitățile neplătite, fiind aproape dați afară din case, jucătorii Astrei au făcut un meci slab la Zagreb, unde au pierdut cu 5-1 la debutul în grupele Europa League. Iar postul lui Isăilă a început să se clatine din ce în ce mai mult, în ciuda declarațiilor lui Dinu Gheorghe și ale lui Ioan Niculae, care asigurau că nu e vorba de o demitere.

Simțind că poate pierde controlul asupra echipei, Niculae a plătit salariile restante, dar și prima de Cupă, iar jucătorii au reacționat pozitiv, reușind o victorie, 2-1 cu Pandurii. Insuficientă pentru miliardar, care a tunat din nou: „Avem două echipe, una de mercenari externi și alta de români, care pun suflet. E un anumit frecuș între doi-trei jucători străini, care încearcă să strice coșul de mere bune. De acum am luat măsuri, orice abatere va atrage sancțiuni drastice. Iar din punctul de vedere am banilor, să uite acest cuvânt o bună perioadă”.
Niculae nu a spus însă că, așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate, societatea care administrează clubul giurgiuvean are datorii de 3 milioane de euro la Fisc, iar UEFA a sistat plata premiilor pentru evoluția din acest an în Europa League, din cauza datoriilor pe care Astra le are.

A fost a doua ieșire dură a patronului Astrei, care îi mai criticase cu câteva săptămâni înainte de Kehinde Fatai și pe Syam Ben Youssef, doar pentru că îndrăzniseră să își ceară drepturile financiare. Fundașul tunisian, numit „mercenar” și dat afară de Niculae de la echipă pentru câteva zile, era jucătorul care și-a cerut cel mai insistent drepturile financiare: nu s-a urcat în avionul care a dus echipa la Liberec, la meciul retur din turul III preliminar al Europa League, și a fost unul dintre inițiatorii grevei dinaintea partidei cu CFR Cluj. Practic, din punct de vedere psihic, jucătorii erau storși, iar ieșirile necontrolate ale lui Niculae nu au făcut decât să adâncească criza prin care trecea echipa, lotul fiind din ce în ce mai nemulțumit de presiunea pusă de patron.

Jucătorii stau trei ore pe drum pentru antrenamente

Dacă problemele financiare au fost cauza principală a declinului Astrei, o altă cauză care a condus la înlocuirea lui Isăilă a fost reprezentată de condițiile de pregătire pe care giurgiuvenii le aveau. Încăpățânarea lui Niculae de a muta Astra la Giurgiu, unde a construit un stadion modern, dar în care facilitățile de refacere și de cazare lipsesc cu desăvârșire, a fost picătura care a umplut paharul. Dovadă și faptul că echipa face cantonamentele la Ruse, în Bulgaria, înaintea meciurilor, în timp ce adversarele Astrei preferă să se cazeze la București și să parcurgă drumul până la Giurgiu în ziua meciului, așa cum a făcut Red Bull Salzburg joia trecută! „Nu trebuia să facem trei ore pe drum, dus-întors, zilnic”, a recunoscut Daniel Isăilă la DolceSport, confirmând faptul că jucătorii stăteau în București și se antrenau fie la Giurgiu, fie la Mogoșoaia, în funcție de tiparul ședinței de pregătire: una tehnico-tactică sau una de refacere. Iar programul care a fost unul infernal, cu meciuri din trei în trei zile, a pus capac.

Cum Fatai și Găman, doi dintre jucătorii importanți ai Astrei, au fost accidentați, Isăilă nu a avut soluții pe bancă, rezervele Astrei fiind, în mare măsură, nepregătite din punct de vedere fizic deoarece transferurile au fost realizate târziu, după cantonamentele de vară. Astfel că jucători precum Grandin sau Laurențiu Rus s-au integrat greu sau aproape deloc, fiind folosiți foarte rar de Isăilă. Lucru care s-a reflectat și în atitudinea jucătorilor și în rezultate. Care au dus la demiterea antrenorului și înlocuirea cu Oleg Protasov. O soluție care, la prima vedere, pare strălucitoare. Însă în spatele mutării rămân cauzele care au dus la decizia lui Niculae de a-l demite pe Isăilă. Antrenorul s-a schimbat, motivele care au dus la prăbușirea Astrei – nu.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…