Avem o dilemă: îl răstignim sau nu pe Tudor? Ştucan, despre cum procedează fotbalul românesc cu un arbitru care sesizează un "blat"

22 feb 2016 12559 afişări Comentează şi tu Liga 1
Avem o dilemă: îl răstignim sau nu pe Tudor? Ştucan, despre cum procedează fotbalul românesc cu un arbitru care sesizează un "blat"

Şi uite aşa, la 31 de ani, fundaşul Iulian Mamele a ajuns deschidere de site în toată media de sport din România. „Nu mai pot, tremur tot”, a spus jucătorul Concordiei în direct la DigiSport, încercând să se apere de acuzele de noncombat aduse chiar pe teren de Alexandru Tudor. În timp ce Mamele înota în iarbă şi făcea un fault grosolan în careu în prima repriză a meciului cu Dinamo, pierdut cu 4-0, arbitrul s-a dus la antrenorul lui şi i-a recomandat să-l schimbe. Nu pentru că e slab – un fundaş pe care dublul campion al României, Laurenţiu Reghecampf, l-a numit căpitan nu poate fi un jucător slab - , ci pentru că e blat şi îşi caută un roşu cu lumânarea, comiţând faulturi în careu.  

De aici, firul se desparte în zeci de direcţii. Una dintre ele, foarte populară printre fanii lui Dinamo, e că ziariştii care au relatat dialogul incredibil dintre Tudor şi Adrian Falub sunt în slujba Stelei şi încearcă să o destabilizeze pe Dinamo, acum, când echipa lui Rednic începe să conteze. Eronat! Jurnalistul care a aflat subiectul şi l-a publicat tocmai a câştigat un proces cu antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, după ce a scris că meciul cu Vaslui din 2014,  pierdut cu 1-0 de campioana României, a fost suspect. Atunci era considerat dinamovist, acum a devenit stelist.

A doua, sugerată chiar de fostul şef al Ligii, Dumitru Dragomir, îndeamnă la reinterpretarea vorbelor lui Tudor. Că de fapt, susţine Dragomir, centralul i-a atras atenţia lui Falub în privinţa durităţii fundaşilor lui, sugerându-i să-i tempereze. E clasica batistă pe ţambal pe care actualul preşedinte de la Voluntari a scos-o de la naftalină şi ne-o trece mai întâi pe la nas, în caz că-i uitasem mirosul. Cum Tudor şi-a închis telefonul, iar cei de la Chiajna sunt dispuşi să împrumute batista, varianta poate căpăta consistenţă în următoarele ore. Dar e total falsă şi însuşi Iulian Mamele recunoaşte asta.

Tudor a simţit ceva în neregulă în meciul de sâmbătă şi i-a anunţat pe cei de la Chiajna că au o problemă. Răspunsul primit de pe bancă e halucinant: „Păi, dejoacă-le tu planul!”. E ca şi cum Tudor ar fi sunat la uşa unui cetăţean pentru a-l preveni că pe geamul de la dormitor se văd nişte persoane care-i umblă în dulap, iar victima îl îndeamnă pe el să bată în fereastră pentru a-i speria pe prezumtivii infractori.  

Curentul se împarte aici în două. De ce s-a băgat Tudor în seamă şi nu şi-a văzut de joc, chiar dacă arbitra un blat? Pentru fotbalul românesc, gestul e, într-adevăr, excentric, dar oare trebuie înjurat un om care,  venit de acasă într-o seară umedă de februarie pentru a-şi face meseria, a simţit că participă la o farsă? Nu cumva astfel de gesturi ar trebui încurajate într-un fotbal asfixiat de mafia pariurilor importată din fosta Iugoslavie?

Din informaţiile ProSport, Tudor n-a scris în raportul de arbitraj lucrurile pe care i le-a transmis lui Falub. Aici, arbitrul are o problemă morală. Curajul l-a părăsit, undeva între minutele 33 şi 93, iar iniţiativa lui de la mijlocul primei reprize e răstignită din cauza lipsei de consecvenţă. Înainte de a-l scuipa pe Tudor, gândiţi-vă, însă, ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi scris în raport ce a simţit pe teren?

Ce s-ar fi întâmplat?

I s-ar fi cerut probe, dar ce dovezi ar fi putut aduce arbitrul în afară de - luăm cel mai fericit caz - unele discuţii auzite pe teren între jucători!? Scriind în raportul de arbitraj, Tudor şi-ar fi construit oficial propriul eşafod. Nimeni nu l-ar fi susţinut, în schimb doritori să-i dea un şut în scaunul de sub ştreang ar fi curs gârlă.

Priviţi atent cum se strâng oamenii din fotbalul românesc precum anticorpii în jurul celor acuzaţi că participă la pariuri. Dacă undeva a curs o picătură de sânge, imediat este ascunsă, iar rana e mascată printr-un zid uman.

Uitaţi-vă cine îl apără pe Bărboianu, colegul lui Mamele, în cazul acuzelor de blat făcute de Negoiţă! Dan Idita, avocatul familiei Reghecampf.

Cine îi apără mai nou pe jucătorii Gloriei Buzău, acuzaţi oficial de blaturi? Dan Idita.

Cine a fost propus pentru a-l apăra pe Şumudică în cazul pariurilor? Da, aţi ghicit, Dan Idita.

Facem pariu că acţiunile în instanţă fluturate de Mamele în ziua de glorie a carierei sale vor fi supervizate de Dan Idita, „cel mai bun avocat din fotbalul românesc”, aşa cum îl prezintă Ana Maria Prodan Reghecampf?

„Recunosc în faţa lui Dumnezeu că n-am făcut blat. Zici că sunt cel mai mare criminal din lume”, a spus Mamele la Dolce Sport. Fervoarea sa religioasă e de admirat, graba de a se dezvinovăţi se justifică după greşelile din meciurile anterioare cu Dinamo.

Totuşi, fundaşul nu poate forţa mersul firii. Potrivit Scripturii, marele moment al recunoaşterii şi judecăţii nu se petrece pe lumea asta. Taina are loc în viaţa de apoi şi de aceea se numeşte aşa. Nu va fi cunoscută nouă, muritorilor de rând. Oricum, Dumnezeu ştie deja dacă Alexandru Tudor are fler de anchetator şi dacă este arbitrul de casă Stelei. 

P.S. - Tudor a dat, luni seară, un comunicat de presă în care a adoptat poziţia lui Dragomir, în ciuda faptului că până şi jucătorii bănuiţi au confirmat dialogul. El susţine că i-a atras atenţia lui Falub că sunt prea multe contacte în careu şi că, în urma intervenţiei sale, atingerile au dispărut. E o ieşire de criză dintr-o situaţie dificilă. Ce i-a spus, însă, antrenorului Concordiei rămâne o răbufnire de curaj a unui arbitru care nu are susţinerea pentru a mărturisi tot ce a văzut şi a simţit pe teren, sâmbătă seară.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.