ANALIZĂ‚ | Așa s-a creat ASA! Cum a ajuns Târgu Mureș lider în Liga 1, fără bani de transferuri și cu jucători dați afară sau lipsiți total de formă. Stanciu și „Strigoiul”: „La început nu aveam nici aspirină”

ANALIZĂ‚ | Așa s-a creat ASA! Cum a ajuns Târgu Mureș lider în Liga 1, fără bani de transferuri și cu jucători dați afară sau lipsiți total de formă. Stanciu și
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Daniel Stanciu, fostul director general al echipei ASA Târgu Mureș, povestește cu lux de amănunte, pentru ProSport, cum a creat echipa care acum are cele mai mari șanse să câștige titlul în Liga 1.
  • La ASA, jucătorii dați afară de echipele lor sau fără jocuri în picioare s-au transformat în golgheteri sau revelații.
  • Marius Constantin sau Ousmane N”Doye au fost greu acceptați de oficialii grupării târgmureșene, în timp Ianis Zicu sau Gabi Mureșan au fost reticienți în acceptarea ofertei de la o nou-promovată.

Cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc a început să se formeze în urmă cu doi ani, în Liga a 2-a. ProSport vă prezintă felul în care s-a asamblat liderul din Liga 1, fără bani de transferuri și cu jucători refuzați de alții sau pe care mulți oameni de fotbal îi considerau  terminați. Daniel Stanciu a fost omul determinant în crearea echipei care a venit din liga secundă să domine fotbalul românesc. „Nu doar că n-am avut bani de transferuri sau de dat la semnătură. Nu puteam da nici salarii mari”, își amintește Stanciu, care povestește cum actualul lider a plecat în cantonamentul doar cu 13 jucători și cum i-a resuscitat pe Zicu, N”Doye sau Marius Constantin.

De la juniorii CFR-ului, în lupta la titlu

Totul a început în iunie 2013, când Stanciu devenea conducător la ASA, în Liga a 2-a. „Când am ajuns la ASA erau patru jucători, terenul cu șanțuri și nu era nici aspirină”, își amintește Stanciu. Mutările de răsunet au început în iarna lui 2014. ASA Târgu Mureș a profitat de faptul că CFR Cluj a trimis la echipa secundă mai mulți jucători. „În iarnă au venit jucătorii de la CFR. A fost rolul lui Sabău. Îl știa pe Sepsi, pe Hora… Atunci au venit și Voiculeț și Stăncioiu. Ei se antrenau cu juniorii la CFR. Au venit la noi, dar îi plătea CFR-ul. Pe Stăncioiu a fost greu să-l convingem. Avea ofertă din Cipru, dar a picat. Și i-am zis: , mai spune fostul conducător al clubului transilvănean care acum mai are de disputat patru meciuri în Liga 1, perioadă în care are posibilitatea de a remiza o dată, și poate deveni prima campioană din România ce în același sezon a promovat.


Stăncioiu și Sepsi au lăsat CFR-ul pentru a ajuta echipa din Târgu Mureș să promoveze în Liga 1. Foto: Dan Tăuțan

N”Doye a ajuns golgheter”

Tot la mijlocul sezonului din Liga a 2-a a venit și Ousmane N”Doye, cel care avea să devină golgheterul echipei în Liga 1. Atunci avea 36 de ani. Stanciu povestește că a avut probleme în a-i convinge și pe oficialii ASA-ului să-l accepte. „Pe N”Doye eu l-am convins să vină. Aveam o relație aparte cu el încă de la Vaslui. Era la Năvodari și îl tot sunam, pentru că mă interesau alți doi jucători de acolo. Erau neplătiți și deveneau liberi. I-am zis într-o zi să vină și el. Mi-a spus: „Cu tine vin!”. I-am explicat că nu-i pot da salariu nici măcar cât ia la Năvodari, dar îi dau primă de promovare. Era reticient, cum erau toți jucătorii. I l-am dat pe Maior la telefon să-i promită că-și va lua banii. Le-am spus celor din club că e un jucător aparte și să nu-l mintă. Mi-au reproșat că e „strigoi”, că umblă noaptea prin cluburi și le-am spus că garantez eu pentru el, dar să-l lase în pace pentru că ăsta e stilul lui, dar nu bea, nu fumează…”


N”Doye a ajuns la 37 de ani, însă e unul dintre jucătorii de bază ai ASA-ului. Foto: Alexandru Hojda

„Bejan făcea o gafă mare pe meci”

Fundașul care a prins naționala de la Târgu Mureș, Florin Bejan, era și el fără echipă după ce Hagi nu i-a mai prelungit contractul la Viitorul. „Despre Bejan am citit că e liber. L-am sunat pe impresarul lui, pentru că îmi plăcea mult. El era jucător bun, dar făcea câte o gafă mare pe meci. Probabil din acest motiv a renunțat Viitorul la el. Jucătorul vroia să meargă afară, dar i-am explicat că e bine pentru el să aibă continuitate”.


„N-am adus jucători întâmplător. Îi cunoșteam foarte bine pe toți și am încercat să aduc grupuri. Grupul de la CFR, de la Vaslui, de la Timișoara… Erau cel puțin doi-trei care mai jucaseră împreună și se cunoșteau. E mai ușor să faci așa o echipă”
Daniel Stanciu, fost președinte ASA Târgu Mureș

8 luni trecuseră de la ultimul meci al lui Eduard Stăncioiu în Liga 1, din 8 mai 2013, la semnarea contractului cu ASA Târgu Mureș

1 gol în 13 partide a reușit N”Doye la Săgeata Năvodari, ultima echipă la care a evoluat, înainte de ASA


„Ne băteau toți în cantonament. Avem 13 jucători în lot”

După promovare, ASA avea să transfere 14 jucători în vară. Stanciu spune că bugetul era pe minus și că a făcut „o șmecherie” ca să-l convingă pe Claudiu Maior să-l lase să aducă jucători. „În vară am mers cu 13 jucători în cantonament. Am făcut-o intenționat să le forțez mâna celor din conducere să mă lase să aduc jucătorii pe care îi doream. Falub suna din cantonament că el vine acasă pentru că nu are lot. Ne băteau toți pe acolo. Ne-a bătut și o echipă din Liga a V-a. Le-am spus celor din conducere că dacă nu aduce jucători retrogradăm sigur”, povestește Stanciu „șmecherie” la care a recurs.

„Cartea verde” a lui Mureșan a venit în prima etapă

Conducerea și-a dat acordul și unul dintre cele mai de impact transferuri din vară a fost cel al lui Gabi Mureșan. Acesta jucase 21 de meciuri în Rusia, la Tom Tomsk, dar echipa retrogradase și trebuia redus numărul de străini și bugetul. A fost adus împrumut și cu cel mai mare salariu, de 160.000 de euro pe an.

„Cu Gabi Mureșan n-am vorbit eu, dar îl doream foarte mult. El e din zonă și îl cunoșteau cei din club. El a venit și pe un salariu mai mare, era împrumutat. Ne-a venit „cartea verde” a lui în ziua primului meci, cu „U” Cluj. L-am adus chiar dacă îi mai aveam pe acel post pe N”Doye, Bruno Martins și Gorobsov, pe care îi adusesem eu, iar Falub juca 4-3-3, cu un singur închizător. Eu am vrut să dublez toate posturile”, spune acum Stanciu.


Gabriel Mureșan, un alt veteran din lotul grupării din Târgu Mureș, își poate trece încă un trofeu în palmares, de această dată cu ASA. Foto: Dan Tăuțan

„Cu Zicu vorbisem încă din Liga a 2-a”

Ianis Zicu la o nou-promovată a fost o altă „bombă” dată de ASA Târgu Mureș. Jucătorul era însă pe o pantă descendentă. Jucase doar nouă meciuri în returul sezonului trecut pentru Petrolul, însă doar un singur joc de 90 de minute și își reziliase contractul cu ploieștenii. Stanciu spune că l-a „ochit” încă din liga secundă:
„Cu Zicu vorbisem încă de când eram în Liga a 2-a. Mi-a zis: . Îl dusesem la Timișoara de la Dinamo, unde stătea în tribună”.

„La Marius Constantin au mârâit toți. A vrut să plece acasă”

Tot în vară s-a consolidat și apărarea, iar Marius Constantin a fost un alt „pariu” a lui Stanciu. Acesta jucase doar cinci meciuri, la Brașov, în ultimii doi ani, din cauza unei accidentări. Oficialii ASA-ului nu l-au dorit. „L-am adus pe Balaur, pe care îl știam de la Vaslui și l-am trecut pe Marius Constantin pe listă, dar toți au „mârâit” când am zis de el. Nu găseam însă alt fundaș central, pe banii pe care puteam să-i oferim, și i-am zis la Falub să încercăm totuși cu Marius Constantin. Mergeam la București și m-am oprit la Brașov să vorbesc cu el. A venit la club și a văzut că nu-l prea doreau, a vrut să plece, dar bine că a rămas”.


Ianis Zicu și Mircea Axente, cei doi jucători care au marcat golurile victoriilor în dubla întâlnire dintre ASA Târgu Mureș și Steaua. Foto: Dragoș Savu


„Pe Ciobotariu tot eu l-am adus. În ultima ședință de la Mureș am aprobat demiterea lui Pustai, instalarea lui Ciobotariu și plecarea mea”
Daniel Stanciu, fost președinte ASA Târgu Mureș

378 de minute și niciun gol marcat sunt cifrele lui Ianis Zicu la Petrolul, clubul de unde a venit la Târgu Mureș

5 partide evoluase Marius Constantin în ultimii doi ani, până în momentul în care a semnat cu actualul lider din Liga 1


Falub: „Adu-l pe Feussi, e super fotbalist!”

Și Falub, antrenorul de atunci, a „pariat” cu Patrice Feussi. Venea de la UTA, dar nu mai jucase niciodată în Liga 1. În plus, trecuse și de o accidentarea care i-a permis să joace doar patru meciuri în ultimul an și avea kilograme în plus. „De Feussi îmi spusese Falub, care îl antrenase la UTA. , mi-a zis. L-am văzut și eu și mi-a plăcut. Mai era un argentinian, Laso, la UTA. Și el mi-a plăcut, dar avea probleme cu piciorul că fusese operat. Noi îl avea pe acest post pe Hanca, care făcuse hernie și mai venise Velayos, de la CFR”, își amintește Daniel Stanciu.

„Sepsi își făcea injecții să joace”

Unul dintre jucătorii aduși de Stanciu, care n-au mai rămas la echipă a fost Adrian Sălăgeanu, fundașul stânga cu care Oțelul câștigase campionatul. Fostul conducător al liderului din Liga 1 spune că această concurență l-a ambiționat pe Sepsi: „Pe Sălăgeanu l-am adus tot eu. Era un jucător foarte bun, nu a jucat mult, dar spun eu că așa l-am câștigat pe Sepsi. După ce a venit el, Sepsi vroia tot timpul să joace. Și când era accidentat își punea trei bandaje, făcea două injecții și tot juca”.

„Pe Hora n-a vrut să mi-l lase Miriuță”

Împrumuturile jucătorilor de la CFR au expirat înainte de începerea campionatului. Cele mai mari dificultăți în prelungirea înțelegerii au fost cu Ioan Hora, pe care Vasile Miriuță îl dorea înapoi la CFR, spune Daniel Stanciu. Tot atunci a venit și Dorin Goga, care era liber de contract după despărțirea de Dinamo Tbilisi. „Cu Hora am avut probleme în vară. N-a mai vrut să mi-l dea Miriuță, dar jucătorul vroia să vină pentru că avea continuitate și se temea că nu va juca la CFR. M-am dus patru zile peste cei de la CFR să-i conving să mi-l dea. Când a venit Goga depășisem deja bugetul. Se punea problema să vină Zicu sau Goga. Când am văzut că vrea să vină i-am convins să-l ia și pe el, pentru că doream să avem cât mai mulți”.

Axente, pus pe liber de Ermis Aradippou

Când a venit vorba de atacant, Daniel Stanciu spune că a insistat pentru brazilianul Henrique, dar accidentarea acestuia l-a făcut să se orienteze spre Axente, care tocmai ratase calificarea în grupele Europa League, cu ciprioții de la Ermis Aradippou. „Pe Henrique eram disperat să-l aduc. Îmi plăcea mult. Din păcate, la un antrenament, l-a călcat Gorobsov și i-a făcut o gaură în picior. A stat două luni și probabil din acest motiv nu s-a acomodat. Așa l-am adus pe Axente, care fusese în Cipru, jucase în preliminariile Europa League, dar a pierdut echipa sa și nu l-au mai putut plăti. Ei își făcuseră calcule în cazul în care se calificau”.


Sub comanda lui Liviu Ciobotariu, ASA Târgu Mureș este în fața unei mari performanțe: titlul de campioană. Foto: Alexandru Hojda

„Eu mi-am pus primă de titlu încă din Liga a 2-a”

Daniel Stanciu povestește și cum vor fi remunerați jucătorii ASA-ului și spune că bonusul pentru primul loc există în contractele majorității fotbaliștilor. Fostul președinte explică felul în care era recompensat el, la semnarea contractului. „Eu mi-am pus primă de titlu încă din Liga a 2-a. Aveam clauză ca dacă suntem la șapte puncte de promovare mă dau afară, dar și la performanțe. Bonusuri pentru locul 1, pentru locurile 2-4, pentru Champions League, Europa League, Cupa României, finala Cupei și semifinale. Așa au și majoritatea jucătorilor. Au bonusuri în funcție de performanță”, spune Stanciu.


„Au fost mai multe motive pentru care au plecat. Au adus antrenor fără să mă întrebe, au fost mai multe… În plus, mi s-a oferit șansa să lucrez la Dinamo. Pe de o parte, îmi pare rău că am plecat, dar a fost o experiență din care am avut mult de câștigat”
Daniel Stanciu, fost președinte ASA Târgu Mureș

5 meciuri a evoluat Laszlo Sepsi pentru CFR Cluj în sezonul trecut, suficient pentru ca Daniel Stanciu să și-l dorească la Târgu Mureș

4 meciuri în 2014 jucase Patrice Feussi înainte să semneze cu actuala sa echipă

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen