ANALIZĂ‚ | 7 concluzii după ASA – Pandurii 2-1 și „U” – Steaua 0-3. Inspirația lui Ciobotariu, problemele tehnicianului înaintea derby-ului și de ce Steaua e favorită în meciul care poate decide campioana

Redactor:
Florin Marian
ANALIZĂ‚ | 7 concluzii după ASA - Pandurii 2-1 și
  • Publicat:
  • Actualizat:

În etapa a 27-a, ultima înaintea derby-ului de miercuri dintre ASA Târgu Mureș și Steaua, cele două adversare în lupta pentru titlul de campioană a Ligii 1 au mers cap la cap. Ambele au obținut trei puncte importante în economia duelului de la distanță pe care-l poartă în ultimele etape. ASA a câștigat pe teren propriu, 2-1 în fața Pandurilor, în timp ce campioana ultimelor două sezoane s-a impus la Cluj, contra Universității, scor 3-0.

Chiar dacă la Târgu Mureș scorul putea fi mai mare, iar Steaua s-a impus categoric pe terenul Universității, atât formația antrenată de Liviu Ciobotariu, cât și cea condusă de Costel Gâlcă au avut momente de joc ceva mai slabe, în care au cedat inițiativa, iar adversarii au avut ocazia de a pune probleme reale. Care sunt, totuși, concluziile pe care le tragem după cele două meciuri de sâmbătă?

  • Ciobotariu, inspirat în două rânduri în victoria contra Pandurilor

La Cluj, în etapa a 26-a, în pasul greșit pe care echipa sa l-a făcut contra CFR-ului, scor 2-2, Ciobotariu a preferat o formulă de joc ceva mai prudentă, cu trei mijlocași centrali, lăsându-l pe bancă pe Bumba. Contra echipei antrenate de Edward Iordănescu, tehnicianul ardelenilor a schimbat, forțat oarecum de accidentarea lui N”Doye. I-a păstrat în linia ofensivă pe Zicu, Hora și Manolov, și i-a făcut loc în primul 11 lui Bumba, intrat doar în repriza secundă la Cluj. Tânărul mijlocaș nu a dezamăgit nici de această dată. A făcut un meci bun, în care a fost unul dintre cei mai periculoși oameni ai echipei și s-a făcut remarcat în minutul 10, când a deschis scorul elegant, după o pasă excelentă a lui Zicu și un dribling calm pe lângă portarul Gliwa.


La Cluj, tactica lui Ciobotariu a dat greș, dar tehnicianul a fost inspirat în meciul cu Pandurii.

Al doilea moment în care Ciobotariu a mutat inspirat s-a petrecut în repriza secundă. Tânărul antrenor a demonstrat că are feeling la schimbări. A renunțat la Manolov, atacantul bulgar inexistent în cele 56 de minute petrecute pe teren contra Pandurilor, și a mizat pe Axente. La două minute distanță, vârful care în carieră a trecut pe la Poli Timișpara sau Dinamo a profitat de o eroare inexplicabilă a lui Cordoș și a marcat golul de 2-1, care s-a dovedit decisiv, cu un lob superb peste Gliwa, ieșit în întâmpinare.

  • ASA, dependentă de forma de moment a lui Zicu

În meciul cu gorjenii, o echipă care în acest retur de campionat a trecut de la o extremă la alta, arătând că poate juca un fotbal spectaculos și eficient, dar și cu căderi inexplicabile, ASA a avut un mare avantaj: forma excelentă arătată de Ianis Zicu. În lipsa lui N”Doye, autorul celor două goluri ale remizei de la Cluj, fostul dinamovist a fost omul care a dat culoare evoluției ardelenilor. Și-a început recitalul devreme, în minutul 10, când a creat golul lui Bumba, pe care l-a lăsat singur cu portarul cu o pasă printre trei fundași adverși.


Ianis Zicu a fost omul care a dictat ritmul jocului în ofensiva ASA-ului.

A dispărut din joc în momentele în care ASA a făcut pasul în spate, dar și-a arătat din nou clasa pe finalul primei părți, când s-a distrat cu defensiva gorjenilor, l-a ridiculizat pe Gliwa și a întors mingea în centrul careului, de unde Hora a reluat slab, iar Ungurușan a avut posibilitatea de a respinge de pe linia porții. Pe final, și-a folosit experiența pentru a ține mingea departe de poarta lui Stăncioiu. A obținut câteva faulturi utile, l-a mai lăsat o dată pe Bumba singur cu Gliwa, dar internaționalul de tineret a ratat de puțin ținta. Mai mult, și-a creat o mare ocazie, dar mingea trimisă de el a lovit ambele bare ale porții lui Gliwa.

În urma victoriei, ASA se alege cu trei puncte vitale în lupta la baionetă cu Steaua, dar ineficiența celorlalți jucători din linia de atac, în special a lui Hora și Manolov, ridică mari semne de întrebare înaintea meciului de pe 29 aprilie, de pe Arena Națională, contra Stelei.

  • Mijlocul, marea problemă a lui Ciobotariu pentru derby-ul cu Steaua?

Gorobsov, Voiculeț, Mureșan și N”Doye sunt fotbaliștii care, prin evoluțiile constante de la mijlocul terenului, au contribuit din plin la parcursul aproape fără greșeală al ASA-ului. Cu Mureșan și N”Doye accidentați, Ciobotariu s-a bazat sâmbătă seară pe Voiculeț și Gorobsov, iar problemele au venit în repriza secundă. Gorobsov a ieșit de pe teren accidentat, cu probleme musculare, iar locul său a fost luat de Gabi Mureșan, în minutul 51.


Accidentat la finalul lunii martie, Gabi Mureșan a rezistat 19 minute pe teren contra Pandurilor.

Accidentarea lui Gorobsov nu e însă singura veste proastă primită de tehnicianul ardelenilor. Revenit pe teren după mai bine de o lună de absență, Mureșan nu a rezistat decât 19 minute. Unul dintre cei mai buni oameni ai ASA-ului în acest retur a părăsit terenul în minutul 70, în urma unui duel tare cu Răduț, după o recidivă a accidentării care l-a ținut departe de gazon în ultimele cinci etape. În aceste condiții, cu Mureșan și Gorobsov accidentați contra Pandurilor și cu N”Doye indisponibil, Ciobotariu va avea o misiune grea în a alege perechea de mijlocași centrali care va trebui să ducă lupta cu linia mediană a Stelei, condusă de Andrei Prepeliță.

De ce Steaua pleacă favorită în derby?

Steliștii au strâns rândurile după eșecul surprinzător cu Oțelul și au câștigat, sâmbătă seara, pe terenul Universității Cluj, cu scorul de 3-0 și golurile marcate de Stanciu, de două ori, și Prepeliță. Un scor care poate da iluzia unui meci ușor câștigat de „roș-albaștrii”, dar nu a fost chiar așa. Ce concluzii se poate desprinde după acest joc și înaintea meciului direct cu ASA Tg. Mureș?

  • Gâlcă va aborda partida de pe primul loc și asta contează 

Înaintea meciului de la Cluj, ASA Tg. Mureș trecuse pe prima poziție în clasament, datorită victoriei 2-1 cu Pandurii. Steliștii erau obligați să câștige pentru a redeveni lideri și a aborda derby-ul cu ardelenii de pe această poziție. Ceea ce s-a și întâmplat. E un factor important din punct de vedere psihologic. Presiunea ar fi fost mult mai mare dacă formația lui Becali nu ar fi câștigat meciul cu „U”, plus că un eventual semieșec ar fi condus probabil la demiterea lui Costel Gâlcă, deci la o situație de neliniște înaintea marii confruntări. Steaua își poate permite și un egal, miercuri, ca să rămână favorită la titlu. ASA va avea un program mai greu și dacă nu o învinge pe campioana en-titre în meciul direct, atunci va sta la mâna altora să mai spere.   


Stanciu măsoară doar 1,69 m și a înscris cu capul de lângă Neag (1,84 m). Fundașul nici nu s-a obosit să sară la acel duel și a rămas cu picioarele pe pământ 

  • De ce Avram a luat o greutate de pe umerii antrenorului stelist

Steaua a câștigat partida de la Cluj datorită lui Nicușor Stanciu. Acesta a marcat de două ori, primele sale goluri în actualul sezon din Liga 1 și prima „dublă” de când e plătit de Gigi Becali. A fost seara lui, dar nu a știut să o gestioneze în perspectiva meciului următor. A fost avertizat în minutul 55 și nu poate juca împotriva lui ASA Tg. Mureș, pentru că e suspendat din cauza cumului de cartonașe. Arbitrul Marius Avram i-a ușurat astfel misiunea lui Gâlcă în privința conceperii echipei pentru jocul următor. Dacă nu ar fi fost Stanciu suspendat, oare tehnicianul ar fi scos din echipă vreun titular de drept  numai să-l mențină în echipă pe eroul din jocul cu „U”? Ar fi fost o decizie grea pentru Gâlcă, deoarece era oricum de așteptat să reintre Tănase titular în derby. Stanciu nu va afla niciodată dacă Gâlcă îl iubește suficient.


Țucudean nu garantează golul

  • Alarmă! Țucudean a așteptat 80 minute să tragă primele șuturi la poartă. E așteptat Iancu

Meciul de miercuri cu ASA Tg. Mureș are o miză uriașă, nu trebuie să ne așteptăm la prea multe goluri. Poate chiar deloc. După ce s-a văzut și în partida cu „U” Cluj, Țucudean nu poate fi o soluție pentru Steaua din acest punct de vedere. În prima repriză a fost servit ideal de două ori, mai întâi de Popa și apoi de Chipciu, dar în situație de „unu la unu” cu portarul, respectiv cu un fundaș advers, el n-a putut șuta în minge. Primele lui șuturi la poartă au venit după minutul 80, și acelea stângace sau cât să-i permită lui Veselovsky să fie cel mai bun om al gazdelor. Lipsa unei soluții în atac, după accidentarea lui Rusescu, trebuie să-l îngrijoreze pe Gâlcă. Sâmbătă, nu a avut niciun atacant pe banca de rezerve. Iancu a fost suspendat.

  • Tănase e sănătos, va juca împotriva lui ASA

Tănase a jucat din nou și nu a făcut-o deloc rău, după ce s-a accidentat în jocul de la Giurgiu, cu Astra. Căpitanul stelist a intrat în minutul 66, în locul lui Popa, și a demonstrat că nu are nicio problemă medicală. A avut un șut bun pe poartă, a obținut câteva lovituri libere în preajma careului advers și a furnizat pasa de gol pentru Prepeliță. Evoluția lui din jocul cu „U” certifică faptul că el va fi sigur titular cu ASA Tg. Mureș, lucru foarte important pentru Gâlcă. De precizat și că Râpă a reapărut printre titulari, după ce Papp s-a operat la față și se prefigurează deja echipa de start pentru derby: Arlauskis – Râpă, Tamaș, Varela, Guilherme – Prepeliță, Breeveld – Popa, Chipciu, Tănase – Iancu (Țucudean). Tamaș titular pentru că Toșca n-a impresionat în acest joc. Mengolo l-a făcut de râs la faza din minutul 32.      

  

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen