Acuzații de blat, prime pentru „indirecte” și meciuri urmărite pe conturi de pariuri: cronica celei mai ciudate etape din acest sezon

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Ultima etapă a sezonului 2013 – 2014 a fost plină de suspiciuni: Timișoara a acuzat un aranjament la Mediaș – Brașov, în timp ce despre adversara bănățenilor de miercuri, Concordia Chiajna, se spune că ar fi fost motivată de Viitorul Constanța.
  • Semne de întrebare există și asupra partidei de la Chiajna, dintre Viitorul și Ceahlăul. Nemțenii au decis să le dea vacanță unora dintre titulari înaintea partidei de miercuri seară.

„Meciul acesta m-a îmbătrânit cu 10 ani”, spunea, zâmbind, Cornel Țălnar, antrenorul „stegarilor” la finalul remizei cu Gaz Metan, care asigura rămânerea celor două formații în Liga I. Finalul partidei care a reușit să-l epuizeze pe tehnician a fost descris perfect de comentatorul DigiSport, Mădălin Negoiță. „Nu cred că se mai poate întâmpla în acest meci”, spunea acesta, deși minutul 90 era încă departe. Jucătorii celor două formații erau însă preocupați să petreacă cât mai mult timp pe gazon, invocând fel și fel de accidentări.

Înapoi în timp cu un deceniu, cel pe care Cornel Țălnar spune că l-a pierdut miercuri seară, la Mediaș. Din grupa C a Euro 2004, găzduit de Portugalia, Suedia și Danemarca treceau la braț de faza grupelor, după un 2-2 pe care îl anticipa toată lumea. Înainte de meci, antrenorii celor două naționale nordice dădeau cu pumnul în masă pentru a întări ideea că partida este deschisă orcărui rezultat și se întreceau în clișee legate de „spiritul jocului”. Rezultatul de egalitate cu câte două goluri marcate de fiecare națională a lăsat-o pe Italia în afara competiției și a creat un scandal uriaș: „Am obținut același număr de puncte ca și băieții blonzi și frumoși din Nord. Dar noi suntem bruneți și nu la fel de frumoși”, comenta, ironic, vicepreședintele lui AC Milan, Adriano Galliani. 

La câțiva ani distanță, revista suedeză Offside dezvăluia, într-un articol amplu, schimburile de replici dintre fotbaliștii nordici din timpul încălzirii și de pe parcursul meciului. 

  • Erik Edman l-a întrebat pe Daniel Jensen „mergem pe un 2-2?„, la care apărătorul danez a răspuns zâmbind „Da, de ce nu?”. Apoi Edman a adăugat: „Ok, voi marcați primii”. 
  • În timpul meciului, suedezul Aders Andersson le-a strigat danezilor: „Hai, la dracu’, dați-ne și nouă o șansă acum”. Scorul era 2-1 pentru Danemarca în acel moment. Thomas Gravesen, fostul jucător al lui Real Madrid a preluat mesajul: „Ok, dar trebuie să atacați și voi”. 

Timișoara: „Ne-au păcălit în prima repriză. Apoi a fost circ și parodie”
Gaz Metan: „Noi n-am făcut blaturi. Să se uite la ei și la alții!”

La fel ca înainte de acel Danemarca – Suedia de la Euro 2004, toată lumea a anticipat rezultatul de la Mediaș. Casele de pariuri au scăzut cota pentru egal de la obișnuitul 3.00 la un anormal 1.50, ba chiar anumite agenții au decis să blocheze partida. Evidența nu a fost negată nici măcar de președintele medieșenilor, Ioan Horoba, cel care, încercând să se apere de acuzele venite de la contracandidate, admitea posibilitatea unei înțelegeri, dar exclusiv între fotbaliștii celor două echipe: „După egalare, fotbaliștii Brașovului nu au vrut să mai riște. Cred că s-au înțeles jucătorii între ei. După ce am marcat, noi am avut două ocazii clare și le-am ratat”. 


M-am uitat destul de mult la meciul de la Mediaș. M-au păcălit până în minutul 60. După aceea a fost o parodie de meci, circ ieftin. Nu a surprins pe nimeni ceea ce s-a întâmplat
Ioan Timofte, președinte ACS Poli Timișoara


Contactat de ProSport, antrenorul Dulca e mult mai vehement: „Vorbesc numai prostii! Noi am muncit o jumătate de an fără să vedem un leu, explicați-mi și mie cum poți să crezi că meciuil a fost blat, când la pauză, atunci când scorul era 0-0, eu am făcut o schimbare ofensivă, iar în minutul 47 am dat gol. Asta ca să nu mai punem la socoteală și celelalte ocazii pe care le-am avut. L-am auzit pe Alexa spunând că își asumă în totalitate vina pentru retrogradarea Timișoarei. Cum poate un antrenor care a stat pe bancă trei-patru etape să spună așa ceva? Lui încă nu i-a crescut părul la subraț, dar crede că a avut un rol în campionatul ăsta. Nu noi am făcut blaturi, să se uite la el și la alții”. La finalul celor patru partide decisive pentru zona retrogradării, Dan Alexa, antrenorul bănățenilor, a declarat că „la Mediaș a fost o rușine de meci. Îmi pare rău că nu am dat gol mai târziu, să vedem cum ar fi reacționa”.

Dacă Timișoara nu ar fi înscris, iar meciul din Banat s-ar fi terminat la egalitate, Brașovul ar fi retrogradat chiar și cu punctul obținut la Mediaș pentru că ar fi fost depășită la rezultate directe de Săgeata Năvodari, echipă care a învins-o pe CFR Cluj cu 2-1. O întâmplare bizară e dezvăluită de antrenorul Concordiei, Marius Șumudică: „Vă dați seama în ce hal a ajuns fotbalul românesc dacă spectatorii de la Timișoara își huiduiau favoriții că nu ne lasă pe noi să dăm gol și să retrogradeze FC Brașov„. 


Să spui că Mediaș – Brașov nu a fost aranjat, înseamnă să fii tâmpit! Noi am retrogradat cu 38 de puncte câștigate pe teren, însă asta este o palidă consolare
Dan Alexa, antrenor ACS Poli Timișoara


Primă de 3.000 de euro pentru Chiajna?

În goana disperată pentru punctele care să le asigure salvarea de la retrogradare, oficialii unor formații ar fi încercat și metoda „indirectelor” pentru care Gigi Becali a fost condamnat în cazul „Valiza”. Concordia lui Șumudică ar fi fost, conform surselor ProSport, una dintre echipele vizate de o primă pentru a juca la capacitate maximă împotriva celor de la ACS Poli. „Înaintea meciului au fost zvonuri că ar fi avut un bonus de 3.000 de euro de om de la Viitorul pentru meciul ăsta”, au mărturisit oameni din anturajul formației antrenate de Dan Alexa. „Doamne ferește, dacă aveam banii ăștia îi dădeam jucătorilor noștri!”, s-a apărat Paul Peniu, președintele celor de la Viitorul. 

Marius Șumudică infirmă și el varianta. „Am jucat doar pentru banii noștri, atât! Oricum, Viitorul câștiga împotriva celor de la Ceahlăul și nu ar fi avut nevoie de ajutorul nostru”, a spus pentru ProSport tehnicianul, fără să insinueze un posibil aranjament între formația patronată de Hagi și moldoveni. Surse din cadrul formației ilfovene susțin că echipa lor  ar fi avut tot interesul să câștige partida cu Timișoara datorită banilor în plus veniți din drepturile TV, iar fotbaliștii, într-adevăr, ar fi avut promisă o primă importantă din partea conducerii: „Băieții au avut 2.000-3.000 de euro promiși din partea conducerii. 

Garanția victoriei pentru Viitorul a avut altă natură: „11”-le plin de absențe pe care Marin Barbu l-a trimis în teren contra puștilor „Regelui”. Decizia, susțin oamenii implicați miercuri în lupta pentru salvare, ar fi fost luată de Gheorghe Ștefan fără acordul tehnicianului. „Se știa de ceva timp că nemțenii nu vor veni cu echipa bună. Aparent, ar fi fost ordin de sus, de la >”, susțin sursele ProSport. „Și meciul Viitorul – Ceahlăul mi-a ridicat semne de întrebare”, a comentat Alexa miercuri seară. Gheorghe Ștefan a refuzat să comenteze subiectul: „Nu discut despre absolut nimic ce are legătură cu fotbalul!”

Momentul campionatului: finalul meciului văzut de pe un cont de pariuri


Aurelian Babuțan urmărește finalul meciului Timișoara – Chiajna pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicației unei case de pariuri online | Sursă foto: captură DigiSport.

La Năvodari, președintele echipei, Aurelian Babuțan, a oferit unul dintre cele mai ciudate momente ale campionatului recent încheiat. La finalul partidei câștigate împotriva lui CFR Cluj (2-1), oficialul constănțenilor i-a strâns pe jucători pentru a urmări finalul partidei ACS Poli – Chiajna, cea care îi putea salva de la retrogradare. Ultimele minute ale meciului din Banat au fost vizionate de jucători și de staff de pe contul pe care Aurelian Babuțan îl are pe site-ul de pariuri Bet365. „Da, era telefonul meu. Aveam aplicația Bet365, singura pe care o știu să aibă video live. Am cont pentru că mi se pare util că poți să urmărești și alte partide. Este pentru prima oară când stau cu telefonul pe bancă”, a comentat omul care, în urmă cu doi ani, a fost pentru câteva zile în conducerea Stelei datorită relației de prietenie pe care o are cu Laurențiu Reghecampf și cu familia acestuia. Legătura cu actualul antrenor al campioanei nu a fost însă de prea mare folos, Gigi Becali împotrivindu-se prezenței sale în club. 

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup