5 cilindri în Ț!** Dinamo – CSMS Iași 5-2! Țucudean a câștigat de unul singur meciul

Redactor:
Radu Faur
Redactor:
Robert ZANFIR
5 cilindri în Ț!** Dinamo - CSMS Iași 5-2! Țucudean a câștigat de unul singur meciul
  • Publicat:
  • Actualizat:

În mitologia greacă, regele Midas transforma totul în aur. Așa e și Dinamo, doar că ea face ca orice arenă pe care joacă să metamorfozeze, mai devreme sau mai târziu, în cea din Ștefan cel Mare. Așa s-a întâmplat și aseară cu Național Arena. Un stadion fără suflet atunci când în tribunele sale tricolore sunt doar 8.000 de oameni. Mult pentru oamenii lui Bonetti, dar puțin pentru amintirea zecilor de mii de oameni care își făceau loc, nu demult, prin praful inelelor exterioare. Dar, până la urmă, un meci cu CSMS Iași nu găsește suficiente argumente ca să renunți la un weekend de plajă.

Bonetti l-a lăsat pe Niculae să plece în curtea colecționarului de la Vaslui și pare că bine a făcut. Dinamo a pierdut o banderolă, dar a câștigat un golgeter parcă inhibat de sutele de goluri marcate de oamenii din jurul lui. Deci, „Săgeată” e în alt vestiar și Dănciulescu e pe bancă. El, puștiul de 21 de ani cu ghetele în alb și roșu, și-a găsit liniștea. Cu pași mari și hotărâți, îmbină forța brută cu o eleganță greu de găsit. Comparația cu una dintre mașinile de lux din garajul său e inevitabilă. Antrenorul italian are un Ferarri pe teren și îl conduce ca atare.

Oare putea mai mult?

Un cap care se duce în bară și apoi întră tremurând în poartă (13). Așa a început Țucudean și Ionuț Popa își căuta deja telefonul. Un șut pe lângă, driblinguri și nervii adversarilor la pământ. Ceea ce colegii lui, vezi Alexe, nu reușeau, lui îi ieșea de minune. Boubacar a văzut un spațiu liber cu coada ochiului și a pasat. Apărarea de patru a moldovenilor era sus și atacantul din Arad a țâșnit cu furie. L-a driblat și pe Lungu și a reușit „dubla” (22). Mitul că Țucudean nu dă gol când e titular avea să fie călcat în picioare. Puțină răbdare.

Nu a contat că Onofraș și voleul său la colțul lung au făcut peluza să-și aducă aminte de echipa care îi albea la mai fiecare meci. Țucudean a apărut din nou. Cum un Ferarri are nevoie de doar 3,1 secunde pentru a ajunge la suta de kilometri, așa și el are nevoie de doar trei minute pentru încă două goluri și o pasă decisivă. Un nou „cap”, de data aceasta fără emoții, și apoi un șut dintr-o fază inspirată parcă din manualele spaniole. Cu mingea circulând din jumătatea proprie și ajunsă fără probleme în careul ieșenilor. Ultima sa sclipire a făcut ca fundașii lui Popa să-și smulgă părul din cap. Bonetti l-a scos imediat în aplauze și meciul s-a închis. Chiar dacă mai erau minute bune, spectacolul s-a terminat.

„Nu vreau să fiu păcăliciul nimănui. Am un lot foarte subțire. La mine în echipă sunt trei-patru jucători care anul trecut erau rezerve în Liga a II-a, iar acum sunt titulari în Liga I”, Ionuț Popa, antrenor CSMS I

Și-au premiat campionii

Dinamoviștii nu i-au uitat pe juniorii C, care au reușit să câștige titlul național în sezonul trecut. Înaintea meciului cu CSM Iași de aseară, conducerea roș-albilor i-a premiat pe tinerii jucători care au adus singurul titlu de campioană în vitrina clubului în sezonul 2011-2012. La grupa ’97, joacă și fiul lui Florentin Petre, Patrick, care este vedeta echipei.


Echipele de start:

DINAMO: Naumovski – Nica, D. Grigore, Scutaru, Pulhac – C. Munteanu – Rus, Issa Ba, Boubacar – Țucudean, Alexe

Rezerve: Manyur – Axente, Cristea, Curtean, Dănciulescu, Koulibaly, Mușat

CSMS IAȘI: Lungu – Țigănașu, Mitrea, Tincu, Jovanovic – Petrovic – Milea, Vladu, Straton, Onofraș – Cl. Ionescu

Rezerve: And. Bălan – Crețu, Avrămia, Ciucur, Herghelegiu, Cl. Tudor, Keita

Arbitru: Marius Bocăneală
Asistenți: Andrei Constantinescu, Daniel Ciocănea

CLICK AICI PENTRU COMENTARIUL MINUT CU MINUT AL MECIULUI


Fost fotbalist la UTA, părintele dinamovistului s-a retras pentru că a suferit o boală la inimă

În 30 octombrie 1993, Marius Țucudean marca unicul gol al meciului UTA – Dinamo, din etapa a 12-a a Diviziei A. George Țucudean avea doi ani și, după câteva săptămâni, a venit pentru prima dată la un antrenament al tatălui său. „Eram un pic accidentat și mă antrenam separat. Țin minte că atunci am schimbat primele pase cu el pe gazonul de la UTA”, povestește Țucudean senior. Juniorul i-a călcat pe urme. A devenit golgheterul UTA-ei în liga secundă și a ajuns apoi tocmai la Dinamo, pentru care, de curând, a marcat două goluri în Supercupa României.

„Bucureștiul nu i-a luat capul”
Când a ridicat în picioare 15.000 de oameni înghesuiți în micul stadion arădean, Marius Țucudean nu se gândea că fiul său urma să fie adulat de suporterii adversarilor săi de atunci. „Atunci mă gândeam să am doi copii sănătoși. George era născut, iar sora lui era pe drum. Nu credeam că el o să ajungă fotbalist. Îmi doream, dar nu l-am forțat niciodată. Am fost o familie care l-am crescut destul de bine, l-am crescut băiat cuminte, cu caracter, să respecte valorile familiei, prietenii, neamurile… E un copil care știe să dea bună ziua. Asta e cel mai important lucru. Dacă ești sportiv mare sau nu, dacă ziarele te caută sau nu, asta contează mai puțin. Contează să fii un om care știe să nu abuzeze de nimic, să aibă cei șapte ani de acasă. Am auzit că Bucureștiul îți ia capul, dar până acum el nu a trecut în extrema cealaltă. Și la Arad a avut aceleași condiții de trai”, a spus tatăl fotbalistului de la Dinamo.

Juniorul e atacant, iar tatăl, care a fost mijlocaș la UTA, nu se ferește să îl compare cu marele star suedez Zlatan Ibrahimovic. „Din România seamănă mult cu Cămătaru, iar din străinătate cu Ibrahimovic. I-a plăcut lui foarte mult când a fost mic. Poate că ar putea ajunge ca Ibra, dar cred că i-ar trebui un pic mai mult tupeu. Mă refer să ai tupeu la fotbal, nu să treci pe roșu cu mașina sau să ignore pe toată lumea”, spune Marius Țucudean. Acesta nu a văzut pe viu Supercupa României, fiind plecat în concediu în acea perioadă, dar va fi în tribune la amicalul Dinamo – Barcelona. „Merg la meci, în primul rând pentru că joacă Dinamo și fiul meu și în al doilea rand, pentru că mie îmi place și Barcelona. Am mai fost la câteva meciuri ale Barcelonei în Champions League”, a spus tatăl lui George.

Răsfățat de bunic
Bunicul jucătorului de la Dinamo a făcut avere pornind de la o afacere cu mobilă, iar tradiția a fost dusă mai departe de Marius. George a primit cadouri extravagante din partea bunicului. A avut un Porsche și un Audi R8, pe care le-a vândut, iar acum are un BMW și un Ferrari. „A primit astfel de cadouri pentru că familia a considerat că merită. Nu e un secret că noi îi facem poftele. Dacă ești băiat cuminte și meriți să conduci o mașină bună, mai bine să o conduci acum. La 50 de ani nu știu dacă e aceeași plăcere ca și acum”, a spus Marius Țucudean.

Nou-promovata UTA realiza o primă jumătate de sezon de excepție în 1993. A învins toți granzii la Arad (2-1 cu Rapid, 1-0 cu Steaua, 1-0 cu Dinamo). Marius Țucudean avea 27 de ani și era pe val, dar în iarna care a urmat s-a lăsat de fotbal, pentru că doctorii au descoperit că are probleme cu inima. „Se numește sindromul Wolf-Parkinson-White. Nu este o boală cardiacă, însă în cazul unui om dintr-o mie, se poate întâmpla, când faci efort, să ți se oprească inima. Doctorul m-a întrebat dacă familia mea ar avea din ce să trăiască dacă eu m-aș lăsa de fotbal și m-a sfătuit să mă las”, a explicat Marius Țucudean, care a jucat nouă ani la UTA, deși a avut șansa să plece și el în București. „Am fost mai mămos. A vrut să mă ia Sportul Studențesc, care avea echipă bună atunci, puteam să mă duc și la Craiova, dar nu am vrut să plec din Arad”, a mărturisit tatăl lui George.


Nu o să facă George pe nebunul chiar în meciul cu mine. Nu uită el că la 16 ani l-am adus la Poli Iași. Dacă uită, îl sun pe Marius, taică-su, sau pe Ghiță, bunicul lui. Să joace bine, dar să nu îmi dea gol
Ionuț Popa, antrenor Poli Iași


Robert ZANFIR / Redactor
Autor Prosport.ro si la ziarul Prosport. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…