Fotbal „la negru”. Întrebările la care șefii Ligii nu vor răspunde niciodată. Cum au ajuns Iorgulescu și Ștefan să nege legile țării și propriile statute

Redactor:
Matei Udrea
Fotbal
  • Publicat:
  • Actualizat:

Șefilor LPF li se pare normal, legal, în regulă și foarte bine ca un fotbalist străin să joace în Liga 1 fără să aibă aviz de muncă pe teritoriul României și nici contract legal. Aceasta este concluzia conferinței de presă la care președintele Gino Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan au afirmat în mod repetat, marți, că ei respectă regulamentele FRF. Să notăm, pentru început, că ei sunt cei care conduc acum fotbalul profesionist din România.

Confruntați cu devoalarea unei practici ilegale, care durează din 2010 și până azi – aceea a legitimării și folosirii unor muncitori (fotbaliști) extracomunitari fără acte legale -, Iorgulescu și Ștefan s-au încrâncenat să răspundă, senini, că totul în regulă, atât timp cât sunt acoperiți de regulamente. Din punctul ăsta de vedere, nicio deosebire între ei și predecesorul Dumitru Dragomir. Și el avea deviza „să fii acoperit cu hârtii”.

Problema e că nici Iorgulescu, nici Ștefan nu sunt acoperiți. Din contră.

Surse din LPF și FRF: sunt sute de fotbaliști care, din 2010, au fost legitimați ilegal

ProSport a publicat luni și marți documente indubitabile care atestă faptul că LPF a legitimat și lăsat să joace la Concordia Chiajna, în februarie-martie, trei jucători extracomunitari (ucraineanul Milevski, nigerianul Odibe, senegalezul Niasse) fără ca aceștia să aibă forme legale în România. Fără avize de muncă și fără contracte înregistrate la stat, cei trei au disputat cinci partide oficiale în competiții organizate de LPF: patru în campionat și una în Cupa Ligii. Pe site, puse unele lângă altele, sunt toate facsimilele: contractele fără valoare juridică depuse de Chiajna și acceptate de LPF pe 25 februarie, contractele reale existente la club și la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), cu data de 23 și, respectiv, 30 martie. Dar și avizele de muncă pe care Inspectoratul pentru Imigrări le-a emis pe 23 martie. Până la intrarea în legalitate, cei trei fotbaliști disputaseră deja, încălcând legile țării, cinci partide.


Acesta este bonulețul care, spun șefii LPF, poate înlocui fără probleme, conform regulamentelor, avizul de muncă din partea statului român

În uraganul dezlănțuit după ce au apărut aceste documente, ProSport a aflat că, de fapt, cazul Chiajna nu e singular, iar LPF este băgată până la gât în această poveste încă din 2010, atunci când „cineva”, o minte „dibace”, a cerut și obținut modificarea regulamentelor FRF. Surse din LPF și din FRF afirmă că sunt sute de fotbaliști extracomunitari care au fost legitimați ilegal, în acești ani. Cu toții s-au antrenat și au jucat perioade mai scurte sau mai lungi de timp fără să aibă actele în regulă.

Patru întrebări simple și niciun răspuns

Gino Iorgulescu și Justin Ștefan au de răspuns, atunci când spun că nimic nu e în neregulă cu legitimarea fotbaliștilor fără ca aceștia să aibă contracte legale, la câteva întrebări esențiale:

> Cum sunt plătiți legal acești fotbaliști „legitimați conform regulamentelor FRF” în intervalul care trece din momentul înregistării la LPF până când le iese avizul de muncă de la Inspectoratul pentru Imigrări și li se întocmește contractul legal de muncă?

> Cum plătesc cluburile impozitele pe salarii către stat în această perioadă, dacă fotbaliștii respectivi joacă fără forme legale?

> Cum se face asigurarea medicală a fotbaliștilor, dacă ei nu au contract de muncă?

> Ce se întâmplă dacă un fotbalist se accidentează grav sau, Doamne-ferește, moare pe teren în acest interregn acceptat de LPF și FRF, dar total ilegal din perspectiva statului român? Dacă acest fotbalist pățește ceva la locul de muncă, poate chiar într-un meci oficial, și ajunge la spital, va trebui să prezinte asigurarea medicală. Fără contract de muncă, fără aviz de muncă pe teritoriul României, fără asigurare, ce se va întâmpla cu acest om?


Milevski a jucat cinci meciuri fără contract legal. Liga și clubul trebuie să răspundă cum a fost plătit, cum s-au plătit impozitele, cum a fost asigurat, ce s-ar fi întâmplat dacă fotbalistul pățea ceva în acest timp

 

LPF încalcă regulamentul FRF când legitimează ilegal jucătorii…

Justin Ștefan, avocatul LPF în acest caz, și-a asumat răspunderea să afirme că Liga i-a înregistrat pe jucători în baza contractului de muncă depus de Concordia Chiajna. Hârtia acceptată de LPF pe post de contract este însă fără valoare – și Justin Ștefan, care este jurist, știe acest lucru – pentru că, în România, contractele cu străinii nu se pot încheia până când aceștia nu au avizul de muncă de la Inspectoratul pentru Imigrări.


Această hârtie incompletă, nedepusă la Forțele de Muncă, a fost acceptată de LPF pe post de contract de muncă în cazul lui Milevski. Făcută special pentru LPF, această foaie nu putea fi înregistrată nicăieri pentru că nu venise încă avizul de muncă de la Inspectoratul pentru Imigrări (sosit abia pe 23 martie)


Adevăratul contract dintre Milevski și Concordia, înregistrat la Forțele de Muncă și existent în arhiva clubului

 

Aici este și punctul în care nici mintea „creață” care în 2010 a cerut și obținut modificarea regulamentelor FRF, nici șefii de acum ai LPF nu au ce să invoce: atât timp când nu exista avizul de la Imigrări, nici așa-zisele contracte prezentate de cluburi nu aveau cum să fie legale. Așadar, degeaba s-a modificat regulamentul FRF astfel încât clubul să poată prezenta doar dovada depunerii actelor la Imigrări, pentru că niciun contract legal nu se poate încheia fără avizul de muncă.

… Articolul 14 din propriul Statut…

Ascunzătoarea șefilor LPF este, în toată acestă poveste, regulamentul. Pe care, spun ei, îl respectă la literă – deși, după cum puteți citi în paragraful de mai sus, Liga îl încalcă nonșalant.

Dar, chiar și în lipsa acelei prevederi clare că legitimarea se face pe baza contractului de muncă, LPF nu ar fi avut voie, niciodată, să facă așa ceva. Pentru că, în chiar propriul statut, la Capitolul III – scop și atribuții -, în Articolul 14 scrie negru pe alb: „LPF are ca stop organizarea, promovarea și dezvoltarea fotbalului profesionist nivelul Campionatului național Liga I, potrivit cu statutul și regulamentele Federației Române de Fotbal, în condițiile legii„.

Așadar, ÎN CONDIȚIILE LEGII. Cum legile României sunt încălcate în acest caz, Liga era obligată să se autosesizeze, să ridice problema în Comitetul Executiv al FRF și în Adunarea Generală a FRF, să se zbată pentru a pune regulamentele în acord cu legislația țării.

…dar și Legea Sportului din 2000

În sfârșit, regulamentul FRF aplicat cu atâta sârguință de Ligă atunci când legitimează ilegal jucători încalcă și Legea Sportului.

Așadar, atunci când acceptă ca fotbaliștii să joace în baza unui „bonuleț”, în locul avizului de muncă, Gino Iorgulescu și Justin Ștefan încalcă Legea Sportului – 69/2000, Articolul 15, Alineatul 5: „Sportivii străini pot desfășura activitate ca sportivi profesioniști la o structură sportivă din România în baza permisului de muncă eliberat în condițiile legii”.

O scuză aberantă: fotbaliștii muncesc „la negru” pentru că ies avizele prea târziu!

De când au apărut dovezile că legile României sunt eludate sistematic, de ani în șir, în paralel cu amenințările și dezmințirile au apărut încercările de sensibilizare. Șefii Ligii, dar și conducători de cluburi invocă „legea aberantă”, faptul că trebuie să se aștepte prea mult – 30 de zile – pentru avizul de muncă. În tot acest timp, spun ei, ce facem cu jucătorii? Cum îi plătim? De ce sunt asimilați unor simpli muncitori?


După cum se poate vedea, în cazul lui Milevski cererea la Inspectoratul pentru Imigrări s-a depus de către Concordia abia pe 25 februarie. Jucătorul a fost prezentat oficial pe site-ul clubului pe 5 februarie

Toate lamentările și întrebările au ca scop final inducerea ideii că, până la urmă, asta e, s-au descurcat și ei cumva în condițiile în care, uite, statul ăsta ostil și represiv le impune legi tâmpite.

Nici tehnica asta nu e nouă. Vă amintiți că, la începutul anilor 2000, atunci când Fiscul a început pentru prima oară să-i întrebe de sănătate pe conducătorii cluburilor care, până atunci, nu plătiseră o lețcaie la stat – un deceniu de aur al evaziunii și haiduciei se încheia atunci -, s-a pornit o văicăreală generală. Statul ticălos voia distrugerea fotbalului pentru că avea neobrăzarea, pretenția aberantă ca și cluburile să-și achite impozitele. Gino Iorgulescu, pe atunci președinte la FC Național, s-a înscris la acel moment în corul celor care protestau.

Și acum, ca și în 2000, tema e falsă, argumentele eronate, diversiunea evidentă. În Occident, perioada de transferări se încheie mai repede decât în România. Și acolo, ca și aici – legislația e aceeași în țările UE -, se așteaptă până la 30 de zile pentru avizul de muncă al fotbaliștilor extracomunitari. Cu toate acestea, nicăieri nu se recurge la legitimarea ilegală a jucătorilor. NICĂ‚IERI!

Asta, pentru a nu mai spune că nimeni nu obligă cluburile să aducă jucători după perioada în care mai pot fi legitimați. Situația Concordiei Chiajna, chiar în cazul Milevski – Odibe – Niasse, e stridentă. Clubul anunța că Milevski a semnat cu Concordia pe 5 februarie, iar prima versiune de contracte (cele nevalide) are data 12 februarie. Cererea clubului la Inspectoratul pentru Imigrări este făcută însă abia pe 25 februarie, 20 de zile după anunțul de pe site și 13 zile după primul rând de contracte! Dacă nu a fost grabă până atunci, de ce ar fi fost nevoie, mai apoi, să se facă o ilegalitate pentru a le da drept de joc?

Dincolo de fapte sunt vorbele. Uneori, vorbele conduc lumea și reușesc să ascundă faptele. Dar nu întotdeauna. Bun de gură și (aparent) prost pregătit, cu tupeu avocățesc și fără argumente, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a încercat marți să regleze din vorbe situația fără ieșire în care se află, împreună cu președintele aceleiași instituții, Gino Iorgulescu.

Dar lucrurile sunt clare: orice instituție a statului român care ar vizita LPF și Concordia Chiajna ar descoperi nu numai că există contracte diferite, cu date diferite și numere de înregistrare diferite pentru aceiași jucători – nigerianul Odiba, senegalezul Niasse și ucraineanul Milevski. Dar și că toți trei au muncit (jucat) fără forme legale o lună.

Iar ca ei, aflăm acum, sunt sute în fotbalul românesc în ultimii ani.

Costin Ștucan / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele