INTERVIU | După 263 de zile. Dan Roman a revenit după accidentarea îngrozitoare de la finalul anului trecut: „Sunt ca un copil care tocmai a primit o jucărie nouă. Nu am mai spus de foarte mult timp că sunt fericit”

INTERVIU | După 263 de zile. Dan Roman a revenit după accidentarea îngrozitoare de la finalul anului trecut:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe 19 decembrie 2013, Dan Roman a suferit una dintre cele mai îngrozitoare accidentări din Liga 1. După 7 luni și 20 de zile de recuperare, atacantul celor de la Gaz Metan a revenit pe teren, în meciul de vineri contra Rapidului, scor 1-1. A jucat doar șase minute, fiind introdus de Cristi Dulca în minutul 84 al partidei: „Mă simt ca un copil care a primit o jucărie nouă”, a descris acesta revenirea într-un interviu acordat pentru ProSport.

Era minutul 38 al partidei dintre Botoșani și Gaz Metan Mediaș, contând pentru etapa cu numărul 19 a sezonului trecut. Atunci, Dan Roman, atacantul medieșenilor, era faultat de Ciprian Dinu la marginea careului advers și suferea una dintre cele mai îngrozitoare accidentări din Liga 1: dublă fractură de tibie și peroneu. Imaginile transmise de cei de la DolceSport erau greu de digerat de cei din fața televizoarelor. Centralul meciului, Adrian Comănescu, îi arăta inițial cartonașul galben lui Dinu. Se răzgândea atunci când vedea gravitatea accidentării, eliminându-l pe botoșănean. Atunci, pe 19 decembrie, pe un frig crunt, Roman ieșea de pe teren pe targă, izbucnind în plâns. Era dus direct la spital, iar verdictul nu părea a fi unul favorabil pentru el: „I-a fost redusă luxația, piciorul i s-a imobilizat în gips și momentan se află sub anestezie, la terapie intensivă. Nu pot să mă pronunț în privința perioadei de recuperare. Poate fi între 6 și 12 luni. Sunt foarte multe variabile”, declara atunci Călin Târnăvean, doctorul celor de la Gaz Metan.


Pe 19 decembrie, cei care urmăreau Liga 1 au fost martorii uneia dintre cele mai îngrozitoare accidentări. Atunci, Dan Roman era scos în afara terenului pe targă și puțini mai credeau că poate reveni pe gazon

În redacțiile de sport, era agitație. Cei mai slabi de înger închideau ochii la reluările sau imaginile cu accidentarea lui Dan Roman. Erau căutate informații despre atacantul celor de la Gaz Metan, dar și despre Ciprian Dinu, cel care comisese faultul: „El a scăpat din marcaj în zona centrală, eu m-am dus să atac mingea, piciorul lui a rămas în gazonul înghețat. Nicio secundă nu am vrut…”, era reacția lui Dinu. Prima după minutul 38, când a plecat la vestiare având în minte imaginea faultului comis de el. Atunci, jurnalistul ProSport Costin Negraru începea un demers unic în presa sportivă din România, propunându-și să urmărească viața lui Dan Roman în lunile de după accidentare și până la revenirea sa pe teren. Început duminică, 22 decembrie, de ziua atacantului de 27 de ani, jurnalul a strâns 154 de zile, o operație și o recuperare grea pentru jucător. Câteva rânduri, câteva gânduri. Aceasta era rețeta „Jurnalului lui Dan Roman”, unul care poate fi citit aici.

După 263 de zile…

Înapoi în prezent. Este minutul 84 al partidei dintre Rapid și Gaz Metan, e 9 august și plouă mărunt. Antrenorul medieșenilor, Dulca, îl introduce pe teren pe Dan Roman, iar atacantul joacă în ultimele șase minute ale meciului din Giulești. După 263 de zile în care a stat departe de teren, Roman lovește mingea de fotbal într-un meci oficial. La conferința de presă, Cristi Dulca spune că a avut emoții mari în momentul în care l-a trimis pe Roman pe teren. Doar atunci când citești câteva dintre gândurile atacantului din „Jurnalul lui Dan Roman” realizezi cât de puternic a fost atacantul celor de la Gaz Metan. De ziua lui, pe 22 decembrie, a primit cadou tije și șuruburi, iar de Crăciun a dormit doar o oră: „După operație, atunci când efectul anesteziei a trecut, am început să am dureri cumplite. Am devenit foarte irascibil, chiar le-am spus mamei și soției să plece acasă pentru că eram foarte nervos. Durerile erau mai mari decât atunci când m-am accidentat. Am tot cerut calmante. Nu știu dacă am apucat să dorm mai mult de o oră, am ascultat muzică la căști, doar așa am putut să mă mai relaxez. Durerea era foarte greu de suportat. Mă strângea și gipsul, aveam arsuri. Simțeam ca și cum mă lovește cineva. De când m-am accidentat nu a existat o noapte în care să dorm cum trebuie”, se confesa Dan Roman.


Șase meciuri a prins Dan Roman sezonul trecut în Liga 1 pentru Gaz Metan Mediaș, pentru care a marcat un gol. A ajuns la echipă în 2011, evoluând de 59 de ori pentru medieșeni și înscriind 10 goluri în toate competițiile. Vineri seara a bifat apariția cu numărul 60, contra Rapidului (scor 1-1)

„Sunt ca un copil care tocmai a primit o jucărie nouă”

După 7 luni și 20 de zile, a revenit pe teren. Doarme bine, nu mai este irascibil. A acceptat să vorbească cu ProSport despre cele șase minute petrecute în Giulești, despre planurile sale de viitor, dar și despre Ciprian Dinu, cel care l-a faultat pe 19 decembrie și care l-a sunat imediat după meciul de vineri seară.

ProSport: Probabil că ai tot auzit întrebarea următoare de vineri seară încoace, dar nu putem începe altfel. Cum a fost la revenire?
Dan Roman: Nici măcar nu știu cum să descriu sentimentul exact pe care îl trăiesc. Sunt ca un copil care tocmai a primit o jucărie nouă. Recunosc, mi-a fost teamă înainte să intru pe teren. Mă tot gândeam că poate o să am dureri, că poate o să mă accidentez. Dar odată făcută schimbarea, am uitat de tot. M-am concentrat doar pe meci și atât. Ce-i drept, am jucat puțin. Iar lucrurile pas cu pas, încă nu sunt pregătit fizic. Sunt fericit. Și nu ai idee ce mult timp a trecut de când nu am mai spus asta.

Mulți dintre cei care au văzut accidentarea nu ți-au mai dat nicio șansă de revenire. Te așteptai ca după aproape opt luni să joci într-un meci oficial?
Cu anumite excepții, am fost tot timpul un optimist. Eu credeam că o să revin mai repede. Nu îmi dădeam seama cât de gravă este accidentarea. Începusem să merg, să alerg și îmi spuneam că de la asta și până la a juca într-un meci oficial mai este doar un pas. Nu am luat în calcul că degeaba alergi, la contacte dinamice e ceva mai dificil. În plus, eu încă mai am dureri în talpă. Nu am scăpat definitiv.

„Vineri mi-am revăzut accidentarea. Mi-au dat lacrimile”

La accidentare te-ai mai uitat? Știu că ai revăzut-o imediat după operația din decembrie.
Da, chiar vineri am văzut-o iar. Mi-au dat lacrimile. Știam că urmează și meciul din Giulești și a fost un cumul ciudat de sentimente. Nu vreau să mă mai gândesc la o altă accidentare. Niciodată. Cu cât te concentrezi pe ideea că ai putea să fii faultat, cu atât cresc șansele să ți se întâmple asta. Vreau să fiu pozitiv.

Soția ta, Andreea, știu că a fost alături de tine pe tot parcursul recuperării. Ce ți-a spus imediat după meciul contra Rapidului?
Andreea se ruga să se termine mai repede partida. Mi-a dat mesaj în timp ce eram pe teren, deși știa că nu am cum să-l văd. Îi este greu, e implicată. Eu poate că am momente în care uit că am fost accidentat. Dar ea nu poate să șteargă din memorie episodul.

„M-a sunat Dinu. Nu mă încălzește cu nimic asta”

Cu Ciprian Dinu ai mai vorbit? Te-a mai sunat?
Da. Mă sunase vineri seară, dar nu i-am răspuns. Nu mă interesa. Am vorbit cu el următoarea zi. Nu s-a uitat la meci, m-a întrebat dacă am jucat vreun minut, dacă sunt bine. Na, lucrurile normale pe care trebuie să le facă cineva care te-a scos din circuit aproape opt luni de zile. Vorbim o dată pe lună. Nu mă încălzește cu nimic asta.

Ce planuri de viitor ai?
Vreau să fiu sănătos, să nu mă mai accidentez atât de grav. De fapt, nu. Să nu mă mai accidentez deloc. Mai vreau să mă pun pe picioare, să fiu la un nivel bun. Probabil că în iarnă, după cantonament, o să pot să joc 90 de minute. Pe plan personal… Eu și Andreea încercăm să facem un copil de aproape doi ani. Vrei să îți spun o ironie? În 2013, după ce că eu m-am accidentat la finalul lui, Andreea a pierdut o sarcină. A fost un an ghinionist din absolut toate punctele de vedere.


Mi-a spus antrenorul la antrenament că s-a accidentat Târnovan și că ar vrea să mă ia pe mine în lot. M-am bucurat. Dar după ce am vorbit cu el nu eram sigur că o să ma și ia. Mi-era dor de o deplasare cu băieții. Drumuri lungi, dar te simți bine
Dan Roman, atacant Gaz Metan Mediaș


Video cu accidentare de pe 19 decembrie a lui Dan Roman

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen