EXCLUSIV Mititelu a izbucnit la adresa lui Mircea Sandu după ce FIFA i-a dat dreptate:** „Autoritățile trebuie să ia, de urgență, măsuri cu acest individ!”

EXCLUSIV Mititelu a izbucnit la adresa lui Mircea Sandu după ce FIFA i-a dat dreptate:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Fotbal a publicat pe site-ul oficial informația potrivit căreia FIFA avertizează FRF în legătură cu procesele pe care Adrian Mititelu și Universitatea Craiova le-au câștigat în instanțele civile. Toate echipele românești care evoluează în cupele europene, dar și naționala României, pot fi excluse din competițiile internaționale, dacă nu vor fi respectate și puse în aplicare doar deciziile luate conform regulamentelor sportive de comisiile sportive și de TAS, se spunea ieri. Adrian Mititelu a declarat că nu este adevărat ceea ce spune Mircea Sandu și a publicat pe site-ul ziarului pe care îl deține scrisoarea completă trimisă de FIFA către FRF. Imediat, FRF a operat modificările pe site-ul oficial, confirmând astfel spusele patronului Universitatea Craiova.

Adrian Mititelu a declarat astăzi că Mircea Sandu este pericol social, iar autoritățile trebuie să ia de urgență măsuri.

„V-am spus de foarte mult timp că Mircea Sandu este un mare mincinos și un mare demagog! În acest fel a reușit să conducă destinele fotbalului românesc atâta amar de vreme. Prin ceea ce a făcut în ultima perioadă, dar mai cu seamă ieri, a confirmat că este un pericol social și că tot ceea ce face daunează grav ordinii publice și legilor! Autoritățile trebuie să ia, de urgență, măsuri cu acest individ!”, a spus Adrian Mititelu pentru www.prosport.ro


Iată scrisoarea FIFA către FRF

Stimate domn,

Vă mulțumim pentru corespondența menționată mai sus și confirmăm primirea acesteia în format pe hârtie în data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la faptul că am analizat cu atenție informațiile cuprinse în aceasta.

În acest sens, dorim să facem referire la corespondența noastră anterioară din data de 16 septembrie și 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat poziția cu privire la obligațiile care îi revin unei asociații fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori să reiterăm în primul rând că, așa cum am arătat în corespondența noastră menționată mai sus, apelarea la instanțele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociație membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanțele de drept comun a litigiilor din cadrul asociației sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii și oficialii altor asociații. În locul apelării la instanțele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociației sau confederației membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicție cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanțele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanțele de drept comun sau în cazul în care legislația națională interzice în mod expres înaintarea către curțile arbitrale a unor anumite litigii (de exemplu, litigiile legate de contractele de muncă) (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 2 și alin. 3, subalin. 1, prima frază de la final).

În plus, fiecare asociație membră va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociației membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligații către membrii săi (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază). În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociație membră va aplica sancțiuni oricărei părți care nu respectă această obligație și se va asigura că orice apel împotriva acestor sancțiuni va fi înaintat spre arbitraj și nu către instanțele de drept comun.

În plus, în ceea ce privește posibilele sancțiuni aplicate Federației Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare susmenționate, având în vedere corespondența noastră din 16 septembrie și 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancțiunilor posibile menționate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligațiilor ce îi revin de către o asociație membră poate atrage aplicarea de sancțiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociații membre (art. 14 și art. 15 din Statutul FIFA).

De asemenea, în ceea ce privește litigiul dintre Federația Română de Fotbal (denumită în prezentul FRF) și SC Fotbal Club U Craiova SA, dorim să reluăm cele de mai sus și să subliniem faptul că problema dacă litigiul în cauză poate face exclusiv obiectul arbitrajului depinde nu numai de obligațiile prevăzute în Statutul FIFA, ci și de prevederile legislației naționale din România. În cazul în care legislația din România interzice în mod obligatoriu arbitrajul pentru anumite litigii, FRF nu poate impune membrilor săi recurgerea la o procedură de arbitraj. Cu toate acestea, în măsura în care legislația română nu pune la îndoială jurisdicția unui tribunal arbitral la nivel național, respectiv jurisdicția Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul și obligația – conform celor menționate mai sus, de a impune jurisdicția unui tribunal arbitral național sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanță și de a interzice recurgerea la instanțele de drept comun. În cazul în care FRF nu își respectă obligațiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.

În sfârșit, în ceea ce privește propunerea de modificare a Statutului FRF așa cum apare aceasta în corespondența dvs. susmenționată, trebuie să precizăm că adoptarea unei astfel de modificări ar reprezenta o încălcare gravă a Statutului FIFA, care ar putea conduce la aplicarea de sancțiuni asociației dvs., cum ar fi suspendarea, de către organismele competente ale FIFA.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne informați dacă legislația din România exclude sau nu jurisdicția unui tribunal arbitral în cazul litigiului de față.

În final, vă atragem atenția asupra faptului că aceste informații au caracter general și, prin urmare, nu aduc atingere unei decizii ce poate fi solicitată unui organism competent în cauza de față sau în alte cauze similare în viitor.

Vă mulțumim pentru că ați luat cunoștință de cele de mai sus și așteptăm răspunsul dvs.

Cu stimă,

FEDERATION INTERNATIONALE

DE FOOTBALL ASSOCIATION

Daniel Vlad / Autor
Daniel e jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent fiind reporter special la ProSport. Din 2003 și până în 2013 a lucrat la ProSport, după care în perioada 2013 - 2019 a activat la Fanatik. Din 2019 a revenit în echipa ProSport, unde evoluează și în prezent. În cei 21 de ani de presă, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…