EXCLUSIV | Intrată în criză de timp, CSA Steaua negociază cu un urmărit penal din dosarul Microsoft asocierea cu un club din Liga 4. Clubul Armatei ar urma să cumpere, pentru 30.000 de euro, un lot întreg, cu tot cu antrenori

18 mai 2017 18325 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
EXCLUSIV | Intrată în criză de timp, CSA Steaua negociază cu un urmărit penal din dosarul Microsoft asocierea cu un club din Liga 4. Clubul Armatei ar urma să cumpere, pentru 30.000 de euro, un lot întreg, cu tot cu antrenori Marius Lăcătuş (în mijloc) şi Claudiu Florică (pe bancă, al doilea din dreapta, privind spre telefon) au urmărit împreună un meci al celor de la Regal Sport Club 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16325685/2/ionionmariuslacatus7423095-mediafax-foto-marian-ilie.jpg

CSA Steaua negociază asocierea cu ACS Regal Sport Club Ferdinand I, echipă clasată în acest moment pe locul 2 în Liga 4, cu şanse de promovare în Liga 3. Clubul Armatei ar urma să cumpere tot lotul de la Regal Sport, sursele ProSport afirmând chiar că tranzacţia va presupune şi doi antrenori! Suma pentru care s-ar face înţelegerea ar fi de circa 30.000 de euro – 10% din bugetul prevăzut pentru anul viitor.

Contactaţi de ProSport, colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, şi Marius Lăcătuş, managerul secţiei de fotbal, au fost evazivi. Totuşi, Lăcătuş a negat că s-ar pune problema preluării unei echipe. „Avem discuţii cu mai multe echipe/şcoli de fotbal, pentru a transfera jucători. În perioada următoarea, când se vor putea face transferuri, trebuie să aducem jucători pentru a putea forma echipa“, a răspuns şi colonelul Petrea la întrebarea dacă negociază preluarea Regal Sport.

Marius Lăcătuş a menţionat că a propus o listă cu jucători, pentru a fi achiziţionaţi, dar a dat asigurări că nu există planuri pentru fuziunea cu vreo altă formaţie: „Ar fi bine să discutaţi cu conducerea CSA Steaua despre negocierile între cluburi. Eu vă spun că am propus nişte jucători mai tineri, care fac faţă la nivelul Ligii 4. Dar pot să afirm că nu va prelua nimeni numele altcuiva. Steaua rămâne Steaua şi punct!“.

30.000 de euro pentru lot, cu tot cu antrenori

Este vorba de tot lotul de la Regal Sport, dar şi de doi antrenori, Andrei Nagy şi Mihai Chiriţă. În această situaţie, se naşte întrebarea ce se va întâmpla cu Ion Ion, deja prezentat presei, în martie, drept tehnicianul viitoarei echipe Steaua. La Regal Sport activează, în acest moment, jucători tineri şi de perspectivă. „Au luat cam tot ce era mai bun din Bucureşti şi din împrejurimi“, a descris situaţia o persoană bine informată cu privire la realităţile Ligilor 4 şi 5 ale Capitalei, organizate de AMFB.

Sursele ProSport spun că suma pentru care se va realiza tranzacţia este mult peste acest nivel, unde fotbaliştii sunt, în proporţie covârşitoare, amatori. În funcţie de valoarea lor, pentru jucători se vor plăti sume între 500 şi 2.000 de euro – în total, aproximativ 30.000 de euro –, cu clauze adiţionale: în cazul unei eventuale vânzări ulterioare, Regal Sport ar urma să încaseze diverse procente din aceste tranzacţii.

Lăcătuş se angajase, prin contract, ca până la sfârşitul lunii martie să aibă lotul complet. CSA Steaua nu are azi nici măcar un singur fotbalist în echipă


De la stânga: Ion Ion, colonelul Cristian Petrea şi Marius Lăcătuş. Prin angajarea a doi antrenori de la Regal, devine neclar ce rol ar mai avea Ion Ion. La rândul său, Lăcătuş s-a angajat, prin contract, ca până la sfârşitul lunii martie să aibă echipa completă, cu jucători şi antrenori sub contract. Azi, CSA Steaua nu are nici măcar un singur fotbalist. FOTO: Mediafax

Această negociere a ajuns pe lista priorităţilor la CSA Steaua din cauza crizei de timp în care a intrat conducerea clubului. Marius Lăcătuş, antrenor coordonator al proiectatei secţii de fotbal, a semnat un contract cât se poate de clar la finalul anului trecut: până la sfârşitul lunii februarie ar fi trebuit să numească antrenorul (Ion Ion a semnat pe 24 martie), iar până la sfârşitul lunii martie se angaja să găsească jucători, să semneze contracte cu ei şi să definitiveze lotul. În mod inexplicabil, niciunul din aceste obiective n-a fost realizat – în această clipă, CSA Steaua nu are nici măcar un singur jucător în lot. Conform contractului cu echipa Armatei, nerespectarea acestor ţinte ar trebui să atragă demiterea sa.

Nici alte clauze din contractul lui Lăcătuş nu par realiste. Conform înţelegerii cu CSA Steaua, antrenorul coordonator se angajează să înscrie echipa în Liga 4 până la 1 iunie 2017, cu obligativitatea de a promova, la sfârşitul sezonului 2017-2018, în Liga 3. Doar că aici sunt două probleme aparent insurmontabile:
1) nu poţi înscrie o echipă în campionat, dacă precedentul nu s-a încheiat. Iar Liga 4 se va termina abia pe 9 iunie 2017. Deci este imposibil ca acest punct din contractul lui Lăcătuş să se materializeze;

2) atât timp cât există şi Liga 5 în campionatul Bucureştiului, iar Lăcătuş dă asigurări că nu va exista nicio preluare a unui alt club, CSA Steaua nu are cum să se înscrie, ca nouă participantă, direct în Liga 4. Logic, va trebui să pornească din ultimul eşalon valoric, adică din Liga 5. Ceea ce înseamnă că nu va putea promova, anul viitor, decât în Liga 4, şi nu în Liga 3, aşa cum scrie în contract.

Bâlbâielile de la CSA Steaua îl favorizează pe Gigi Becali

O posibilitate teoretică de a „fenta“ regulamentul ar fi ca Adunarea Generală a AMFB să decidă restructurarea campionatului, desfiinţarea Ligii 5 şi alcătuirea a mai multe serii de Liga 4. Pe hârtie, acest lucru ar fi posibil. Practic, aici sunt multe probleme. Anul trecut, AFC Rapid şi CFR Mişcare Bucureşti, ambele reactivate după falimentul FC Rapid, au făcut intervenţii pentru a nu se înfiinţa Liga 5. Proiectul era ca, în locul unei serii de Liga 4 cu 16 cluburi şi două serii de Liga 5 a câte 10 cluburi, să se înfiinţeze două serii de Liga 4 a câte 18 echipe. A ieşit însă un scandal mare cu cei care funcţionau deja în Liga 4 şi s-a renunţat la plan.

Anul acesta, ar fi rândul celor două urmaşe ale Rapidului, plus multe alte cluburi deja existente în Liga 4 (Sportul, Progresul, Metaloglobus sunt doar câteva dintre ele), să facă scandal. AFC Rapid şi CFR Mişcare au jucat un an întreg pentru a fi acum foarte aproape de promovarea în Liga 4. Dacă s-ar desfiinţa Liga 5, ar însemna nu numai că au jucat degeaba (şi au cheltuit sume consistente, de circa 150.000 de lei), dar şi că, la anul, se vor bate cu CSA Steaua pentru promovarea în Liga 3, ceea ce, în mod evident, nu le-ar conveni.

Toate aceste probleme în activitatea CSA Steaua justifică demersurile FC FCSB. Gigi Becali a reclamat în repetate rânduri că Armata nu valorifică marca pe care a câştigat-o în instanţă şi, deci, numele Steaua ar putea fi revendicat de oricine, deoarece în fotbalul românesc nu există o astfel de echipă.

Cine este Claudiu Florică, deţinătorul ACS Regal, club cu care negociază acum CSA Steaua cumpărarea lotului de fotbalişti


Claudiu Florică (stânga), proprietarul Regal Sport Club, şi Enrique Cerezo Torres, presedintele de la Atletico Madrid, au semnat în 2014 un parteneriat între cele două grupări. FOTO: Mediafax

Aceasta este conjunctura în care CSA Steaua a ajuns, la mijlocul lunii mai, după cinci luni de inactivitate (contractul cu Lăcătuş a fost anunţat în 12 decembrie 2016), să negocieze cumpărarea unui lot de fotbalişti, cu tot cu antrenori, de la un club de Liga 4. Chiar dacă Regal Sport se clasează acum pe locul 2 în Liga 4 a AMFB şi este foarte aproape de asigurarea unui loc în play-off-ul pentru promovare, este totuşi vorba de un nivel unde activează fotbalişti amatori. Aşa cum ProSport a mai scris deja, în Liga 4 un buget de 30.000 de euro este arhisuficient pentru ca o echipă să se bată la promovarea în Liga 3. Secţia de fotbal CSA Steaua a anunţat un buget de 10 ori mai mare şi încă nu are nici echipă, nici antrenori.

Interesant este că Steaua negociază această asociere de ultimă instanţă cu Claudiu Florică, implicat în dosarele Microsoft 1 şi 2. Fost reprezentant Fujitsu Siemens Computers în România, Claudiu Florică a scăpat de închisoare, în dosarul Microsoft 1, prin denunţarea politicienilor şi a afaceriştilor implicaţi în păgubirea statului cu zeci de milioane de euro. Microsoft a girat, în acel dosar, că firma al cărei reprezentant era Claudiu Florică ar fi fost unic distribuitor pentru România, deşi pe piaţă mai existau încă cinci firme care distribuiau licenţe de operare. S-au evitat astfel licitaţiile, iar preţul licenţelor Microsoft pentru computerele statului român a fost umflat cu 50%. Prejudiciul ar fi de 67 de milioane de dolari, conform digi24.ro.

În dosarul Microsoft 2, Claudiu Florică – pus pe 10 aprilie sub control judiciar – este acuzat de instigare la abuz în serviciu, conform stirileprotv.ro. Acesta este acuzat de procurorii DNA că, în 2009, i-a plătit lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, o mită de peste două milioane de euro ca să îl favorizeze în câştigarea unui nou contract de licenţe IT. Paguba ar fi de 51 de milioane de euro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.