SPORTIVITATE.RO

16 feb 2009 131 afişări Comentează şi tu Diverse
SPORTIVITATE.RO SPORTIVITATE.RO 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7950/3926966/1/ccc.jpg

De ce a fost ucis Marian Cozma? Nimeni n-a răspuns exact până acum la această întrebare. S-a vorbit de apărarea unei chelneriţe, a prietenei, de conturi mai vechi de reglat între ţiganii mafioţi şi Marian. Cred că se mai poate formula o ipoteză, verosimilă tocmai prin absurditatea ei: Marian Cozma a fost omorât pentru că exista. Aşa cum sunt pe lumea asta oameni care le spun vedetelor: „Vă mulţumim că existaţi!”, sunt şi unii care zic: „Vă omorâm că existaţi!”. Şi asta şi fac.

Raffael Sandor şi Ivan Sztojka sunt indivizi care măsoară aproximativ 1,70 m. Sunt scunzi, ţigani şi urâţi. Marian era un băiat ca un catarg de steag, foarte înalt, alb, puternic şi arătos. „Îi eclipsa”, spune un martor, „ştia să se distreze frumos”. Simplul fapt că Marian avea 2,11 m, că era relaxat şi vesel cu prietena lui era de ajuns ca să ceară trei lovituri de cuţit în inimă?

Handbalistul Cozma a fost un simbol al înfruntării bărbăteşti, dure, dar sportive. Pe semicerc au loc ciocniri între jucători masivi ca între locomotive în mers, umăr la umăr, piept la piept, uneori mai scapă câte un cot în stomac, câte-o mână în cravaşă, dar la sfârşit adversarii se îmbrăţişează, îşi schimbă tricourile, râd, dacă nu plâng de fericire sau tristeţe. Dacă ar fi luptat voiniceşte cu Cozma, ţiganii erau luaţi la snop. Şi atunci au dat cu cuţitul la înghesuială. Nu ca să cresteze, nu ca să rănească, ca să omoare la sigur.

Poate să declanşeze faptul că un semen arată diferit de tine atâta bestialitate, atâta ură? Poate. S-ar putea însă ca etnia ţigănească să verifice pe propria-i piele acest răspuns.

În articolele dure apărute în presa din Ungaria, ţiganii asasini sunt numiţi şerpi veninoşi. Oare cu ce animal ar putea fi asemuiţi jurnaliştii români care i-au băgat microfoanele până-n ochii înlăcrimaţi mamei lui Cozma, întrebând‑o: „Ce-aţi simţit? Ce simţiţi?”. Sau cei care au dat în prim-plan chipul lui Marian Cozma în coşciug, încălcând cele mai elementare reguli ale meseriei batjocorite la televizor prin cuvântul de ocară „deontologi”? De mai bine de zece ani încoace scriu şi rescriu articolul intitulat „Între hienă şi câine”. Ar trebui acum să scriu altul, cu titlul „Hienele ne dau de mâncare”.

Pentru ce josniciile acestea subumane în presă? Răspuns: pentru rating. Pentru share. Audienţă, tiraj. Adică bani. Există destui inşi care se hrănesc cu durere, cu moarte. Iar presa românească e tot mai mult cateringul lor.

Într-o astfel de presă este invitat Ioan Becali la televizor. De ce? Pentru rating. Să se uite lumea la emisiune şi să-şi ia jurnaliştii leafa. Acum câţiva ani, am încercat o înţelegere la nivelul Clubului Român de Presă pentru a nu mai fi chemat la TV Gigi Becali. A ţinut o săptămână. Se ştia că Ioan Becali este demnul văr al lui Gigi Becali în materie de ameninţări şi înjurături la adresa ziariştilor şi nu numai; el este autorul celebrei asigurări: „Vă fac pe toţi de la brâu în jos”. Se ştia că e capabil de orice mârlănie şi agresivitate. Dar ce nu face jurnalistul – sportiv? – pentru o bucată de rating? Face chiar şi un concurs de dosuri de gagici date în prim-plan, o fi şi ăsta un sport, bucing de masă...

Vasăzică, e vorba de a câştiga o bucată de pâine. Bine, băieţi, OK, dar atunci, după ce sunteţi înjuraţi şi scuipaţi în direct, după ce se azvârle cu pixul şi microfonul în voi, înghiţiţi, faceţi joc de glezne şi pe urmă păstraţi un moment de reculegere.

Sau poate există regrete că d. Ioan Becali n-a împărţit şi nişte pumni în gură prin studio, aşa mai creştea ratingul?

P.S. Va mai fi invitat d. Ioan Becali la Sport.ro după cele întâmplate? Nu risc un „nu”.



"Marian Cozma a fost omorât pentru că exista" - Cristian Tudor Popescu

Vezi aici alte editoriale scrise de Cristian Tudor Popescu








 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.