SPECIAL | Duelul fratricid alb-violet al celor două Poli vine după un cincinal de la Marea Schismă din fotbalul timișorean. Șaisprezecimile Cupei României: ASU Politehnica vs ACS Poli

Redactor:
Anda Deliu
SPECIAL | Duelul fratricid alb-violet al celor două Poli vine după un cincinal de la Marea Schismă din fotbalul timișorean. Șaisprezecimile Cupei României: ASU Politehnica vs ACS Poli
  • Publicat:
  • Actualizat:

Anul 2012 a reprezentat, fără doar și poate, un punct de cotitură pentru istoria fotbalului timișorean. Atunci, după dispariția din scenă a Politehnicii lui Marian Iancu, ieșită pe ușa din dos a Diviziei B, la Timișoara au apărut două echipe care doreau să ducă mai departe numele de Poli, ASU – clubul suporterilor și ACS – cel susținut de autoritățile locale. De atunci, rivalitatea a existat mereu, fie că s-a manifestat explicit și dur, fie latent și mai mult sau mai puțin eufemistic. De atunci, au trecut cinci ani, un „cincinal” din vremurile apuse, iar cele două formații nu au jucat vreodată niciun meci, nici măcar amical, deși mulți curioși i-au îndemnat să o facă. Perioada de așteptare s-a terminat când au decis bilele destinului, la tragerea la sorți pentru șaisprezecimile Cupei României.

Trebuie spus că un astfel de moment a fost aproape să se repete la cumpăna dintre milenii, în sezonul 2000-2001. În vara ultimului an din secolul XX, Poli a retrogradat din Divizia B. Tot în vara lui 2000, Știința, echipa Universității Politehnice, a promovat în Divizia C. Doar „artificiul” fuziunii cu Dacia Pitești, primul dintr-un șir de compromisuri la Timișoara, a făcut ca Poli să rămână în eșalonul secund, iar ciocnirea fratricidă să fie evitată. Acest lucru nu s-a mai petrecut însă și în zilele noastre, când un astfel de duel va avea loc. ASU Politehnica Timișoara și ACS Poli Timișoara au coexistat, într-un fotbal românesc cu două Craiove, două Poli, și mai nou, cu mai două Rapid și două Steaua. Să începem cu gazdele.

ASU Politehnica Timișoara, echipă fără patron ce a promovat până în Liga a 2-a

Membrii galeriei Commando Viola Ultra Curva Sud, sătui de compromisuri, gen Dacia Pitești sau AEK Bragadiru, s-au opus voinței politice a primarului nou ales al Timișoarei. Nicolae Robu a dorit să facă un nou artificiu, cu echipa din Recaș, iar primul mesaj de respingere a galeriei a venit la primul antrenament al echipei autorităților. Atunci, un grup de fani a venit cu bannerul cu mesajul „AC Recaș nu e Poli”.

Suporterii au decis atunci să preia echipa universitară ASU Politehnica, una creată în 2003 de rectorul Ioan Cartiș pentru distracția studenților. Formația juca în Liga a 6-a, Campionatul Municipal Timișoara, și promova an de an, dar Universitatea nu o înscria în Liga a 5-a.

Singurul hop mai dificil, Liga a 4-a

Fanii au preluat destinele echipei și altfel, ASU Politehnica a ieșit din statutul de amatorism. În primul an, timișorenii au promovat din Liga a 5-a după meciuri pitorești, cu ultrașii mergând săptămânal după echipă, fie că a fost vorba de localități precum Leucușești sau Chizătău. O promovare de pe locul doi, facilitată de dispariția echipei din Gottlob, club din Liga a 4-a. A urmat un sezon dificil, cu lupta cu Ghiroda dată pentru promovare, iar în cele din urmă, rivalii au mers la barajul cu Industria Galda de Jos și l-au pierdut în fața echipei din județul Alba.

Alb-violeții au luat „fața” Ripensiei

În al doilea sezon din Liga a 4-a, ASU Poli a dat de Ripensia Timișoara. Meciul direct, organizat de roș-galbeni pe „Dan Păltinișanu”, a fost unul în care bănățenii au fost împinși din spate și s-au impus cu 6-2. Înfrângerea le-a fost „fatală” timișorenilor, care, spun multe voci, au promovat și datorită directorului sportiv de atunci, Sorin Boiangiu. Barajul cu Voința Lupac, campioana Carașului, a fost o formalitate, și a urmat primul sezon de Liga 3-a, care avea să fie și singurul. După o luptă cu Metalurgistul Cugir și Performanța Ighiu, timișorenii au sărbătorit promovarea pe „Dan Păltinișanu” după un meci cu FC Hunedoara.

Liga a 2-a, piatra de încercare

Primul sezon de Liga a 2-a a însemnat și ciocnirea de pragul de sus pentru echipa suporterilor. După un sezon în care au avut momente frumoase, dar și multe cumpene, ASU Poli a terminat pe locul 15, primul peste linia retrogradării, după o „sesiune” de examene promovată și de retrogradată din Snagov, reprimită ulterior în Liga a 2-a.

În actualul sezon, timișorenilor le merge mult mai bine cu Bogdan Andone antrenor și, momentan, sunt pe locul 7 după 13 etape. În Cupa României, alb-violeții au trecut cu 1-0 de Voința Biled pentru a ajunge în 16-imi.


Afișul primului meci dintre ASU Poli și ACS Poli gândit de suporterii echipei gazdă e unul inspirat din povestea biblică a lui David și Goliat. Politehnica din Liga 2 e reprezentată de David, în timp ce echipa din Liga 1 e Goliat

ACS Poli, clubul autorităților rămas de peste doi fără bani publici

În timp ce ASU se zbătea în ligi inferioare, ACS Poli a preluat ingratul destin al lui Poli, de a fi o „ABBA”, echipă ce un an retrogradează și apoi promovează. Clubul a apărut prin mutarea echipei din Recaș, micuțul orășel al vinului de lângă Timișoara, formație promovată în Liga a 2-a, dar rămasă fără finanțarea de la autorități după schimbarea puterii locale. Mutarea venea în contextul în care președintele de atunci al FRF, Mircea Sandu, a acceptat-o pe CS U Craiova direct în eșalonul secund.

Primul an în „B” nu a fost lipsit de emoții pentru echipa ce a jucat atunci în alb-negru, dar, până la urmă, s-a promovat în Liga 1.

Retrogradare, schimbări de antrenori și președinți, pierderi de juniori

Clubul, care în primii trei ani a avut o finanțare din bani publici substanțială, s-a remarcat ca un prost exemplu de management. Jucători slabi aduși pe contracte bune sau juniori pierduți. În șase sezoane, ACS Poli a avut cinci președinți: Florențiu Staicu, Ion Timofte, Liviu Anton, Ioan Miculaș și actualul, Sorin Drăgoi. În acest haos, timișorenii au retrogradat în vara lui 2014. Totuși, cu Dan Alexa la cârmă, ACS Poli a zburdat apoi prin Liga a 2-a și a revenit pe prima scenă a fotblului românesc.

Vara lui 2015 și stoparea „robinetului” de bani publici

ACS Poli părea că merge într-o direcție bună, mai ales că echipamentul a redevenit alb-violet. Primarul a asigurat timișorenii și de obținerea palmaresului, o hârtie fluturată în fața presei, însă doar de la distanță și, deci, discutabilă. Totuși, un control al Curții de Conturi în vara lui 2015 a considerat că finanțarea de la primărie și Consiliul Județean, sub formă de cotizație plătită la ONG, este ilegală. De atunci, echipa nu a mai primit bani publici. Au urmat multe gafe, și periplul antrenorilor a continuat. De la mutarea echipei din Recaș, au stat pe bancă: Vali Velcea, Aurel Șunda, Dan Alexa, Florin Marin, Petre Grigoraș și actualul antrenor, Ionuț Popa. Predecesorul său a fost demis prin sms de primar, iar echipa a retrogradat și în sezonul 2015-2016.

Dispariția Rapidului, șansa Timișoarei

Până la urmă, ACS Poli s-a salvat, după ce a fost reprimită în prima ligă, după falimentul nou-promovatei Rapid. A urmat un sezon nebun, cu o penalizare de -14. La ultimul fluier din sezonul regulat, Timișoara era retrogradată la Mediaș. Dar minunea s-a petrecut la Botoșani, unde moldovenii i-a trimis pe Pandurii în Liga a 2-a.

Ionuț Popa a trecut cu brio un baraj cu UTA și, în noul sezon, bănățenii au sperat să treacă la un nou nivel. Apele sunt însă tulburi, deoarece noua lege a sportului nu a făcut posibilă o nouă finanțare din bani publici. ACS Poli e pe locul 10 în campionat și acum dă testul orgoliilor locale cu rivala de sânge alb-violet.

Biletele pentru derby, puse în vânzare doar cu o zi înainte de meci

Miercuri de la ora 18:00, cele două echipe timișorene cu nume asemănător vor fi față în față pe teren. Clubul organizator este ASU Politehnica, care a dat drumul la vânzarea de bilete abia marți dimineață, după unele probleme cu tipărirea. Rămâne de văzut câți timișoreni vor fi pe stadion. La meciurile cu UTA jucate de ambele formații la finalul sezonului trecut s-a ajuns la 12.000-13.000 de suporteri. Recent, la meciul ASU Politehnica – UTA Arad, din etapa a 12-a a Ligii a 2-a, au fost doar 6.000 de spectatori.

Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…