Cap de linie pentru AFC Rapid: ANAF Sectorul 1 cere falimentul clubului și lichidatorul „vechiului” Rapid a intervenit în procesul de dizolvare pornit de „aristocrații” de la Redivivus

Redactor:
Matei Udrea
Cap de linie pentru AFC Rapid: ANAF Sectorul 1 cere falimentul clubului și lichidatorul
  • Publicat:
  • Actualizat:

AFC Rapid, clubul care s-a luptat în ultimul an cu Academia Rapid, a primit două lovituri decisive în ultimele zile: ANAF Sectorul 1 a cerut falimentul asociației, iar Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid (societatea aflată în faliment), a intervenit în procesul prin care „aristocrații” de la Redivivus 2017 solicită dizolvarea AFC.

Este improbabil ca AFC Rapid să scape din acest asalt concentric. ANAF Sectorul 1 a fost „opțiunea nucleară” păstrată de Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, în războiul cu această asociație. AFC (al cărui proprietar a fost George Copos până în primăvara anului 2016, când i l-a cedat fostului său angajat, Horia Manoliu) avea în vara trecută datorii de 2.200.000 de lei (200.000 datoriile inițiale plus 2.000.000 dobânzi) și este inactiv fiscal din 2014.

Fiscul nu s-a îndreptat împotriva acestei asociații până miercuri, 27 iunie 2018, când a introdus la Tribunalul București cererea de faliment.


ANAF Sectorul 1 a pornit acțiunea împotriva AFC Rapid miercuri, 27 iunie 2018. Șansele de reușită ale Fiscului sunt maxime

Primarul Tudorache, astă-primăvară: „Toți cei care tot ne bagă bățul prin gard… La un moment dat, o să li se rupă bățul”

În vara trecută, când s-a luat decizia înființării unui „nou Rapid”, primarul Tudorache a încercat să unească toate „așchiile” vechii mișcări. Numai că, în primă fază, într-o ședință purtată la sediul Primăriei Sectorului 1, reprezentanții AFC Rapid nu au fost foarte entuziasmați de idee. S-a intrat în impas și primarul le-a trimis un ultimatum prin care erau somați să intre în noua structură care se pregătea și să renunțe la AFC. Într-o discuție cu reporterul ProSport, Tudorache a menționat că nu poate asocia primăria cu o asociație care are datorii la stat.


AFC Rapid avea, anul trecut, datorii totale la Fisc de 2,2 milioane lei

A urmat un an de luptă surdă în instanțe, unde AFC Rapid a reușit să blocheze obținerea personalității juridice de către Academia Rapid, asociație fără personalitate juridică înființată sub bagheta lui Daniel Tudorache.

Astă-primăvară, în emisiunea de la Realitatea TV în care Nicolae Stanciu a recunoscut că Dragnea e patronul din umbră al Academiei Rapid, primarul Daniel Tudorache le-a dat celor de la AFC Rapid un ultim avertisment:

Tudorache: Vreau să liniștesc suporterii. De partea juridică mă ocup eu și, dacă am spus că, din vară, promovăm în Liga a 3-a… Cu siguranță nu putem promova dacă n-avem personalitatea juridică. O vom avea, să stea liniștiți. Sau toți cei care tot ne bagă bățul prin gard… La un moment dat, o să li se rupă bățul.

Moderatoarea Denise Rifai: Cine bagă bățul? Pe ce vă bazați?

Tudorache: Atât timp cât ei nu o să-și plătească datoriile, mă refer la cei de la AFC (n.r. – Rapid), cu siguranță vor avea probleme!”.

Academia Rapid nu și-a luat, până la urmă, personalitatea juridică, dar promisiunea promovării a fost respectată: FRF și AMFB au modificat regulamentele, temporar și special pentru ca acest club să mute activitatea pe o altă structură juridică, Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acțiuni, care a primit personalitate juridică ocolind instanțele de judecată.


Paul Mincu, juristul lui Gino Iorgulescu (instalat în 2013 și reconfirmat în 2017 ca șef al LPF la intervenția directă și publică a lui Liviu Dragnea), a intervenit și el în favoarea „nouluI Rapid”

Mihai Florea a notificat deja AFC Rapid

Cea de-a doua lovitură pentru AFC Rapid a venit de la Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid SA, societatea intrată în faliment în iunie 2016. Acesta a făcut cerere de intervenție în procesul intentat de „aristocrații” de la Redivivus 2017 (asociația conducătoare în Academia Rapid), care au cerut dizolvarea AFC Rapid.

În această nouă bătălie juridică, SC FC Rapid SA este mai îndreptățită să se îndrepte împotriva AFC Rapid decât Redivivus. Florea reclamă încă de anul trecut faptul că AFC produce confuzie printre suporteri folosind în mod abuziv numele Rapid. Au existat notificări făcute de lichidator, acesta a acordat pentru ProSport și un interviu în care menționa că va solicita schimbarea numelui celor de la AFC Rapid.

Lațul s-a strâns treptat, această asociație fiind oricum în colaps financiar, fără antrenor și jucători, exclusă de Burleanu dintre membrii FRF la ultima Adunare Generală (18 aprilie) și atacată violent de Paul Mincu, juristul Ligii Profesioniste de Fotbal care acum reprezintă Academia Rapid în litigiul cu CSA Steaua.


Fără intervenientul Mihai Florea, lichidatorul „adevăratului Rapid”, șansele în instanță ale Redivivus – în numele căruia a acționat jurnalistul Ovidiu Nahoi – erau mici, deoarece AFC putea invoca lipsa calității celor care îi cereau dizolvarea. Apariția lichidatorului Florea în ecuație a schimbat datele problemei

Dansul săbiilor: promisiuni și amenințări în negocierile dintre AFC Rapid și primarul Sectorului 1

Interesant este că, în ultimele luni, au existat negocieri intense între reprezentanți ai Academiei Rapid și Horia Manoliu, președintele AFC Rapid. Ultima întrevedere a avut loc chiar săptămâna trecută, înainte ca ANAF Sectorul 1 să ceară falimentul AFC Rapid. Manoliu s-a întâlnit cu primarul Tudorache la sediul Primăriei Sectorului 1. Cei doi au purtat o nouă rundă de negocieri rămasă – după cum se vede – fără rezultat.


AFC Rapid este inactivă fiscal din 2014, ceea ce înseamnă că nu poate folosi conturile clubului pentru încasări și plăți. Cu toate acestea, în ultimii doi ani a funcționat. Până săptămâna trecută, când ANAF a cerut, la Tribunalul București, falimentul asociației

Sursele ProSport afirmă că Manoliu a cerut, în schimbul renunțării la AFC Rapid, o funcție clară în organigrama „noului Rapid”. Ultima solicitare a fost postul de secretar general la SC FC R SA. Manoliu a încercat, astfel, să se asigure că nu va fi tras pe sfoară, adică să i se ofere un post-momeală care ulterior să fie restructurat. Postul de secretar general nu poate fi desființat la cluburi deoarece este cerut de FRF. O variantă discutată, la un moment dat, a fost transformarea AFC Rapid într-o echipă secundă a Academiei, care să rămână în Liga 4 și să ruleze jucătorii tineri.

Negocierile au fost, susțin sursele noastre, un veritabil dans al săbiilor, în care ambele tabere au promis diverse lucruri, așteptând ca primul pas să fie făcut de ceilalți:

– AFC a contestat în instanță mărcile SC FC Rapid și are ceva șanse să le anuleze.

– Primarul a cerut ca AFC Rapid să renunțe la proces.

– Manoliu a acceptat, dar cu condiția ca Redivivus să renunțe, la rându-i, la procesul în care cere dizolvarea clubului și o funcție în organigrama „noului Rapid”.

– în tot acest timp, procesele au mers înainte.

– după aceste mutări succesive, în ultimele zile a venit matul: ANAF Sectorul 1 a introdus acțiunea care cere falimentul AFC Rapid, iar în războiul dintre „aristocrați” și AFC a intervenit lichidatorul „adevăratului Rapid”, cel aflat în faliment.

La ultima discuție Manoliu – Tudorache n-a participat nimeni de la „aristocrați” și nici vreun conducător executiv de la Academia Rapid/SC FC R SA. 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen