Arena Naţională rămâne închisă. Motivul incredibil pentru care nu poate primi avizul ISU. Cum ar putea să se rezolve problema

15 ian 2016 3305 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Arena Naţională rămâne închisă. Motivul incredibil pentru care nu poate primi avizul ISU. Cum ar putea să se rezolve problema

Primarul general al Bucureştiului, Răzvan Sava, susţine că Arena Naţională nu poate primi aviz ISU şi va rămâne închisă. Motivul este unul incredbil: acoperişul retractabil nu poate fi omologat în momentul de faţă în România, deşi este omologat în Germania.

Conform Digi24, interimarul de la conducerea PMB spune că deocamdată nu există un act normativ şi nici norme conform cărora materialul din care este confecţionat acoperişul Arenei Naţionale să poată fi omologat în România. Acesta susţine că atunci când s-a alcătuit proiectul stadionul care a costat 234 de milioane de euro, acoperişul ar fi trebuit să fie fix, dar în ultimă instanţă s-a decis ca acesta să fie înlocuit cu un mobil, dintr-un alt material.

"Ştim cu toţii că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Naţională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situaţie şi cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiş fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU.

Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiş. S-a ajuns astfel ca acoperişul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul şi obţinut avizul ISU pe noua formă de acoperiş. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperişul a fost făcut fără autorizaţie. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiş, iar între timp au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adiţional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfăşurarea finalei Cupei UEFA"
, a explicat primarul interimar al Capitalei.

Primarul general interimar susţine că vechea administraţie ştia că nu va primi avizul ISU pentru acest tip nou de acoperiş şi, cu toate acestea, a făcut recepţia lucrării. Mai mult decât atât, a fost făcută şi plata lucrărilor către constructor.

Deocamdată nu se ştie dacă există cumva o portiţă în lege astfel încât acest material să fie omologat în România şi sunt două variante: fie ca Primăria să încerce să obţină avizul, cu condiţia ca toate activităţile de pe Arena Naţională să se desfăşoare cu acoperişul strâns sau pur şi simplu acoperişul să fie demontat.

"În ultimele două luni Primăria Capitalei a purtat discuţii cu reprezentanţii ISU, pentru ca Arena Naţională să fie redată circuitului sportiv şi public. Arena a avut aviz ISU, pentru un proiect făcut fără acoperiş retractabil. Un acoperiş cu material de tablă, care acoperea doar tribunele. Schimbarea proiectului s-a făcut pe parcurs şi nu s-a mai solicitat avizul ISU. Dar pentru o modificare atât de serioasă se impunea modificarea proiectului de construcţie. Nu se poate elibera autorizaţia de funcţionare pentru că membrana din care e făcut acoperişul nu are agrementul tehnic. Nu există agrement tehnic european sau naţional pentru cele două tipuri de membrane, Duraxtim 2 şi 4", a explicat şi Victor Picu, consilierul pe investiţii al Primăriei Capitalei, pentru sursa citată.

Cel mai mare stadion din ţară a fost închis după tragedia din clubul Colectiv, la finalul lunii octombrie a anului curent. Stadionul a fost inaugurat în septembrie 2011. Până la remedierea problemelor sesizate de pompieri, porţile Arenei Naţionale rămân închise.
 

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/arena-nationala-ramane-inchisa-motivul-incredibil-pentru-care-nu-poate-primi-avizul-isu-cum-ar-putea-sa-se-rezolve-problema-14966234
14966234
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Europa în stare de pragul COLAPSULUI! A doua ţară care este în pragul IEŞIRII din UE. „Este OBLIGATORIU”