Arbitru în lupta pentru titlu, Șumudică e scârbit de laudele steliștilor: „Deodată, vezi Doamne, Șumudică e un mare antrenor”. Cum vrea antrenorul să ia ASA campionatul și ce dubii are la unele meciuri din acest sezon

Arbitru în lupta pentru titlu, Șumudică e scârbit de laudele steliștilor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În 2012, Marius Șumudică era în ochii lui Helmut Duckadam „cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc”. Trei ani mai târziu, același Șumudică și echipa sa, Astra, au șansa de a ajuta Steaua lui Duckadam să o depășească pe ASA în clasament. Duminică seară, la Giurgiu și pe Național Arena, se joacă în paralel meciurile care pot decide titlul cu o etapă înainte de final. Steaua are nevoie de un Șumudică inspirat, iar Duckadam a declarat zilele trecută că are încredere în capacitatea antrenorului de la Astra. Ce spune Șumudică despre părerile schimbătoare ca vremea la Londra?

Marius, ai două variante. Unu: să bați ASA și ajuți indirect Steaua. Doi: să te bată sau să facă egal…
Nu mai râde. Spune așa, să pierd cu ASA.

Exact. Cum te simți în situația asta?
Nu prea simt absolut nimic. Mă așteptam să am alte trăiri săptămâna asta. Poate și pentru că a fost mult mediatizată problema pe la televizor, s-a făcut o presiune atât de mare încât mi-e cam lehamite. Mi-e scârbă de ceea ce se întâmplă. Am ajuns să-mi fie scârbă. Citesc și eu tot felul de declarații, citesc părerile unor oameni care dintr-o dată, vezi Doamne, îl apreciază enorm pe Șumudică. Șumudică e un antrenor foarte bun .

Despre cine e vorba? Despre Duckadam?
Până acum spuneau…Mă refer la oameni din fotbal care sunt interesați ca Steaua să ia campionatul. Nu vreau să le dau numele. Deodată, acum, Șumudică e cel mai bun…așa…e un profesionist, a făcut treabă, a jucat numai la câștig. Dacă vreodată există cineva, un jucător sau un conducător, căruia să-i spună Șumudică să nu-și apere corect șansele, eu mă las a doua zi de antrenorat.

Revenind la meciul cu ASA.
E o treabă banală, nu știu de ce își pune cineva semne de întrebare. E un fotbal bolnav, toată lumea se gândește că ăia joacă pentru ceilalți. Îți spun sincer, nu mă interesează dacă Steaua ia campionat. Pe mine, mă interesează să termin cât mai sus în clasament pentru că am și niște bonusuri trecute în contract. Când am luat echipa asta, am luat-o pe locul 7. Cu cât termin mai sus, pentru mine înseamnă niște venituri. Sunt foarte interesat pentru mine să nu pierd niciun meci până la sfârșit, deși joc cu ASA și Dinamo. Asta la o echipă care, în momentul în care am venit, era în moarte clinică.


Așa trăiește Marius Șumudică meciurile cu Steaua. Imagine surprinsă în 2011, la finalul unui meci câștigat atunci de Astra, scor 2-1

De ce?
N-am văzut în viața mea așa ceva. De șase-șapte etape, nu câștigaseră. Făcuseră trei egaluri și trei înfrângeri. Erau fără chef de antrenament, neplătiți din ianuarie, vorbeau numai de bani, vorbeau numai despre problemele pe care le au. Că li se taie netul, că li se oprește lumina. Numai asta auzeam. Din momentul în care am venit, am încercat pe cât posibil să schimb un pic atmosfera.

Cum poți schimba atmosfera la un club cu fotbaliști neplătiți?
Nu știu. Prin discuții individuale. Am încercat să-i fac să înțeleagă că mai sunt doar trei săptămânic și pleacă de aici cu fruntea sus, nu de pe locul  8-9. Omul ăsta, Niculae, hulit cum a fost, că este arestat, a făcut eforturi și plătise o sumă de 700.000 de euro până am venit eu să ia licența. Erau niște datorii. Un om care face lucrul ăsta și nu bagă echipa în insolvență, deși e cel mai la modă lucru din fotbal, merită mai mult respect. Le-am spus. „Băi, sumele alea le aveți în contract? Da! Le veți lua? Da! Hai, bă, să-i dăm drumul la treabă!”. Mai sunt și alte lucruri pe care le-am suportat eu, nu-mi place să vorbesc despre ele, dar care i-au făcut să fie uniți.

Ce ai făcut? Team-building? Team-bonding?
Suntem o echipă unită.

 

Mi-aș dori ca Barca să câștige Champions League, deși o iubesc pe Juve datorită sistemului de joc. E un sistem, 3-4-1-2 care mie îmi place foarte mult. E foarte ofensiv. L-am jucat la Chiajna care marca câte două-trei goluri pe meci. Dacă voi rămâne la Astra, voi încerca să joc acest sistem. Îmi voi aduce jucători pentru sistemul ăsta
Marius Șumudică

 

Cum? Cu un grătar?
Nu, nu, nu, grătar. Atmosferă bună, zile libere. De exemplul, le-am spus că dacă veți câștiga următorul joc, aveți trei zile libere. E pe final de sezon. Se bucurau, îi vedeau că se schimbau la față. Nu știu ce s-a întâmplat înaintea mea. Și material, se bucurau pentru orice. La o miuță, dacă jucam pe o pizza, pe ceva. Știam însă când să trec în partea cealaltă, să creez un conflict când i-am văzut mulțumiți în ultimul timp.

Cum se creează un conflict artificial?
De exemplu, la orice exercițiu pe care-l făceam, mă enervam foarte repede dacă nu le ieșea jocul. Le spuneam: „Vreți să vă antrenați sau nu? Vreți să jucați sau să alergați? Dacă nu aveți nevoie de antrenor, las fluierul aici și faceți voi antrenamentul. Și mă făceam că plec de pe teren.

Și ei spuneau: „Ce bine că a plecat nebunul ăsta!”.
Nu, nu. Îi responsabilizam în anumite momente, să iasă din pasa aia. Automat, după un rezultat bun apare o automulțumire. E o chestie omenească. Tu trebuie să elimini starea asta cât mai repede. Am venit cu lucruri noi și i-am capacitat.

Cum vorbesc cu tine? Șumi sau Mister?
Șumi. Unii așa, unii așa. Nu am probleme de genul ăsta.

Cum ți se pare ASA?
O echipă bună, formată din jucători cu foarte mare experiență care au câștigat și trofee. Este exact ce am pățit eu la Chiajna. O echipă formată peste noapte, cu jucători de valoare. Și eu am procedat la fel acolo, dar în limita bugetului. Au adus jucători de 10.000-12.000 de euro pe lună care știu bine campionat. Au un grup puternic, cu experiență. Și nici n-au avut combatanți, cam ce a trăit Steaua acum doi ani. Nu a fost campionatul puternic, să le pună probleme.

Poate unii oponenți nici nu au vrut să pună probleme…
E, nu știu asta. Dar s-a bătut cineva cu ei? Nici Dinamo, nici Rapid, nici CFR. E ușor așa. Dacă ASA va câștiga titlul, e un titlu pierdut clar de Steaua. În istoria fotbalului, nicio echipă nu a pierdut campionatul după ce a condus cu 13 puncte la finalul turului. Târgu Mureș a jucat, și-a văzut de treabă. Și-a făcut punctele acasă, lucru pe care Steaua nu l-a reușit. E echipa cu cea mai bună defensivă.

 

„Nu l-aș lua pe Astafei nici liber de contract”

Ai văzut meciul ASA – Petrolul, l-ai vizionat?
Da.

Cum îți explici șutul lui Astafei? Ai fost atacant.
Lumea e bolnavă. Astafei atât poate. Vă spun eu. Atât poate și atât a putut dintotdeauna. Pentru mine, Astafei nu este un mare jucător. Cu tot respectul pentru el. Nu este un jucător care să facă diferența. E un jucător normal pentru Liga 1. Câte goluri a dat Astafei sezonul ăsta? Ce a făcut el ieșit din comun? Un meci pe care să-l câștige singur. Aaa, dacă era Teixeira în poziția aia îmi puneam semne de întrebare, dar la Astafei nu. Dacă Astafei ar fi liber de contract, nu l-aș lua la Astra.

Ai probleme de lot înainte de ASA?
Până acum, nu. Sper să avem cea mai bună echipă.

Marius Constantin, de la Târgu Mureș, a plecat de la Rapid după un conflict pe care l-a avut cu tine. E unul dintre liderii vestiarului acolo. Crezi că…
E un jucător foarte bune. Traversează o perioadă extraordinară. A fost unul dintre cei mai buni fundași centrali din țară.

VIDEO – Conferința de presă în care Șumudică a declanșat un atac fără precedent la adresa lui Marius Constantin: „În camera lui era un fum de stătea bicicleta dreaptă fără cric”

Poate nu ai reușit să-l capacitezi tu cum trebuie la Rapid…
Am greșit și eu, a greșit și el…

Când ai spus că în camera lui, bicicleta stă în picioare fără cric din cauza fumului?
Nu aia, nu. În pregătire, așa. Marius Constantin, cât a jucat la Rapid cu Marcos Antonio și cu mine, a făcut parte din cea mai bună apărare din Europa. După tur. E foarte bun. La momentul respectiv, fiind la început de carieră, nu am reușit să gestionez foarte bine relația cu el. Nu am absolut nimic cu el.

Care este cel mai bun jucător al campionatului ăsta?
Mi-a plăcut Teixeira foarte mult. Îmi place și Budescu.

Și un antrenor care te-a surprins?
Ciobotariu.

Nu trece ca un antrenor charismatic.
Merită felicitat pentru ce a făcut la Târgu Mureș.

Steaua sau Târgu Mureș?
Se interpretează.

Dar ce ai vrea?
Târgu Mureș campioană, dar să bat eu ASA la Giurgiu și Steaua să se împiedice.

Cam multe condiții.
Nu am ce să fac.

Rămâi la Astra?
Depinde foarte mult de o discuție pe care o voi avea după acest meci.

Cu cine și unde?
Cu patronul clubului sper să o am, dar nu știu unde. Nu știu dacă pot merge la dânsul. Nu știu ce regim are. Dacă nu putem să ne vedem, măcar să vorbim la telefon. Să vedem dacă putem continua sau nu. Mai sunt discuții, chiar și din străinătate, dar nimic concret. M-ar tenta să rămân pentru că am fi în cupele europene, dar dacă sunt lăsat să aduc niște jucători pe care îi cunosc foarte bine.

De unde îi aduci?
Ținând cont că aici vor rămâne doar 12 jucători, aș vrea să aduc niște fotbaliști de la Chiajna. Plus încă vreo câțiva, vreo trei jucători, care dacă ar veni în România în condiții rezonabile ar aduce un plus campionatului.

Recomandarea lui Șumudică: „1X2 la Astra – ASA. Acoperă-te!”

La Astra, se fac schimbările din închisoare?
Niciodată!

Pe vremuri, se făceau din lojă.
Nu s-au făcut nici din lojă. Cu Șumudică e greu să le faci. Nici din lojă, nici din închisoare. Doar să-l bați, să-l dai afară. Nu se poate. În momentul în care va face cineva schimbările, eu ies pe post și spun că a încercat să-mi facă schimbările. Nu mai e nevoie de mine.

Ce zici de situația de la Rapid?
Nu știu ce va fi azi. Este cea mai mare dezamăgire a vieții mele faptul că n-am putut să mă întorc acum la Rapid. Nu știu dacă aș fi făcut mai mult decât Bergodi, dar am rămas dezamăgit de atitudinea unora dintre suporteri. Mă doare rău, îmi pare foarte rău dacă ar retrograda. Ar fi o lovitură mare pentru mine, ca suporter.

Se fac blaturi pe final de sezon în România?
Nu știu. Mamă, mă omori cu întrebările astea. De trei ani, de cinci ani, acolo vrei să ajungi. Am amestecat maioneza, acum vrei să o stricăm la sfârșit. Nu știu, dar am și eu unele semne de întrebare la câteva meciuri. Am semne de întrebare, dar nu știu dacă a fost cu echipa, cu…Sunt unele rezultate ciudate.

Ce să jucăm la Astra-ASA?
Cum adică să jucăm? La pariuri?

Da.
Da? 1X2. Dacă poți să pui triplă, acoperă-te!

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen