Analist TV, ultima modă în fotbalul românesc. Ce sume primesc foștii jucători de la televiziunile de sport

Analist TV, ultima modă în fotbalul românesc. Ce sume primesc foștii jucători de la televiziunile de sport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

În Marea Britanie, foștii fotbaliști ajung să câștige și 40.000 de lire sterline pe emisiune. La televiziunile din România, jucătorii deveniți analiști primesc între 2.000 și 5.000 de euro pe lună. Cei mai mulți experți lucrează la Digi Sport: Ilie Dumitrescu, Gabi Balint, Bogdan Mara, Ionel Dănciulescu, Florin Bratu și Daniel Niculae

Platourile televiziunilor cu profil sportiv din România sunt pline de foști fotbaliști, care după și-au terminat activitatea din teren își rotunjesc conturile grație comentariilor și analizelor pe care le fac din postura de specialiști. Pentru un plus de credibilitate și autenticitate al cuvintelor rostite despre fotbal, conducerile televiziunilor din România au încheiat contracte de colaborare cu foști fotbaliști. Pentru unii dintre ei reprezintă singura ocupație și implicit singura sursă de venit, în timp ce pentru alții noua lor ocupație este doar o chestiune de moment. Sumele pe care le primesc foștii jucători deveniți analiști – englezii îi numesc „pundits” – sunt confidențiale, însă în piața media se discută de contracte între 2.000 și 5.000 de euro pe lună.

„Dinamoviștii îmi spun că dau prea tare în Dinamo
Claudiu Vaișcovici (51 de ani) a fost colaborator al televiziunii Sport.ro în perioada mai 2012-septembrie 2014. În prezent analizează partidele din Liga 1 pentru posturile Look TV și Look Plus, televiziunile care dețin drepturile de transmitere ale partidelor din campionatul intern. Fostul atacant al lui Dinamo și al echipei naționale are un contract de colaborare până la sfârșitul acestui an cu posibilitatea de prelungire. Vaișcovici a explicat foarte plastic dificultatea jobului său: „Ușor nu prea e. Trebuie să știi ce vorbești acolo. Altfel nu se mai uită lumea la tine. Mă pregătesc pentru emisiuni urmărind meciurile și citind ziarele”. Fostul fotbalist, născut la Galați, a identificat și câteva diferențe între actuala colaborare și cea precedentă: „La Sport.ro se făcea o analiză mai profundă, vorbeam la câteva zile după meciuri după ce apucam să văd reacțiile. Acum vorbesc doar la cald în pauza și la finalul meciurilor”. Claudiu Vaișcovici nu își face griji că ar putea supăra unele persoane din lumea fotbalului din cauza ideilor exprimate în emisiunile TV: „Este vorba despre opinia mea și nu mi-o pot modifica pentru a nu supăra pe cineva. Nu mi-a reproșat nimeni nimic până acum. Mai sunt dinamoviști de-ai mei care îmi spun că dau prea tare în Dinamo, dar eu critic ce se întâmplă la club și pei cei care îl conduc”.

Gabi Balint (51 de ani) este unul dintre cei mai experimentați analiști sportivi care provin din lumea fotbalului. În prezent are un contract de colaborare cu Digi Sport unde se simte „ca într-o familie”. Fostul câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, Balint se mândrește că a fost al doilea fost fotbalist devenit analist: „Primul a fost Cornel Dinu, mi-a plăcut de el și am zis să o fac și eu. Prima dată am fost invitat la TVR la unele emisiuni, apoi la Pro TV și Sport.ro”. Ultima dată antrenor la CSU Craiova, echipă cu care a reușit promovarea în Liga 1, Balint nu este foarte decis asupra viitorului carierei lui, oscilând între posibilitatea de fi analist sportiv și cea de antrenor: „Îmi place și doresc să mai antrenez, dar mă gândesc să rămân și în televiziune și să fac lucruri mai complexe decât cele de acum. Am ceva planuri, vom vedea dacă se vor concretiza”.

Gabi Balint este conștient că atitudinea critică este obligatorie atunci când este prezent în studioul televiziunii unde lucrează: „Nu îmi este ușor să critic, mai ales când este vorba de foști colegi, dar am hotărât să fiu obiectiv. În perioada când am fost antrenor, acceptam fără probleme critici. Știu că poate am supărat unele persoane, steliștii mi-au reproșat că sunt foarte critic. Totuși lumea vrea să audă adevărul și să aibă parte de obiectivitate”. Balint participă la mai multe emisiuni ale postului Digi Sport, dar serile de Liga Campionilor îl solicită cel mai mult: „Nu am un contract pentru anumite emisiuni, particip unde sunt invitat. Câteodată am emisiune în aproape fiecare zi a săptămânii. Trebuie să fiu foarte pregătit, să nu fiu surprins de nimic. Când sunt meciuri în Liga Campionilor îmi scot un maldăr de hârtii cu cât mai multe statistici”.

Gabi Balint are o înțelegere cu Digi Sport conform căreia poate semna ca antrenor al unei echipe dacă are parte de o ofertă căreia dorește să-i dea curs. Partea avatajoasă a contractului este că se poate întoarce în postura de analist dacă rămâne fără job în antrenorat.

După ce a trecut în cariera de fotbalist pe la 14 echipe atât din țară, cât și din străinătate, Bogdan Mara (36 de ani) este acum analist sportiv la Digi Sport. Cariera de om de media a fost „premeditată” de fostul atacant care a absolvit Facultatea de Jurnalism. „Sunt două lucruri total diferite. Fotbal am jucat 20 de ani. Ca analist nu am o experiență foarte mare, dar mă ajută faptul că sunt în continuare conectat la fenomenul fotbalistic, lucrez și în impresariat”, explică Mara diferența între a juca fotbal și a comenta ce se întâmplă în fotbal. Chiar dacă munca de analist sportiv îi face plăcere, Mara recunoaște că aspectul financiar este unul important: „Banii sunt importanți în fiecare meserie, orice muncă o faci pentru bani”.

  • Alan Hansen, fundaș central la Liverpool între 1977 și 1991, câștiga anul trecut 40.000 de lire sterline pe apariție la emisiunea Match of the Day de la BBC

Ionuț Angheluță, fostul fundaș central al Politehnicii Timișoara din perioada 2002-2005, este în momentul de față comentator sportiv la Digi Sport. După ce și-a încheiat cariera de fotbalist a făcut tot posibilul pentru a-și îndeplini visul de a deveni comentator: „Încă de când jucam fotbal doream să devin comentator”. Începând cu 2006 a lucrat la ProSport, Telesport, GSP TV, pentru ca din 2009 să fie comentator la DigiSport. Angheluță explică cum a reușit să-și îndeplinească visul: „Am avut posibilitatea de a fi moderator, dar nu mi-a plăcut ideea de a vorbi cu oamenii din fotbalul românesc. Nu am studii de specialitate, dar m-am ținut de școală. Am Facultatea de Management terminată. La asta se adaugă pasiunea mea pentru fotbal”.

Faptul că a jucat fotbal, inclusiv la nivelul primei ligi din România reprezintă un avantaj pentru Angheluță: „Am ochiul format și simt intensitatea unui fault pentru că am jucat în  toate eșaloanele fotbalistice din România. Simt când un fotbalist este într-o bună dispoziție de joc”. Cândva fotbalist, Angheluță a avut prilejul de a comenta prestațiile unor foști colegi și recunoaște că obiectivitatea i-a fost alterată: „Încercam să-i protejez pe cei pe care îi cunoșteam, nu îi criticam așa cum o fac de obicei. Nu am prins foarte mulți. I-am comentat pe Silviu Bălace, Ilie Poenaru și Cristian Silvășan, din ce-mi amintesc”.

8.000 de lire sterline câștigă fostul internațional englez Alan Shearer pentru fiecare apariție la BBC

Experiența din teren, apreciată în media
Vlad Enăchescu, managerul general al televiziunii Dolce Sport, a explicat de ce s-a orientat către cooptarea unor foști fotbaliști în cadrul echipei pe care o conduce: „Încercăm să oferim oamenilor ceva de calitate, nu subiecte legate de scandaluri și can-can. Lumea dorește să asculte ce au de zis cei care au jucat fotbal. La noi moda experților proveniți din lumea fotbalului este în faza de pionierat. În străinătate este cu adevărat o meserie din care foștii fotbaliști câștigă foarte bine”. În prezent televiziunea condusă de Enăchescu are contracte de colaborare cu Basarab Panduru, Iulian Miu, Bogdan Stelea și Viorel Moldovan. Acesta a explicat alegerile făcute: „Ne-am uitat în jur și am căutat oameni de calitate care să aibă opinii pertinente și care să se poată exprima coerent. În general i-am adus pentru puterea numelui și pentru ceea ce au reprezentat în fotbalul românesc. Iulian Miu și Panduru nu au îmbrățișat meseria de antrenori, chiar dacă Pandi a cochetat. Iulian este foarte dornic de a face o carieră în televiziune”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…